Homepagina » Natuur en Milieu » We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons voedsel omgaan. De gevolgen zijn niet mals
We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons voedsel omgaan. De gevolgen zijn niet mals

We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons voedsel omgaan. De gevolgen zijn niet mals

We zijn compleet doorgeslagen in de manier waarop we met ons eten omgaan, stelt emeritus hoogleraar Michiel Kortshals. Volgens hem zijn we totaal vervreemd van ons voedsel.

We produceren niet langer zelf voedsel en koken nog maar amper. De voedselvoorziening is een sector geworden, een industrie.

Mensen kopen in de supermarkt goedkoop vlees, waarvan iedereen weet dat het via onmenselijke behandeling geproduceerd wordt.

Niets

“Zonder pakjes en zakjes weet de consument niets meer op de borden te krijgen,” zegt Korthals.

Hij vraagt zich af waarom er zoiets als geraspte kaas bestaat. “Het kopen van zo’n zakje in de supermarkt kost meer tijd dan zelf raspen,” klinkt het.

“Zolang de consument betaalt hoeft ze verder niet na te denken. We besteden de verantwoordelijkheid voor ons voedsel continu uit,” aldus de hoogleraar.

Nuttige voedingsstoffen

Hij wijst erop dat in de afgelopen decennia door veredeling en fokprogramma’s, maar ook door het bewerken van voedsel, veel nuttige voedingsstoffen zijn verdwenen uit ons menu.

Op lange termijn zie je allerlei negatieve effecten, zoals honger, verlies aan biodiversiteit, gebrek aan dierenwelzijn en vernedering van boeren.

Kentering

“Grote bedrijven beheersen de voedselmarkt, waardoor boeren, maar ook dieren en land, vooral in dienst staan van het maken van winst,” zegt hij.

Maar er is een kentering gaande: steeds meer mensen halen hun voedsel dichter bij huis. Daarnaast produceren steeds meer boeren bewust duurzaam en kiezen ze voor kleinschalige productie, merkt Korthals op.

[AD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  @ mike…..
  Ik ga tot je laatste stukje met je mee, maar het wonderlijke vind ik weer dat ik van mensen weet die best wat meer hebben te besteden, ook zoals ik het noem plof vlees kopen….Soms maak ik voorzichtig een opmerking en dan krijg ik als antwoord , een schouder ophalen, het maakt niet uit…. ik las net hier voor een stukje in de msm ,er staat een prachtige appel gaard helemaal vol met appels hier, de man raakt ze niet kwijt omdat buitenlandse appels goedkoper zouden zijn… Neeeeee, ze zijn duurder voor ons, 4 appels 3 euro…… En veel keus heb ik niet want alle kleine winkels zijn al lang weg, hier rond de grote steden in het Westen,kan ik alleen kiezen tussen supermarkt a, b of c en allemaal op loop afstand van min 15 min tot 30 min…. AH heeft tegenwoordig geen kassa’s maar scanners, je word gewoon een bepaalde richting in geduwd en dan zeggen ze dat is vooruit gang!? Dag baan als caissière , ga maar wat anders doen….En ook hier ben ik weer de zeur, want mensen vinden dit ook weer geweldig……

  16 likes
  • salvar schreef:

   @louise

   ben benieuwd hoe het met mij gaat zo meteen ik heb geen mobiel.
   ik denk dat ik maar een kleine winkel op ga zoeken.
   ik kreeg bericht van een bank geen tan codes meer maar app via mobiel, je raad het al ik heb geen mobiel.
   de bank is druk bezig met ons om iets te zoeken voor de laptop.
   dus inderdaad je wordt een richting uitgeduwd die ik niet wil.
   de burger wordt steeds afstandelijker en contact verdwijnt zienderogen.
   vraag me af hoelang het duurt voordat het contante geld is verdwenen.

   leuke wereld???????????????????????????

   10 likes
   • Louise schreef:

    @ salvar..
    Joh ze proberen het gewoon, ik ga ook niet per gsm betalen…
    M’n buurtjes zijn makkelijker die doen alles gewoon nog per giro , en zo ken ik er wel meer..
    Mijn bank heeft aangegeven zelf voor een oplossing te zorgen…
    Wat me wel opvalt , Nederland wil altijd de eerste zijn…….
    Wel is de postbus bij ons om de hoek weg gehaald , was te weinig animo zei tante post……

    7 likes
    • salvar schreef:

     @louise

     klopt bij ons kan je ook niet meer een brief posten.
     ja misschien een idee om alles per giro te doen en liever niet alles afschrijven en dat komt omdat ik ze voor geen meter vertrouwt.
     het linke is als geen contant geld meer heb je ook niet meer in de supermarkt kan kopen als ze de sleutel omdraaien de banken.
     ik hou er niet van als ik overgeleverd ben aan……….
     ik ben nu te oud maar als ik jonger was geweest had ik redelijk in de natuur kunnen overleven.

