Gezondheid

Deze alledaagse zoetstof kan een hele reeks chronische ziektes veroorzaken

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Fructose-glucosestroop (HFCS) zou weleens de aanstichter kunnen zijn van een reeks chronische ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer en ADHD, denken wetenschappers.

De fructose in HFCS verandert honderden genen in de hersenen die samenhangen met onze stofwisseling, de communicatie tussen cellen en ontsteking. Deze mutaties kunnen vele chronische aandoeningen veroorzaken. De genetische veranderingen kunnen ook aan de hersenen gerelateerde problemen veroorzaken, zoals depressie, parkinson en bipolaire stoornis, aldus wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het goede nieuws is dat de onderzoekers ook een tegengif hebben gevonden voor de schade die fructose veroorzaakt: DHA (docosahexaeenzuur), een omega 3-vetzuur, herstelt de mutaties en maakt de hersencellen weer gezond. “DHA verandert niet slechts één of twee genen; het lijkt erop dat dit vetzuur het volledige genenpatroon weer terugbrengt in de normale staat, en dat is opmerkelijk,” zegt Xia Yang, één van de onderzoekers.

Domino-effect

DHA zit in wilde zalm en andere vis, visolie, walnoten, lijnzaad en groenten en fruit, maar Amerikanen consumeren veel meer HFCS (naar schatting gemiddeld 12 kilo per jaar). Hoewel dat hoeveelheden zijn die waarschijnlijk niet opgaan voor de gemiddelde Nederlander, wordt de zoetstof ook in ons land aan veel producten toegevoegd.

De wetenschappers hebben ontdekt dat fructose slechts twee genen in de hersenen verandert, maar dat zijn cruciale genen, die een domino-effect veroorzaken, waardoor uiteindelijk meer dan tweehonderd andere genen worden getroffen.

De mutaties vinden snel plaats en waarschijnlijk al nadat je slechts zes weken met fructose-glucosestroop gezoete dranken hebt gedronken. Maar de veranderingen zijn tot dusver alleen bij laboratoriumratten vastgesteld.

Bevestigen

De bevindingen bevestigen die van eerdere studies waarin werd ontdekt dat HFCS de communicatie tussen hersencellen beschadigt, en dat langdurig gebruik het leervermogen en geheugen van de hersenen aantast.

Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Suikers moet er fructose-glucosestroop op het etiket staan zodra het aandeel fructose groter is dan het aandeel glucose (anders heet het glucose-fructosestroop). Soms staat het aandeel fructose erachter. Fructose-glucosestroop wordt gebruikt voor het zoeten van allerlei bewerkte voedingsmiddelen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift EBioMedicine.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Quasimodo
Quasimodo
7 jaren geleden

Rietsuiker gebruiken dus. Het liefst zo min mogelijk bewerkte. Dus geen fabrieksvoedsel, komt het op neer.

Berenbotje
Berenbotje
7 jaren geleden

Rietsuiker in z’n oervorm – in India Goer genoemd – is lekker, smakelijk en gezond en bevat nog de goede dingen uit suikerrietsap. Of het hier te verkrijgen is weet ik niet. Het zal wel flink duur zijn. Melasse misschien als alternatief.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Laat geraffineerde suiker of zoetstof gewoon helemaal achterwege. Voordeel is dat je smaak zich binnen de kortste keren weer hersteld. Dat je echt lekkere en gezonde dingen weer echt proeft en gaat waarderen. Met als gevolg dat je bewuster wordt van wat je eet en het merkt aan je gezondheid. Als je eens wat vaker leest wat er op etiketten staat en je bewust wordt wat er allemaal mee uitgevreten is ga je anders boodschappen doen, anders eten en anders leven. Ik kan het echt iedereen aanbevelen, het is even wennen maar zeker de moeite waard. Als je dan ook nog wat aan lichaamsbeweging gaat doen en voldoende puur, zuiver en gestructureerd water drinkt, niet rookt en zeer matig bent met alcohol zal de dokter je zeer zelden op bezoek krijgen. Dat scheelt weer enorm in de eigen bijdrage en draagt weer bij aan extra levensgeluk. Dat is de opwaartse spiraal waar een mens van opknapt, zogezegd.

Rob
Rob
7 jaren geleden

Dus we moeten een natuurlijke stof niet meer eten maar wel een nieuw medicijn ?
Het is duidelijk.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x