Homepagina » Buitenland » Presidentiële adviseur: “Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische legerbasis waren opzettelijk”
Presidentiële adviseur: "Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische legerbasis waren opzettelijk"

Presidentiële adviseur: “Amerikaanse luchtaanvallen op Syrische legerbasis waren opzettelijk”

Amerika heeft ‘opzettelijk’ luchtaanvallen uitgevoerd op een Syrische legerbasis in de provincie Deir ez-Zor. Dat heeft een belangrijke adviseur van de Syrische president Assad gezegd in gesprek met persbureau AFP. Bij de aanvallen kwamen 90 Syrische soldaten om het leven.

Buthaina Shaaban zei tijdens het interview dat nergens uit blijkt dat het om een vergissing ging. De Syrische overheidsfunctionaris zei ook dat Washington in het gebied samenzweert met terreurgroep IS.

“Alles was van tevoren gepland en IS wist ervan,” zei Shaaban. “Zelfs Rusland kwam tot de verschrikkelijke conclusie dat de Verenigde Staten samenzweren met IS. Toen de terreurgroep oprukte, werden de luchtaanvallen gelijk gestaakt.”

‘Niet gericht tegen IS’

Bij de luchtaanvallen raakten ook tenminste 100 soldaten gewond. De aanvallen werden uitgevoerd door twee F-16’s en twee A-10’s, die waren opgestegen vanuit Irak.

Shaaban herinnerde eraan dat de door Amerika geleide interventie in Syrië in 2014 is begonnen. “We blijven zeggen dat deze interventie niet is gericht tegen IS,” zei ze. “Ze vallen IS niet aan.”

Directe medeplichtigheid

De zogenoemde anti-IS-coalitie voert in Syrië luchtaanvallen uit zonder goedkeuring van Damascus of een VN-mandaat. Shaaban vindt dat de VS het staakt-het-vuren in Syrië bedreigt. Ze zegt dat er elementen zijn binnen de Amerikaanse regering die een nauwere samenwerking tussen Washington en Moskou in Syrië duidelijk niet zien zitten.

Shaaban zei dat Damascus vastberaden is zich te houden aan het bestand. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Amerikaanse aanvallen ‘balanceren op de grens van criminele nalatigheid en directe medeplichtigheid van de terroristen van IS’.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rob ter Horst schreef:

  Blijkbaar net zo expres als dat de Syriërs of Russen nu een hulpkonvooi nabij Aleppo hebben gebombardeerd.

  6 likes
  • Bery schreef:

   @Rob ter Horst

   Daar hebben ze recht op. Asad is de president en rusland heeft toestemming van Asad gekregen.

   Dat kan he niet zeggen over Amerika.

   27 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    “Daar hebben ze recht op”?

    Niemand heeft het recht om op hulpverleners te schieten!
    De VS niet, Rusland niet en Syrië niet.

    Als je enig moraal hebt, dan weet je dat het niet klopt…

    9 likes
    • Armonicus schreef:

     “Niemand heeft het recht om op hulpverleners te schieten!”

     Dat hangt af om wat voor hulp dat gaat, of voor wie die hulp is! Als die ‘hulp’ bestaat uit nog meer bommen en granaten leveren aan ISIS, of zoals ‘wij’ ze noemen, ‘gematigde rebellen, dan is zo’n militaire actie wel begrijpelijk.

     20 likes
    • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

     Rob ter Horst, Bery bedoeld dat de USA daar sowieso niks te zoeken heeft.
     Rusland verdiend alle respect voor hoe beheerst ze zich, tot nu gedragen.
     Daar kan ieder ander Westers land wat van leren.

     21 likes
    • Peter schreef:

     Hulpkonvooien kan ook door de rebellen of amerika zijn aangevallen om syrie of Rusland de schuld te geven..
     Feit is dat Rusland door de wettige regering is gevraagd om hulp en niet Amerika of de coalitie .
     Stel je eens voor dat Rusland hetzelfde deed in de Oekraiene.
     Dan waren de rapen echt gaar
     Allemaal gehuichel en de burgers zijn de dupe.

