Buitenland

“Democratie is dood”

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Binnenkort mogen de Britten stemmen in een referendum of zij de EU willen verlaten. De vraag is natuurlijk of zij, indien het NEE overweldigend is, net als de Nederlanders gewoon worden bedankt voor hun ‘mening’ en men – de Britse regering – overgaat tot de orde van de dag. Hun dag, wel te verstaan. Thanks, but no thanks.

In ons land ligt het Oekraïnereferendum nog vers in het geheugen. Hoewel vers? We horen er niets meer over. Zal wel structureel worden. Wel over het feit dat men nadenkt om de regels voor een toekomstig referendum aan te scherpen zodat het steeds lastiger wordt om er eentje te houden. De mening van dat domme volk… je moet er toch niet aan denken dat ze zich overal mee gaan bemoeien.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Nu wist ik al het nodige over de EU, maar deze recente docu over het ‘democratisch gehalte’ van de EU, was toch weer een shock.

Opvallend is de enorme schreeuwerigheid rondom de apocalyps die zich zal gaan ontvouwen bij een Brexit. Niet alleen de zittende macht in de UK, maar ook ieder groot bedrijf bemoeit zich ermee.

Financial Industry: TEGEN

Tourism Industry: TEGEN

Economists: TEGEN

Export Industry: TEGEN

Dreigement op dreigement. Arme Britten. Ze schijnen een beetje wakker te worden daar en dat is toch gevaarlijk. Er moet hard tegen geschreeuwd worden om hen een ‘verstandige keuze’ te laten maken kennelijk. Dat is trouwens inclusief de VS die zich in nogal sterke bewoordingen uitlaat over de nare gevolgen van een Brexit.

Hoewel, sinds kort zijn er ook nogal wat bedrijfsmensen die juist wel voor een Brexit zijn:

Wat een tragiek voor Cameron dat hij dit referendum ooit beloofde te zullen houden. Dat zal hem nog wel eens een uitnodiging her en der kosten.

In elk geval, de democratie in Europa is dood. Net zoals in de VS trouwens, waarvan de Princeton University jaren geleden al ‘wetenschappelijk’ kon aantonen dat het geen democratie is, maar een oligarchie. Dat wat ze de Russen feitelijk verwijten dus. En als iets geen democratie is, wat is het dan wel? Een dictatuur? Welk smaken zijn er allemaal? Niet veel volgens mij.

Princeton University: US is Oligarchy

Intussen zouden bijna alle Europese natiestaten wel een referendum willen houden als ze dat mochten. Een referendum met de vraag of het land bij de EU zou willen blijven. De vraag stellen is hem beantwoorden meestal. Dat weten regeringen ook. Regeringen die ‘gekozen’ zijn door hun bevolking. In theorie alleen, want wat valt er te kiezen als de keuzes al vastliggen; de smaken en kleuren voorgesorteerd? Trump of Hillary? Maakt het uit of je door de hond of de kat wordt gebeten…? In Europa mochten we kiezen voor politici die, met onze stem op zak, onze keuzes voor de toekomst voor altijd konden weggeven.

De reden waarom ik trouwens nooit meer ‘stem’? Je geeft letterlijk je stem weg aan een ander. Die gaat jou daarmee vertegenwoordigen. Maar meestal net iets anders dan ik zelf zou willen. Of misschien zelfs helemaal anders. Stemmen is iets heel vreemds eigenlijk, want waarom zou ik mijn stem weggeven? Ik heb zelf een stem en die gebruik ik liefst zelf. De hele dag en ook en vooral over belangrijke dingen. Mijn vrijheid bijvoorbeeld. Nee ik hou mijn eigen stem liever zelf.

Ik stem wel bij referenda. Dat heeft zin, tenzij je in Nederland woont. Daar zeggen de mensen die ons vertegenwoordigen – onze stemmen hebben gepakt – dankjewel, maar nee, bedankt. Eigenlijk zou het Zwitserse systeem een veel beter en meer democratisch systeem zijn. Maar ik begrijp goed dat de bestuurlijke elite daar hier en in de EU anders over denkt. Politici – lobbyisten – bedrijven. Ik begrijp het wel, maar heb er geen enkel belang bij.

Denk je dat het wel meevalt allemaal? Hier een actueel voorbeeld hoe dat in de praktijk uitwerkt – en let op dit zijn schokkende beelden:

In Amerika is het niet heel erg veel beter:

Misschien moeten we maar eens beseffen: er is géén keuze. Onze soevereiniteit is en wordt uitgekleed. De macht wordt overgedragen aan de ondemocratische EU met zijn ongekozen zetbazen en achterkamertjes waar EU-parlementariërs voor de vorm nog heel even mogen kijken wat er in de geheime TTIP-deals de facto is besloten. Maar zij mogen er met geen woord over spreken. Laat staan daar invloed op hebben. Ik snap niet dat ze moeite doen om deze schertsvertoning nog in stand te houden.

Is het vreemd dat sommigen de EU beschouwen als de overwinning van het nazisme in een andere gedaante?

International Herald Tribune – Nazi Roots of EU

Ben benieuwd wanneer de Nederlanders een Nexit-referendum gaan afdwingen.

NEXIT

Het zal de laatste kans zijn. De komende maand wordt erg interessant.

ceterum censeo

Overigens ben ik van mening dat het logisch en abstract denkvermogen van ingenieurs vaker zou moeten doorklinken in het publieke debat. Ongeacht welk debat. Ingenieurs zijn in hoge mate verantwoordelijk voor alle gebruikte en misbruikte techniek in de wereld. Zij zouden zich veel nadrukkelijker moeten bemoeien met hoe en waar en door wie hun technologieën gebruikt worden. Een stevige basis in moreel en ethisch besef is hiervoor noodzakelijk, naast een goede kennis van de historie en de actualiteit van alle menselijke geloofssystemen: zoals daar zijn o.a. wetenschap, techniek, economie, filosofie, religie en politiek. Voorwaar geen sinecure, maar voor een werkelijk vreedzame ontwikkeling van onze soort van het allergrootste belang. Met respect voor elkaars standpunten in een taboe- en waardevrij debat, waar men openstaat voor de inzichten van de ander. Om zo in gezamenlijkheid, in het besef dat de menselijke soort een werkelijk oneindige creatieve potentie heeft, alle ontstane problemen op te lossen.

Door dr.ir. Coen Vermeeren.

[TU Delft]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IFF
IFF
8 jaren geleden

Wat er ook gebeurt, er komt geen Brexit, Nexit, Bexit, of wat dan ook. Het klootjesvolk moet buigen en creperen. Desnoods met de strijdkrachten tegen het eigen volk. Moge de boel snel exploderen! Letterlijk!

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart + Update: 12.52 uur | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Dolex
Dolex
8 jaren geleden

Verwarrende openingsalinea:
“Binnenkort mogen de Britten stemmen in een referendum of zij de EU willen verlaten. De vraag is natuurlijk of zij, indien het NEE overweldigend is, net als de Nederlanders gewoon worden bedankt voor hun ‘mening’ en men – de Britse regering – overgaat tot de orde van de dag. Hun dag, wel te verstaan. Thanks, but no thanks.”

NEE tegen verlaten = in de EU blijven, maar volgens mij is dat niet wat wordt bedoeld.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Democratie als masker voor dictatuur; en daar moeten wij met ons allen rustig onder blijven?

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x