Gezondheid

Hoe darmbacteriën geluk reguleren

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de University College Cork hebben aangetoond dat het serotoninegehalte in het brein, het ‘gelukshormoon’, wordt gereguleerd door de hoeveelheid darmbacteriën op jonge leeftijd.

Het onderzoek toont aan dat een normale hersenfunctie afhangt van de aanwezigheid van darmbacteriën tijdens de hersenontwikkeling.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Serotonine is een tryptamine die invloed heeft op de stemming en op emoties. Ten tijde van stress of bij depressies is sprake van een tekort aan serotonine. De meeste antidepressiva zorgen ervoor dat de activiteit van serotonine wordt verlengd. Het probleem is echter dat ze veelal erg schadelijk zijn.

Wetenschappers van de University College Cork lieten aan de hand van een model zien dat de afwezigheid van bacteriën op jonge leeftijd de concentratie serotonine in het brein op latere leeftijd ernstig beïnvloedt.

Communicatie

De studie is gedaan door Dr. Gerard Clarke en zijn collega’s van de UCC en op dinsdag verschenen in het internationale tijdschrift Molecular Psychiatry.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de relatie tussen microben, de darmen en het brein essentieel is voor een goede gezondheid.

“Als neuroloog vind ik deze bevindingen fascinerend omdat ze de belangrijke rol die bacteriën spelen bij de communicatie tussen de darmen en het brein benadrukken,” zei professor John F. Cryan van de UCC. “Unieke mogelijkheden dienen zich aan om hersenaandoeningen te behandelen met microben.”

Kleine vrienden

Het onderzoek toont aan dat manipulatie van de microbiotica door bijvoorbeeld antibiotica of voeding een grote invloed heeft op het functioneren van het brein.

“We zijn erg blij met deze resultaten,” zei Dr. Gerard Clark van de UCC. “Alhoewel we altijd al geloofden dat de microbiotica essentieel zijn voor een goede gezondheid onderstrepen de resultaten ook hoe belangrijk onze kleine vrienden zijn voor onze mentale gezondheid.”

Wat dat betreft speelt de farmaceutische industrie een slim spel. Zieke baby’s krijgen een antibioticakuur voorgeschreven die de darmflora verstoort waardoor vervolgens de hersenfunctie wordt aangetast, zoals blijkt uit het onderzoek van de UCC. En dat heeft op latere leeftijd weer allerlei hersenaandoeningen en stoornissen tot gevolg waar veel geld mee te verdienen is.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
11 jaren geleden

In oosterse geneeskunst zegt men wel eens “De dood zit in de darmen”. Dus als het niet goed gaat heeft je hele lichaam en geest daar last van. Veel antibiotica maken de darmflora dood en veel mensen zijn hier als de dood voor bacterien. Zo zie je maar hoe ontaard velen zijn. Die zijn ook niet te helpen want die luisteren toch niet. Even een frustratie kwijt.

magdalena
magdalena
11 jaren geleden

Hele veestapel zit er vol mee,zo houd je iedereen ,ziek ,zwak en misselijk .Kan big pfarma weer wat A.D slijten.

arnold leeflang
arnold leeflang
11 jaren geleden

heb nog wat goeds voor je darmen
waterkefirkorrels.
Bevat na bereiding vitamine B1 ( Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H ( Biotine), zeer gezond dus!

Het mooie is dat u met een éénmalige aanschaf, of verkrijgen van een kleine portie levende waterkefirkorrels, eindeloos, ja zelfs mogelijk levenslang uzelf (en anderen) kunt voorzien van deze overheerlijke en gezonde drank! Een must voor iedereen die zijn spijsvertering serieus neemt en deze wil vertroetelen met goede bacteriën en gisten, om zo de in- en uitwendige mens te versterken. En dat zowel voor mens als dier!

Tumalu
Tumalu
11 jaren geleden

[quote name=”Marcel”]In oosterse geneeskunst zegt men wel eens “De dood zit in de darmen”. Dus als het niet goed gaat heeft je hele lichaam en geest daar last van. Veel antibiotica maken de darmflora dood en veel mensen zijn hier als de dood voor bacterien. Zo zie je maar hoe ontaard velen zijn. Die zijn ook niet te helpen want die luisteren toch niet. Even een frustratie kwijt.[/quote]
Mensen moeten gewoon eens een keer WAKKER worden anders gaat alles en iedereen er letterlijk aan!!! Door alle onwetendheid en stommiteiten!!!

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x