     4 likes
     • Louise schreef:

      Salvar, ik moet eerlijk toegeven dat ik de veranderingen hier flink onderschat heb, en zeker de snelheid ervan, anders was ik al weg geweest..Misschien kunnen we nog een oud kasteel in t noorden van Frankrijk kopen,en onze gouden jaren daar door brengen ,met plezier, en du pain, du Boursin en heel veel vain…..eigenlijk heeft een mens niet zoveel nodig, ja, leuke omgeving en leuke mensen…..

      7 likes
  • mike schreef:

   Louise. Je hebt gewoon gelijk als je er iets van zegt tegen de mensen om je heen. Wordt tijd dat we dit eens als positief gaan zien.

   Doe dit zelf ook wel eens, maar word er dan idd wel op aangekeken en zelden geloofd. Best jammer, want we bedoelen het vaak helemaal niet verkeerd. Jammer dat het zo lastig is om over dergelijke onderwerpen te praten zonder dat we ons onderling aangevallen voelen. Op één of andere manier is het erin geslopen dat de ‘verkeerde’ dingen geprezen worden.

   Het kan alleen veranderen als we ons op een grotere schaal gaan afvragen wat nu eigenlijk positief of negatief is. We zijn ook aan alle “luxe” gewend geraakt.

   Kleine winkels gaan er het eerste aan. Dat zie ik hier ook gebeuren. Ze kunnen niet meekomen met de lage prijzen van de grote ketens, die grote hoeveelheden inkopen voor al hun vestigingen tegelijk. Kleine winkeliers voelen zich genoodzaakt om ondanks dat het eigenlijk niet kan, toch lagere prijzen te rekenen. En dan zijn er ook nog internetwinkels (al is dit vast niet zo interessant voor het kopen van appels).

   Mijn laatste stukje was gebaseerd op de manier waarop de “toppers” geld afromen uit onze economie, en via belastingparadijzen hun geld in een parallele economie terecht laten komen. Hierdoor verdwijnt er steeds meer geld uit “onze” economie. Het is voor ons niet meer te volgen hoe al die geldstromen lopen, maar ik ben er wel van overtuigd geraakt dat er veel verdwijnt. Kan haast niet anders.

   Zie ook dat de caissières gaan verdwijnen. Allemaal “omdat het kan”: geautomatiseerd afrekenen. Zal het in elk geval zo lang mogelijk uitstellen, voor ik daar op overstap.

   Vraag me wel eens af hoe de wereld eruit zou hebben gezien als we die Darwin niet hadden gehad. “Evolutie” en het “Recht van de Sterksten” zijn veel te veel als norm geaccepteerd.

   10 likes
   • Mikkie schreef:

    Hoi Louise, wij kunnen natuurlijk een punt maken en consequent met contant geld blijven betalen. Mijn jongens vragen me vaak om kleine briefjes voor uitgaan ed. Ik moet soms in bochten wringen om nog wat contant geld in huis te hebben. En wat dacht je van collectes aan de deur..in de kerken. En de acties die kinderen op touw zetten voor hun sportclub. Loten voor koningsdag…kan wel doorgaan…

    7 likes
    • Louise schreef:

     @ Mikkie..
     Pffff ik ben vast dwars geboren,het is niet dat ik persee dwars wil zijn en niet mee wil doen,maar ik kan de consequenties al vanuit de verte aanzien komen…
     Nog erger, ze kloppen altijd….Er wordt kennelijk niet verwacht dat mensen zelf gaan denken..

     5 likes
 • mike schreef:

  Het is helemaal schrijnend dat we er een FUCKING HOOGLERAAR voor nodig hebben om ons dit te vertellen.

  Zou fijn zijn als dit soort mensen zich over andere vraagstukken konden buigen in plaats van de vraag waarom we in hemelsnaam geraspte kaas in de schappen hebben.

  We zouden deze vragen in alle lagen van de bevolking kunnen stellen. Maar dat doen we niet meer omdat we over de gehele linie luier en dommer zijn geworden.

  En het zal wel aan mij liggen, maar ik geloof toch echt dat mensen goedkoop vlees kopen omdat zij zich geen normaal vlees meer kunnen veroorloven, als gevolg van de extreme prijsstijgingen, die toch echt het directe gevolg zijn van de zware misdaad in de financiële sector en grote industriëen, met aan de top een klein groepje talentenparels!

