Homepagina » Gezondheid » Creativiteit tekort? Ontsluit de verborgen bron in jezelf!
Creativiteit tekort? Ontsluit de verborgen bron in jezelf!

Creativiteit tekort? Ontsluit de verborgen bron in jezelf!

Vandaag gaan we het hebben over een probleem waar heel veel mensen last van hebben, vaak zonder het te weten. Jij misschien ook wel. Vaak wordt er lacherig of niet serieus naar gekeken, maar als je er last van hebt denk je daar beslist anders over. We hebben het over creativiteit en hoe dat in het moderne leven steeds meer stukgemaakt wordt.

Het gevolg is gebrek aan creativiteit. Dat kan niet alleen vervelend zijn, het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat creativiteit aan de basis van veel dingen ligt. Zo is het van enorm belang bij het oplossen van je problemen. Iedereen heeft weleens een probleem. En kleine problemen kunnen soms uitgroeien tot levensgrote problemen.

Creativiteit op slot

Als je na je schooltijd begint met werken, dan kom je al snel in de geestdodende mallemolen van het leven terecht. En dat nodigt ook al niet uit tot creatief denken. En wanneer je dan ineens geconfronteerd wordt met iets waar creativiteit bij nodig is, zit je met je handen in je haar.

Bij burn-outklachten of depressie wordt door artsen vaak aangeraden om iets creatiefs te gaan doen. Denk aan kleuren voor volwassenen, het bijhouden van een dagboek, ‘bullet journal’, of een ‘art journal’, waarin je op een creatieve manier uiting kunt geven aan dat wat je bezighoudt.

Maar hoe begin je daar dan weer aan? Is het jou weleens overkomen dat je iets creatiefs wilt beginnen, bijvoorbeeld iets tekenen, kleuren, schrijven, of dat je een probleem waar je mee tobt wilt oplossen, en vervolgens helemaal níets kunt bedenken? Eén groot, gapend, zwart gat, en geen spoor van je creativiteit te bekennen?

Veel mensen willen wel creatief zijn, maar op de één of andere manier lukt het vaak niet. Of het nu een probleem is waar je tegenaan loopt en waarvoor je een oplossing moet bedenken, of dat je met een leeg canvas of een lege bladzijde voor je neus zit en je niet weet hoe je moet beginnen. En wat dacht je van een mentale blokkade, waardoor er niks in je opkomt en je suf voor je uit zit te staren?

Hoe kan het dat je creativiteit soms mijlenver weg lijkt te zijn? En belangrijker nog… hoe krijg je er meer controle over?

School is dodelijk voor creativiteit

Waar jij als volwassene een gebrek aan creativiteit kunt hebben, is het bij kinderen vaak andersom. Aan creativiteit geen gebrek! Denk maar eens terug aan je eigen jeugd. Waarschijnlijk zat je boordevol ideeën en twijfelde je geen seconde over je eigen creativiteit. Dus wat verandert er als je volwassen bent geworden?

Volgens creativiteitsexpert Sir Ken Robinson ligt het voor een deel aan het onderwijs van tegenwoordig. Zo hebben we een onderwijssysteem nodig dat creativiteit aanspoort, in plaats van het te ondermijnen.

Robinson legde uit dat kinderen niet bang zijn om het fout te hebben. Ze proberen van alles en komen met de meest creatieve oplossingen voor alles dat ze tegenkomen. Ze ademen creativiteit. Het is er gewoon. Helaas leren we onze creativiteit in onze schooltijd langzaam maar zeker af. We leren om te denken zoals van ons verwacht wordt, te zijn zoals iedereen. En onze unieke, individuele creativiteit zwakt af en delft het onderspit.

Het gevolg zie je op middelbare scholen heel duidelijk. Leerlingen zitten onderuitgezakt en kijken verveeld totaal langs de leraar heen. Ze worden nauwelijks nog geprikkeld om creatief te denken.

Robinson zegt dat school de creativiteit doodt. “Het wordt tijd dat school creativiteit omarmt.”

