Homepagina » Financieel » ‘Geef iedereen gratis geld’
Geef iedereen gratis geld

‘Geef iedereen gratis geld’

Vaak wordt gedacht dat mensen niets meer doen als je ze zomaar geld geeft. Een hele stapel wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel: gratis geld helpt.

Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat. In 2009 werd een experiment gedaan met 13 Londense daklozen.

De zwervers van The Square Mile, het financiële hart van de wereld, waren voor de autoriteiten een doorn in het oog. Om iets aan de situatie te doen kregen ze elk 3000 pond, vrij te besteden, zonder vervelende vragen. Geen van de daklozen verspilde het geld aan drank, drugs of gokken. De meesten van hen bleken zelfs erg zuinig en gaven per jaar gemiddeld slechts 800 pond uit.

Lui

Simon was al twintig jaar verslaafd aan de heroïne. Met het gratis geld kickte hij af en begon hij aan een cursus tuinieren. Een jaar na het experiment hadden 11 van de 13 zwervers een dak boven hun hoofd.

Vakblad The Economist schreef naderhand: “De efficiëntste manier om geld te besteden aan daklozen is het ze gewoon geven.”

Mensen denken vaak dat armen niet met geld kunnen omgaan. Sinds de crisis is uitgebroken zijn er tal van dure initiatieven opgestart om fraude met toeslagen en uitkeringen aan te pakken. Gratis geld maakt mensen lui en je moet werken voor je geld, wordt vaak gedacht. Arme mensen blijken echter helemaal niet lui.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gratis geld leidt tot minder criminaliteit, minder ongelijkheid, minder kindersterfte, minder ondervoeding, minder tienerzwangerschappen, minder gespijbel, betere schoolprestaties, hogere economische groei en emancipatie.

Mensenrecht

Onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) merken in het boek Just Give Money to the Poor op dat het geven van geld een uitstekende manier is om problemen te verhelpen.

Artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verwijst direct naar gratis geld als mensenrecht voor iedereen. Een basisinkomen.

In 1970 werd het basisinkomen bijna ingevoerd in de Verenigde Staten. Het plan van president Nixon kon rekenen op een overgrote meerderheid. De Senaat twijfelde en er doken berichten op dat het aantal echtscheidingen in Seattle met meer dan 50 procent was gestegen – het basisinkomen zou vrouwen veel te onafhankelijk maken. Het basisinkomen kwam er niet. Later bleek dat er een foutje was gemaakt en dat het aantal echtscheidingen in Seattle gelijk was gebleven.

Utopie

We zijn rijk genoeg om een basisinkomen te kunnen financieren. Dat kan door het bureaucratische toeslagencircus en controleapparaat dat uitkeringstrekkers in laagproductieve baantjes wil dwingen, te ontmantelen. Er is verder overweldigend bewijs dat verreweg de meeste mensen met of zonder basisinkomen willen werken.

Het huidige stelsel van sociale zekerheid is de laatste decennia veranderd in een pervers stelsel van sociale controle. Legers ambtenaren begluren bijstandstrekkers via Facebook om te controleren of ze hun geld wel goed besteden.

Nog niet eerder is de tijd zo rijp geweest voor de invoering van een universeel, onvoorwaardelijk basisinkomen. Iedere utopie begint in het klein, zoals bij de daklozen in Londen.

Bron: Decorrespondent.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • astrid van triet schreef:

  Als er een basisinkomen komt, dan stop ik onmiddellijk met werken. En dat zal ik dan ook graag tegen iedereen vertellen, die verplicht wordt om belasting te betalen voor dit basisinkomen: dat ik lekker stop met werken en dus met grote graagte niet bijdraag aan al die belastingen.

  Basisinkomens: een verhaal dat steeds weer onderbouwt wordt met: ‘mensen gaan dan heus nog wel werken hoor, dus de economie… ‘. etc…

  Er hoeft helemaal niemand belast te worden. Je kunt gewoon het geld aanmaken dat voor ieders ‘basisinkomen’ nodig is.

  Daar is maar 1 programmeer regel voor nodig in een bank applicatie. En voortaan lost dan bij iedere transactie dit bedrag beetje bij beetje weer vanzelf op: per 1/1000 bijvoorbeeld.

  Dat mensen denken ‘Dat kan toch niet zomaar’, maar wel doodleuk anderen belasten, ‘ja dat kan wel zomaar, een ander belasten’… tja, opzouten.

  Je hebt geen enkel recht om me te belasten. Ik heb aangifte bij de politie gedaan, tegen iedereen die mij belast. Zie taxingisillegal.net.

  Met 1 programmeer regel heeft iedereen haar/zijn eigen levenstoegang weer terug: dit geld wordt gewoon aangemaakt. Dus waarom vast blijven houden aan die agressieve behoefte om onzichtbare anderen te belasten?

  0 likes
 • doler schreef:

  gratis geld de banken krijgen niets anders dus waarom wij niet

  0 likes
 • astrid van triet schreef:

  Alle mensen die zo ontzettend voor het basisinkomen zijn, kunnen simpelweg 10% van wat er maandelijks naar hen toe komt, laten doorstromen naar een ander. Klaar.

  Dit kan je van je belastingen aftrekken, want de sociale dienst hoeft dan niet meer betaald te worden.

  Dus waarom denken alle mensen die voor basisinkomens zijn, nou dat ze moeten stemmen, politici moeten zien te overtuigen?

  Omdat alleen arme mensen voor basisinkomens zijn? En die zitten dus te verzinnen dat ze een ander daar voor mogen belasten, terwijl je geld gewoon zo kunt aanmaken…

  Als iemand een hypotheek afsluit, wordt er ook gewoon geld aangemaakt.

  Eis gewoon je levenstoeganggeld op: maandelijkse creatie van 750 euro (geen 900 nog iets, want belastingen zijn vervallen, dus deze kunstmatige verhogingen vallen weg)

  0 likes
 • sander schreef:

  Geef mij ook maar wat, dan stop ik met mijn opleiding en dan hoef ik me al helemaal geen zorgen meer te maken over een baan later.

  0 likes
 • karel appel schreef:

  in mijn land kreeg iedereen een geindexeerd basisinkomen van 2500 euro,
  voorwaarden:
  -min 20 per week werken bij baas of zelfstandig
  -enkel hospitalisatie wordt terugbetaald
  -alle pensioenen vallen weg en worden hierdoor vervangen
  -staken is 2500 euro kwijt die maand
  -zoveel mogelijk overheidsbanen weg
  -ieder betaalt 2500 euro belasting zonder aangifte
  -politiekers krijgen hetzelfde loon, 2500 euro
  -etc….

