Homepagina » Archeologie » Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen
Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen

Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen

Een aannemer heeft in het Midden-Amerikaanse land Belize één van de grootste Mayatempels gesloopt met bulldozers en graafmachines.

De tempel op het complex Noh Mul (Grote Heuvel), die ouder was dan onze jaartelling, is door afgravingen gereduceerd tot een fractie van de oorspronkelijke grootte. Dat meldt tv-zender 7 News Belize.

De aannemer zette de zware machines in om kalksteen en grind van de tempel af te graven. Doel: het opvullen van wegen in de buurt.

Bescherming

Jaime Awe, hoofd van het Instituut voor Archeologie, heeft al aangekondigd dat de landeigenaar en de aannemer zullen worden aangeklaagd. “Ze wisten dat het een oude tempel was,” zei hij. “Ze zijn gewoon ontzettend lui. Waarom kunnen deze mensen niet gaan graven op een plek die geen culturele betekenis heeft? Ik kan er niet bij.”

De politie heeft de afgraving van het ruim 2300 jaar oude ceremoniële centrum inmiddels stilgelegd. Het complex is gelegen op privé-terrein, maar de wet zegt dat prehispaanse ruïnes onder de bescherming van de overheid vallen.

Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen

Archeologen reageerden ontzet: “We kunnen dit niet meer rechtzetten,” zei één van hen. “Het is een ongelooflijk vertoon van onwetendheid.” Een actiegroep noemde de verwoesting van de archeologische vindplaats ‘een schandelijk voorbeeld van inbreuk tegen de natuur en geschiedenis’.

Elke dag

Emeritus hoogleraar archeologie Norman Hammon van de Universiteit van Boston werkte in de jaren tachtig in Belize. Hij schreef dat de sloop van Mayatempels voor het opvullen van wegen een groot probleem is in het land.

“Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat elke dag in één van de landen waar de Maya’s leefden een Mayatempel wordt vernietigd voor een bouwproject,” schreef professor Francisco Estrada-Belli van de Tulane-universiteit in New Orleans.

“Helaas is de vernietiging van ons erfgoed een onomkeerbaar proces, maar velen nemen het niet serieus,” zei hij. “De enige manier om hier een einde aan te maken is te laten zien dat dit een zwaar misdrijf is waar mensen voor naar de gevangenis kunnen gaan.”

Bron: 7newsbelize.com

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Het stukje “Elke dag” geeft mij indruk dat het bezaait ligt met gebouwen van de Maya.

  In dat moet het geen probleem zijn dat er hier en daar een maya gebouw herbruikt wordt (gesloopt). Zolang wel de afweging wordt gemaakt tussen wat simpel een huis uit die tijd geweest zou zijn en wat echt van historisch belang is. De wereld draait namelijk door en niet tientallen jaren terug

  0 likes
 2. Een zwaar verlies van de geschiedenis door deze op geld beluste cultuurbarbaren.

  0 likes
 3. Waar de mens is, gaat alles kapot/dood

  0 likes
 4. Citaatje:“De enige manier om hier een einde aan te maken is te laten zien dat dit een zwaar misdrijf is waar mensen voor naar de gevangenis kunnen gaan.”EN RAP OOK!!Doe je het niet, dan gaan de mollen nog verder woelen.

  0 likes
 5. [quote name=”Johannes”]Het stukje “Elke dag” geeft mij indruk dat het bezaait ligt met gebouwen van de Maya.

  In dat moet het geen probleem zijn dat er hier en daar een maya gebouw herbruikt wordt (gesloopt). Zolang wel de afweging wordt gemaakt tussen wat simpel een huis uit die tijd geweest zou zijn en wat echt van historisch belang is. De wereld draait namelijk door en niet tientallen jaren terug[/quote]

  De wereld draait door…regelrecht de vernieling in. Complete leefomgevingen worden en werden verwoest door grote milieuvervuilingen en kernproeven. Om het maar niet te hebben over de destructieve genetisch gemanipuleerde zaden en pesticiden die de bijen doen uitsterven. Ook onze landbouwgronden zijn bijna verwoest door een te hoge zuurgraad.

  Maar ach, de wereld draait door. Het lijkt mij dat jij deze destructie persoonlijk moet meemaken voordat jij het leert.

