Homepagina » Mens en Dier » Doorknippen navelstreng direct na geboorte leidt tot talloze onnodige sterfgevallen. Deze eenvoudige techniek kan tot wel 100.000 levens redden
Doorknippen navelstreng direct na geboorte leidt tot talloze onnodige sterfgevallen. Deze eenvoudige techniek kan tot wel 100.000 levens redden

Doorknippen navelstreng direct na geboorte leidt tot talloze onnodige sterfgevallen. Deze eenvoudige techniek kan tot wel 100.000 levens redden

Vele duizenden te vroeg geboren baby’s kunnen worden gered door de navelstreng later door te knippen, zo blijkt uit twee internationale studies.

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben bewijs gevonden dat ziekenhuissterfte met een derde kan worden teruggedrongen als de navelstreng 60 seconden later wordt doorgeknipt.

“Onze analyse laat voor het eerst zien dat baby’s een grotere overlevingskans hebben als de navelstreng 60 seconden na de geboorte wordt doorgeknipt,” zei professor William Tarnow-Mordi.

100.000 levens

“Op deze manier kunnen voor iedere 1000 baby’s die meer dan 10 weken te vroeg zijn geboren, tot wel 100 levens worden gered,” zei hoofdonderzoeker David Osborn.

“Wachten met het doorknippen van de navelstreng kan naar schatting 11.000 tot 100.000 levens per jaar redden,” voegde hij toe.

De analyse sluit aan op de Australian Placental Transfusion Study, die onlangs is verschenen in het New England Journal of Medicine.

Eenvoudige techniek

Die studie volgde 1566 baby’s die meer dan 10 weken te vroeg waren geboren in zeven verschillende landen.

In de groep waarbij pas later de navelstreng werd doorgeknipt lag het sterftecijfer op 6,4 procent. In de groep waarbij de navelstreng gelijk werd doorgeknipt overleed 9 procent van de baby’s.

“Dit is zo belangrijk omdat het zo’n eenvoudige techniek is, die geschikt is voor bijna alle te vroeg geboren baby’s en levens helpt te redden.

Kost niets

“Zo’n 15 miljoen baby’s worden jaarlijks na minder dan 37 weken zwangerschap geboren,” zei professor Roger Soll. “Eén miljoen daarvan sterven.”

“Deze procedure kost niets en maakt voor gezinnen wereldwijd een verschil,” voegde hij toe.

De nieuwe analyse is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology.

[University of Sydney]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Louise schreef:

  Nu heb ik dit artikel 3 x over gelezen om aan de weet te komen waarom die 60 sec zo belangrijk zijn ?? Staat nergens een uitleg in dat hele onderzoek , baby’s die te vroeg geboren worden hebben allerlei risico’s……..

  8 likes
  • onbekend schreef:

   Misschien is het zelfs beter dat de navelstreng van nature uit loskomt.

   4 likes
  • Bert schreef:

   Als je het hele onderzoek leest wordt het duidelijk:
   “Het uitstellen van navelstrengklemmen kan de uitkomst bij premature baby’s verbeteren door het
   volume van bloed dat van placenta naar kind wordt overgedragen en door tijd te laten voor
   fysiologische overgang. (12) Eerder vroeg klemmen was de normale praktijk bij te vroeg geboren baby’s,
   is er bezorgdheid over schade door vertraagde reanimatie, hypothermie, geelzucht en
   polycythemie. (13-15) Systematische reviews van gerandomiseerde gecontroleerde studies bij geboren baby’s <37 weken (11, 15) suggereerde dat een langere vertraging in klemmen verbeterde bloeddruk en verminderde bloedtransfusies, (11, 15) intraventriculaire bloeding, (11, 15) necrotiserend " enz

   3 likes
  • Ria schreef:

   ben het helemaal met je eens, er word niet verteld waarom!! Het enige wat ik kan bedenken is dat als je de navelstreng langer laat zitten is omdat dan alle belangrijke voedingsstoffen die nog in de moederkoek zitten naar de baby zijn getransporteerd, maar ja of dat wat uitmaakt en of dat ook zo is???

   3 likes
 • Richard schreef:

  Het eerste trauma als mensje.

  7 likes
 • newlife schreef:

  werkt dit niet voor alle net geboren baby’s?
  mij is verteld dat alle vitale voedingsstoffen nog er door worden vervoerd zodat ze zowiezo langer overleven. dus laat gerust een minuut of 10 dat ding er aan hangen voordat je de ongeduldige doktoren dat door laten knippen.( dat is ze geleerd ) ze volgen het op, en zien dus niet de logica van het er aan laten zitten.

  6 likes
 • llichtwezen schreef:

  Link naar een schrijver tegengekomen over o.a. het direct doorknippen van de navelstreng: van Werner-Hanne, Die Entwicklung des Kindes: http://www.free-new-medicine.com/deutsch/

  Het direct na de geboorte doorknippen van de navelstreng is heel slecht. Het kind dient van de navelstrengademhaling langzaam over te gaan naar de longademhaling en door het afklemmen van de navelstreng verstik je als het ware het kind. Bovendien zitten er in de navelstreng belangrijke stamcellen en nog een redelijke hoeveelheid bloed in die dus het kind niet meer krijgen…
  en…De navelstreng wordt verkocht omdat hieruit medicijnen gehaald worden!
  zie verder ook in het boek, ultrasoon-onderzoek / echo’s bij ongeborene en de gevolgen ervan…
  (ook op Youtube kom je Werner Hanne tegen)

  5 likes
 • Kikoe schreef:

  Bij mijn vrouw hebben ze nooit de navelstreng doorgeknipt
  😂

  2 likes
 • Richard schreef:

  Wanneer wij van af de conceptie 64 cellen zijn Ontwikkelt vanuit maar 8 cellen een mens. Vanuit de resterende 58 cellen ontwikkeld de navelstreng en placenta.
  Bij het doorknippen ontstaat er een groot trauma door het vroegtijdig scheiden van een groot deeel van ons zijn.
  De na elstreng met placenta valt na 7-10 dagen vanzelf weg.

  2 likes
 • Cleopatra schreef:

  in de link op pagina 8 van American Journal of Obstetrics and Gynecology.

  1 likes
 • x

  Check Also

  agenda

  Presentator loopt leeg: ‘Er is een agenda om de westerse samenleving te verwoesten’

  Militanten protesteren tegen racisme, de vrijheid van ...

  presentator

  Presentator zegt waar het op staat: ‘Dit kun je toch geen pandemie noemen?’

  Sky News-presentator Alan Jones heeft iets gedaan ...

  >