  30 likes
 • eksegese schreef:

  Het zijn de keuzes die we maken. Keuzes die op zeer sluwe wijze worden beïnvloed door puur op winst jagende, steeds groter en machtiger wordende firma’s. Het zijn ware meesters geworden in misleiding en bedrog, waardoor mensen zich puur op vrijwillige basis langzaam laten vergiftigen zonder dit te beseffen of überhaupt zelfs nog te willen beseffen. Daar ligt de eerste stap naar verandering : het willen beseffen dat we ons bevinden in een neerwaartse spiraal en een sterke wil en besef van de noodzaak die te doorbreken. En daar ligt de crux van het verhaal, de meesten zijn zo ver heen, zo opgeslokt in het spel van hebzucht, van consumeren, meer meer meer, van competitiviteit en wat dies meer zij, dat zij constant in tijdnood denken te zijn en het meest waardevolle wat ze hebben totaal uit het oog verloren zijn…………. hun gezondheid ! Mensen hebben andere prioriteiten dan zich te bekommeren over hun gezondheid, zorg te dragen voor een gezonde voeding, zorg te dragen voor een gezonde geest. Het is geld, bezit en zo mogelijk er mee willen pronken wat hun leven beheerst.

  De oplossing ligt ten eerste in het besef hiervan en ten tweede schaalverkleining i.p.v. schaalvergroting. Schaalvergroting is het toverwoord voor corrupte overheden, firma’s en multinationals. Schaalvergroting is toename en centreren van macht, het overzichtelijk en beheersbaar maken voor de sluwe criminelen in de top, doch altijd ten nadele van het echte welzijn van de individuele mens.

  Koop dus niet bij grote fima’s maar bij de groentboer, warme bakker, de slager nu ze er nog zijn. koop bij de boer aan huis, zet wat groenten in je tuintje. Maak sauzen en soepen zelf van verse producten en ervaar hoeveel lekkerder dat is. Weg met “cup a soup” de giftige zwaar bewerkte troep van giga grote firma’s die giga veel geld binnensleuren door anderen willens en wetens ziek te maken.

  Waarschijnlijk praat ik door de bank genomen tegen dovemansoren, toch wil ik het gezegd hebben.

  24 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Is het stukje goedkopere vlees minder lekker omdat het via onmenselijke behandeling geproduceerd wordt? Ik dacht dat dit een heel ander onderwerp is
  Is de groente die kleinschalig met hetzelfde zaadgoed geteeld wordt en korter bij huis geteeld lekkerder of voedzamer?

  Wat is “duurzamer”? Raar woord, je kunt het niet langer bewaren.

  2 likes
  • Louise schreef:

   Jeetje @ Eelke Piers , wat denk je nou zelf….Een dier dat een slecht leven heeft gehad, volgestopt met groei middelen ( hormonen) en antibiotica of een dier wat een volwaardig leven heeft gehad met goede voeding zonder antibiotica …
   Vruchten en groenten uit de eigen leef omgeving zijn vaak beter van smaak… je proeft dat gelijk…..
   Vorig jaar wilde ik weer eens stamppot boerenkool eten, nou vond ik die boerenkool nogal taai ….
   Dus verpakking goedq doorgelezen kwam het uit Spanje…….
   Natuurlijk zijn wij hier vanaf kind gewend om heerlijke groenten en fruit te eten ,maar de laatste jaren is het bar en boos en smaakt t nergens meer naar..
   Tja, ergens op de wereld eten ze onze lekkere sperziebonen en wij moeten het doen met slappe smaakloze uit Afrika.. En dat alles onder de noemer economie…..

   12 likes
   • densie schreef:

    abonneer je op een biologisch groentenpakket…
    helemaal super!
    en inderdaad zet kruiden in je tuin (als die hebt, die tuin)
    en koop verder alles bij de biologische winkels…
    er is zoveel mogelijk…
    ja, alles wat liefdeloos is geproduceerd is gif voor je lijf en je ziel…
    zo simpel is dat

    namaste

    8 likes
    • Louise schreef:

     @ densie

     Wij hebben 2 jaar op zaterdagmiddag een bio marktje gehad daar gingen we als buurtjes met elkaar naar toe, mooi plein met oude bomen , je kent dat wel..wel vonden we het raar dat het altijd zo rustig was, na twee jaar was alles weg , het liep helemaal niet, jammer..
     Soms snap ik er helemaal niks meer van…..

