Mens en Dier

De mythe van 8 uur slapen: “Alles wat je weet over slaap, klopt niet”

Help ons door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vind je het vervelend als je midden in de nacht wakker wordt? Maak je geen zorgen, uit wetenschappelijk en historisch onderzoek blijkt dat acht uur aan één stuk slapen helemaal niet zo natuurlijk is.

Mensen sliepen eeuwenlang gefragmenteerd. Middeleeuwers sliepen weliswaar acht uur per etmaal, maar ze deden dat in twee stukken. Twee keer vier uur met tussendoor een pauze van twee uur. Tijdens die pauze stonden ze op en gingen ze allerlei dingen doen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Psychiater Thomas Wehr liet een groep mensen in de jaren negentig een maand lang elke dag 14 uur in het pikkedonker doorbrengen. Na drie weken sliepen de mensen vier uur, waren vervolgens twee uur wakker en sliepen daarna nog eens vier uur.

In 2011 publiceerde historicus Roger Ekirch een onderzoek waar hij 16 jaar aan had gewerkt. Zijn boek At Day’s Close bevat meer dan 500 verwijzingen naar gesegmenteerde slaappatronen in dagboeken, rechtbankverslagen, medische boeken en literatuur. “Het was algemene kennis,” zei Ekirch.

Hij ontdekte dat verwijzingen naar de twee slaapperiodes aan het einde van de 17e eeuw langzaam maar zeker verdwenen. Rond 1920 was de herinnering aan twee periodes van slaap per nacht geheel uit het gemeenschappelijke geheugen verdwenen.

Een medisch tijdschrift uit 1929 raadde ouders aan om hun kinderen het patroon van twee blokken slaap af te leren. Tegenwoordig lijken onze lichamen zich aangepast te hebben aan de gewoonte om acht uur achter elkaar te slapen, maar volgens Ekirch hebben veel slaapproblemen te maken met de natuurlijke voorkeur van ons lichaam voor twee slaapblokken.

Professor Russell Foster van de Oxford-universiteit vindt het vervelend dat de meeste artsen nog steeds niet weten dat acht uur achter elkaar slapen eigenlijk onnatuurlijk is. “Dertig procent van de medische problemen waar artsen mee te maken krijgen, heeft te maken met slaap,” legde hij uit. “Slaap wordt echter volledig verwaarloosd bij medische opleidingen.”

Tussen de twee slaapblokken dwongen mensen zich te ontspannen of te rusten. Daar neemt men tegenwoordig de tijd niet meer voor. Het is volgens experts dan ook geen toeval dat mensen steeds vaker last krijgen van stress, angst en depressie of verslaafd raken aan drugs of alcohol.

[RawStory]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
emka
emka
9 jaren geleden

Ik zie hier een complot in, om de mensen te laten slapen als het UFO verkeer het hoogste is.
Het is een plan van de Illuminati

Wicman
Wicman
9 jaren geleden

Nu nog uitzoeken op welke planeet het twee maal 4 uur donker is en we weten waar we vandaan komen.

THiZ-iZ-MaDNeSS
THiZ-iZ-MaDNeSS
9 jaren geleden

Als ik 4 uurtjes heb geslapen en ik word midden in de nacht wakker dan denk ik dikke l*l ik draai me nog een keer om.

Themis Apate
Themis Apate
9 jaren geleden

Ik dacht dat ik gek was, maar nu gelukkig bevestiging 4 uur slaap, 2 uur aan de vrouw zitten ( die mag wel doorslapen ) en dan weer 4 uur slaap.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x