Onbewust proces

Creativiteit is een onbewust proces dat pas naar buiten kan komen als je je in de juiste omgeving en bewustzijnsstaat bevindt. Je moet als het ware je gedachten tijdelijk stopzetten, zodat je gedachten niet langer in kringetjes ronddraaien om een oplossing te bedénken. Je moet een tijdelijke ‘denkstop’ in je hoofd kunnen creëren. En omdat we constant druk zijn in ons hoofd, lukt dat nauwelijks.

Het goede nieuws is dat je een gebrek aan creativiteit heel snel kunt omkeren in creativiteitsovervloed. En dat heeft veel voordelen voor zowel je persoonlijke als je zakelijke leven.

Onstuitbare creativiteit

Als je creatief wilt zijn, moet je dus leren om je gedachten even tot stilstand te brengen.

Daarmee stel je jezelf in staat om snel meerdere ideeën of inzichten tot je te laten komen. Daarbij werkt creatief zijn een beetje net als een spier. Hoe meer je het traint, hoe beter je erin wordt. En dat is nog niet alles, want zodra de creativiteitsstroom op gang is gekomen, blijven creatieve ingevingen vanzelf in je opkomen.

Creatieve mensen zijn bijna niet te stoppen. Creativiteit werkt namelijk als voortstuwende kracht. Het helpt je oplossingen te vinden waar je nooit eerder aan dacht, het maakt je kalmer en rustiger. En dat alles leidt tot een meer tevreden en leuker leven, waarin je veel meer voldoening vindt in zo’n beetje alles dat je doet. Het verdrijft je zorgen en stress en je voelt je veel meer ontspannen.

Laat creativiteit weer stromen

Eén van de beste manieren om jouw creativiteit weer te laten stromen is met behulp van de Trancewerk hypnosesessie Creativiteitsboost. Door het beluisteren van deze sessie zul je zelf ervaren dat je creativiteit weer zijn weg naar buiten zoekt! Je krijgt een overvloed aan ideeën en inzichten. Alles dat op je pad komt kun je voortaan aan, omdat je er als vanzelf op verschillende manieren naar gaat kijken. Problemen worden voor jou uitdagingen die je creatief oplost!

Wil jij ook de deuren wagenwijd openen, zodat je de beschikking krijgt over die eindeloze creativiteit die in jou schuilgaat? Download dan nu deze krachtige hypnosesessie en ervaar zelf de creativiteitsboost die je leven verbetert.

Alleen deze week verkrijgbaar voor slechts 27 euro. (normaal 49,99)

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Richard schreef:

  Dat heet tegenwoordig ADHD of ADD of zoiets. Noem het alfabet maar op.
  Mens zijn is een ziekte.

  2 likes
 • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

  Verantwoordelijke creatie is momenteel de ideale bezigheid om
  jezelf mee bezig te houden.

  Om je gedachtenstroom (tijdelijk) te stoppen, en tegelijkertijd iets moois
  te maken.
  Of werken aan een betere samenleving.

  1 likes
  • Hoop maakt z'n eigen magie schreef:

   Voor de duidelijkheid; VOOR de mensheid.

   Dus onder andere, een samenleving met zuiver en schoon kraanwater en zonder 4G of 5G.

   1 likes
 • Henk Azie schreef:

  Ik ben opgegroeid met weinig geld. Ook mijn buren; jaren 50-60.
  We hadden geen smart phones of computers dus je moest je vertier zelf creeren.
  Dit deden we als groep buur jongens/meisjes samen. Ik heb een prettige jeugd gehad en een hoop geleerd. Creativiteit is altijd bijgebleven en gebruik daar waar nodig: als je iets niet heb dan maak je een vervanging. En dat is wat ik mis in jongere generaties die alles voorgekauwd gekregen hebben en niet weten wat te doen als er iets niet is.

  1 likes
 • x

  Check Also

  Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

  Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

  De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...

  De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

  De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

  Hypnotherapie blijkt heilzame gezondheidseffecten te hebben, van ...

  >