
Op 30 april 2013 trad koningin Beatrix af. Zij werd opgevolgd door haar zoon Willem-Alexander. Maar heeft deze koning, als Willem IV, wel recht op de troon? Daarbij draait het om de vraag of zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina echt de dochter is van koning Willem III.
Voor de rechtmatigheid van de troonsopvolging van Beatrix door Willem-Alexander moeten we in het bijzonder kijken naar koning Willem III: prins Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, prins van Oranje-Nassau, Koning der Nederlanden.
Koning Gorilla
Hij leefde van 1817 tot 1890 en was de zoon van koning Willem II der Nederlanden en Anna Paulowna, grootvorstin van Rusland, zus van de Russische tsaar Alexander I van Rusland.
Deze Willem III was een beetje een vreemde koning. Hij was fel gekant tegen de constitutionele monarchie en vond dat een koning zelf moest regeren. Hij trouwde met zijn volle nicht, Sophie van Württemberg, maar leefde er dusdanig zedeloos op los, dat hij destijds door de New York Times werd afgeschilderd als ‘de meest losbandige figuur van onze tijd’. Hij kreeg later de bijnaam koning Gorilla, vanwege zijn onvoorspelbare grillige buien en boerse gedrag.
Met Sophie kreeg Willem III drie zoons. Nadat zij in 1877 was overleden, hertrouwde Willem in 1879 met de 20-jarige Emma van Waldeck-Pyrmont. Hij was toen 61 en zijn losbandige leven zou er volgens het boek ‘Geheimen van de Oranjes’ voor gezorgd hebben dat hij geen koningskinderen meer kon krijgen. In het boek wordt verwezen naar een rapport van de lijfarts van Willem III, Roessingh.
Grondwet
Toch werd Emma zwanger en in 1880 werd Wilhelmina, de overgrootmoeder van onze koning Willem-Alexander, geboren. Toen Willem III in 1890 stierf waren zijn zoons uit zijn eerste huwelijk al overleden en werd Emma regentes over de 9-jarige Wilhelmina, het enige overgebleven koningskind.
Als Willem III geen kinderen meer kon krijgen op zijn 61ste, betekent dit dat Wilhelmina de dochter was van een ander. Als mogelijke vaders worden mr. Joan Roëll en jonkheer De Ranitz genoemd. Dit betekent ook dat Willem-Alexander volgens de wet geen recht heeft op de troon. Artikel 24 in hoofdstuk 2 van de Nederlandse grondwet bepaalt dat het koningschap erfelijk moet worden vervuld door grondwettelijke opvolgers van koning Willem I, prins van Oranje-Nassau.
Of koning Willem-Alexander wettelijk recht heeft op de troon zou nader onderzocht kunnen worden door middel van DNA-onderzoek. Maar wie van het koningshuis wil daaraan meewerken? Het zal ongetwijfeld leiden tot tegenwerking van instanties en personen die juist voor de monarchie zijn.
“Beatrix heeft geen recht op de troon”
In 2005 stond prinses Margarita, die vanwege haar echtgenoot in een conflict was verwikkeld met de koninklijke familie, DNA-materiaal af om via onderzoek te bewijzen dat Beatrix geen recht had op de troon. De prinses stond onder meer een haarlok, speeksel en een kledingstuk af. Het materiaal werd bewaard op een geheime locatie.
In de zomer van 2003 was na overleg met de prinses besloten een onderzoek in te stellen. Het genetisch materiaal zou aantonen dat Beatrix niet afstamt van Willem I en daarom geen recht had op de troon.
Boek: Koningskind
VIDEO: Supermarkten misleiden met speltbrood
Deze dokter weigert nog langer vaccinaties te verstrekken ‘omdat ze autisme veroorzaken’
‘De BoerBurgerBeweging heeft nu definitief haar ziel verkocht aan de duivel’
Geld komt uit het niets (interview)
Tijd voor anders denken
Zeewier is supergezond
Rusland schudt de wereld wakker over gifgasaanval in Syrië. Wat je moet weten
Johan Derksen fel over Rutte: ‘Die man moet echt opsodemieteren’
Korpschef politie krijgt bakken kritiek na uitspraken over genderidentiteit: ‘Jullie schenden de mensenrechten’