  0 likes
 • pro-individualisme schreef:

  Dit is werkelijk hallucinant. En ten slotte is het economische zelfmoord.
  De oorzaak van deze crisis is juist het gevolg van te veel geld uitgeven. Laat staan met wat we te maken hebben als we zomaar aan iedereen geld gaan geven. Het is blijkbaar ook de laatste tijd de trend om oplossing te populariseren die communistisch getint zijn. Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. Men beoordeeld ideeën op basis van het gevoel. Net wat ook de fout was van de aanhangers van het communisme. Het was allemaal een geweldig idee voor hun, het was moreel verantwoord, geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit,.. Ik wil niet beweren dat iedereen communistisch is. Maar het valt op dat er een bepaald gemeenschappelijk patroon herkenbaar is geworden in het gedrag van de mensen. Dit is gevaarlijk en onbedoeld destructief. Men vergeet dat die termen allemaal onnatuurlijk zijn. De natuur houdt zich niet bezig met recht of delen. En wij de mensheid, hoe apart we ook moge zijn, wij zijn ook onderworpen aan de wetten van de natuur. Die wetten zorgen voor uiterste efficiëntie en hou je u daar niet aan, dan word je genadeloos afgemaakt. Je moet zorgen voor je eigen. En gij moet opdraaien voor de fouten die jij gemaakt hebt. En dan ook nog iets op economisch vlak. Iedereen denkt maar dat de ondergang van de economie het gevolg is van te veel eigenbelang, maar het tegendeel is waar. Vergeet niet dat meer dan 50% van de economisch geproduceerde rijkdom bestemd is voor de herverdeling (opgelegd door en via de staat). Herverdeling en moraliteit is maar een middel van de staat om meer macht te verwerven. En doordat de meeste mensen die een gebrek hebben aan eigenbelang kan de staat hier klakkeloos mee verder gaan omdat de bevolking toch zo overtuigd is dat het solidair is. En nog iets; pas maar beter op met die stellingen van de grote organisaties. Denk eraan: hoe meer de staat kan uitgeven hoe beter.

  0 likes
 • hmm schreef:

  Ja da’s eigenlijk wel heel logisch.

  ‘t beste zou zijn dat er helemaal geen geld is en gewoon zoals het natuurlijk voor ons is alles te delen en te samen doen.

  Maar dit zal al een hele grote stap zijn in de juiste richting.

  0 likes
 • Eden schreef:

  Ik raad iedereen aan de bron te lezen. Het hele artikel is nog wel een stukkie langer.

  0 likes
 • biko steve schreef:

  [quote name=”astrid van triet”]Als er een basisinkomen komt, dan stop ik onmiddellijk met werken.[/quote]

  Zo zijn er nog ongeveer 14 miljoen in nederland, waaronder ik.

  85% van de werkende mensen schijnt het liefst van baan te willen wisselen of helemaal niet meer te werken.

  Het idee dat mensen op grote schaal door ‘gratis’ geld opeens de behoefte zullen voelen om een nuttige bijdrage aan de maatschappij te leveren lijkt me niet realistisch.

  Nederland kent nog steeds een zesjes en 9 to 5 cultuur.

  0 likes
 • hmm schreef:

  [quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant…. …staat kan uitgeven hoe beter.[/quote]

  Jij begrijpt de natuur voor geen meter, durf ik wel te zeggen. Praat niet over iets waar je totaal van bent afgestapt.

  De natuur werkt samen. Als je dat niet kan inzien… dan ben je wel heel blind. Sorry.

  Elk ras werkt samen en ook verschillende rassen kunnen samenwerken met elkaar.

  0 likes
 • G schreef:

  Hoe aardig het ook moge lijken… WE hebben helemaal geen geld nodig. Het is een gecreëerde cirkel van schuldpapier… Ik werk, ik doe iets met mijn onbetekenend talent, iets wat ik leuk vind om te doen en heb nog geen dag niet gegeten of onderdak gehad. Heb ik nu op dit moment geld? NEE! nodig? NEE Mensen stap nu eens uit die matrix en leef!

  0 likes
 • sol schreef:

  [quote name=”Eden”]Ik raad iedereen aan de bron te lezen. Het hele artikel is nog wel een stukkie langer.[/quote]

  Dan hoop ik dat je het echte bron bedoeld en niet dat achterlijk idealistisch uittreksel op de correspondent.
  Als je de echte bron leest dan ontstaat er een heel ander beeld.
  Dat is het probleem met idealisten, die kunnen de realiteit niet aanvaarden zoals die werkelijk is.

  De echte bron: http://www.jrf.org.uk/sites/files/jrf/supporting-rough-sleepers-full.pdf

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  De bankenkartels verhuren geld aan de overheden (zoals Nederland en de EU) met als huurprijs van dat uit niets gemaakte geld rente. De dekking van dat geld is het feit dat mensen ervoor willen werken en goederen verkopen. Zoek maar eens uit wat bankenkartels zoals de ECB, FED en hun grotere bankenkartels zoals BIS betekenen. Heel verhelderend. Geld wordt gemaakt uit niks en de dekking is tijd om geld te verdienen en goederen en diensten verkopen voor geld. Degenen die geld maken uit niks hebben dus heel veel macht over de energie van het maken van goederen en ook van de tijd die mensen besteden om geld te verdienen. Vandaar dat men als geldmakers en zeg maar bankiers zicht wel eens als een soort God ziet. Men maakt uit niks iets (geld) wat vele mensen zich de touwtering doet lopen om ook een stukkje geld te doen hebben. En maar rennen en pogen beter te wezen om meer geld te vergaren is een motto hier voor velen. Een maatschappij van winners en losers waarbij vele Nedrlandse landgenoten graag naar beneden trappen en naar boven likken als angstige brave kruipers. Een land van schijnheilge kruipers is dit Nederland is mijn mening en nee die mening hoef je niet mee eens te zijn.

  0 likes
 • sol schreef:

  Uit het echte onderzoek:
  15 mensen werden gevraagd mee te doen.
  13 deden mee, 2 weigerden (ze wilden niet gedwongen worden om van straat te gaan)
  8 van de deelnemers ging van straat waarvan 1 in het gevangenis belandde.
  De rest is allemaal weer terug op straat gegaan.
  Ohja, en het project kostte 50.000 pond aan ambtenaren salarissen.
  De opzet van het onderzoek was voor de autoriteiten om erachter te komen wat de behoeften waren van een hardnekkige grote groep daklozen die niets te maken wilden hebben met de autoriteiten. Ze mochten zelf het geld niet eens zien en wisten niet hoeveel in hun persoonsgebonden budget zat, sommigen gaven zelfs meer uit via hun case workers (ambtenaren). Aan drank, sex en drugs was het budget niet toegestaan om uit te geven.
  Conclusie: Mega Fail.

  0 likes
 • Didi Grunn schreef:

  Iedereen een basisinkomen is er al, dat heet bijstand. Door dat ik werk en afdraag, daardoor kan een ander een uitkering krijgen ( en nee, ik bedoel dit niet lullig, ik ben zelfs blij dat we zo een systeem hebben ) als niemand meer zou werken of belasting betalen, dan is er geen geld van uitkeringen of andere manieren waarop de voorstanders zeggen dat het basisinkomen betaald wordt. Want ik geloof er niks van dat iemand voor niks aan het werk gaat.

  0 likes
 • Moet Dat schreef:

  [quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant. En ten slotte is het economische zelfmoord.
  De oorzaak van deze crisis is juist het gevolg van te veel geld uitgeven. Laat staan met wat we te maken hebben als we zomaar aan iedereen geld gaan geven….. En nog iets; pas maar beter op met die stellingen van de grote organisaties. Denk eraan: hoe meer de staat kan uitgeven hoe beter.[/quote]

  Wij dromers zijn dat toch allemaal graag anders.

  http://www.youtube.com/watch?v=gcD1h9DYitg

  Misschien iets voor jou om eerst eens te zien.

  0 likes
 • henk schreef:

  Er bestaat niet zoiets als gratis geld.. en elk archonistisch idee is in en in slecht.. aangezien alles wat overheid is en doet geweld is.

  0 likes
 • henk schreef:

  [quote name=”pro-individualisme”]Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. [/quote]
  Als men na zou denken in termen van moraliteit zouden ze niet met dit soort onzin aan komen zetten.. Er is niks moreels aan geweld. Maar ik heb het idee dat een hoop voorstanders hiervan die er een soort van religieus in geloven ook echt in de illusie leven dat er zoiets is als gratis geld.

