Archeologie

Blokken met Maya-hiërogliefen teruggegeven aan Guatemala (video)

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Guatemalteekse autoriteiten hebben drie zandstenen blokken met hiërogliefen teruggekregen. Ze zijn afkomstig uit de Maya-ruïnes in La Corona.

De drie blokken waren gestolen en naar het buitenland gesmokkeld. Guatemalteekse archeologen kunnen met de blokken een trappenhuis herbouwen dat eerder dit jaar is gevonden. Het was gestript door plunderaars.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“De blokken van het trappenhuis dat we eerder dit jaar ontdekten zijn even groot en even oud en vormen een onafgebroken tekst zodat we ze op hun oorspronkelijke plaats konden zetten,” zei hoofdarcheoloog Dr. Tomas Barrientos. “Dit is een belangrijke toevoeging op wat we al ontdekt hebben.”

Erfgoed

Nu de drie blokken weer terecht zijn beschikken de archeologen over 18 van de 22 blokken waar het trappenhuis van La Corona uit bestaat.

De Guatemalteekse onderminister van cultureel en natuurlijk erfgoed Maria Chan zei dat de blokken van onschatbare waarde zijn. “Ze zijn onderdeel van ons culturele erfgoed en in onze ogen hebben ze veel waarde,” zei Chan. “Verzamelaars hebben er veel geld voor over. Die zien archeologische objecten meer als kunstwerken. Wij zien ze juist als onderdeel van ons erfgoed. Dat is de reden dat er veel wordt geplunderd.”

Privéverzamelaars

In het gebied wordt sinds de zestiger jaren veel gesmokkeld. Plunderaars haalden tempels in La Corona leeg en verkochten de gestolen waar aan privéverzamelaars.

In juni kondigden archeologen aan dat ze in La Corona de tweede verwijzing hadden gevonden naar de zogeheten ‘eindtijd’ van de Mayakalender. Het ging om één van de belangrijkste hiëroglifische vondsten in decennia.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x