Natuur en Milieu

We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons voedsel omgaan. De gevolgen zijn niet mals

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons eten omgaan, stelt emeritus hoogleraar Michiel Kortshals. Volgens hem zijn we totaal vervreemd van ons voedsel.

We produceren niet langer zelf voedsel en koken nog maar amper. De voedselvoorziening is een sector geworden, een industrie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Mensen kopen in de supermarkt goedkoop vlees, waarvan iedereen weet dat het via onmenselijke behandeling geproduceerd wordt.

Niets

“Zonder pakjes en zakjes weet de consument niets meer op de borden te krijgen,” zegt Korthals.

Hij vraagt zich af waarom er zoiets als geraspte kaas bestaat. “Het kopen van zo’n zakje in de supermarkt kost meer tijd dan zelf raspen,” klinkt het.

“Zolang de consument betaalt hoeft ze verder niet na te denken. We besteden de verantwoordelijkheid voor ons voedsel continu uit,” aldus de hoogleraar.

Nuttige voedingsstoffen

Hij wijst erop dat in de afgelopen decennia door veredeling en fokprogramma’s, maar ook door het bewerken van voedsel, veel nuttige voedingsstoffen zijn verdwenen uit ons menu.

Op lange termijn zie je allerlei negatieve effecten, zoals honger, verlies aan biodiversiteit, gebrek aan dierenwelzijn en vernedering van boeren.

Kentering

“Grote bedrijven beheersen de voedselmarkt, waardoor boeren, maar ook dieren en land, vooral in dienst staan van het maken van winst,” zegt hij.

Maar er is een kentering gaande: steeds meer mensen halen hun voedsel dichter bij huis. Daarnaast produceren steeds meer boeren bewust duurzaam en kiezen ze voor kleinschalige productie, merkt Korthals op.

[AD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mike
mike
5 jaren geleden

Het is helemaal schrijnend dat we er een FUCKING HOOGLERAAR voor nodig hebben om ons dit te vertellen.

Zou fijn zijn als dit soort mensen zich over andere vraagstukken konden buigen in plaats van de vraag waarom we in hemelsnaam geraspte kaas in de schappen hebben.

We zouden deze vragen in alle lagen van de bevolking kunnen stellen. Maar dat doen we niet meer omdat we over de gehele linie luier en dommer zijn geworden.

En het zal wel aan mij liggen, maar ik geloof toch echt dat mensen goedkoop vlees kopen omdat zij zich geen normaal vlees meer kunnen veroorloven, als gevolg van de extreme prijsstijgingen, die toch echt het directe gevolg zijn van de zware misdaad in de financiële sector en grote industriëen, met aan de top een klein groepje talentenparels!

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Het zijn de keuzes die we maken. Keuzes die op zeer sluwe wijze worden beïnvloed door puur op winst jagende, steeds groter en machtiger wordende firma’s. Het zijn ware meesters geworden in misleiding en bedrog, waardoor mensen zich puur op vrijwillige basis langzaam laten vergiftigen zonder dit te beseffen of überhaupt zelfs nog te willen beseffen. Daar ligt de eerste stap naar verandering : het willen beseffen dat we ons bevinden in een neerwaartse spiraal en een sterke wil en besef van de noodzaak die te doorbreken. En daar ligt de crux van het verhaal, de meesten zijn zo ver heen, zo opgeslokt in het spel van hebzucht, van consumeren, meer meer meer, van competitiviteit en wat dies meer zij, dat zij constant in tijdnood denken te zijn en het meest waardevolle wat ze hebben totaal uit het oog verloren zijn…………. hun gezondheid ! Mensen hebben andere prioriteiten dan zich te bekommeren over hun gezondheid, zorg te dragen voor een gezonde voeding, zorg te dragen voor een gezonde geest. Het is geld, bezit en zo mogelijk er mee willen pronken wat hun leven beheerst.

De oplossing ligt ten eerste in het besef hiervan en ten tweede schaalverkleining i.p.v. schaalvergroting. Schaalvergroting is het toverwoord voor corrupte overheden, firma’s en multinationals. Schaalvergroting is toename en centreren van macht, het overzichtelijk en beheersbaar maken voor de sluwe criminelen in de top, doch altijd ten nadele van het echte welzijn van de individuele mens.

Koop dus niet bij grote fima’s maar bij de groentboer, warme bakker, de slager nu ze er nog zijn. koop bij de boer aan huis, zet wat groenten in je tuintje. Maak sauzen en soepen zelf van verse producten en ervaar hoeveel lekkerder dat is. Weg met “cup a soup” de giftige zwaar bewerkte troep van giga grote firma’s die giga veel geld binnensleuren door anderen willens en wetens ziek te maken.

Waarschijnlijk praat ik door de bank genomen tegen dovemansoren, toch wil ik het gezegd hebben.

Louise
Louise
5 jaren geleden

@ mike…..
Ik ga tot je laatste stukje met je mee, maar het wonderlijke vind ik weer dat ik van mensen weet die best wat meer hebben te besteden, ook zoals ik het noem plof vlees kopen….Soms maak ik voorzichtig een opmerking en dan krijg ik als antwoord , een schouder ophalen, het maakt niet uit…. ik las net hier voor een stukje in de msm ,er staat een prachtige appel gaard helemaal vol met appels hier, de man raakt ze niet kwijt omdat buitenlandse appels goedkoper zouden zijn… Neeeeee, ze zijn duurder voor ons, 4 appels 3 euro…… En veel keus heb ik niet want alle kleine winkels zijn al lang weg, hier rond de grote steden in het Westen,kan ik alleen kiezen tussen supermarkt a, b of c en allemaal op loop afstand van min 15 min tot 30 min…. AH heeft tegenwoordig geen kassa’s maar scanners, je word gewoon een bepaalde richting in geduwd en dan zeggen ze dat is vooruit gang!? Dag baan als caissière , ga maar wat anders doen….En ook hier ben ik weer de zeur, want mensen vinden dit ook weer geweldig……

Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Is het stukje goedkopere vlees minder lekker omdat het via onmenselijke behandeling geproduceerd wordt? Ik dacht dat dit een heel ander onderwerp is
Is de groente die kleinschalig met hetzelfde zaadgoed geteeld wordt en korter bij huis geteeld lekkerder of voedzamer?

Wat is “duurzamer”? Raar woord, je kunt het niet langer bewaren.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x