Homepagina » Buitenland » CIA misleidde atoomagentschap IAEA over kernprogramma Iran
CIA misleidde atoomagentschap IAEA over kernprogramma Iran

CIA misleidde atoomagentschap IAEA over kernprogramma Iran

Tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten is aan het licht gekomen dat de CIA 15 jaar geleden vervalste blauwdrukken voor onderdelen van kernwapens heeft geleverd aan Iran. De nieuwe onthullingen kunnen het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA dwingen de conclusies over het kernprogramma van het land te herzien, omdat ze zijn gebaseerd op valse inlichtingen, zo meldt Bloomberg.

De details van de operatie, die in 2000 werd uitgevoerd, kwamen naar buiten tijdens de rechtszaak tegen Jeffrey Sterling, een agent die ervan wordt verdacht geheime informatie over de CIA te hebben gelekt.

“Het doel is om de Iraniërs te misleiden zodat ze tijd en geld verspillen,” aldus een CIA-cable uit mei 1997. De inlichtingen hebben betrekking op vervalste ontwerpen van onderdelen van kernwapens die in februari 2000 naar Iran werden overgebracht.

CIA misleidde atoomagentschap IAEA over kernprogramma Iran

Vlag van de IAEA voor het hoofdkantoor in Wenen

De IAEA kan nu gedwongen worden eerdere conclusies over het Iraanse atoomprogramma te herzien, zeggen twee anonieme westerse diplomaten. De IAEA baseert zich in haar rapport namelijk op informatie die is aangeleverd door verschillende inlichtingendiensten.

Het is mogelijk dat vijandige inlichtingendiensten hebben besloten om nep-bewijs te planten in Iran. Vervolgens werd de IAEA naar dit zogenaamde ‘bewijs’ geleid, vertelde de voormalige Britse gezant bij de IAEA Peter Jenkins aan Bloomberg. “En dat is een groot probleem.”

Iran heeft altijd ontkend dat het naar een kernwapen streeft. “Deze onthulling benadrukt de gevaren die om de hoek komen kijken als je als IAEA geheel afhankelijk bent van bewijs dat is aangeleverd door derde partijen, wiens politieke agenda’s haaks staan op die van Iran,” zei professor Dan Joyner van de Universiteit van Alabama.

De IAEA zei in een reactie dat het de informatie die het ontvangt en gebruikt zorgvuldig analyseert. De CIA was niet bereikbaar voor commentaar. In 2013 bereikte Iran met zes grote landen een akkoord over zijn nucleaire programma.

[Bloomberg]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ferry schreef:

  Waarom verwonderd mij dit weer niet, het is algemeen geweten dat de CIA de grote boosdoener is en expert om conflicten en oorlogen uit te lokken. Wanneer gaan de ogen eens open in de EU.
  Irak had ook chemische wapens, false flag.
  En waarom zou Iran geen eigen kern programma mogen hebben als Israel zelfs over atoombommen beschikt.
  Iran wordt op allerlei manieren zwart gemaakt door de westers Amerikaans gezinde volgelingen terwijl er een heel ander Iran is in de realiteit.
  Velen zullen nu sommige betreurenswaardige straffen aanhalen maar doet bondgenoot van de US het dan zoveel beter zoals de Saoudi Arabië ? Zelfs de US staat in de top van de doodstraffen.

  7 likes
 • luna schreef:

  wat belazeren en bedonderen dit orgaan nu niet ?? tijd voor de complete cover up ! het gaat niet lang meer duren dat het allemaal boven komt drijven, drijven zeg ik … ? noem het gerust straks maar een hele grote uitbarsting

  1 likes
 • Elise49 schreef:

  Alles heeft te maken met het Levant. Ook ISIS enz. Of te wel een joodse stamoorlog. (Vrijwel iedereen stamt af van Joden). Deze stam heeft geen gevoel voor ethiek en leeft/geeft alles af op angst. Zo krijg je nooit vrede. Deze groep wil koste wat kost het levant gebied terug krijgen. Zij willen dit, omdat als de messias terugkomt, dit gebied het hun ook nalaat. (oude kaart).
  Echter de ethische mensen vinden dat ze eerst moeten wachten op de messias en daarna pas te horen krijgen wat hen nagelaten wordt.
  Eigenlijk is het van de zotte dat er oorlogje wordt gespeeld om stukken grond. Als je geen vrede kunt krijgen nu, dan kun je ook geen vrede krijgen na. Je kunt alleen vrede krijgen als je anders denkt. Tegen oorlog bent, alles open is, dus geen geheimen en alles gaat delen.
  Nu schijnt dat er vele banken voor het gerecht zijn gegooid. Vraag die bij mij opkomt? Bij welke stam horen die gasten?

  1 likes
 • Kalki schreef:

  Werk aan de Atoom-winkel voor Obama en om dit verder te openbaren.

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronapandemie

  ‘Coronapandemie is een soort Joop van den Ende-theaterproductie’

  Lange Frans is er heilig van overtuigd ...

  adrenochroom

  Adrenochroom: Mensenbloed als drug en verjongingsmiddel

  Mutya Buena, voormalig lid van de Sugababes, ...

  >