Archeologie

Byzantijnse ’tablet-PC’ gevonden tijdens opgravingen

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben tijdens opgravingen in Yenikapı, een wijk in Istanboel, een houten doos gevonden in een gezonken schip. Het voorwerp uit de Byzantijnse tijd wordt gezien als het antieke equivalent van een moderne tablet-PC. Tijdens de opgravingen ontdekten archeologen ook dat mensen in de oudheid paarden en ezels aten.

De Universiteit van Istanboel wil het gezonken schip, dat Yenikapı 12 is gedoopt, weer laten varen. Onderzoekers hopen het schip halverwege volgend jaar weer zeewaardig te hebben gemaakt. Professor Ufuk Kocabaş zei dat in het gebied, dat in het Byzantijnse Rijk bekend stond als de haven van Theodosius, organische resten zijn gevonden. Ongeveer 60 procent van het gezonken schip is goed bewaard gebleven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wonder van Yenikapı

Aan de hand van amfora’s, kruiken met twee oren die onderaan uitlopen in een punt, aan boord van het schip kunnen de archeologen zeggen dat het schip op weg was naar de Zwarte Zee. Ze schatten dat het dateert van de negende eeuw en handelswaar vervoerde naar de Krim.

Byzantijnse 'tablet-PC' gevonden tijdens opgravingenDe onderzoekers stuitten op zeer interessante voorwerpen die eigendom waren van de kapitein en de bemanning. De vondst wordt ook wel ‘het wonder van Yenikapı’ genoemd. “In één van de schepen vonden we iets wat lijkt op een moderne tablet-PC,” zei Kocabaş. Het rechthoekige voorwerp opent als een laptop en onder een schuifklep liggen kleine panelen waar notities op werden geschreven met behulp van was. Eén van de lagen van het blok bevat kleine ruimtes waarin gewichten konden worden geplaatst voor een goudschaal, een zeer gevoelige balans.

Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat nederzettingen rond Istanboel dateren van 2700 jaar geleden, toen Griekse kolonisten uit de stad Mégara zich rond 675 voor Christus vestigden in Chalchedon (vandaag de dag Kadıköy geheten).

De Griekse kolonisten waren niet de eerste bewoners in het gebied. Tijdens opgravingen in Yenikapı werden nederzettingen gevonden die tenminste 8700 jaar oud zijn.

[Hürriyet Daily News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jack
Jack
10 jaren geleden

Ik vraag mij wel af hoe ze aan het vergelijk komen tussen iets waarop je kunt schrijven en iets met een beeldscherm, processor e.d.. Nogal ver gezocht. Dat geval dat “opent als een laptop” noemt men: Deksel!
Erg rare bewoordingen in dit artikel.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Lijkt me dus gewoon een soort van houten tekendoos waar je je schrijfspullen en andere zaken in doet om mee te nemen op reis. De vergelijking van een tablet/laptop is erg ver gezocht.

Yuri
Yuri
10 jaren geleden

Jammer. Ik gehoopt dat ze echt een tablet PC hadden gevonden… Dat zou de grootste OOPart ooit zijn. We hebben in ieder geval nog een moderne hamer van 300.000.000 jaar oud.

Peter Cernjavski
Peter Cernjavski
10 jaren geleden

Dat de mensen uit de oudheid een technologie hadden waar de huidige niet aan kan tippen, is buiten twijfel, (hoe zouden ze anders bijvoorbeeld de piramiden hebben kunnen ontwerpen en bouwen, doch deze artifacten van de paard- en ezel etende half wilden kunnen me niet overtuigen. Jezus was gezonden om de bloed en brandoffers af te schaffen maar dat heeft niet veel geholpen. Wij zijn nog altijd even primitief, sorry, de meesten van ons.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x