Mens en Dier

Doorknippen navelstreng direct na geboorte leidt tot talloze onnodige sterfgevallen. Deze eenvoudige techniek kan tot wel 100.000 levens redden

Help door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vele duizenden te vroeg geboren baby’s kunnen worden gered door de navelstreng later door te knippen, zo blijkt uit twee internationale studies.

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben bewijs gevonden dat ziekenhuissterfte met een derde kan worden teruggedrongen als de navelstreng 60 seconden later wordt doorgeknipt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Onze analyse laat voor het eerst zien dat baby’s een grotere overlevingskans hebben als de navelstreng 60 seconden na de geboorte wordt doorgeknipt,” zei professor William Tarnow-Mordi.

100.000 levens

“Op deze manier kunnen voor iedere 1000 baby’s die meer dan 10 weken te vroeg zijn geboren, tot wel 100 levens worden gered,” zei hoofdonderzoeker David Osborn.

“Wachten met het doorknippen van de navelstreng kan naar schatting 11.000 tot 100.000 levens per jaar redden,” voegde hij toe.

De analyse sluit aan op de Australian Placental Transfusion Study, die onlangs is verschenen in het New England Journal of Medicine.

Eenvoudige techniek

Die studie volgde 1566 baby’s die meer dan 10 weken te vroeg waren geboren in zeven verschillende landen.

In de groep waarbij pas later de navelstreng werd doorgeknipt lag het sterftecijfer op 6,4 procent. In de groep waarbij de navelstreng gelijk werd doorgeknipt overleed 9 procent van de baby’s.

“Dit is zo belangrijk omdat het zo’n eenvoudige techniek is, die geschikt is voor bijna alle te vroeg geboren baby’s en levens helpt te redden.

Kost niets

“Zo’n 15 miljoen baby’s worden jaarlijks na minder dan 37 weken zwangerschap geboren,” zei professor Roger Soll. “Eén miljoen daarvan sterven.”

“Deze procedure kost niets en maakt voor gezinnen wereldwijd een verschil,” voegde hij toe.

De nieuwe analyse is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology.

[University of Sydney]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
6 jaren geleden

Nu heb ik dit artikel 3 x over gelezen om aan de weet te komen waarom die 60 sec zo belangrijk zijn ?? Staat nergens een uitleg in dat hele onderzoek , baby’s die te vroeg geboren worden hebben allerlei risico’s……..

Cleopatra
Cleopatra
6 jaren geleden

in de link op pagina 8 van American Journal of Obstetrics and Gynecology.

newlife
newlife
6 jaren geleden

werkt dit niet voor alle net geboren baby’s?
mij is verteld dat alle vitale voedingsstoffen nog er door worden vervoerd zodat ze zowiezo langer overleven. dus laat gerust een minuut of 10 dat ding er aan hangen voordat je de ongeduldige doktoren dat door laten knippen.( dat is ze geleerd ) ze volgen het op, en zien dus niet de logica van het er aan laten zitten.

Richard
Richard
6 jaren geleden

Het eerste trauma als mensje.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x