Homepagina » Binnenland » De Jonge: coronavaccin niet verplicht, maar eigenlijk ook weer wel
de jonge
Foto: Partij van de Arbeid (PvdA) CC BY 3.0

De Jonge: coronavaccin niet verplicht, maar eigenlijk ook weer wel

Begin deze maand zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat niemand verplicht zal worden een injectie te nemen zodra er een werkend coronavaccin is. “Ik ben niet voor een vaccinatieplicht, omdat ik denk dat dit het draagvlak voor vaccinatie ondermijnt. Dat draagvlak hebben we heel erg nodig,” aldus De Jonge.

De minister sprak zich uit tegen een vaccinatieplicht, nadat onder meer de SGP en Groep Krol daar vragen over hadden gesteld tijdens de behandeling van de coronawet. Hij benadrukte tegelijkertijd dat een vaccin ‘één van de belangrijkste middelen is om het coronavirus te verslaan’. “Het einde van de pandemie kan ik niet voorspellen. Maar de kansrijkste troef is vaccinatie,” zei hij.

In de Eerste Kamer herhaalde De Jonge nog eens dat de vaccinatie niet verplicht wordt, maar hij plaatste daar toch een aantal kanttekeningen bij. Hij zei dat de coronawet geen grondslag biedt voor een vaccinatieplicht, maar voegde eraan toe: “Het zou kunnen dat instellingen zoals luchtvaartmaatschappijen op enig moment wel gaan vragen of mensen gevaccineerd zijn. Ik kan me die vraag helemaal voorstellen omdat die vaccinatie over verschillende fases zal gaan.”

Geen vaccinatieplicht, maar een vorm van ‘bescherming’

De Jonge lichtte toe: “Zodra we een effectief vaccin hebben, zullen we het nooit voor de hele bevolking hebben. […] We moeten fasegewijs tot vaccinatie overgaan. Er zal dus minstens een aantal maanden overheen gaan en er zullen dus ook maandenlang delen van de samenleving wel gevaccineerd zijn en delen van de samenleving ook niet. Je begint bij de meest kwetsbare personen.”

De overheid kan mensen dus niet verplichten, maar – zo zei De Jonge – ‘ik kan me wel voorstellen dat een verpleeghuis op een gegeven moment zegt dat het verstandig is om even niet met de bewoners te werken als je niet gevaccineerd bent’. “Dat is de facto geen vaccinatieplicht, maar meer een vorm van bescherming die door instellingen wordt geboden,” legde hij uit.

Zangeres en ex-verpleegkundige Marga Bult reageert: “Neen hoor, je moet niets, maar de kans dat jij uitgesloten gaat worden is wel aanwezig. Nou ja…”

4.4 18 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
105 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina
Catharina
11 maanden geleden

No way dat ik die gifcoctail gecombineerd met nano technologie ga nemen…clowntje Hugo stopt dat vaccin maar fijn in zijn eigen reet..ik ben en blijf baas over mijn eigen lichaam !!!

doornbos
doornbos
11 maanden geleden

De Jonge is erg duidelijk. Maar ja, ook nu, voor iedereen? Nehhh….

Erik
Erik
11 maanden geleden

Als je met een leugen PM samen werkt ga je van zelf ook liegen als je een zwak mannetje ben zoals bloemschoen

Piet P.
Piet P.
11 maanden geleden

voor mij geen vaccin, ook niet als ik hier of daar geweigerd word.

x

Check Also

arts

Huisarts trekt aan bel: ‘Dagelijks zie ik jonge zieke covidpatiënten die 4 maanden geleden gevaccineerd zijn’

De Belgische coronacommissaris Pedro Facon zei vrijdag ...

agema

Fleur Agema geeft De Jonge flinke uitbrander: ‘Niemand snapt uw beleid nog’

“De besmettingen lopen weer op. Daarom moeten ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

105
0
We lezen graag je reactie!x