Binnenland

‘Dit kabinet heeft gewoon schijt aan alle democratische afspraken en regels’

Help mee door deze informatie met anderen op je socials te delen!

Uit vrijgegeven Wob-documenten over de coronacrisis bleek dat coronakritische burgers en politici door de overheid in de gaten gehouden zijn, waaronder BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen en PVV-Kamerlid Fleur Agema.

De overheid bleek actief critici van het coronabeleid op social media te hebben gevolgd. Daarbij werd zelfs de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ingezet. “Onschuldige burgers die niets meer deden dan zich uitspreken, zijn geschaduwd als ware zij staatsgevaarlijk. BVNL is geschokt,” schreef de partij van Wybren van Haga in een verklaring.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Dit zijn dictatoriale praktijken,” zei Van Haga. “Als je je in Nederland niet eens meer uit mag spreken over het beleid van de overheid, kunnen we wel stellen dat we niet meer in een democratie leven.”

Zorgwekkend

Hij stelde in maart dringende Kamervragen en kreeg eind april antwoord. Van Haga stelde daarna een aantal vervolgvragen, mede op verzoek van Van Tellingen, over het (onterecht) volgen van politiek geëngageerde burgers op social media en het mogelijk plegen van censuur, maar die zijn nog steeds niet beantwoord.

“Het kabinet heeft de termijn al twee keer overschreden. Zorgwekkend,” schrijft Van Tellingen, die meer druk gaat zetten. “Het betreft dus twee verplichte termijnen die zijn overschreden. Het kabinet moet antwoorden.”

Intimiderend

Van Haga wil van de ministers van Justitie en Veiligheid, van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Binnenlandse Zaken onder andere een toelichting op het huisbezoek aan onderzoeksjournalist Marc van der Vegt door een wijkagent en een tweede persoon in burger. Van der Vegt publiceerde over de vrijgegeven Wob-documenten.

Het huisbezoek werd uitgevoerd met een goed herkenbare politiebus die zichtbaar was voor de buurt, en werd ervaren als intimiderend en belastend. “Kunt u uitleggen waarom dat machtsvertoon nodig was?” vraagt Van Haga.

Twitteraccount verwijderd

Kort na dit huisbezoek is het Twitteraccount van Van der Vegt verwijderd door Twitter. Van Haga wil weten of dit gebeurde met of zonder inmenging door de overheid.

“Dit kabinet heeft gewoon schijt aan alle democratische afspraken en regels,” constateert gepensioneerd statisticus Herman Steigstra. “In het voetbal zou elke minister al een dozijn gele kaarten gehad hebben, met een leeg vak K tot gevolg. We zagen het gebeuren!”

4.8 138 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

141 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
1 jaar geleden

Kijk de rechterlijke macht is onderdeel van het Rutte Kartel, dus is er maar één uitspraak het WEF zal zegevieren.

Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

Plv secretaris-generaal Van Poelgeest stuurt namens Mark Rutte een brief aan klokkenluider Huig Plug
https://www.youtube.com/watch?v=T-A5M6aCmfg

Hein
Hein
1 jaar geleden

We leven al jaren niet meer in een democratie

Oleehop
Oleehop
1 jaar geleden

We doen niets om deze criminele organisatie op te ruimen dus gaan ze rustig verder. Zo simpel is het.

Back to top button
141
0
We lezen graag je reactie!x