Homepagina » Mens en Dier » De mythe van 8 uur slapen: “Alles wat je weet over slaap, klopt niet”
De mythe van 8 uur slapen: "Alles wat je weet over slaap, klopt niet"

De mythe van 8 uur slapen: “Alles wat je weet over slaap, klopt niet”

Vind je het vervelend als je midden in de nacht wakker wordt? Maak je geen zorgen, uit wetenschappelijk en historisch onderzoek blijkt dat acht uur aan één stuk slapen helemaal niet zo natuurlijk is.

Mensen sliepen eeuwenlang gefragmenteerd. Middeleeuwers sliepen weliswaar acht uur per etmaal, maar ze deden dat in twee stukken. Twee keer vier uur met tussendoor een pauze van twee uur. Tijdens die pauze stonden ze op en gingen ze allerlei dingen doen.

Psychiater Thomas Wehr liet een groep mensen in de jaren negentig een maand lang elke dag 14 uur in het pikkedonker doorbrengen. Na drie weken sliepen de mensen vier uur, waren vervolgens twee uur wakker en sliepen daarna nog eens vier uur.

In 2011 publiceerde historicus Roger Ekirch een onderzoek waar hij 16 jaar aan had gewerkt. Zijn boek At Day’s Close bevat meer dan 500 verwijzingen naar gesegmenteerde slaappatronen in dagboeken, rechtbankverslagen, medische boeken en literatuur. “Het was algemene kennis,” zei Ekirch.

Hij ontdekte dat verwijzingen naar de twee slaapperiodes aan het einde van de 17e eeuw langzaam maar zeker verdwenen. Rond 1920 was de herinnering aan twee periodes van slaap per nacht geheel uit het gemeenschappelijke geheugen verdwenen.

Een medisch tijdschrift uit 1929 raadde ouders aan om hun kinderen het patroon van twee blokken slaap af te leren. Tegenwoordig lijken onze lichamen zich aangepast te hebben aan de gewoonte om acht uur achter elkaar te slapen, maar volgens Ekirch hebben veel slaapproblemen te maken met de natuurlijke voorkeur van ons lichaam voor twee slaapblokken.

Professor Russell Foster van de Oxford-universiteit vindt het vervelend dat de meeste artsen nog steeds niet weten dat acht uur achter elkaar slapen eigenlijk onnatuurlijk is. “Dertig procent van de medische problemen waar artsen mee te maken krijgen, heeft te maken met slaap,” legde hij uit. “Slaap wordt echter volledig verwaarloosd bij medische opleidingen.”

Tussen de twee slaapblokken dwongen mensen zich te ontspannen of te rusten. Daar neemt men tegenwoordig de tijd niet meer voor. Het is volgens experts dan ook geen toeval dat mensen steeds vaker last krijgen van stress, angst en depressie of verslaafd raken aan drugs of alcohol.

[RawStory]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Wicman schreef:

  Nu nog uitzoeken op welke planeet het twee maal 4 uur donker is en we weten waar we vandaan komen.

  29 likes
  • Henk schreef:

   Of ‘n planeet met 2 zonnen!

   Maar ik las ook ‘n artikel dat onze skelet niet gebouwd is hier op aarde, simpel omdat de zwaartekracht te hoog is, gevolg is dat er veel mensen met rugklachten lopen.
   ik ben de naam vergeten welke arts/prof. die onderzoek gedaan had.

   Een kleinere planeet zou dan logisch zijn……

   7 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    @Henk; De aarde hete vroeger Tiamat, na de botsing met Niburu is Tiamat voor tweederde vergruist, de Asteroïden gordel buiten Mars is naar mijn mening een bewijs hiervoor, een derde is in twee delen(aarde en maan) voorbij mars naar de zon verschoven/getrokken, dit omdat zij lichter is geworden.(makkelijker aantrekken naar de zon) Drie maal zo groot, betekend drie maal minder aantrekkingskracht dan nu het geval is. Onmogelijk, Dino’s kunnen hier op aarde niet met hun gewrichten hun gewicht getild hebben, toch vinden wij hier hun skeletten. Misschien dat Tiamat 1 omwenteling deed in 8 uur. Ik begrijp niet waarom men niet zoekt in de asteroïden gordel, naar mijn mening vind men daar misschien ook wel dino skeletten. Er bevind zich op het net foto’s van een menselijk bovenbeen 1m20, de onze zijn 40cm driemaal zo klein dus.

