
Het Red Team, een groep deskundigen die het kabinet adviseert over de corona-aanpak, wil dat er zo snel mogelijk een strenge lockdown komt. Wim Schellekens van het Red Team zei tegen RTL Nieuws dat een korte krachtige lockdown nodig is, om daarna het leven weer enigszins normaal te kunnen oppakken.
Alleen supermarkten en apotheken moeten open blijven en scholen moeten 2 weken hun deuren sluiten, aldus Schellekens, oud-hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het Red Team, de tegenhanger van het Outbreak Management Team (OMT), pleit al langer voor onmiddellijke sluiting van het onderwijs.
“We zien met de huidige maatregelen de besmettingen niet significant dalen,” citeert NH Radio Schellekens. “Als we tot volgende week wachten om strengere maatregelen te nemen, zijn we weer te laat.”
Het Red Team wordt gepresenteerd als een groep onafhankelijke experts die regelmatig advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis. Het kabinet hoeft officieel niets te doen met een advies van het Red Team. Toch werd bij de eerdere discussie over mondkapjes het advies van de groep wel serieus genomen. Na dit advies kwam het kabinet met een dringend advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.
2000 dodelijke slachtoffers
Schellekens blijkt net als RIVM-baas Jaap van Dissel op een zwarte lijst van artsen te staan die te vinden is op Zwartelijstartsen.com. De lijst wordt bijgehouden door stichting SIN-NL, opgericht door juriste Sophie Hankes. Zij raakte invalide als gevolg van een medische misser. Sinds 2009 zet ze namen van artsen en verpleegkundigen online die een maatregel opgelegd kregen van het tuchtcollege. In 2009 heeft de rechter besloten dat de zwarte lijst op internet mag blijven staan.
Over Schellekens schrijft SIN-NL: “Arts, gepensioneerd, 25 jaar directeur van het CBO, kwaliteitsinstituut gezondheidszorg van de medisch specialisten. Aansluitend hoofdinspecteur Inspectie Gezondheidszorg tot zijn pensioen. Medeverantwoordelijk voor circa 2000 dodelijke slachtoffers en 38.000 patiënten met gezondheidsschade per jaar door vermijdbare medische fouten in Nederlandse ziekenhuizen. Weigerde overleg met SIN-NL. Doet zich op Twitter voor als expert patiëntveiligheid hoewel hij zijn verantwoordelijkheid inzake patiëntveiligheid niet c.q. onvoldoende genomen heeft en zorgplicht schond.”
Artsen die op een zwarte lijst staan die heeft de overheid het liefst, omdat ze dan adviezen krijgen die overeenkomt met hun eigen visie en beleid. En bepaalde regelgeving er gewoon door heen kunnen drukken.
In 2009 heeft de rechter besloten dat de zwarte lijst op internet mag blijven staan.
In 2020 heeft de rechter besloten dat de lijst verwijderd moet worden…
Is toch niet te geloven dit weer. Ik denk eerder dat deze mensen in dit soort teams zitten (zie van Dissel) omdat deze chantabel zijn.
Heel frappant dat bekende prutsers zich als expert kunnen presenteren, daar moet meer achter zitten.580