Archeologie

Is deze vaas 500 miljoen jaar oud?

Help door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een OOPArt of ‘out-of-place artifact’ is een voorwerp dat gevonden is in ongebruikelijke aardlagen of tussen andere voorwerpen die thuishoren in een bepaald tijdperk, maar waar het betreffende voorwerp niet hoort. Een hypothetisch voorbeeld van een OOPArt is een laptop die men tussen de mummies vindt in een oud-Egyptisch graf.

Bij het opblazen van een stuk rots in Dorchester in de staat Massachusetts in 1852 werd een metalen vaas gevonden. Hoe kwam de vaas terecht in een stuk rots dat meer dan 500 miljoen jaar oud is en kwam de vaas daadwerkelijk uit het gesteente?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Is deze vaas 500 miljoen jaar oud?
Een foto van de vaas

Op 5 juni 1852 verscheen in het tijdschrift Scientific American een artikel over de vaas: “De onbekende vaas werd op circa vijf meter onder het oppervlak uit het gesteente geblazen. Er is geen twijfel over mogelijk dat het voorwerp uit de rots is geblazen. Het gesteente is tussen de 541 miljoen en één miljard jaar oud en stamt uit het Proterozoïcum.”

De website Bad Archaeology stelt dat de vaas waarschijnlijk niet uit het gesteente afkomstig is en dat mensen die het voorwerp na de explosie hebben gevonden onterecht aannamen dat het onderdeel was van de rots.

In het artikel van Scientific American wordt het artefact omschreven als ‘een antieke metalen vaas die mogelijk is gemaakt door Tubal Cain, de eerste bewoner van Dorchester’. Cain was een metaalbewerker en zou afstammen van Kaïn, één van de zonen van Adam en Eva.

Veel OOPArts doen denken aan moderne uitvindingen of objecten. Sommigen zeggen dat dat komt omdat beschavingen door de eeuwen heen meerdere malen zijn vernietigd en weer zijn opgebouwd, waarbij iedere keer soortgelijke culturen opkwamen.

Hieronder het artikel van Scientific American:

Is deze vaas 500 miljoen jaar oud?

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Edwin
Edwin
10 jaren geleden

Grappig, had nog nooit zo’n ding gezien tot een paar weken geleden. Het is iig geen vaas, maar het is een zilveren standaard om je waterpijp op te zetten, komt uit India en was een statussymbool. Kan zo’n 300 jaar oud zijn. Hoe zoiets verder op zo’n plek terecht komt zou ik niet weten.

rosemose
rosemose
10 jaren geleden

je hebt mensen en fietsbellen

T.R.Hunter
T.R.Hunter
10 jaren geleden

´´ Cain was een metaalbewerker en zou afstammen van Kaïn, één van de zonen van Adam en Eva.´´ Er was helemaal geen Adam en Eva laat staan zonen of kleinkinderen van ´´hen´´ LOL .. wat een onzin weer !

wolfje
wolfje
10 jaren geleden

@rosemose: je hebt daar een punt

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x