    7 likes
    • Denial schreef:

     Pfffff, dino skeletten in de asteroïdengordel. Hahahaha, dit is de grootste onzin die ik hier ooit heb gehoord. Waarom we daar niet onderzoek naar doen? Omdat we wel slimmer zijn dan dat om naar zoiets te zoeken.

     En de botten van de dinosaurussen waren hol, pneumatisch: wat betekent dat ze doortrokken waren met luchtholtes. Overbodig gewicht werd weggeselecteerd om ze zo licht mogelijk te houden. Als je een klein beetje onderzoek had gedaan in de research naar de dinosaurussen had je dit moeten weten. Maar je springt meteen naar de conclusie dat de dino’s ONMOGELIJk hun gewrichten getild kunnen hebben. Gelukkig ben je geen wetenschapper die denkt dat zijn “logische” denkwijze meteen de correcte is, maar ben je een van die spirituele nutcases die maar alles geloven wat ze verteld worden.

     http://zapruder.nl/portal/artikel/in_den_beginne_was_de_aarde_veel_kleiner/
     Bronnen zoeken is ook een moeite voor jullie zelfs als het gaat om jullie eigen theorieën die niet bewezen kunnen worden met experimenten. Deze theorie is ook verworpen en de theorie van de platentektoniek is nu algemeen geaccepteerd.

     Natuurlijk kan er op het internet een foto staan van een menselijk bovenbeen met een lengte van 120 centimeters. Maar heb jij die foto en weet jij zeker dat het een echt menselijk been is? Is er getest met het materiaal? Je moet toch wel weten dat niet alles op het internet ook echt is.

     4 likes
   • Strijdervoorvrijheid schreef:

    Schuif alle continenten eens naar elkaar zoals de puzzel zich aangeeft, haal nu al het water eens weg, dan zul je zien dat de aarde een fragment is uit een grotere bol.

    7 likes
   • frits of barend schreef:

    Pas op met het leggen van causale verbanden. Als je voldoende (en verantwoord) beweegt heb je geen last van je rug. Het menselijk lichaam is uitstekend geschikt voor deze planeet. We kunnen klimmen in en op vrijwel alles wat we vinden, we kunnen zwemmen, rennen en enorme smakkerds maken zonder blijvende beschadigingen. Met de juiste training is veel mogelijk, kijk maar naar serieuze beoefenaars van Parkour. We moeten alles jammer genoeg wel zelf leren, want school vormt ons voornamelijk tot matige mensen.

    Dinobotten op de asterioden? Lijkt me stug dat die nog over zouden zijn na zo’n klap, maar zou cool zijn.

    1 likes
 • THiZ-iZ-MaDNeSS schreef:

  Als ik 4 uurtjes heb geslapen en ik word midden in de nacht wakker dan denk ik dikke l*l ik draai me nog een keer om.

  31 likes
 • emka schreef:

  Ik zie hier een complot in, om de mensen te laten slapen als het UFO verkeer het hoogste is.
  Het is een plan van de Illuminati

  17 likes
 • Themis Apate schreef:

  Ik dacht dat ik gek was, maar nu gelukkig bevestiging 4 uur slaap, 2 uur aan de vrouw zitten ( die mag wel doorslapen ) en dan weer 4 uur slaap.

