Vaak wordt gedacht dat mensen niets meer doen als je ze zomaar geld geeft. Een hele stapel wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel: gratis geld helpt.
Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat. In 2009 werd een experiment gedaan met 13 Londense daklozen.
De zwervers van The Square Mile, het financiële hart van de wereld, waren voor de autoriteiten een doorn in het oog. Om iets aan de situatie te doen kregen ze elk 3000 pond, vrij te besteden, zonder vervelende vragen. Geen van de daklozen verspilde het geld aan drank, drugs of gokken. De meesten van hen bleken zelfs erg zuinig en gaven per jaar gemiddeld slechts 800 pond uit.
Lui
Simon was al twintig jaar verslaafd aan de heroïne. Met het gratis geld kickte hij af en begon hij aan een cursus tuinieren. Een jaar na het experiment hadden 11 van de 13 zwervers een dak boven hun hoofd.
Vakblad The Economist schreef naderhand: “De efficiëntste manier om geld te besteden aan daklozen is het ze gewoon geven.”
Mensen denken vaak dat armen niet met geld kunnen omgaan. Sinds de crisis is uitgebroken zijn er tal van dure initiatieven opgestart om fraude met toeslagen en uitkeringen aan te pakken. Gratis geld maakt mensen lui en je moet werken voor je geld, wordt vaak gedacht. Arme mensen blijken echter helemaal niet lui.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gratis geld leidt tot minder criminaliteit, minder ongelijkheid, minder kindersterfte, minder ondervoeding, minder tienerzwangerschappen, minder gespijbel, betere schoolprestaties, hogere economische groei en emancipatie.
Mensenrecht
Onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) merken in het boek Just Give Money to the Poor op dat het geven van geld een uitstekende manier is om problemen te verhelpen.
Artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verwijst direct naar gratis geld als mensenrecht voor iedereen. Een basisinkomen.
In 1970 werd het basisinkomen bijna ingevoerd in de Verenigde Staten. Het plan van president Nixon kon rekenen op een overgrote meerderheid. De Senaat twijfelde en er doken berichten op dat het aantal echtscheidingen in Seattle met meer dan 50 procent was gestegen – het basisinkomen zou vrouwen veel te onafhankelijk maken. Het basisinkomen kwam er niet. Later bleek dat er een foutje was gemaakt en dat het aantal echtscheidingen in Seattle gelijk was gebleven.
Utopie
We zijn rijk genoeg om een basisinkomen te kunnen financieren. Dat kan door het bureaucratische toeslagencircus en controleapparaat dat uitkeringstrekkers in laagproductieve baantjes wil dwingen, te ontmantelen. Er is verder overweldigend bewijs dat verreweg de meeste mensen met of zonder basisinkomen willen werken.
Het huidige stelsel van sociale zekerheid is de laatste decennia veranderd in een pervers stelsel van sociale controle. Legers ambtenaren begluren bijstandstrekkers via Facebook om te controleren of ze hun geld wel goed besteden.
Nog niet eerder is de tijd zo rijp geweest voor de invoering van een universeel, onvoorwaardelijk basisinkomen. Iedere utopie begint in het klein, zoals bij de daklozen in Londen.
Bron: Decorrespondent.nl
Gerelateerd:
- Alle Cyprioten krijgen een basisinkomen
- ‘Basisinkomen moet ingevoerd’
- Krijgen alle Zwitsers een onvoorwaardelijk basisinkomen?
- De Lange Mars: voor een menswaardig basisinkomen
- ‘Onvoorwaardelijk basisinkomen is mensenrecht’
Heersende elite profiteert van wapen- en drugshandel (video)
Groningse psychiater trekt vergelijking tussen ‘complotdenkers’ en mensen met een psychose
“De elite is niet blij met de ontdekking van de Bosnische piramides”
Klokkenluider: 45.000 doden door coronavaccins, rechtszaak tegen overheid
Helemaal van het padje: Professor wil klimaatontkenners laten vervolgen
CDA-burgemeester: verplicht vaccineren is al mogelijk
Uitvaartverzorgers kampen met nieuw fenomeen: ‘Het gaat maar door’
Hoe de overheid de menselijke behoefte aan veiligheid misbruikt om vrijheden en rechten in te perken
De flagrante leugens van voormalig CU-leider Segers over het World Economic Forum