  Moraliteit ∝ Vrijheid

  “geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit”

  Armen worden gecreeerd door overheidsinterventie.
  Iedereen is van nature gelijk, alleen de meeste mensen zijn in de religie genaamd authoriteit getrapt waardoor mensen die wel op de hoogte zijn van hun natuurlijke rechten met geweld worden aangepakt als ze die rechten willen uitoefenen.
  met geweld eigendom afnemen en aan andere geven is geen delen.
  Geforceerde solidariteit is geen solidariteit.

  0 likes
 • S0M30N3 schreef:

  Waarom zou dit kunnen, makkelijk omdat geld maar een illusie is. In het huidige systeem heb je het nog wel nodig, maar het zijn de “grotere mannen in het spel” die een papiertje waarde geeft..

  Eerst was het ruilen met elkaar, toen kwam er goud, toen zeiden de banken “hey laten we al het goud inzamelen van mensen en hun een papiertje geven met cijfers erop”, toen begon het systeem met papier als waarde en goud houden ze lekker zelf, omdat echt een waarde heeft!

  Ben voor basisinkomen, omdat ik denk dat mensen dan veel meer vrijheid zal krijgen in wat zij nou echt willen doen met hun leven, leuke dingen doen, geen negatieve energie meer.. maja zullen wel weer zien of het ervan komt. (my bad als ik wat vergeet in het ruil/geldsysteem)

  0 likes
 • arnold schreef:

  ik zie het wel zitten dat gratis geld dan ga ik en heel veel anderen waarschijnlijk doen wat je leuk vind de 1 doet liever niets de ander zijn hobby uitvoeren als werk ik denk dat bij mij het 2 de ook word

  ww uwv is kompleet kut
  een doeloze solicitatie verder en je helpt mee aan het probleem dat werkgevers duizende emails krijgen en het ook niet meer weten wie ze moeten nemen
  het word niet beter dit word alleen maar erger
  ikzelf heb nog een week werk dan zit ik ook weer bij uwv
  en dan hoor ik eind deze week bedankt voor de moeite u kunt gaan met me slaven nummer naar uwv en dan maar hopen dat ik met dat honger loontje kan rondkomen dat ze me bieden welkom in vrij nederland waar als je tegenwoordig savonds de weg op gaat de lampen uit zijn 75 % van de mensen thuis zit en de regering allen mekaar de zwarte piet toe spelen waar de zwarte piet niet meer mag en je vd week hoord dat ze allerlij kleuren pieten gaan doen nee leg dat je kind maar eens uit

  maar de goed kort samen gevat
  er is geen werk er komen meer en meer werkelozen bij net als er steeds meer mensen komen de regering is kut het nieuws is bulshit energie is er in overvloed maar de manier hoe word stil gehouden
  dus ik stem voor een gratis loon voor iedereen
  mede om het fijt dat opleiding nu geen moer meer uitmaakt de concurentie is moordend op de banen markt en die gene die al aan het werk komt moet onder zijn nivo aan het werk
  zucht wat een pestzooi

  0 likes
 • S0M30N3 schreef:

  [quote name=”Eden”]Ik raad iedereen aan de bron te lezen. Het hele artikel is nog wel een stukkie langer.[/quote]

  Idd, mooie verhalen.

  0 likes
 • Paul schreef:

  [quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant. En ten slotte is het economische zelfmoord.
  De oorzaak van deze crisis is juist het gevolg van te veel geld uitgeven. Laat staan met wat we te maken hebben als we zomaar aan iedereen geld gaan geven. Het is blijkbaar ook de laatste tijd de trend om oplossing te populariseren die communistisch getint zijn. Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. Men beoordeeld ideeën op basis van het gevoel. Net wat ook de fout was van de aanhangers van het communisme. Het was allemaal een geweldig idee voor hun, het was moreel verantwoord, geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit,.. Ik wil niet beweren dat iedereen communistisch is. Maar het valt op dat er een bepaald gemeenschappelijk patroon herkenbaar is geworden in het gedrag van de mensen. Dit is gevaarlijk en onbedoeld destructief. Men vergeet dat die termen allemaal onnatuurlijk zijn. De natuur houdt zich niet bezig met recht of delen. [/quote]

  Je wijst op de natuur maar is het je al es opgevallen dat “de natuur” enkel neemt wat het nodig heeft???

  0 likes
 • wat schreef:

  Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.

  0 likes
 • Sake schreef:

  Laat alles weer betaalbaar worden. Waarom moet de bovenlaag miljoenen verdienen, waarom moeten multinationals miljarden omzet draaien. Waarom betalen mensen die miljoenen bezitten of verdienen relatief weinig belasting. Waarom stijgen de huren van woning oftewel het inkomen van Huurcooperaties en moeten woningeigenaren, of te wel, u en ik accepteren dat onze woningen minder waard worden en ons verlies nemen. Waarom waarom waarom?

  0 likes
 • pacito schreef:

  Eden heeft gelijk, lees eerst het hele stuk als bron. Jammer dat er niet becijferd is hoeveel die uitvoerings- en controleinstanties kosten. Al die mensen zouden dan ook iets nuttigs kunnen gaan doen.

  0 likes
 • abtach schreef:

  [quote name=”sander”]Geef mij ook maar wat, dan stop ik met mijn opleiding en dan hoef ik me al helemaal geen zorgen meer te maken over een baan later.[/quote]

  nee Sander,
  92% van al het geld is gecreeerd door een paar bankiers…
  Blijf jij maar lekker slaaf van de bankiers omdat je geleerd hebt dat het zo hoort!!
  jij bent echt een aanwinst 🙂

  0 likes
 • Jeff schreef:

  Ik denk persoonlijk dat het een te grote stap is, om in 1x te zetten….je kunt er wel naar toe koersen. Om vertrouwen terug te winnen en de economie weer te laten draaien, zou je bijv. iedereen zijn/haar schuld kunnen kwijtschelden of althans een deel daarvan….afhankelijk van de situatie. Een trap kan je niet in ene nemen al zijn de intenties nog zo goed.

  0 likes
 • herman de graaf schreef:

  Hoe leuk vinden kleuters het om hun vader of moeder te helpen?
  Ik bedoel vrijwillig. Kleuters hebben naast hun natuurlijke ontdekkingsdrang ook een soort van wil om vader of moeder te helpen. Om een plaats en een rol te hebben in de groep.
  Leer van je kinderen.

  Onze huisdieren hebben iets dergelijks. Bouw een band op met je vee (koeien, paarden, honden, katten, vogels etc..) en er ontstaat een band waarbij ze graag iets voor je betekenen. Soms is dat aanhankelijkheid en herkenning, soms is echt werken. Als je van ze houdt, doen ze graag mee met je activiteiten. Hun plaats in de groep.

  Bij de volwassen mens is het idem dito. We doen toch graag ‘iets’ voor een ander.
  Gezin, familie, buren, in het verkeer etc.. Gewoon om niet (voor niks). Leuk om iets voor iemand te doen; een ander te helpen. Soms een helpende hand, soms door een echte inspanning te leveren.

  Maar …. we krijgen al op jonge leeftijd andere gedachten ingeprent. Het is er ingepompt: je moet werken.
  Let wel: dat is NIET voor je maatschappelijke betekenis. Nee, dat is voor JEZELF.
  Dat is om geld te verdienen. Het egocentrisch denken onder het mom dat het noodzakelijk is om te overleven.

  Niets is minder waar. Je kunt heel goed overleven in een groep waarin ieder een rol en een betekenis heeft.
  Dus: zonder het commerciële belang waarbij we elkaar bestrijden, verdringen, uitbuiten.
  Het gaat om SAMENWERKEN zonder dat we onze omgeving (milieu) vernietigen.
  In samenhang met onze natuurlijke (universele) plek.
  Door iets voor anderen te betekenen (rol), vind je je veilige plek. Dat geldt micro (gezin, familie) en ook macro (dorp, stad).

