Demissionair premier Rutte gaat zijn archief met chatberichten niet met ons delen. Hij negeert daarmee de wens van de Tweede Kamer.
Op 27 februari heeft de Kamer een motie aangenomen die de regering verzoekt binnen vier weken een volwaardig archief van de chatberichten van de minister-president op te leveren.
In het debat van 15 februari heeft Rutte deze motie ontraden, omdat aan de motie geen uitvoering kan worden gegeven, beweert Rutte in een Kamerbrief.
Rutte verwijderde jarenlang dagelijks berichten
Hij schrijft dat ten aanzien van het metadateren van de chatberichten met als doel ervoor zorg te dragen dat ze beter vindbaar en interpreteerbaar zijn, ‘diverse uitdagingen’ bestaan die raken aan de Rijksbrede beleidsvorming op dit terrein.
Begin 2022 werd bekend dat Rutte jarenlang eigenhandig dagelijks sms-berichten verwijderde van zijn telefoon en berichten die hij nodig vond om te laten archiveren doorstuurde. Vooral verzonden berichten stuurde hij niet altijd door. Hij beweerde na die onthulling ‘zowel aan de geest als aan de letter van de wet’ te voldoen.
Ook zei hij dat hij ‘nooit bewust’ belangrijke zaken heeft achtergehouden en dat hij berichten niet heeft gewist om te voorkomen dat ze in de openbaarheid zouden komen.
Grote twijfels
De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed kwam vervolgens met een kritisch rapport waarin wordt geconcludeerd dat sms-berichten van Rutte jarenlang niet goed zijn opgeslagen in archieven door zijn ministerie van Algemene Zaken.
De manier waarop met berichten is omgegaan, leidde volgens de inspectie tot gegevensverlies. Hoe vaak berichten niet zijn opgeslagen, terwijl dat wel had gemoeten, kan de inspectie niet nagaan. “Veel chatberichten zijn immers gewist.”
Is bijvoorbeeld alle relevante informatie over de coronacrisis bewaard? Kamerlid Fleur Agema (PVV) heeft daar grote twijfels over door het rapport van de inspectie.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Baudet tegen kabinet: ‘U rubber-stampt Nederland regelrecht een hel in, waarbij 1984 verbleekt’
Geen complot meer: ze geven toe dat invoering digitaal geld voorwaarde is voor Great Reset-doelen
De voedselindustrie is opgekocht door sigarettenbedrijven en zo maken ze ons verslaafd (en ziek)
De leukste weetjes over dieren
NOS-nieuwslezer begaat Freudiaanse verspreking: ‘Coronapri… Coronapandemie!’
Neil Armstrong zette als eerste mens voet op de maan. Dit zei hij over aliens die daar ook waren
Eerste elektrische brandweerauto: volle accu: 1,15 uur, dieselaggregaat aan boord, kosten: 1 miljoen euro
Lijkwade van Turijn toch echt?
Bereid je voor op de actiefste Tauriden-meteorenzwerm sinds 2005