     18 likes
    • Armonicus schreef:

     “Het ging toch om voedsel, luiers, dekens enz. voor de inwoners van Aleppo, dus waarom maak jij daar iets anders van.”

     Ik ‘maak’ daar niets anders van, ik geef aan dat we helemaal niet (kunnen) weten wat en aan wie iets wordt geleverd. Of zijn er beelden van gebombardeerde luiers en dekens vrijgegeven? Was jij aanwezig bij het leveren van die goederen? En is het wel zeker dat het Syrische leger verantwoordelijk is voor dat bombardement? De officiële berichtgeving gebruikt namelijk het woord ‘vermoedelijk’, klinkt niet echt als ‘we hebben onomstotelijk bewijs’!
     Het eerste slachtoffer van elke oorlog is de waarheid! Berichtgeving van beide kanten moet je dus met een flinke korrel zout nemen. Wat wel een belangrijke factor is in dit soort situaties, is het motief. En wat zou Syrië er nu mee opschieten om hun eigen bevolking (lees belastingbetalers) te bombarderen of voedsel en medicijnen te ontzeggen? 🙁

     12 likes
     • Rob ter Horst schreef:

      In dit geval waren het hulpgoederen bestemd voor Aleppo, wat belegerd wordt door het Syrische leger, omdat zich hier opstandelingen bevinden.

      2 likes
    • Armonicus schreef:

     “n dit geval waren het hulpgoederen bestemd voor Aleppo, wat belegerd wordt door het Syrische leger, omdat zich hier opstandelingen bevinden.”

     “Opstandelingen” is weer een mooi voorbeeld van Orwellian Newspeak! Weet je zeker dat het geen pro-Amerikaanse seperatisten zijn? Of gematigde rebellen? Of freedom-fighters? (Ook zo’n mooie als je bedenkt dat ‘crime-fighters’ tegen misdaad vechten, fire-fighters tegen brand, waar vechten die ‘fredom-fighters’ dan tegen? Juist, TEGEN vrijheid!)
     Of wordt Aleppo belegerd door die ‘opstandelingen’ (oftewel ISIS) en wil het Syrische leger hun eigen stad op hun eigen grond gebied met hun eigen burgers, bevrijden? Wat heeft Amerika daar sowieso te zoeken?

     4 likes
     • Rob ter Horst schreef:

      Vanuit het Syrische standpunt zitten hier gewoon opstandelingen, of het nu pro-Amerikaanse separatisten, gematigde rebellen of Syrian freedom fighters zijn…

      3 likes
    • Armonicus schreef:

     “Vanuit het Syrische standpunt ziiten hier gewoon opstandelingen…”

     Nou nou, het Syrische standpunt? Heb jij Syrische TV-kanalen op je TV of ben je geabonneerd op de Syrische Staatscourant? Maar dan nog is mijn vraag, wie geeft Amerika een mandaat om die opstand dan te steunen?

     En als ik samen met mijn buurtgenoten besluiten om ons af te scheiden van het ‘Nederlands regime’ en de vrije republiek Klein-Mokum uitroepen, komt Amerika ons dan wapens leveren en mogen zij ongestraft bombardementen uitvoeren op Nederlandse regeringstroepen? Het zou mooi zijn, maar zo werkt het (helaas) niet! 😉

     2 likes
     • Rob ter Horst schreef:

      “Nou nou, het Syrische standpunt?”
      Dat zijn de woorden van Bashir al-Assad. Dat je dat nog niet wist?

      “Heb jij Syrische Tv-kanalen of ben je geabonneerd op de Syrische Staatscourant?”
      Beetje onnozel? Je kan gewoon via de gebruikelijke kanalen contact opnemen met allerlei personen in Syrië!

      “Maar dan nog is mijn vraag, wie geeft Amerika een mandaat om die opstand dan te steunen?”

