Het begint steeds meer mensen op te vallen dat er veel bomen worden gekapt in Nederland. Heel veel bomen. Wie op de term ‘bomenkap’ zoekt in Google Nieuws, vindt talloze recente nieuwsartikelen.
Maandag was het raak in Groningen, waar volgens de Werkgroep Bomen Groningen langs de Zernikelaan één groot bomenkerkhof was ontstaan.
De gemeente heeft in een paar uur tijd 92 grote, gezonde, CO2-afvangende, schaduw gevende, tegen wind beschermende, weerloze bomen gesloopt voor een upgrade van de huidige campus naar een ‘groene’ campus, laat de werkgroep via Twitter weten.
??
Zo zag de Zernikelaan er vanochtend uit: één groot bomenkerkhof van maar liefst 92 grote volwassen GEZONDE bomen; CO2 afvangende, shaduwgevende, tegen wind beschermende weerloze bomen. In een paar uur gesloopt voor een upgrade van de huidige campus naar een “groene” campus. pic.twitter.com/xfJGIAcpsV— Werkgroep Bomen Groningen (@WerkgroepG) March 9, 2020
De kap was in eerste instantie verboden door de rechter. De gemeente kreeg vorige week echter gelijk in een kort geding en zette maandagochtend gelijk de zaag in de bomen.
En weg zijn de bomen aan de Zernikelaan, een snellere actie (na uitspraak van de rechter) kan volgens mij niet. Om 7.30 waren de meeste bomen al gekapt? Bang voor vervolg acties? @gem_groningen @martinspecken @BomenriddersGro pic.twitter.com/oiFfWZKLvk
— Karin Gibcus (@KarinGibcus) March 9, 2020
Op haar website zegt de gemeente Groningen juist te vergroenen:
Meer groen helpt de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Het draagt bij aan temperatuurbeheersing, biodiversiteit en het dempen van de gevolgen van hevige regenval. Vooral bomen zijn van onschatbare waarde. We voegen waar mogelijk bomen toe.
Vandaar dus dat de bomen moeten wijken. Om te vergroenen. Zo eenvoudig is het klimaatbeleid.
De pr teksten van de gemeente Groningen hebben een hele nare bijsmaak… https://t.co/arBQQyIIAE
— Werkgroep Bomen Groningen (@WerkgroepG) March 10, 2020
Bos niet als natuur gezien
Er is al een petitie gelanceerd om de grootschalige bomenkap in Nederland een halt toe te roepen.
“Nederland ontbost sneller dan het Amazonegebied. De werkwijze van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere natuurbeheerders brengt onomkeerbare schade toe aan onze natuur en bossen en is strijdig met de geldende normen voor duurzaam bosbeheer,” schrijven de initiatiefnemers.
“De Wageningen University & Research heeft vastgesteld dat het bosoppervlak in Nederland recent enorm is afgenomen. In het Klimaatakkoord wordt bos niet als natuur gezien!” voegen ze toe.
De initiatiefnemers willen dat er een einde komt aan de ontbossing in Nederland en aan de subsidie op biomassa.
Professor: “Menselijk bewustzijn beïnvloedt onzichtbaar gebied tussen deeltjes”
Geheimen van Paaseiland ontrafeld tijdens opgravingen
Een schimmige en controversiële geheime club komt elk jaar samen in de bossen van Californië. Deze presidenten waren er lid van
Helderzienden helpen wetenschappers stemmen in het hoofd te begrijpen
Marcel de Graaff houdt vernietigende speech in Europees Parlement: ‘Het volk moet afrekenen met haar vijanden’
Kijken: Gletsjer-achtige ‘golf van ijs’ slokt bijna enkele huizen op
Europarlementariër waarschuwt voor Europese digitale identiteit: ‘We mogen dit niet laten gebeuren’
Yangsi: reïncarnatie is slechts het begin (video)
Document onthult: 86% kinderen die deelnamen aan vaccinproef Pfizer kreeg last van bijwerkingen