Archeologie

Blokken met Maya-hiërogliefen teruggegeven aan Guatemala (video)

Help mee door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Guatemalteekse autoriteiten hebben drie zandstenen blokken met hiërogliefen teruggekregen. Ze zijn afkomstig uit de Maya-ruïnes in La Corona.

De drie blokken waren gestolen en naar het buitenland gesmokkeld. Guatemalteekse archeologen kunnen met de blokken een trappenhuis herbouwen dat eerder dit jaar is gevonden. Het was gestript door plunderaars.

“De blokken van het trappenhuis dat we eerder dit jaar ontdekten zijn even groot en even oud en vormen een onafgebroken tekst zodat we ze op hun oorspronkelijke plaats konden zetten,” zei hoofdarcheoloog Dr. Tomas Barrientos. “Dit is een belangrijke toevoeging op wat we al ontdekt hebben.”

Erfgoed

Nu de drie blokken weer terecht zijn beschikken de archeologen over 18 van de 22 blokken waar het trappenhuis van La Corona uit bestaat.

De Guatemalteekse onderminister van cultureel en natuurlijk erfgoed Maria Chan zei dat de blokken van onschatbare waarde zijn. “Ze zijn onderdeel van ons culturele erfgoed en in onze ogen hebben ze veel waarde,” zei Chan. “Verzamelaars hebben er veel geld voor over. Die zien archeologische objecten meer als kunstwerken. Wij zien ze juist als onderdeel van ons erfgoed. Dat is de reden dat er veel wordt geplunderd.”

Privéverzamelaars

In het gebied wordt sinds de zestiger jaren veel gesmokkeld. Plunderaars haalden tempels in La Corona leeg en verkochten de gestolen waar aan privéverzamelaars.

In juni kondigden archeologen aan dat ze in La Corona de tweede verwijzing hadden gevonden naar de zogeheten ‘eindtijd’ van de Mayakalender. Het ging om één van de belangrijkste hiëroglifische vondsten in decennia.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x