Archeologie

Bulgaarse archeologen stuiten op ‘vampieren’

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bulgaarse archeologen hebben twee geraamtes uit de Middeleeuwen gevonden die zijn doorboord met ijzeren staven om te voorkomen dat ze in vampieren zouden veranderen.

In sommige Bulgaarse dorpen waren dergelijke praktijken tot het eerste decennium van de vorige eeuw de gewoonste zaak van de wereld.

‘Slechte’ mensen werden voor hun begrafenis doorboord met een houten of ijzeren staaf, uit angst dat ze zouden terugkeren.

Vastnagelen

Gelijksoortige archeologsiche vindplaatsen zijn ook blootgelegd in andere Balkanlanden. In Bulgarije zijn inmiddels in totaal zo’n 100 ‘geraamtes van vampieren’ gevonden. Onderzoekers stuitten in de Bulgaarse stad Sozopol aan de Zwarte Zee op de meest recente exemplaren.

Mensen geloofden dat de staaf de doden aan hun graf zou vastnagelen zodat ze er om middernacht, wanneer ze waren veranderd in een vampier, niet uit konden komen, zo legde Bozhidar Dimitrov, directeur van het Nationaal Historisch Museum in de Bulgaarse hoofdstad Sofia uit.

Wijdverspreid

Archeoloog Peter Balabanov ontdekte in 2004 zes doorboorde geraamtes nabij het oostelijke Bulgaarse stadje Debelt. Volgens hem werd het ritueel ook in buurland Servië en andere Balkanlanden uitgevoerd.

Legendes over vampieren vormen een belangrijk onderdeel van de folklore in de regio. De mythe inspireerde de gothic novel Dracula uit 1897, geschreven door de Ierse schrijver Bram Stoker.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
HomoSapiens
HomoSapiens
10 jaren geleden

Ik zag het ook al staan bij Yahoo News, waar zelfs een filmpje van iets langer dan één minuut hieraan besteedt werd.
Ga hiervoor naar Yahoo.

Veertje
Veertje
10 jaren geleden

Vandaag was er een docu op National Geographic met de naam Ancient X files. Dat ging o.a. over de met een staaf doorboorde overledenen. Die wordt, als het goed is, morgen om 10.00 uur en 17.00 uur herhaald.
Veel kijkplezier.

Ivo Mariën
Ivo Mariën
10 jaren geleden

[quote name=”Veertje”]Vandaag was er een docu op National Geographic met de naam Ancient X files. Dat ging o.a. over de met een staaf doorboorde overledenen. Die wordt, als het goed is, morgen om 10.00 uur en 17.00 uur herhaald.
Veel kijkplezier.[/quote]
Ik heb er juist naar gekeken, zeer goede documentaire!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x