Buitenland

Brussel wil toegang tot digitale patiëntendossiers in de hele EU: ‘Die wappies toch, krijgen ze weer gelijk’

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!

De Europese Commissie wil de gezondheidszorg verder digitaliseren en stelt voor dat er een EU-breed digitaal patiëntendossier komt. Dat moet het voor burgers ‘makkelijker maken’ om in een ander EU-land te worden geholpen bij bijvoorbeeld ziekte. Burgers kunnen ‘zelf bepalen’ wie de gegevens mag inzien.

De Commissie zegt verder dat een dergelijk dossier ‘makkelijk is’ voor onderzoekers. Het zou ‘handig’ zijn bij de aanpak van een pandemie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

“Het systeem zal zorgen dat burgers zich veiliger voelen,” beweerde Eurocommissaris Stella Kyriakides voor Volksgezondheid. Er moeten twee gescheiden databeheersystemen komen, één voor wetenschappers en één voor burgers, die alle informatie uit de 27 EU-landen met elkaar verbinden.

De trein dondert gewoon verder

Voor velen komt het voorstel niet als een verrassing. “Told you!” zegt journalist Arno Wellens. “Alle mensen die mij ooit bekritiseerden zijn de wappies.” De Telegraaf schrijft in een hoofdredactioneel commentaar dat ‘Brussels megalomane plan met medische data van burgers snel van tafel moet’.

“De trein dondert gewoon verder,” constateert gezondheidswetenschapper Yvonne Simons. “Die wappies toch. Krijgen ze weer gelijk.”

Hoe verrassend

Columnist Marianne Zwagerman reageert: “Ja, die zagen we aankomen hè.” Eerder schreef ze: “Kuipers voert braaf uit wat Rutte al in 2014 beloofde in de EU. We moeten naar een digitale identiteit die de EU controle over ons leven geeft. Corona is een geschenk uit de hemel voor de EU.”

“Hoe verrassend. Uw ‘gezondheidsgegevens’ EU-breed beschikbaar, voor uw eigen bestwil en gemak natuurlijk,” twittert journalist Annelies Strikkers.

4.8 87 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

104 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Guus Velraeds
Guus Velraeds
2 jaren geleden

Corona is een geschenk uit de hemel voor de EU.”

Een geschenk dat ze zelf georganiseerd hebben zonder de inbreng van God of de natuur.

Mar
Mar
2 jaren geleden

Wil niet dat ze toegang krijgen. Ze hebben niet met mijn keven en gezondhetd te maken. Reis toch niet meer door eu. Lol is eraf. Viel me nergens veilig, mijn gezondheid is puur slecht door lockdowns, er is me veel afgenomen. En ik had al niet veel. Dus poten af van mijn gegevens.

Yumi
Yumi
2 jaren geleden

Komt mooi niks van in huis bij mij. In België kunnen we ons medisch dossier (nog) laten wissen. Als er geen dossier is, valt er niks te EU-digitaliseren.

Gerda
Gerda
2 jaren geleden

Alweer een tijd geleden kreeg ik van het ziekenhuis de mededeling dat mijn medische gegevens met anderen zouden worden gedeeld. Heb ze een brief geschreven dat ik dat niet wilde. Maar ik kon mooi de pot op. Toen dacht ik al, wat zijn de plannen? Waar zijn ze mee bezig? Want voorheen was dat zo’n beetje onbespreekbaar, waren je persoonlijke gegevens zo’n beetje heilig.

Back to top button
104
0
We lezen graag je reactie!x