  Zeg niet: dat kan niet.
  Ik beweer dat het weldegelijk kan.
  WIJ maken het onmogelijk, omdat we vinden dat je MOET werken voor GELD, zodat je je levensonderhoud kan betalen.
  Doorbreek die cirkel. Wees VRIJ.

  0 likes
 • Buddy schreef:

  Hmmm, kun je leuke dingen mee doen, met gratis geld

  0 likes
 • sander schreef:

  [quote name=”abtach”][quote name=”sander”]Geef mij ook maar wat, dan stop ik met mijn opleiding en dan hoef ik me al helemaal geen zorgen meer te maken over een baan later.[/quote]

  nee Sander,
  92% van al het geld is gecreeerd door een paar bankiers…
  Blijf jij maar lekker slaaf van de bankiers omdat je geleerd hebt dat het zo hoort!!
  jij bent echt een aanwinst :)[/quote]

  Ik val tenminste geen mensen aan op hun mening. Zelfs niet nu jij mij belachelijk maakt 😉

  0 likes
 • magda schreef:

  [quote name=”Sake”]Laat alles weer betaalbaar worden. Waarom moet de bovenlaag miljoenen verdienen, waarom moeten multinationals miljarden omzet draaien. Waarom betalen mensen die miljoenen bezitten of verdienen relatief weinig belasting. Waarom stijgen de huren van woning oftewel het inkomen van Huurcooperaties en moeten woningeigenaren, of te wel, u en ik accepteren dat onze woningen minder waard worden en ons verlies nemen. Waarom waarom waarom?[/quote]
  Waarom? Het hoort bij hun draaiboek is allang geleden opgemaakt,neem eerst beetje bij beetje alles af laat de economie klappen dat geeft zoveel chaos dan kan de NWO van start gaan.

  0 likes
 • nono schreef:

  [quote name=”Paul”][quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant. En ten slotte is het economische zelfmoord.
  De oorzaak van deze crisis is juist het gevolg van te veel geld uitgeven. Laat staan met wat we te maken hebben als we zomaar aan iedereen geld gaan geven. Het is blijkbaar ook de laatste tijd de trend om oplossing te populariseren die communistisch getint zijn. Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. Men beoordeeld ideeën op basis van het gevoel. Net wat ook de fout was van de aanhangers van het communisme. Het was allemaal een geweldig idee voor hun, het was moreel verantwoord, geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit,.. Ik wil niet beweren dat iedereen communistisch is. Maar het valt op dat er een bepaald gemeenschappelijk patroon herkenbaar is geworden in het gedrag van de mensen. Dit is gevaarlijk en onbedoeld destructief. Men vergeet dat die termen allemaal onnatuurlijk zijn. De natuur houdt zich niet bezig met recht of delen. [/quote]

  Je wijst op de natuur maar is het je al es opgevallen dat “de natuur” enkel neemt wat het nodig heeft???[/quote]

  Fantastische comment!

  0 likes
 • Max schreef:

  [quote name=”wat”]Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.[/quote]

  Dat zijn allemaal voorwaardelijke inkomen, dat is juist het verschil.

  Minimale inkomen: Moet je een baan hebben (contract, werkgever etc)

  Uitkering: Voorwaarde dat je geen baan kan vinden.

  Pensioen: Moet je gewerkt hebben.

  Ziektewet: Moet je ziek zijn.

  0 likes
 • magda schreef:

  Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. Men beoordeeld ideeën op basis van het gevoel. Net wat ook de fout was van de aanhangers van het communisme. Het was allemaal een geweldig idee voor hun, het was moreel verantwoord, geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit,.. Ik wil niet beweren dat iedereen communistisch is. Maar het valt op dat er een bepaald gemeenschappelijk patroon herkenbaar is geworden in het gedrag van de mensen. Dit is gevaarlijk en onbedoeld destructief. Men vergeet dat die termen allemaal onnatuurlijk zijn. De natuur houdt zich niet bezig met recht of delen. En wij de mensheid, hoe apart we ook moge zijn, wij zijn ook onderworpen aan de wetten van de natuur. Die wetten zorgen voor uiterste efficiëntie en hou je u daar niet aan, dan word je genadeloos afgemaakt. Je moet zorgen voor je eigen. En gij moet opdraaien voor de fouten die jij gemaakt hebt. En dan ook nog iets op economisch vlak. Iedereen denkt maar dat de ondergang van de economie het gevolg is van te veel eigenbelang, maar het tegendeel is waar. Vergeet niet dat meer dan 50% van de economisch geproduceerde rijkdom bestemd is voor de herverdeling (opgelegd door en via de staat). Herverdeling en moraliteit is maar een middel van de staat om meer macht te verwerven. En doordat de meeste mensen die een gebrek hebben aan eigenbelang kan de staat hier klakkeloos mee verder gaan omdat de bevolking toch zo overtuigd is dat het solidair is. En nog iets; pas maar beter op met die stellingen van de grote organisaties. Denk eraan: hoe meer de staat kan uitgeven hoe beter.[/quote]
  Sorry ,maar deze mening(en dat mag)hoor ik altijd van mensen die zelf goed bij kas zitten,mensen die afhankelijk zijn van de voedselbanken en dat worden er dagelijks duizenden meer zul je dit nooit horen zeggen.Ze ruilen zelfs onderling en wat de natuur betreft daar bent u waarschijnlijk de basis van kwijt geraakt.

  0 likes
 • days of our lives schreef:

  [quote name=”wat”]Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.[/quote]

  Als ik de pleidooien voor basisinkomen lees, is er altijd één verschil met huidige systeem van uitkeringen: geen inspannings- of sollicitatieplicht. Wellicht dat daar het aantrekkelijke in zit? Overigens: mensen die nu geen werk hebben en een uitkering, kunnen in principe ook de hele dag hun hobby’s doen, maar dat schijnt lastig te zijn.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”magda”][quote name=”Sake”]Laat alles weer betaalbaar worden. Waarom moet de bovenlaag miljoenen verdienen, waarom moeten multinationals miljarden omzet draaien. Waarom betalen mensen die miljoenen bezitten of verdienen relatief weinig belasting. Waarom stijgen de huren van woning oftewel het inkomen van Huurcooperaties en moeten woningeigenaren, of te wel, u en ik accepteren dat onze woningen minder waard worden en ons verlies nemen. Waarom waarom waarom?[/quote]
  Waarom? Het hoort bij hun draaiboek is allang geleden opgemaakt,neem eerst beetje bij beetje alles af laat de economie klappen dat geeft zoveel chaos dan kan de NWO van start gaan.[/quote]

  Vele new agers zijn ook voor een groene communistische nieuwe wereldorde en de bijbehorende agenda 21. Hele enge mensen zijn dat new agers.

  0 likes
 • Hoezo wat schreef:

  Volgens mij moet je nog “wakker” worden.

  Wij, de meeste van ons arbeiders, zorgen alleen maar voor de geldstroom. En als men die is gaat volgen, leven we niet in zo’n prachtig land hoor.
  Qua natuuromgeving misschien wel, maar economisch gezien niet. Alles gaat naar de EU en dan naar de FED en dan naar Rome.

  Minimaal inkomen – werkeloos

  Uitkering – tot een bepaalde hoogte, ben je getrouwd, krijg je niks als je man werkt.

  Pensioen – mogen we hopen als we zover zijn.

