Homepagina » Natuur en Milieu » Bomenkap: Nederland verandert langzaam in één groot bomenkerkhof. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?
bomenkap

Bomenkap: Nederland verandert langzaam in één groot bomenkerkhof. Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?

Het begint steeds meer mensen op te vallen dat er veel bomen worden gekapt in Nederland. Heel veel bomen. Wie op de term ‘bomenkap’ zoekt in Google Nieuws, vindt talloze recente nieuwsartikelen.

Maandag was het raak in Groningen, waar volgens de Werkgroep Bomen Groningen langs de Zernikelaan één groot bomenkerkhof was ontstaan.

De gemeente heeft in een paar uur tijd 92 grote, gezonde, CO2-afvangende, schaduw gevende, tegen wind beschermende, weerloze bomen gesloopt voor een upgrade van de huidige campus naar een ‘groene’ campus, laat de werkgroep via Twitter weten.

De kap was in eerste instantie verboden door de rechter. De gemeente kreeg vorige week echter gelijk in een kort geding en zette maandagochtend gelijk de zaag in de bomen.


Op haar website zegt de gemeente Groningen juist te vergroenen:

Meer groen helpt de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het draagt bij aan temperatuurbeheersing, biodiversiteit en het dempen van de gevolgen van hevige regenval. Vooral bomen zijn van onschatbare waarde. We voegen waar mogelijk bomen toe.

Vandaar dus dat de bomen moeten wijken. Om te vergroenen. Zo eenvoudig is het klimaatbeleid.

Bos niet als natuur gezien

Er is al een petitie gelanceerd om de grootschalige bomenkap in Nederland een halt toe te roepen.

“Nederland ontbost sneller dan het Amazonegebied. De werkwijze van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere natuurbeheerders brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen en is strijdig met de geldende normen voor duurzaam bosbeheer,” schrijven de initiatiefnemers.

“De Wageningen University & Research heeft vastgesteld dat het bosoppervlak in Nederland recent enorm is afgenomen. In het Klimaatakkoord wordt bos niet als natuur gezien!” voegen ze toe.

De initiatiefnemers willen dat er een einde komt aan de ontbossing in Nederland en aan de subsidie op biomassa.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Herman de Graaf schreef:

  We zijn Nederland aan het verminken.
  Niet onherstelbaar, maar wel de komende generatie.
  De kinderen die nu ter wereld komen, zullen veel recreatie-groen niet hebben zoals wij dat in onze jeugd hebben gekend.
  Windmolenparken en G5-antennes. Dat wel. Daaronder kun je ook in de schaduw picknicken.

  25 likes
 • d1rty schreef:

  Ik woon op de Veluwe en wandel 4 a 5 keer per week in het bos, en het valt echt op hoeveel lege en uitgedunde plaatsen er zijn in het bos. Waar ik ook van baal…altijd is er herrie of gerommel in het bos van bedrijven die bomen omzagen, vrachtwagens die met boomstammen rondrijden. Ook op voorheen mooie rustige wandelpaden liggen bijna het hele jaar door boomstammen opgestapeld, klaar voor transport. Dan denk je…ik ga op zaterdag wandelen…lekker rustig want bijna iedereen gaat shoppen of zit in de voetbalkantine…maar nee…hoe verzinnen ze het : een motorcrossbaan in het bos. Dan maar naar een ander stuk bos…eh…hoor ik dat goed? Harde boenkmuziek…er zal wel ergens een feest zijn in een duur huis aan de rand van het bos. Alles gehad? Ehh…NEE. Doordeweeks in een ander stuk bos…steeds militaire helikopters die aan het oefenen zijn en laag overvliegen. Blijft over de zondagochtend…erg vroeg…zodra het licht wordt. Fijn Rust! Als ik aan het einde van de ochtend het bos uitloop kom ik de eerste loslopende honden tegen met schreeuwende baasjes erachteraan. Ik hoop op Corona op de Veluwe, afsluiten die Veluwe ha ha…dat geeft rust!

