Homepagina » Gezondheid » De ongebreidelde macht van Monsanto
De ongebreidelde macht van Monsanto

De ongebreidelde macht van Monsanto

Het chemiebedrijf Monsanto controleert in toenemende mate wat er in onze buik komt, schrijven Frederieke Hegger en Sanne Terlingen van OneWorld.

We kunnen nog maar weinig eten en drinken zonder dat de multinational ergens in de productieketen betrokken is geweest. Monsanto produceert genetisch gemodificeerde landbouwproducten en weet zich via patenten en een leger lobbyisten steeds grotere delen van de voedselmarkt toe te eigenen.

Monsanto heeft patent op vele zaden, bijvoorbeeld maïszaden die ook ontkiemen als er weinig regen valt. Boeren die zulke zaden willen gebruiken moeten ze afnemen van Monsanto. Het bedrijf noemt dit beleid ‘noodzakelijk’.

Met stevig lobbywerk wist Monsanto de zadenregels flink naar zijn hand te zetten. Boeren mochten aanvankelijk nog gepatenteerde zaden gebruiken om betere zaden te kweken, maar nu heeft alleen de uitvinder dat recht. Ook mogen boeren na een oogst de restzaden niet opnieuw zaaien. Ze moeten het bedrijf ieder jaar opnieuw patentgeld betalen.

Verloren strijd

Wie zich niet houdt aan de regels van Monsanto staat al gauw in de rechtszaal. Boeren die kiezen voor ander zaaigoed, maar een buurman hebben die wel zaden van Monsanto gebruikt, zijn vaak het haasje.

De Canadese boer Percy Schmeiser ging samen met zijn vrouw de strijd aan tegen Monsanto. “Het enige waar Monsanto op uit is, is controle te verwerven over de gigantische zadenmarkt,” zei hij.

In 1998 stelde hij vast dat zijn akkers besmet waren met genetisch gemodificeerde organismen. Eigenlijk had Schmeiser het bedrijf voor de rechter moeten slepen omwille van die ongevraagde besmetting, maar het omgekeerde gebeurde: Monsanto daagde de Schmeisers voor de rechter voor overtreding van de patentwet.

Monsanto zette liefst 19 advocaten op de zaak, tegenover de ene advocaat die hij zelf kon bekostigen. In 2004 oordeelde het Hooggerechtshof van Canada uiteindelijk in het voordeel van Monsanto.

Vorig jaar nog besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof unaniem dat boer Vernon Bowman uit de staat Indiana het patentrecht had overtreden door geen sojazaad te kopen bij een officiële dealer. Hij moest 84.456 dollar betalen aan de chemiereus.

Agressieve campagnes

Monsanto lobbyt zich een slag in de rondte om zijn macht nog verder uit te breiden. Boeren kunnen straks niet anders dan in zee gaan met Monsanto of een ander groot biotechbedrijf. Ondertussen delven kleine zaadhandelaren het onderspit. De argeloze consument krijgt steeds meer genetisch gemodificeerd voedsel op zijn bord, waarvan over de langetermijngevolgen nog maar weinig bekend is.

Ook in de VS lobbyt Monsanto er lustig op los. President Obama ondertekende onder meer een begrotingswet met een bepaling die rechters minder mogelijkheden geeft om genetisch gemodificeerde producten, die schadelijk zijn voor de gezondheid, van de markt te halen. Een petitie met 200.000 handtekeningen mocht niet baten. De New York Daily News vroeg zich af: “Wie is machtiger? ’s Werelds grootste producent van genetisch gemodificeerde gewassen of de Amerikaanse overheid?”

De ongebreidelde macht van MonsantoMonsanto voert in ontwikkelingslanden al jaren agressieve campagnes om genetisch gemodificeerde zaden op te dringen aan boeren. Amerikaanse diplomaten lobbyden onder meer bij de regering van Ghana, Kenia en Nigeria. In Indonesië betaalde Monsanto steekpenningen om het milieutoezicht terug te dringen.

Het bedrijf probeert op een slinkse manier de Afrikaanse markt te veroveren via het Millennium Villages Project. In arme gebieden proberen de Verenigde Naties in vijf jaar alle zogeheten millenniumdoelen te halen. Boeren in de gebieden krijgen zaden van Monsanto, die elk jaar opnieuw moeten worden gekocht.

Bij het lobbyen in Afrika kreeg de multinational hulp van ontwikkelingsorganisatie USAID. Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN en Bill Gates scharen zich achter de landbouwreus. De Microsoftmiljardair kocht zo’n 500.000 aandelen Monsanto ter waarde van 23 miljoen dollar.

Nauwe banden

Het omkopen van wetenschappelijke tijdschriften is ook geen probleem voor Monsanto. Toen het niet lukte om Food and Chemical Toxicology een kritische studie naar de schadelijke gevolgen van Monsanto’s onkruidverdelger Roundup te laten terugtrekken, werd een oud-werknemer van de chemiereus aangesteld als nieuwe redacteur van het tijdschrift.

Monsanto onderhoudt tot besluit ook nauwe banden met de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA. Een goed voorbeeld is Michael R. Taylor, de Deputy Commissioner for Foods van de FDA. Hij was bij Monsanto jarenlang Vice President for Public Policy. Hij werkte ook op het Amerikaanse ministerie voor Landbouw, waar hij leiding gaf aan de afdeling voedselveiligheid en inspectie.

[OneWorld]


Vond je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Iedereen accepteert dit, want het is zo gemakkelijk. Veel gepraat en weinig actie !
  DUS WAAROM ZEUREN ? Als het zo storend is, doe er dan wat aan. Heb dit al meerdere malen aangeroerd, maar, om naar Bergschenhoek, Enkhuizen of Wageningen te gaan, om daar de boel op slot te gooien uit protest, is teveel gevraagd !
  Dus…………. Mond houden en slikken die rotzooi !!!!!

