Gezondheid

Cannabis van 4200 jaar oud in Gelders graf

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een graf uit de steentijd in het Gelderse Hattemerbroek hebben archeologen cannabis van ruim 4200 jaar oud aangetroffen.

De nederwiet werd waarschijnlijk medicinaal gebruikt wegens de pijnstillende werking, net zoals dat tegenwoordig in toenemende mate weer gebeurt.

“Het is vrijwel zeker dat het om cannabispollen gaat. Die zouden dan voor het eerst in Nederland in een archeologisch graf zijn gevonden,” aldus een woordvoerder van ProRail aan de vooravond van de presentatie van een boek over het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Hanzelijn, de spoorverbinding die de steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle met elkaar verbindt.

Koortsverlagende werking

Vijf jaar geleden werd het graf ontdekt, maar het duurde enige jaren vooraleer wetenschappelijk was vastgesteld van welke planten de grote hoeveelheden pollen in de kuil waren. Naast cannabis werd tevens moerasspirea gevonden, een plant met een koortsverlagende werking. De plant werd vroeger ook gebruikt als middel tegen gal- en nierziekten, maar ook tegen jicht en zenuwpijn. De heilzame werking wordt toegeschreven aan verschillende aspirine-achtige verbindingen zoals isosalicine, dat in de bloemknoppen te vinden is. De archeologen denken dat de begraven persoon indertijd wellicht ziek was.

Het graf stamt uit de klokbekercultuur en dateert uit de periode 2459 tot 2203 voor Christus. Er werd ook een kindergraf gevonden. Deze en andere vondsten, zoals drinkbekers, barnstenen kralen en sieraden, zijn in het bezit van museum Het Valkhof.

Zelden

De spoorlijn loopt door een deel van Nederland waar nog maar zelden is gegraven. In zowel Flevoland als Gelderland zijn lijmproductieplaatsen uit de steentijd aangetroffen waar men pek of teer uit dennenhout won om gereedschappen in elkaar te kunnen lijmen.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x