  23 likes
 • Melissa schreef:

  Het is Terravorming!!!Wie analyseert wat ze het wereldwijd aan het uitvoeren zijn kan alleen concluderen dat ze de atmosfeer op een manier of een ander proberen een andere samenstelling te geven. Te triest voor woorden dat we ons laten afslachten en nog aan meehelpen ook. Wanneer worden deze kopstukken weggekapt?

  19 likes
 • IFF schreef:

  Ja natuurlijk, de (lage) 5G masten komen eraan…

  17 likes
 • rop schreef:

  Er is maar en woord ervoor, laten we het houden op een KRANKZINNIG Beleid van gemeente Groningen. Het ene weghalen voor meer groen, hoe krom moet men dan daar wel dan denken, dat kan men toch niet serieus noemen verstandelijk gezien leiden ze daar aan een ziekte ,het meer groen beleid, en dat noemt men dan een verstandelijke gemeentelijke beeld/beleid. waarschijnlijk volgen nu meer gemeente,s die daar dan ook een gehoor op geven door het zelfde te doen en ook bomen gaan kappen . dan volgt het na Aapjes gedrag..

  15 likes
  • Willem schreef:

   Niet alleen in Groningen ze doen het overal, Staatsbosbeheer moet winst maken voor de aandeelhouders en verkopen dus al het hout aan de door ons gesubsidieerde bio-massa centralen van VattenFall, is algemeen bekend

   28 likes
   • vladi schreef:

    voor mm wave frequency (5G) werken bomen niet bepaald mee.
    minder zuurstof is meer co2……krijgen ze toch nog gelijk.

    lijkt wel terraforming.

    fff

    12 likes
  • René schreef:

   In Nijmegen (De groenste stad van de EU volgens de EU) zie je door de bomen het bos ook steeds beter. Met andere woorden er blijven steeds minder bomen over. Het is werkelijk om te janken die onzinnige biomassa met subsidie en dat mensen daar vervolgens aan meewerken, ik zou bijna de bijl in die bomenkappers zetten.

   12 likes
 • Jeff schreef:

  Waar we mee bezig zijn? Met precies het tegenovergestelde te doen van wat we aan de grote klok hangen. Voortzetting van de omgekeerde wereld. En ze zijn nog lang niet klaar; wacht maar af, met welke wetten/regels ze gaan komen met die corona gekte. Het is een legitieme manier om ons ergens toe te dwingen. Nadat ze het virus in bedwang hebben, zal er veel veranderen … maar dan wel zo, zoals ze het beste uitkomt.

  15 likes
  • exegese schreef:

   @Jeff, hier ben ik het roerend met je eens.

   3 likes
  • Mikkie schreef:

   Mee eens.. Als het virus is uitgewoed krijgen we allemaal een spuit tegen de corona. En wat zal daar dan niet allemaal in zitten?

   0 likes
   • Mikkie schreef:

    Heb tijdens de kaalslag in Oost Groningen, waar het ene bosje na het andere bosje omging, alle politieke partijen een mail gestuurd, alle kranten bericht, en geprotesteerd bij Staatsbosbeheer.
    Het was allemaal onder het mom van Essentakziekte. Nou, de essen waar die enorme bomenomhakker niet bij kon komen, staan er nog. Terwijl andere soorten bomen ook volop meegesneuveld zijn.

    3 likes
 • HenkH schreef:

  Hebben jullie wel eens van StaatS (SS) Bosbeheer gehoord? Een door geen een democratisch lichaam gecontroleerde bosvernietigingsaorganisatie?