  0 likes
 6. Naar mijn idee is hier sprake van opzet. Er zou namelijk weleens nog meer informatie aan het licht kunnen komen, die men voor ons verborgen wil houden. Hier trekken duistere figuren achter de schermen aan de touwtjes.

  0 likes
 7. [quote name=”RRR”]Waar de mens is, gaat alles kapot/dood[/quote]

  Nou dat vind ik wel erg zwartgallig hoor. Ik begrijp het wel, maar de mens creëert ook goede/nieuwe dingen. Het feit dat wij steeds meer doorkrijgen (ook via media) hoe verrot het huidige systeem is, vind ik hoopgevend. (banken/geldsysteem/farmaceutische industrie/belastingontduiking bedrijven/etc.)

  En ik ben blij met de rol die Niburu speelt bij het naar buiten brengen van het bedrog, waarvoor mijn dank.
  Aan jou, mij, ons allen om onze verantwoordelijkheid te nemen en minstens de inspanning te leveren om dergelijke informatie verder te vertellen.
  Verder geeft Tegenlicht ook vaak interessante informatie.

  0 likes
 8. Hoaxintelligence

  Kijk, ik ben iemand van de natuur.
  Wat is erger; Tienduizenden bomen kappen en recycelen?
  Of een lullig tempeltje wat word gerecycled voor opvulling van de weg?
  Ik bedoel, los van die archeologen, who gives a sh*t??
  Er gebeuren veel lijpere dingen waar we ons om druk zouden moeten maken als je het mij vraagd.

  0 likes
 9. [quote name=”RRR”]Waar de mens is, gaat alles kapot/dood[/quote]
  Ja maar om er alleen over te praten verandert niets?,blijven we maar toe kijken.

  0 likes
 10. Ik schiet woorden te kort.
  Mijn maag draait om als ik dit lees,
  ik voel letterlijk de pijn van dit grote verlies.
  De pyramide’s zijn zoveel meer dan alleen maar “monumenten” deze pyramide’s zijn o.a gebouwd om kosmische energie/bewustzijn vast te houden.
  En als ik dit zo lees kunnen wij het ons niet veroorloven om dit te verliezen!

  0 likes
 11. Goed gedaan, ik zie geen enkele reden waarom een monument van mensen die eindeloos bloed vergieten en aan idool aanbidding doen zou moeten blijven bestaan.

  0 likes
 12. Ze hebben in Belize (helaas) wel iets anders om zich druk over te maken dan dit.

  0 likes
 13. [quote name=”RRR”]Waar de mens is, gaat alles kapot/dood[/quote]
  Mmm jij bent ook een mens, dus jij zegt dat overal waar jij bent ook alles dood en kapot maakt? Je bedoeld overal waar bepaalde mensen komen die alles kapot en dood maakt,, niet alles over 1 kam scheren,, dat deed hitler ook

  0 likes
 14. Die Maya’s waren zelf ook niet van die lieverdjes hoor!

  0 likes
 15. Eerst de Nazcalijnen in Peru en nu dit. Welk land of monument is de volgende?

  0 likes
 16. [quote name=”DingieM]

  De wereld draait door…regelrecht de vernieling in. Complete leefomgevingen worden en werden verwoest door grote milieuvervuilingen en kernproeven. Om het maar niet te hebben over de destructieve genetisch gemanipuleerde zaden en pesticiden die de bijen doen uitsterven. Ook onze landbouwgronden zijn bijna verwoest door een te hoge zuurgraad.

  Maar ach, de wereld draait door. Het lijkt mij dat jij deze destructie persoonlijk moet meemaken voordat jij het leert.[/quote]

  Wat heeft dat hier mee te maken?

  Mocht de boodschap niet zijn overgekomen ik bedoel ermee dat jij niet alles maar kan blijven bewaren. selectief in kerken, kastelen, tempels maar simpele arbeidershuisjes en boerderijen niet. Hadden de maya’s alles netjes afgebroken voordat een beschaving ophield dan hoorde je niemand erover.

  0 likes
 17. [quote name=”RRR”]Waar de mens is, gaat alles kapot/dood[/quote]

  Groot geliek..!!
  Zag laatst de animatie film “Escape from Planet Earth” en ik denk dat er hele leuke ‘ware’ dingen in zitten.