  Ziektewet – je mag betalen voor alles, naast de 1200 euro op jaarbasis die al betaald moet worden verzekering. En dan hopen dat de artsen naar je luisteren, en je de juiste medicijnen geven.

  Lijkt allemaal zo mooi, maar dat is wat ze ons allemaal wijs willen maken.

  [quote name=”wat”]Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.[/quote]

  0 likes
 • Nibber schreef:

  mag ik graag even 5 flappen van 1000 euro? Kan ik goed gebruiken…

  Nee, seriously…

  0 likes
 • Tom schreef:

  Oke, gratis geld helpt dus wel degelijk. Ja, het zou goed zijn om zwervers gratis geld te geven zodat ze van de straat komen. Maar heeft degene die dit artikel schreef ook gedacht aan de realisatie van dit idee? Er wordt steeds gesproken over ‘gratis geld’, maar de realiteit is dat geld niet gratis is. We kunnen elke zwerver wel 3000 euro geven, maar wie gaat dat dan betalen? De overheid is al zo krap bij kas, dat geld zou rechtstreeks voor de rekening komen van de werkende Nederlander. Misschien zou het een beter idee zijn om zwervers niet gratis geld te geven, maar een baan te bieden. Als ze inderdaad niet lui zijn, zullen ze die kans benutten en zullen ze niet alleen een inkomen hebben, maar leveren ze ook nog een wederdienst. Nu is het inderdaad zo dat werk schaars is in deze tijd. Daarom moet de regering niet meer bezuinigen, maar juist meer investeren. Op die manier komen er meer banen beschikbaar. Meer banen betekent meer nationaal inkomen, en dat betekent een impuls voor de economie. De enige manier om uit onze huidige economische recessie te komen.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”Buddy”]Hmmm, kun je leuke dingen mee doen, met gratis geld[/quote]

  De rol als consument en iemand die over dingen nadenkt aannemen kan je dan doen in plaats van hot naar her rennen voor geld.

  0 likes
 • yeah... schreef:

  aan Sander

  als we hier konden minnen dan zou ik u 10 minnen geven..

  0 likes
 • Timothy schreef:

  Ben het grotendeels met het artikel eens dat bestedingsruimte de ruimte geeft om problemen te boven te komen. En laat het duidelijk zijn dat geld om te kunnen eten beter is dan totaal niks.

  De enige vraagtekens die ik erbij zet is de hoogte van dit inkomen of hoe dit inkomen besteed wordt. Ik heb zelf in een dakloze tehuis geleefd gedurende 1.5 jaar dus ik heb gezien dat bij gemotiveerde mensen het zeker waar is en dat ze met bestedingsruimte eruit kunnen komen (ik was er 1 van). Daarintegen heb ik ook gezien dat er tal van mensen waaren die hier niet mee om konden gaan en zichzelf letterlijk in een vroeg graf hebben gewerkt met deze extra centen. Bij deze mensen was strikt toezicht zeker noodzakelijk en was het beter als het geld volledig voor hun beheerd was.

  Als laatste vindt ik het belangrijker dat dit geld besteeds wordt aan het ontplooien van mensen/regio’s (als het om ontwikkelingshulp gaat). Persoonlijk ben ik ervan overtuigd als men voor zichzelf leert te zorgen dit veel beter is dan een blanco cheque een beetje het leer een man vissen verhaal.

  0 likes
 • malach schreef:

  Maar er zijn toch heel veel mensen die niet werken en toch een basisinkomen hebben?
  De zgn huisvrouwen en -mannen!

  0 likes
 • malach schreef:

  En voordat iemand daar op reageert; kijk maar eens in de poppetjes van hun ogen. De meesten gaan zeer relaxed door het leven, want er is geen ‘moeten’ mee gemoeid. Want… in hun eigen ritme en tempo kunnen ze overdag hun dingetjes doen, in tegenstelling tot de werkslaven die bij hun werkgever de gehele dag (10 uur per dag, soms wel langer, zei ondergetekende) onder curatele staan!

  Kom maar op met dat gratis geld! Helaas heb ik er tot nu toe altijd krom voor moeten liggen, terwijl ik anderen van hun leven zag genieten.
  Denk niet dat het voor ons is weggelegd.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”Nibber”]mag ik graag even 5 flappen van 1000 euro? Kan ik goed gebruiken…

  Nee, seriously…[/quote]

  Ja idem ik kan ook wel een paar papiertjes van 50 euro of zo goed gebruiken. Met die papieren geldbiljetjes ga ik de economie zekers ondersteunen.

  0 likes
 • Martin schreef:

  Ik geloof best dat geld weggeven op kleine schaal goede resultaten biedt, maar geld weggeven op een grote schaal gaat meer schade aanrichten dan dat het goed zal doen.

  Denkt u dat de bakker nog steeds €2,50 voor een brood vraagt in een hypothetisch scenario waarin iedereen een miljoen euro krijgt? Er zijn best realistische scenario’s te bedenken waarin iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt zonder prijsstijgingen maar dan zal er vanuit een andere bron minder geld binnen moeten komen. Het moet in balans blijven.

  0 likes
 • pietje bell schreef:

  plaats jezelf eens in een wereld,waar iedereen gelijk is,overvloed geniet, geen zorgen,geen honger, geen Angst,dus ook geen ziektes,meer,Je zal versteld staan wat er ineens allemaal mogelijk is,De vooruitgang in bewustzijn.Alle aangeboren gaven die in super tempo ontdekt en ontwikkeld en gebruikt worden.Voor het hoogste goed ,voor alles wat leeft,bestaansrecht heeft.En er word hiermede bedoelt letterlijk Alles.alles is een ,alles is god.alles komt uit een energie en dat is liefde.En wij staan op de drempel om dat te gaan ervaren.Namastè

  0 likes
 • Sake schreef:

  Vroeger had je een belastingvrije deel van je inkomen. Als stel kon je die overdragen aan je partner als je zelf niet of niet genoeg verdiende. Dit werkte goed. Alleen was er iemand die dit zag als onderdrukking omdat met name de vrouwen thuis bleven voor de kinderen. Dus het werd afgeschaft. Ik denk dat het nu belangrijk is in tijden van grote werkeloosheid dat met name de jeugd tot een jaar of 25 moet kunnen studeren/doorleren hierdoor maak hèt je als land sterker. Het is namelijk niet motiverend als je zo jong al met een uitkering thuiszit. Dit kost de staat geld dus laat deze groep doorleren. Dan werk je aan de toekomst. En wat betreft gratis geld werkt niet, met name de basis zal duurder worden. Daarbij zal iedereen regionaler moeten werken zoals dat vroeger was. Het is waanzin dat iemand die in Noord-Holland werkt in Utrecht of verder zijn werk doet. Vrijwilligers is een van de gevaren in mijn ogen. Vroeger was de koffietdame een betaalde functie, tegenwoordig een vrijwilliger en zo zijn er tal van voorbeelden te noemen. Bijkomend voordeel is wel dat de directeuren van o.a. Verzorgingtehuizen in de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan verdienen. Kruislings hebben banken en landen schulden naar elkaar openstaan, wanneer we deze met elkaar wegstrepen zal je zien dat het aantal staatsschulden drastisch naar beneden zal gaan.