      Wie geeft Rusland een mandaat om Bashir al-Assad te helpen, zijn persoonlijke uitnodiging, of had dat gewoon via de VN moeten gaan.

      Zoek de verschillen:
      Amerika houdt zich niet aan VN-mandaten als het hun uitkomt.
      Rusland houdt zich niet aan VN-mandaten als het hun uitkomt.
      Syrië houdt zich niet aan VN-mandaten als het hun uitkomt.

      Voor mij is het allemaal een pot nat!

      0 likes
  • cervantis schreef:

   Dat blijkt dus ook niet waar te zijn volgens de laatste berichten

   1 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Kijken wij niet naar een gecumuleerd computer programma dus iets wat niet echt gebeurd maar wel aan ons laten zien word als echt?? Duidelijker te zeggen een ILLUSIE!!!

  Gebeurd dit niet al vele jaren om uw en mij angst aan te kweken en ons op die manier te besturen?

  1 likes
 • charlud schreef:

  Volgens de msm zou een Syrische mensenrechtenorganisatie gezegd hebben dat het of een Russische of een Syrische straaljager zou zijn. Met alle respect maar 99,99% van alle mensen (waaronder ook veel militairen) kunnen een tornado niet onderscheiden van een F-16 nog los v/h feit van welke nationaliteit Men moet hiervoor getraind worden om dit te kunnen. Zie hier al de valkuil waarin velen ingetrapt zijn. Zelfde valkuil als die satellietfoto’s van de “buizen”, de zogenaamde lanceerbuizen voor raketten, om de oorlog tegen Irak nog verder voedsel te geven. In de jaren 80 kon Amerika al foto’s gemaakt door satellieten een dollar op de grond in details weergeven. De foto’s van de “buizen” waren genoeg duidelijk dat het om buizen ging maar ook niet te scherp want anders kun je niet meer interpreteren. Later heeft de voormalige opperbevelhebber Powell zelf verklaard dat het rioolbuizen zijn. Dit is nog maar een heel klein beetje maar zo zijn er talloze des-informatie. Nog een voorbeeld ter afsluiting. Jaren geleden stond er een foto in de Telegraaf met Palestijnen achter een ijzeren hek alsof ze dus opgesloten zouden zijn in kampen. Jaren later is bekend geworden dat de fotograaf over het hek geklommen is en de foto dus van binnen naar buiten gemaakt heeft. De Palestijnen stonden dus buiten. Zo zijn er vele manieren om informatie of gebeurtenissen op een misleidende manier wereldkundig te maken.

  2 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Dat misleiden gebeurt dus aan beide kanten, maar vele misleidende figuren hier menen dat alleen Amerika misleidt…

   1 likes
   • Peter schreef:

    In dat misleiden speelt Amerika helaas de hoofdrol en de Nosschapen volgen gedwee hun standpunt zonder enige kritiek.

    2 likes
    • Rob ter Horst schreef:

     Hoe zou dat toch komen dat men meent dat Amerika zo veel misleidt. Misschien vrijheid van de pers? Vrijheid van meningsuiting? Iets wat in veel landen gewoon weinig of niet aanwezig is, behalve het staatspersbureau?

     Simpele schapen…

     1 likes
 • Jol schreef:

  @Bery,

  Niemand heeft recht om te mogen moorden, idiote uitspraak van je “daar hebben ze recht op”.
  https://www.icrc.org/en/document/syria-attack-humanitarian-convoy-attack-humanity.

  5 likes
 • HSP schreef:

  Buthaina Shaaban moet zijn Bouthaina Shaaban.

  1 likes
 • x

  Check Also

  coronacrisis

  Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

  Dag in dag uit zie je dezelfde ...

  undercoververpleegster

  Undercoververpleegster onthult wat er echt gebeurt in ziekenhuizen: ‘Dit is moord’

  Erin Marie Olszewski is een ‘undercoververpleegster’ en ...

  >