     4 likes
 • pietje schreef:

  aLLE SOORTEN VAN FRUIT EN GROENTEN ETEN DIE ZOVER IK WEET BIOLOGISCH ZIJN DOET MIJ GOED IN IEDERGEVAL MIJN HART ! HET IDEE DAT IK NIEMAND HOEF TE DODEN OM TE ETEN

  4 likes
  • Oehes66 schreef:

   Pietje! Heb je wel eens van het boek de doodstrijd van een spruitje gehoord? Dat boek is helaas nergens meer te koop, is mij verteld! Ik heb het helaas zelf nooit kunnen lezen.
   Onder degene van jullie die wel eens van de paragnost Andrê Groote hebben gehoord. Die vertelde er over dat het maar goed is dat weinige mensen kunnen horen dat als je groenten in kokend heet water gooit ze het uitschreeuwen van de pijn.
   M.A.W. niets is dood op deze planeet, planten en dieren offeren zich voor ons op voor ons dagelijkse voedsel!
   Dat wou ik maar even verteld hebben!

   5 likes
   • Louise schreef:

    @ Oehes66….
    Wat geweldig jouw reaktie….André Groote, heel lang geleden ontmoet een echte zuivere lichtwerker…. Kon ik door de jaren heen niet op zijn naam komen, maar die krullebol is me altijd bij gebleven , ik ga gelijk op zoek…..Er zijn er maar weinig zo, dank je wel…🙏

    2 likes
 • Schaap schreef:

  Ik koop een krop ijsbergsla van 1 euro die ruim 500 gram weegt en wat ik nodig heb snij ik fijn. Eventueel verkleurde delen gooi ik dan weg. Zo kan ik 2 weken doen met 1 krop.

  Je kunt ook 100 gram voorgesneden ijsbergsla kopen. Ook voor 1 euro. En na 2 dagen in de koelkast ziet die al bruin.

  Aardappelen en uien heb ik na het oogsten geraapt op het land. Dat scheelt me in de supermarkt weer uitgeven. En met de voorraad die ik heb, kom ik de winter wel door.

  Andere dingen zoals brandnetel en kamille pluk ik gewoon in de natuur, evenals andere dingen zoals walnoten en hazelnoten rapen.

  Zo kun je ook met je voedsel omgaan, wat maar weinigen doen.

  Het is inderdaad dat we vervreemd zijn, en het gemak van de supermarkt heeft een prijs.

  8 likes
 • pietje schreef:

  bEN ZOOOOOOOO BLIJ DAT IK GEEN BEHOEFTE HEB NAAR VLEES HET DOET ME NIETS ! iK EET GEEN ONSCHULDIGE DIERTJES MEER SINDS 4 JAAR EN BEN ER BLIJ OVER !!

  1 likes
  • densie schreef:

   voelt goed hé?
   Je eet het lijden van de dieren niet meer in….
   duidelijk voelbaar als je kunt VOELEN….
   Being must be felt…it can’t be thought (Eckhart Tolle)

   namaste

   4 likes
 • pietje schreef:

  BEN ZO BLIJ DAT IK AL HEEL VEEL JAREN GEEN VLEES MEER EET ! gEEN DIER MOET LIJDEN DOOR MIJN EETLUST !!!

  4 likes
 • Sceptic schreef:

  Neem het heft in eigen hand en zorg dat je gezond bent en blijft.
  Breng het lichaam in de staat dat het zichzelf kan en bewezen gaat helen.
  Als je begrijpt hoe ze kanker genezen dan zie je ook dat alles met dieet en de juiste voeding te maken heeft.
  En wat je wel en niet moet eten om een goede gezondheid te verkrijgen en te behouden.

  GERSON THERAPY DOCUMENTARY
  https://www.youtube.com/watch?v=0Ia2tfX80vM&t=27s

  3 likes
 • only you schreef:

  Wat dat betreft kan het aantal daklozen toenemen,want de berg eten die letterlijk op straat gegooid wordt neemt hand over hand toe?
  De supermarkten moeten een afdeling go invoeren die eten voor een billijke prijs aanbied en tegen het einde van de houdbaarheidsrdatum loopt?

  2 likes
 • densie schreef:

  aanvullinkje: Go Vegan!

  2 likes
 • Coeus schreef:

  In essentie een goed betoog, maar “Het kopen van zo’n zakje in de supermarkt kost meer tijd dan zelf raspen” is natuurlijk gewoon niet waar. Ja, als je er speciaal voor op pad gaat, maar dat doet niemand. Ga het maar eens timen. Bovendien: het kopen van de kaas die je dan nog moet raspen, kost precies evenveel tijd als het kopen van geraspte kaas.

  1 likes
 • x

  Check Also

  12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

  12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

  De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...

  We hebben geen gezondheidszorgsysteem, we hebben een ziektezorgsysteem. Democratische presidentskandidaat neemt geen blad voor de mond

  We hebben geen gezondheidszorgsysteem, we hebben een ziektezorgsysteem. Democratische presidentskandidaat neemt geen blad voor de mond

  Tien Democratische presidentskandidaten ontmoetten elkaar eind vorige ...

  >