  0 likes
 • magda schreef:

  [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”magda”][quote name=”Sake”]Laat alles weer betaalbaar worden. Waarom moet de bovenlaag miljoenen verdienen, waarom moeten multinationals miljarden omzet draaien. Waarom betalen mensen die miljoenen bezitten of verdienen relatief weinig belasting. Waarom stijgen de huren van woning oftewel het inkomen van Huurcooperaties en moeten woningeigenaren, of te wel, u en ik accepteren dat onze woningen minder waard worden en ons verlies nemen. Waarom waarom waarom?[/quote]
  Waarom? Het hoort bij hun draaiboek is allang geleden opgemaakt,neem eerst beetje bij beetje alles af laat de economie klappen dat geeft zoveel chaos dan kan de NWO van start gaan.[/quote]

  Vele new agers zijn ook voor een groene communistische nieuwe wereldorde en de bijbehorende agenda 21. Hele enge mensen zijn dat new agers.[/quote]
  Dat klopt er zijn wakkere mensen en new agers.Maar die mensen kun je het ook niet kwalijk nemen is ook een vorm van mind control.

  0 likes
 • passie schreef:

  [quote name=”Hoezo wat”]Volgens mij moet je nog “wakker” worden.

  Wij, de meeste van ons arbeiders, zorgen alleen maar voor de geldstroom. En als men die is gaat volgen, leven we niet in zo’n prachtig land hoor.
  Qua natuuromgeving misschien wel, maar economisch gezien niet. Alles gaat naar de EU en dan naar de FED en dan naar Rome.

  Minimaal inkomen – werkeloos

  Uitkering – tot een bepaalde hoogte, ben je getrouwd, krijg je niks als je man werkt.

  Pensioen – mogen we hopen als we zover zijn.

  Ziektewet – je mag betalen voor alles, naast de 1200 euro op jaarbasis die al betaald moet worden verzekering. En dan hopen dat de artsen naar je luisteren, en je de juiste medicijnen geven.

  Lijkt allemaal zo mooi, maar dat is wat ze ons allemaal wijs willen maken.

  [quote name=”wat”]Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.[/quote][/quote]

  het is niet de arbeiders die de ‘geldstroom’ in gang houden maar de ‘schuld’ die je opbouwt…geen schuld geen geld…of heb je Zeitgeist series nog niet gezien…

  0 likes
 • von Daniken fan schreef:

  Zeitgeist niet gezien maar mijn feilloos werkende antenne die na elke meditatie weer bijgesteld is vertelt mij wel hoe de vork in de steel zit. Daarom heb ik al 20 jaar een basis inkomen (uitkering).
  Dat je daardoor volautomatisch in de categorie looser, kansloze, uitvreter, dom en asociaal valt zal mij een biet zijn.
  Ik heb uitgebreid uit kunnen slapen, kunnen studeren, alleen maar gedaan waar ik zin in had, ben dol op luieren wat normaliter dus alleen rijke mensen zich kunnen permitteren als ik de arbeidsethos van heden ten dage zo eens aanhoor. Doordat er niet al te royaal geld binnenkwam ook nog eens uitermate creatief geworden.
  Noem dat maar dom, ik zit er niet mee.
  Trouwens decadentie zoals o.a. snelle boten krijgt niet iedereen een kick van.

  0 likes
 • sander schreef:

  [quote name=”yeah…”]aan Sander

  als we hier konden minnen dan zou ik u 10 minnen geven..[/quote]

  Probeert u eerst maar eens +’en te krijgen.

  0 likes
 • Nature schreef:

  Ik heb het altijd gedaan. Geld geven als het gevraagd werd. ‘Een kwartje voor de telefoon’ door een dakloze. Dan gaf ik een briefje van vijf.
  Ik hoor ze al praten, de moralisten. ‘Dat gaat naar bier!’ So what? Als ik iets gegeven heb is het aan de ander wat hij er mee doet. Je vraagt niets als je het zelf hebt. En het is niet mijn verantwoordelijkheid wat een ander ermee doet. Ik ben niet van de controledienst.

  0 likes
 • Nature schreef:

  [quote name=”yeah…”]aan Sander

  als we hier konden minnen dan zou ik u 10 minnen geven..[/quote]
  Daarom kan het niet. Mooi he. Jou ook niet.

  0 likes
 • manuel schreef:

  Dit zal slecht gebruikt worden om europa verder te kunnen koloniseren, hetzelfde als de uitkeringen. Direct mee ophouden.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”passie”][quote name=”Hoezo wat”]Volgens mij moet je nog “wakker” worden.

  Wij, de meeste van ons arbeiders, zorgen alleen maar voor de geldstroom. En als men die is gaat volgen, leven we niet in zo’n prachtig land hoor.
  Qua natuuromgeving misschien wel, maar economisch gezien niet. Alles gaat naar de EU en dan naar de FED en dan naar Rome.

  Minimaal inkomen – werkeloos

  Uitkering – tot een bepaalde hoogte, ben je getrouwd, krijg je niks als je man werkt.

  Pensioen – mogen we hopen als we zover zijn.

  Ziektewet – je mag betalen voor alles, naast de 1200 euro op jaarbasis die al betaald moet worden verzekering. En dan hopen dat de artsen naar je luisteren, en je de juiste medicijnen geven.

  Lijkt allemaal zo mooi, maar dat is wat ze ons allemaal wijs willen maken.

  [quote name=”wat”]Ik snap nu werkelijk niet wat voor geneuzel is dit basis inkomen.

  In Nederland hebben we dat al jaren!
  – minimale inkomen;
  – uitkering;
  – pensioen;
  – ziektewet;

  Wat leven we toch in een prachtig land!
  Blijkbaar werkt juist basisinkomen niet … anders zou je ook niet klagen.[/quote][/quote]

  het is niet de arbeiders die de ‘geldstroom’ in gang houden maar de ‘schuld’ die je opbouwt…geen schuld geen geld…of heb je Zeitgeist series nog niet gezien…[/quote]

  Laten we dan eens gaan staken allemaal dan zal je zien dat er helemaal geen enkele cent meer is voor een basis inkomen.
  Natuurlijk zijn het wel de werkende die het geldstroom in gang houden want die zorgen voor omzet. Zonder omzet is er niks en dan heb je geen cent om te makken. En op dat moment ga je heel ander piepen en zal je zien hoe belangrijk het is dat er werk is.

  0 likes
 • RRR schreef:

  [quote name=”von Daniken fan”]Zeitgeist niet gezien maar mijn feilloos werkende antenne die na elke meditatie weer bijgesteld is vertelt mij wel hoe de vork in de steel zit. Daarom heb ik al 20 jaar een basis inkomen (uitkering).
  Dat je daardoor volautomatisch in de categorie looser, kansloze, uitvreter, dom en asociaal valt zal mij een biet zijn.
  Ik heb uitgebreid uit kunnen slapen, kunnen studeren, alleen maar gedaan waar ik zin in had, ben dol op luieren wat normaliter dus alleen rijke mensen zich kunnen permitteren als ik de arbeidsethos van heden ten dage zo eens aanhoor. Doordat er niet al te royaal geld binnenkwam ook nog eens uitermate creatief geworden.
  Noem dat maar dom, ik zit er niet mee.
  Trouwens decadentie zoals o.a. snelle boten krijgt niet iedereen een kick van.[/quote]

  Dat wil ik ook !
  Vertel me hoe je dat doet ?
  Ik werk en heb een contract voor onbepaalde tijd, dus als ik ontslag neem heb ik niks !

  Ik verlang naar een leven zonder moeten, gewoon heerlijk mijn leven leiden zoals ik dat wil, klaar staan voor anderen en genieten van mijn vrijheid.
  Liever gister dan vandaag.