  19 likes
 • UV A schreef:

  Ik slaap al 13 jaar niet meer dan 4 uur per etmaal en ben altijd fit en nooit ziek 🙂 ken geen stress of vermoeidheid van lichaam of geest! Heerlijk

  12 likes
  • Huisheks schreef:

   Mag het ook 3 uur per blok zijn? Of val je dan uit de toon…
   Of 2.5 uur, en dat dan 3x.. Kan dan toch ook. Waarom nu perse 4 uur ?
   Ik word altijd wakker na 3 uur, dan n uurtje op de pc, dan weer 3 uur, soms 3.5 uur.
   Werkt goed hoor…..

   2 likes
  • John De Bock schreef:

   Als je de slaapstructuur van de mens bestudeerd dan zie je inderdaad dat de eerste vier uur voor de grootste recuperatie zorgt.

   0 likes
 • ZetaReticulan schreef:

  Heel erg leuk allemaal, maar in deze huidige maatschappij niet erg haalbaar. Er zijn dagen dat ik om 07:00 op werk moet zijn, ik kan dan niet een blok van 4uur slapen 2 uur wakker zijn en vervolgens weer 4 uur slapen. Dan moet ik om 19:00 naar bed….. zal mijn gezin leuk vinden. Dus wat kan je met deze informatie?

  10 likes
  • bart schreef:

   gezin ook mee naar bed om 19.00 of in overweging nemen om meteen te stoppen met werken !
   (grapje hoor !)

   in deze maatschappij is niets meer haalbaar dus is het voor velen overleven geworden. dan zou je eens over moeten nadenken, wat je daarin wil veranderen.

   zo kun je je tevens afvragen of het ritme hier aangereikt klopt !
   anders ga je nooit iets veranderen.

   2 likes
  • Z. Wartjoekel schreef:

   Stoppen met werken, of een eigen bedrijf starten.

   1 likes
 • peter schreef:

  Vroeger heel gewoon. Met de kippen op stok en met de zon weer op. Aangezien vooral in de winter je dan erg lang zou slapen, was het gebruikelijk om in het midden van de nacht op te staan, enige uren te functioneren, en weer te gaan slapen.

  Dat wij het gek vinden om de natuur als leidraad te nemen komt doordat we onszelf voor de gek houden, oa met kunstlicht.

  5 likes
 • Eddy schreef:

  Het is zo simpel eigenlijk. Ik slaap wanneer ik moe ben, zodra ik uitgerust ben word ik wakker. Dit kan soms zijn na 2, 4 , 8 of 10/12 uur. Ook tijden van ik moet nu pitten zeggen me niet zoveel. Mijn vriendin bijvoorbeeld gaat altijd geforceerd slapen. Ligt 3 uur lang te woelen alvorens ze zo uitgeput en gestressed is dat ze uiteindelijk in slaap sukkelt. Ik heb dat gelukkig totaal niet, maar maak me ook niet druk al;s het niet lukt.

  2 likes
 • Ibrahim schreef:

  wat een geweldig verhaal. het grappige is dat het een breed scala aan complottheorien kan opleveren. Je kan echt alle kanten op. Ik lach me suf 🙂

  1 likes
 • James schreef:

  Ik herken het bij mezelf. Het is gewoon de normale verwachting en gepast voor de maatschappij om aan 1 stuk door te slapen.
  Altijd blijven moeten werken. 8 uur werk,8 uur vrije tijd,8 uur slaap.
  Helaas zul je zien dat vaak met reistijd en dergelijke de dag meer besteed is aan het werk.
  Maar het kan natuurlijk niet dat de mens minder productief gaat worden want dat is een economisch verlies door belastingen en overheden zijn mensen zo geconditioneerd en geven ze liever geen gehoor aan ons zogenaamde meer natuurlijke slaap patroon.

  1 likes
 • Padja schreef:

  Ik slaap als een blok. 8 uur. Als steek je een bom af of haal m’n huis leeg. Ik word nergens wakker van.
  Zal wel heeeeel aards zijn. -:)

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ongelooflijk: Burn-out in 1 week weg

  Steeds vaker hoor je dat mensen met ...

  sociale media

  Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

  Het gebruik van sociale media zoals Facebook, ...

  >