Homepagina » Buitenland » Duitsland krijgt verpakkingsvrije supermarkt
Duitsland krijgt verpakkingsvrije supermarkt

Duitsland krijgt verpakkingsvrije supermarkt

Appels koop je tegenwoordig in een kartonnetje met plastic eromheen, sap zit in een pak, en noedels en rijst in karton of plastic. Thuisgekomen prop je het in de koelkast, die intussen net zo vol raakt als een prullenbak, gevuld met spullen die voor het gekochte product zelf eigenlijk niet nodig zijn.

Het plan van Sara Wolf en Milena Glimbovski voor een supermarkt zonder verpakkingen is een hit bij crowdfunders. Een bezoekje aan de supermarkt levert nog altijd een hoop verpakkingsmateriaal op. Twee vrouwen uit Berlijn willen daar verandering in brengen. Zij bedachten dat het tijd wordt voor een supermarkt zonder verpakkingen.

Binnen één dag hadden Wolf en Glimbovski hun startkapitaal van 20.000 euro bijeen via crowdfunding op internet. Het tweetal heeft intussen bijna 110.000 euro ingezameld.

De winkel van 100 vierkante meter moet deze nazomer opengaan in de hippe Berlijnse wijk Kreuzberg. “Daar wonen veel avontuurlijke mensen die milieubewust zijn,” legt Wolf uit. Filialen in andere delen van Berlijn, en in de rest van Duitsland moeten volgen.

In de supermarkt, Original Unverpackt geheten, komen droogwaren als meel, suiker, muesli, erwten, noten, noedels en thee in grote dozen te staan. Klanten kunnen de gewenste hoeveelheid zelf afmeten in meegebrachte of geleende houders. Boter en kaas worden ouderwets afgesneden. Voor melk moet je zelf een kan meebrengen.

Meer dan 600 producten wil het tweetal in het assortiment opnemen. Veel daarvan moeten uit de regio komen. Maar een puur biologische winkel hoeft het niet te worden. “Er komen ook conventionele producten voor ieders portemonnee, maar dan zonder overbodige verpakking.”

In Europa worden jaarlijks 100 miljard plastic tasjes gebruikt, waarvan acht miljard op de vuilnisbelt belanden (en een groot gedeelte op zee). De gemiddelde Nederlander produceert 518 kilo huisvuil per jaar. Wolf en Glimbovski willen de verpakkingsvrije supermarkt niet duurder maken dan een normale supermarkt.

In 2007 opende supermarkt ‘Unpackaged’ zijn deuren. Die winkel moest in 2013 sluiten omdat hij niet rendabel was. En in Wenen opende begin dit jaar een ouderwetse kruidenierswinkel, Lunzers, die ecologisch en economisch bewuste klanten trekt, aldus het Duitse weekblad Die Zeit.

[Metro]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anita Kroon
Anita Kroon
6 jaren geleden

Eindelijk! Weg met die verpakkingsmeuk! Wij mijden zoveel mogelijk de supermarkt en doen onze boodschappen gewoon met onze eigen tas, net als vroeger. Dat scheelt zakken vol troep!

leendert
leendert
Reactie op  Anita Kroon
6 jaren geleden

Niet zoveel mis met verpakken op zichzelf. Praktisch gezien blijft melk langer houdbaar in de (semi) steriele verpakking van de fabriek, da’s winst één tov zelf met het kannetje lopen slepen. Bovendien wordt het plastic van de verpakking 100% hergebruikt als iedereen zijn/haar best doet.

Veel verpakkingen hebben al een maximaal ecologisch & economisch rendement. Andere kunnen beter. Laten we daar op in zetten. Ik zie het bovengenoemd initiatief meer als een ‘cultdingetje’ dan een daadwerkelijke verbetering.