  14 likes
 • Hega schreef:

  Deze wereld (samenleving0 is echt doodziek.
  En als ik heel eerlijk ben, heb ik weinig vertrouwen er meer in dat hjet nog gaat goedkomen.
  Voel me vaak alleen staan hierin (een roepende in de woestiijn).
  Je mag me negatief en/of zwartgallig vinden; dit is echter zoals ik het voel en beleef.
  En ik heb geen zin meer om me langer anders voor te doen dan wie ik daadwerkelijk ben.
  Kan best wel de gemaakte positivo gaan uithangen, maar daar hou ik mezelf en anderen alleen maar mee voor de gek.
  We raken steeds meer vervreemd van elkaar en deze wereld.
  Hoe moet dit in godsnaam nog verder……

  10 likes
 • H.J. schreef:

  De kaalslag in Nederland is pas over als Links is afgevoerd.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

  9 likes
 • Gea Breuker schreef:

  Toetsenbordridders… Doe er dan wat aan! Ik ben ver weg van NL op dit moment, er moet ook brood op de plank komen. Maar als ik er was zou ik me verenigen en actie, keiharde actie gaan ondernemen.
  Stappenplan: ga een flyer maken, voor heel NL, spreek een dag af om alle biomassa centrales te blokkeren.
  Ga met die flyer bij je lokale supermarkt staan, spreek mensen aan, overtuig ze.
  Plan: een voorhoede met voldoende eten en warme kleren, en een tweede en derde cohort om elkaar af te wisselen. En dan gewoon doorgaan, laat die centrales maar uitvallen, je bent toch niet thuiis.
  En dan na een weekje zoeken en vinden en verzamelen, dan een paar dagen later met honderden, duizenden, gewoon die biomassa centrales blokkeren, laat de heren politie en politici (pas op de lokale gemeenteraadsmensen, die zijn het minst te vertrouwen, het zijn de Judassen) maar en masse komen klagen, maar iets moet bewegen en deze natuuraanslag dient NU gestopt te worden.
  Echt mensen, vertrouw niet op de politici en de huidige partijen, en jullie betalen straks weer belasting om je eigen graf te delven. Denk na, zie wat er gebeurt. Follow the Money, die Vattenfall is duivels, is net Monsanto, puur winstmodel, en het stopt niet, nooit, tot je straks je laatste tandenstoker in die centrale gooit. Het vraagt om revolutie, dus doe er iets aan, de oplossing is niet erover praten maar brute kracht.
  Je weer het zelf ook, dus gaan, actie!

  5 likes
 • salvar schreef:

  ze zagen nu bomen en wij zometeen masten.
  pak er overal een tussen uit en het werkt voor geen meter meer.

  3 likes
 • Herman schreef:

  De middeleeuwse ziel is straks klaar met POLITIEK beleid maken wat een ander woord is voor liegen en bedriegen en dan neemt de Verlichte ziel het over!!! Dan gaan we de EGO testen van de Universiteit lullo’s. Dat word lachen met die metselEGO’s!!

  2 likes
 • salvar schreef:

  @Hega

  je staat niet alleen , ik ben bij je.

  1 likes
 • PREDATOR schreef:

  En nu komen wij hiermee achter dat we niks te zeggen hebben over wat dan ook…Hadden we wel met het referendum en DAT hebben ze afgeschaft.
  Schijnbaar mogen we alleen maar slikken.

  1 likes
 • Mich schreef:

  Hier in Drenthe in het Drents Friese Wold even rampzalig, SBB heeft afgelopen maanden tientallen voetbalvelden van prachtige “misschien wel 80 jaar oude” lariksen allemaal geveld.
  Het afvoeren was zo veel dat een doorgaande weg maar liefst 2 weken moest worden afgesloten, zogenaamd allemaal in het kader van diversiteit, m’n reet …….geld is het enige dat telt

  Het is onbegrijpelijk dat zo’n organisatie als SBB zo maar alles kapot kan/mag maken

  1 likes
 • anoniem schreef:

  Daar komt juist de vervuiling uit voort, en over 5G, dit is om de straling vrij speling te geven?

  0 likes
 • ster schreef:

  Blijf als volk op je kont zitten en doe vooral niks en moet eens zien hoe je over tien jaar leeft als je dan nog leeft door 5G en andere stralingen die op je af zullen komen. Vooral niks doen mensen!! blijf kalm en steek je kop in het zand want je verdient niet beter toch? Doei en vergeet niet de elite vinden jullie hele brave mensen.

  0 likes
 • joop schreef:

  Paaseiland!

  0 likes
 • x

  Check Also

  blake lively

  Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

  Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

  timmermans

  Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

  Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

  >