  Dat ik dan met minder geld moet leven boeit me niets, echter zal ik er wel voor zorgen dat ik alsnog een extratje verdien 🙂

  0 likes
 • kengai schreef:

  Zo zo wat moeten wij toch blij zijn met werk, zo denkt de regering er niet over, want alles wat wij minder moeten gebruiken zitten hoge accijns, zoals benzine, cigaretten, maar ook op loon.
  Het word voor een werggever er niet gemakkelijk op gemaakt om mensen in dienst te nemen, want behalve loon moeten ze ook enorme hoeveelheden belastingen betalen en dus wil de regering blijkbaar niet dat mensen werken, want de werkgevers worden flink gestraft.
  Weg met de slavernij en inplaats van zwarte pieten kan sinterklaas ook polen inhuren, want dat doet iedereen.

  0 likes
 • von Daniken fan schreef:

  [quote name=”wat”][quote name=”passie”][quote name=”Hoezo wat”]Volgens mij moet je nog “wakker” worden.

  Alles gaat naar de EU en dan naar de FED en dan naar Rome.

  Minimaal inkomen – werkeloos
  Uitkering – tot een bepaalde hoogte, ben je getrouwd, krijg je niks als je man werkt.
  Pensioen – mogen we hopen als we zover zijn.
  Ziektewet – je mag betalen voor alles, naast de 1200 euro op jaarbasis die al betaald moet worden verzekering. En dan hopen dat de artsen naar je luisteren, en je de juiste medicijnen geven.
  [/quote]
  het is niet de arbeiders die de ‘geldstroom’ in gang houden maar de ‘schuld’ die je opbouwt…geen schuld geen geld…[/quote]

  Laten we dan eens gaan staken allemaal dan zal je zien dat er helemaal geen enkele cent meer is voor een basis inkomen.
  Natuurlijk zijn het wel de werkende die het geldstroom in gang houden want die zorgen voor omzet. Zonder omzet is er niks en dan heb je geen cent om te makken. En op dat moment ga je heel ander piepen en zal je zien hoe belangrijk het is dat er werk is.[/quote]

  Zolang er nog onmetelijke bedragen op belastingparadijzen liggen, dat ligt gewoon weg te rotten, wordt er geen geldstroom op gang gehouden maar vastgehouden. De grootste nog wel. Achterovergedrukt door psychopaten en zolang er nog miljoenen verdiend worden door incompetente directeuren bij banken en andere financieele instellingen, wooncorporaties, liegende mediamannetjes etc. om nog maar te zwijgen over miljoenen die onterecht verdiend worden door complete leeghoofden in de entertainment- en wapenindustrie,zolang vind ik dat een basisinkomen makkelijk moet kunnen.
  Gewoon een kwestie van eerlijk delen.
  Ze kunnen namelijk geen van allen meer dan andere mensen. Het enige waar ze goed in zijn is zichzelf op een voetstuk plaatsen. En daar zou een ander dan krom voor moeten liggen?

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”von Daniken fan”]Zeitgeist niet gezien maar mijn feilloos werkende antenne die na elke meditatie weer bijgesteld is vertelt mij wel hoe de vork in de steel zit. Daarom heb ik al 20 jaar een basis inkomen (uitkering).
  Dat je daardoor volautomatisch in de categorie looser, kansloze, uitvreter, dom en asociaal valt zal mij een biet zijn.
  Ik heb uitgebreid uit kunnen slapen, kunnen studeren, alleen maar gedaan waar ik zin in had, ben dol op luieren wat normaliter dus alleen rijke mensen zich kunnen permitteren als ik de arbeidsethos van heden ten dage zo eens aanhoor. Doordat er niet al te royaal geld binnenkwam ook nog eens uitermate creatief geworden.
  Noem dat maar dom, ik zit er niet mee.
  Trouwens decadentie zoals o.a. snelle boten krijgt niet iedereen een kick van.[/quote]

  Ja in dit land vol “kruipers trapt men graag naar beneden en likt men naar boven. Ik leef ook al jaren van een uitkering. Meestal zijn de mensen die schelden op uitkeringsgerechtigden niet tevreden met hun baan en balen van hun werk en hebben pure nijd. Mensen die werken voor hun plezier zijn totaal niet jaloers of zo op uitkeringsgerechtigden.

  0 likes
 • von Daniken fan schreef:

  [quote name=”RRR”][quote name=”von Daniken fan”][/quote]

  Dat wil ik ook !
  Vertel me hoe je dat doet ?
  Ik werk en heb een contract voor onbepaalde tijd, dus als ik ontslag neem heb ik niks !

  Ik verlang naar een leven zonder moeten, gewoon heerlijk mijn leven leiden zoals ik dat wil, klaar staan voor anderen en genieten van mijn vrijheid.
  Liever gister dan vandaag.

  Dat ik dan met minder geld moet leven boeit me niets, echter zal ik er wel voor zorgen dat ik alsnog een extratje verdien :)[/quote]

  20 jr geleden ging dat zo: je werkte uitsluitend voor uitzendbureau’s, dan werd je wel voor kneus aangezien maar je niets aantrekken van wat anderen vinden is een must als je gelukkig wil zijn. Doen de Big Boy’s ook. Ik vond het erg handig, als de sfeer bij een baas je niet bevalt, kun je onmiddellijk weg. Je moet ook geen carriereTruus zijn en geen luxe paard dat graag andermans ogen uitsteekt want dan heb je er niets aan. Als er even geen werk was vroeg je een uitkering aan, dan overdag de telefoon er een poos uit totdat ze doorhadden dat je niet meer beshikbaar was, dan bellen ze niet meer en voila! Een vrij leven lag voor je. Maar tegenwoordig is het een hell of a job op een uitkering te krijgen. Nog even geduld: dat basisinkomen gaat er geheid komen.

  0 likes
 • wat schreef:

  [quote name=”von Daniken fan”][quote name=”wat”][quote name=”passie”][quote name=”Hoezo wat”]Volgens mij moet je nog “wakker” worden.

  Alles gaat naar de EU en dan naar de FED en dan naar Rome.

  Minimaal inkomen – werkeloos
  Uitkering – tot een bepaalde hoogte, ben je getrouwd, krijg je niks als je man werkt.
  Pensioen – mogen we hopen als we zover zijn.
  Ziektewet – je mag betalen voor alles, naast de 1200 euro op jaarbasis die al betaald moet worden verzekering. En dan hopen dat de artsen naar je luisteren, en je de juiste medicijnen geven.
  [/quote]
  het is niet de arbeiders die de ‘geldstroom’ in gang houden maar de ‘schuld’ die je opbouwt…geen schuld geen geld…[/quote]

  Zolang er nog onmetelijke bedragen op belastingparadijzen liggen, dat ligt gewoon weg te rotten, wordt er geen geldstroom op gang gehouden maar vastgehouden. De grootste nog wel. Achterovergedrukt door psychopaten en zolang er nog miljoenen verdiend worden door incompetente directeuren bij banken en andere financieele instellingen, wooncorporaties, liegende mediamannetjes etc. om nog maar te zwijgen over miljoenen die onterecht verdiend worden door complete leeghoofden in de entertainment- en wapenindustrie,zolang vind ik dat een basisinkomen makkelijk moet kunnen.
  Gewoon een kwestie van eerlijk delen.
  Ze kunnen namelijk geen van allen meer dan andere mensen. Het enige waar ze goed in zijn is zichzelf op een voetstuk plaatsen. En daar zou een ander dan krom voor moeten liggen?[/quote]

  Praat toch geen onzin om als excuus te gebruiken om niet te willen werken! Denk je nu werkelijk dat je met niks doen iets ooit zal bereiken? Nogal ondankbaar tegenover de harde werkers! Waarom zou ik dan nog btw betalen om jou te voorzien van geld? Ik wens alleen btw te betalen voor degenen die er recht op hebben maar niet aan mensen die gewoon hun mouwen niet willen uitsteken.