Gemak en (groene) efficientie kunnen in elkaars verlengde liggen is mijn opvatting

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  leendert
6 jaren geleden

Met al dat plastic komt er wel een hoop plastic door je eten heen (als je iets kunt ruiken komen er deeltjes vanaf). Daar stoor ik me voornamelijk aan dat alles plastic is tegenwoordig waar vroeger flessen van glas waren, chocola in een papieren verpakking zat etc. Nu zit echt overal plastic omheen en zelfs doorheen (zie ook “Bag It”).

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Anita Kroon
6 jaren geleden

En als je de supermarkt mijd waar kom je dan precies bij uit?

Bertrolli
Bertrolli
Reactie op  eNdEmiOn
6 jaren geleden

Meestal bij boeren. Of misschien op (bio) markten?

Rijkes
Rijkes
6 jaren geleden

Helemaal goed!!
Ik verlang daar zelf al jaren naar, met grote rieten mand aan de arm weer naar de kruidenier!
Niet álles wat ‘knappe koppen’ uitvonden is goed voor Moeder Aarde en haar bewoners.
En zo kan het ook stukken goedkoper!
Ons fruit heeft allemaal zelf een ‘verpakking’, dus kan zó in de mand, evenals eitjes en groenten….
Meel e.d. kunnen in puur papieren zakken waarin je oud papier verzameld e.v.t….
zoveel betere oplossingen zijn er….HOERÁÁ’…het begin is er………….

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Hier krijg ik een lekker gevoel bij dit soort nieuws. Het is iets waar je wat mee kan en eraan te denken kunnen er zaken verbeterd worden.

Ik heb nog wel eens een probleem bij de ALDI omdat ik altijd een doosje uit de stelling haal om die plastic rommel te voorkomen. Het zit niet altijd mee.

Buddy
Buddy
6 jaren geleden

Fantastisch idee, wünsche Euch viel Glück und viel erfolg meine Damen, goed voorbeeld doet goed volgen,nu nederland nog…..yeeesss !!

jimmy
jimmy
Reactie op  Buddy
6 jaren geleden

Helemaal mee eens Buddy 🙂

Robin
Robin
6 jaren geleden

Als die dames nog meer willen verdienen, dan mogen ze bananenbladeren importeren en als verpakkingsmateriaal verkopen. Het is gezonde en voegt nog smaak toe aan het eten.

Pascal
Pascal
6 jaren geleden

Als ik snijbonen wil eten ben ik verplicht om twee maal 400 gram te kopen terwijl ik 5 a 600 gram nodig heb.

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Pascal
6 jaren geleden

Tja je kunt natuurlijk 3×400 kopen en dan 2x de helft nuttigen al dan niet door tijdelijk een helft in te vriezen 😉 5×400 zou ook nog kunnen heb je 4x 500g beschikbaar.

Maja je punt staat iig want bovenstaande gaat natuurlijk niet voor alles op.

hairy barry harry
hairy barry harry
6 jaren geleden

ja leuk bedacht niet uitvoerbaar op de lange termijn en in combinatie met a merken deze techniek is enkel goed voor een lopend bufet meer niet 🙁 en maar eten verspillen jongens

Jack
Jack
6 jaren geleden

“In Europa worden jaarlijks 100 miljard plastic tasjes gebruikt, waarvan acht miljard op de vuilnisbelt belanden (en een groot gedeelte op zee).”

Als er maar 8 miljard tasjes op de afvalberg terecht komen dan vraag ik mij af wat er met de andere 92 miljard gebeurd? Die gaan op in het niets o.i.d.? Mij lijkt het dat die gehele 100 miljard in het milieu verdwijnen hoor?

x

Check Also

senaat

Berlijnse senaat bevestigt: coronatest kan geen besmetting aantonen

De Berlijnse senaat heeft opmerkelijke antwoorden gegeven ...

rechter

Vraagtekens rond rechter die horeca dichthoudt: ‘Vreemd dat elke keer dezelfde komt opdraven’

De rechter heeft de eis van een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x