  10 likes
  • @ Huisheks:

   Mee eens met deze reactie. Bijvoorbeeld het artikeltje over honing dat in de supermarkt suikerdrab is wat men al jaaaaaaaaaaaaaaaaaren kan weten. daar reageerde ik op koop honing bij de imker want dat is echte honing. Reageert er weer iemand “er is geen imker inde buurt” Reactie van mij “ga naar een boerenmarkt en doe overigens zelf effe je huiswerk” Er zijn mensen die je blijkbaar alles moet voorkauwen. Zuigers zijn dat. Sloomdenkende mensen.

   En zo ook met eten van Monsanto. Voor de vorm maken velen zich druk en gaan straks weer naar de winkel om doosjes en pakjes voedsel te gaan halen in plaats van vers voedsel te gaan kopen.
   Doe mij de bijvoorbeeld de Franse manier van met eten omgaan maar in plaats van dat krenterige calvinisme. Hier stoppen veel mensen nog steeds maagvulling in het gat onder de neus. En nee goed voedsel is niet duur.

   HALLO MENSEN JE STEMT MET DE PORTEMONNEE !!!

   (mogelijk moet ik deze opmerking ook nog gaan verklaren).

   0 likes
 2. Monsanto.. met de M van Masonic

  8 likes
 3. Monsanto ‘the Killing Machine’.

  5 likes
 4. Ik loop buiten de gemanipuleerde paden en kan zeggen dat Monsanto echt geweldig werk doet.

  1 likes
 5. Lidl en Aldi liggen vol met gemodificeerde troep van Monsanto.

  0 likes
 6. @Piet: graag specificeren. Vol m.i. sterk overdreven. Niet voller dan AH. Beste advies is: koop niet in de supermarkt, en koop geen ‘levensmiddelen’ op de markt gezt door de levensmiddelenindustrie. Dit verwerkt het maximum van gmo oliën, gemodificeerd zetmeel, eiwit.

  IMF coup in Kiev: Monsanto-Cargill – stealth wapen van de globalisten: voedsel als wapen. De gmo’s gaan China en Europa overspoelen.
  Toevallig? zitten Ahold en Unilever in de combinatie met Novartis-Cargill-Monsanto. AH gaat u niet vertellen per wanneer, of, laat staan hoeveel gmo’s in hun brood- en banketproducten worden verstopt.

  Volgens de hooggeleerde prof. Fresco is ieder onderkennen van alle nadelen een bewijs van gebrek aan vooruitgangdenken. De logica van de lobby-‘wetenschappers’, aan de lobby-‘universiteiten’.

  De partijen die hier aan trekken en duwen zijn achterlijk groot en gevaarlijk machtig. Een rechtstreekse en voortdurende aanval op de democratie. Dat het TTIP helemaal in media-stilte wordt beklonken zegt genoeg. De voorstanders van deze fascistische marktordening refereren vrijwel altijd aan dat overbevolking hiertoe dwingt. …. (terwijl demografisch vergrijzing al op de stoep staat).

  Maar ja, professioneel liegen is het vak van de lobbyist.

  Bedoelde partijen zijn duidelijk uit op het leven (voedsel, geneesmiddelen en da natuur) te vangen in genen c.q. patenten:
  The Corporation The Pathological Pursuit of Profit and Power :
  https://www.youtube.com/watch?v=s6zQO7JytzQ

  Voor de wijdere context, mag deze documentaire niet onvermeld blijven:
  Webster Tarpley The Elite’s Plan for Global Extermination (FL-HD):
  https://www.youtube.com/watch?v=T3Eo2YTQUr8

  Plannen die we veelvuldig bevestigd zien bij de VN-organisaties,
  Agenda 21 – vertaald in beleid UNICEF, WHO, UNDP, IMF, FAO, UNHCR
  Ook komen we dit tegen in de beleidsplannen van de Club van Rome, het Brookings Institute, USAID, FDA, AGRA, CIP, etc.

  Pascal hierboven toont zich een feitenvrije stoorzender.

  0 likes
 7. Wil je ooit van die kliek af komen ben je nog wel ff bezig. Geen RTL’s meer kijken, hoort ook de VARA bij. (Verenigde Allochtone Radio Amateurs), een andere advocaat, andere rechters, geen pilletjes meer slikken, niet meer naar films kijken, je eigen landje gaan verbouwen. Ruimte genoeg in de krimpregio’s. Andere banken gaan kiezen, geen Telegraaf meer lezen. Allemaal op de hand van de Wallstreetgangsters en de daarbij behorende families. Het hele circus draait weer op volle toeren aan de vooravond van de 4e mei. Anti-Duitse stemming erin houden en anti Poetin.

  0 likes
 8. Lijkt wel of u dat met genoegen vaststelt.
  Dus? Als vette eenden stil blijven zitten?

  0,01% die 99,99% kan blijven terroriseren?
  Ik ben tijdens en na mijn studie doordrongen van het inzicht dat niets onmogelijk is.
  Lukt het niet in 1 keer; beter proberen.
  Verlos je van het negatieve, de vermeende onmogelijkheden cq. doemdenkers.

  Stil blijven zitten, en geschoren worden, is toch geen optie!?
  http://www.wakingtimes.com/2016/03/17/un-seeking-full-spectrum-biometric-dominance-of-the-human-race/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

slavernij

Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaid

Tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de ...

belgische

Belgische huisarts kan niet langer zwijgen over ‘coronacrisis’: ‘Ik steek mijn nek uit’

Toen de corona-epidemie uitbrak in China voelde ...