Gezondheid

Cannabis van 4200 jaar oud in Gelders graf

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een graf uit de steentijd in het Gelderse Hattemerbroek hebben archeologen cannabis van ruim 4200 jaar oud aangetroffen.

De nederwiet werd waarschijnlijk medicinaal gebruikt wegens de pijnstillende werking, net zoals dat tegenwoordig in toenemende mate weer gebeurt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Het is vrijwel zeker dat het om cannabispollen gaat. Die zouden dan voor het eerst in Nederland in een archeologisch graf zijn gevonden,” aldus een woordvoerder van ProRail aan de vooravond van de presentatie van een boek over het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Hanzelijn, de spoorverbinding die de steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle met elkaar verbindt.

Koortsverlagende werking

Vijf jaar geleden werd het graf ontdekt, maar het duurde enige jaren vooraleer wetenschappelijk was vastgesteld van welke planten de grote hoeveelheden pollen in de kuil waren. Naast cannabis werd tevens moerasspirea gevonden, een plant met een koortsverlagende werking. De plant werd vroeger ook gebruikt als middel tegen gal- en nierziekten, maar ook tegen jicht en zenuwpijn. De heilzame werking wordt toegeschreven aan verschillende aspirine-achtige verbindingen zoals isosalicine, dat in de bloemknoppen te vinden is. De archeologen denken dat de begraven persoon indertijd wellicht ziek was.

Het graf stamt uit de klokbekercultuur en dateert uit de periode 2459 tot 2203 voor Christus. Er werd ook een kindergraf gevonden. Deze en andere vondsten, zoals drinkbekers, barnstenen kralen en sieraden, zijn in het bezit van museum Het Valkhof.

Zelden

De spoorlijn loopt door een deel van Nederland waar nog maar zelden is gegraven. In zowel Flevoland als Gelderland zijn lijmproductieplaatsen uit de steentijd aangetroffen waar men pek of teer uit dennenhout won om gereedschappen in elkaar te kunnen lijmen.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x