  0 likes
 • chris schreef:

  this is very misleading!

  I agree just giving money to a homeless person can have a positive effect. They have nothing to lose, everything to gain and just need that first little push in the right direction. HOWEVER most wellfare goes to people who live in a home, own a car, big screen tv, and the latest I phone and simply use their wellfare to fund their consumerist lifestyle. Let them try the same experiment with 20 Americans living in a home, with a car… see what happens when you just “give” them money.

  0 likes
 • Wesley schreef:

  [quote name=”von Daniken fan”][quote name=”RRR”][quote name=”von Daniken fan”][/quote]

  Dat een extratje verdien :)[/quote]

  20 jr geleden ging dat zo: je werkte uitsluitend voor uitzendbureau’s, dan werd je wel voor kneus aangezien maar je niets aantrekken van wat anderen vinden is een must als je gelukkig wil zijn. Doen de Big Boy’s ook. Ik vond het erg handig, als de sfeer bij een baas je niet bevalt, kun je onmiddellijk weg. Je moet ook geen carriereTruus zijn en geen luxe paard dat graag andermans ogen uitsteekt want dan heb je er niets aan. Als er even geen werk was vroeg je een uitkering aan, dan overdag de telefoon er een poos uit totdat ze doorhadden dat je niet meer beshikbaar was, dan bellen ze niet meer en voila! Een vrij leven lag voor je. Maar tegenwoordig is het een hell of a job op een uitkering te krijgen. Nog even geduld: dat basisinkomen gaat er geheid komen.[/quote]
  Kijk daar komt de aap uit de mouw.

  Meneer is te beroerd om te werken en vindt dat een ander dat mag doen om zijn uitkering op te hoesten terwijl hij op de bank ligt. Nee, hij is geen carrieretijger hoor, dat zijn maar nare geldwolven. Hij niet, hij is geen geldwolf want hij neemt genoegen met de uitkering die meneer geldwolf voor hem bij elkaar werkt terwijl hij lekker met een biertje op de bank ligt.

  En dan nog klagen dat het tegenwoordig zo lastig is om een uitkering te krijgen. Weet je hoe dat komt? Omdat luie mensen zoals jijzelf er misbruik van maken. De stekker uit de telefoon trekken en lekker luieren op de bank……

  En dan net doen alsof je zo nobel bent omdat je strijdt voor een basisinkomen. In werkelijkheid is het puur egoïsme, want het enige waar je op uit bent is je EIGEN basisinkomen veilig stellen.

  0 likes
 • pro-individualisme schreef:

  [quote name=”hmm”][quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant…. …staat kan uitgeven hoe beter.[/quote]

  Jij begrijpt de natuur voor geen meter, durf ik wel te zeggen. Praat niet over iets waar je totaal van bent afgestapt.

  De natuur werkt samen. Als je dat niet kan inzien… dan ben je wel heel blind. Sorry.

  Elk ras werkt samen en ook verschillende rassen kunnen samenwerken met elkaar.[/quote]

  Ik zou zeggen, jij snap de natuur voor geen meter. Maar met dat kinderlijk gekibbel kunnen we beter niet mee beginnen. Ten eerste ik volg al heel mijn leven regelmatig natuurdocumentaires en ik neem er af en toe wel eens een boek bij. Hiermee wil ik niet beweren dat ik een expert ben op dit gebied. Maar dat is ook helemaal niet nodig om te beseffen dat het er allemaal niet zo vredelievend en coöperatief er aan toe gaat. Ik neem aan dat je nog nooit gruwelijke natuurbeelden hebt gezien die mijn stelling kan bevestigen. Neem nu een paar voorbeelden en als je bewijs wil, zoek je het maar op. De apen voeren ook wel eens gewelddadig oorlog met elkaar. Niet per se onderling, maar extern, met andere groepen op andere plaatsen. Of leeuwen die hyena’s doden zonder daar nog maar een hapje vlees van te eten. En zo kan ik blijven doorgaan met voorbeelden. En aan de andere hand ontken ik ook jouw stelling niet volledig ivm met samenwerking. Maar volgens mij is dat ook berust op eigenbelang. Ik geloof dat in de naam van efficiëntie de omstandigheden de evolutie bepaald naar een wel of niet samenwerkend ras.

  Btw. Ik denk niet dat gij het zonder enige goede reden mij moet zeggen waar ik wel of niet mag over praten.
  Jij kent mij niet, dus praat niet over iets waar je niets van afweet.

  En als je wilt overtuigen ipv bashen is het u toch wel aangeraden uw reactie te onderbouwen.

  Shalom

  0 likes
 • pro-individualisme schreef:

  [quote name=”Paul”][quote name=”pro-individualisme”]Dit is werkelijk hallucinant. En ten slotte is het economische zelfmoord.
  De oorzaak van deze crisis is juist het gevolg van te veel geld uitgeven. Laat staan met wat we te maken hebben als we zomaar aan iedereen geld gaan geven. Het is blijkbaar ook de laatste tijd de trend om oplossing te populariseren die communistisch getint zijn. Men denk niet meer na in termen van functionaliteit maar in moraliteit. Men beoordeeld ideeën op basis van het gevoel. Net wat ook de fout was van de aanhangers van het communisme. Het was allemaal een geweldig idee voor hun, het was moreel verantwoord, geen armen, iedereen gelijk, delen, solidariteit,.. Ik wil niet beweren dat iedereen communistisch is. Maar het valt op dat er een bepaald gemeenschappelijk patroon herkenbaar is geworden in het gedrag van de mensen. Dit is gevaarlijk en onbedoeld destructief. Men vergeet dat die termen allemaal onnatuurlijk zijn. De natuur houdt zich niet bezig met recht of delen. [/quote]

  Je wijst op de natuur maar is het je al es opgevallen dat “de natuur” enkel neemt wat het nodig heeft???[/quote]

  Heb jij je hond al eens een paar weken meer eten gegeven dan dat ie nodig had? Je zal al snel beseffen dat als de natuur toch maar neemt wat ie nodig heeft, dat je hond er toch niet zo dik zou mogen uitzien.
  De reden dat het lijkt dat de natuur toch maar neemt wat ie nodig heeft. Is door de aanwezigheid van schaarste en de aanwezig van schaarste van middelen.

  0 likes
 • pro-individualisme schreef:

  [quote name=”doler”]gratis geld de banken krijgen niets anders dus waarom wij niet[/quote]

  Ja daarom dat de banken het beste voorbeeld zijn dat je de mensen geen gratis geld mag geven.

  0 likes
 • Marianne Golsteijn schreef:

  Als iedereen een basisinkomen krijgt, dan komt niemand toch wat tekort? Degenen die eventueel niet willen werken moeten zuinig leven als ze alleen maar willen luieren. Maar daar heeft niemand last van toch? En degenen die wel werken verdienen extra en kunnen zich dus meer luxe permiteren.
  Ik geloof trouwens dat de meeste mensen wel gaan werken. Maar dan kiezen ze wel voor het werk dat ze echt leuk vinden. Daardoor zijn ze zeer gemotiveerd. Daardoor is er minder ziekteverlof (je wordt zowiezo minder gauw ziek als je het naar je zin hebt). Mensen gaan dingen ondernemen; want je weet dat je in ieder geval je basisinkomen hebt om van te leven.
  Maar je moet het systeem natuurlijk wel voor iedereen tegelijk invoeren. Als de ene helft van de bevolking “gratis”leeft en de andere helft moet dat betalen, dan krijg je scheve gezichten.
  Volgens mij zou het wel positief uitpakken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  >