  Zoals de aliens naar aarde willen gaan en in de film heet aarde (dark planet) laten ze zien waarom. Eerst waren er intelligente wezens (dino’s enz) toen kwamen de gekke Oermensen en vanaf daar werd de mens steeds gekker.

  Simpel voorbeeld in een fucking teken/anime, maar zo is het ook echt.. Aanrader de film en tis grappig met na mijn mening wat waarheden erin..

  Aliens zullen hier niet komen, omdat wij mensen er gewoon nog niet klaar voor zijn.. We zijn een gekke kudde waarbij respect en liefde heel, heel ver te vinden is..

  0 likes
 18. [quote name=”H. Liter”]Die Maya’s waren zelf ook niet van die lieverdjes hoor![/quote]
  Als je in de sprookjes van Discovery Channel en de staatsmedia gelooft…..

  0 likes
 19. days of our lives

  [quote name=”H. Liter”]Die Maya’s waren zelf ook niet van die lieverdjes hoor![/quote]

  De Maya’s waren ook maar mensen.
  Dat er rotte figuren tussen zitten, wil niet zeggen dat hun cultuur en historie niet imposant is.

  0 likes
 20. [quote name=”Jer”]Eerst de Nazcalijnen in Peru en nu dit. Welk land of monument is de volgende?[/quote]
  Vergeet ook die boeddha beeldenstorm niet door de moslims en het idee om de grote pyramide te Giza te verwijderen! Op deze manier gaat ‘bijzondere menselijke’ geschiedenis voorgoed verloren voor de generaties die na ons komen. Dit is geen mensenwerk, wellicht verricht door hersenloze klonen zonder geweten en respect.

  0 likes
 21. …en Als we geen respect hebben voor het verleden heeft de toekomst geen respect meer voor ons.

  0 likes
 22. De schuldigen allemaal af knallen !!! Echt,voor dit soort mensen heb ik geen medelijden…

  0 likes
 23. Hoeveel meer van onze geschiedenis gaat de overhied nog wissen of verborgen houden!

  In een eerder reactie staat: [quote name=”belvedere”]Ze hebben in Belize (helaas) wel iets anders om zich druk over te maken dan dit.[/quote]
  Wel dit zou wel eens kunnen kloppen, maar is het dan zo moeilijk om een kleine omweg te maken. meer geld voor de werken en hun gezin. Je moet de schuld ook niet steken op de aannemer want moet de weg niet worden aangevraagd bij de overheid en hij ziet alleen maar geld en een kamp voor kinderen dat in de weg staat. dus de schuldige is de overheid of niet?

  Dan op de reactie van natuurliefhebber:[quote name=”Hoaxintelligence”]Kijk, ik ben iemand van de natuur.
  Wat is erger; Tienduizenden bomen kappen en recycelen?
  Of een lullig tempeltje wat word gerecycled voor opvulling van de weg?
  Ik bedoel, los van die archeologen, who gives a sh*t? …[/quote] en wat is dit nu de laatste bomen waren??? zou je het dan nog zeggen. denk gwn even na man.

  En de volgende 2 reacties: [quote name=”days of our lives”][quote name=”H. Liter”]Die Maya’s waren zelf ook niet van die lieverdjes hoor![/quote]

  [quote name=”Mikhail”]Goed gedaan, ik zie geen enkele reden waarom een monument van mensen die eindeloos bloed vergieten en aan idool aanbidding doen zou moeten blijven bestaan.[/quote]
  En onze kerk dan?

  Wat mij het ergste stoort is. dat de overheid wel toelaat tot vernieling en wissen van onze geschiedenis, maar wel verbiedt dat archeologen (‘die op zorgvuldige manier op zoek zijn naar onze geschiedenis’) opgravingen en bezichtigen van historische structuren en plaatsen. zoals bij de piramides en in Bosnië. Wat is er dat wij niet mogen weten. En dan nog maar zwijgen over al wat er in het Vaticaan ligt van boeken. Ik denk dat onze echt geschiedenis daar ligt verborgen en de overheid alles wilt wissen wat er echt gebeurt is vroeger

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

EU

EU is in paniek. Parlementslid legt uit waarom het Britse vertrek ‘rampzalig’ is voor ons

De EU is in paniek. Groot-Brittannië is ...

ijsberen

Internationale ijsberendag gekaapt door alarmisten. Hoe gaat het echt met de ijsberen?

Donderdag was het de internationale dag van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 maart
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.