Mens en Dier

Rutte negeert wens van de Kamer en gaat zijn archief met chatberichten niet met ons delen

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!

Demissionair premier Rutte gaat zijn archief met chatberichten niet met ons delen. Hij negeert daarmee de wens van de Tweede Kamer.

Op 27 februari heeft de Kamer een motie aangenomen die de regering verzoekt binnen vier weken een volwaardig archief van de chatberichten van de minister-president op te leveren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In het debat van 15 februari heeft Rutte deze motie ontraden, omdat aan de motie geen uitvoering kan worden gegeven, beweert Rutte in een Kamerbrief.

Rutte verwijderde jarenlang dagelijks berichten

Hij schrijft dat ten aanzien van het metadateren van de chatberichten met als doel ervoor zorg te dragen dat ze beter vindbaar en interpreteerbaar zijn, ‘diverse uitdagingen’ bestaan die raken aan de Rijksbrede beleidsvorming op dit terrein.

Begin 2022 werd bekend dat Rutte jarenlang eigenhandig dagelijks sms-berichten verwijderde van zijn telefoon en berichten die hij nodig vond om te laten archiveren doorstuurde. Vooral verzonden berichten stuurde hij niet altijd door. Hij beweerde na die onthulling ‘zowel aan de geest als aan de letter van de wet’ te voldoen.

Ook zei hij dat hij ‘nooit bewust’ belangrijke zaken heeft achtergehouden en dat hij berichten niet heeft gewist om te voorkomen dat ze in de openbaarheid zouden komen.

Grote twijfels

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed kwam vervolgens met een kritisch rapport waarin wordt geconcludeerd dat sms-berichten van Rutte jarenlang niet goed zijn opgeslagen in archieven door zijn ministerie van Algemene Zaken.

De manier waarop met berichten is omgegaan, leidde volgens de inspectie tot gegevensverlies. Hoe vaak berichten niet zijn opgeslagen, terwijl dat wel had gemoeten, kan de inspectie niet nagaan. “Veel chatberichten zijn immers gewist.”

Is bijvoorbeeld alle relevante informatie over de coronacrisis bewaard? Kamerlid Fleur Agema (PVV) heeft daar grote twijfels over door het rapport van de inspectie.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 129 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

101 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
roro 237
roro 237
2 maanden geleden

Samen met de Jonge achter slot en grendel!

Kiekedief
Kiekedief
2 maanden geleden

Wat een onfatsoenlijk heerschap.
Hou ik het netjes.

Greet
Greet
2 maanden geleden

De vuile rat heeft zich ingedekt, die gaat niks vrijgeven. Typeert de narcist geen verantwoording te dragen voor zijn daden en zijn zakken vullen over onze rug.

mark
mark
2 maanden geleden

Delen, dat doen misdadigers toch nooit..!

Back to top button
101
0
We lezen graag je reactie!x