Buitenland

Duitsland krijgt verpakkingsvrije supermarkt

Help mee door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Appels koop je tegenwoordig in een kartonnetje met plastic eromheen, sap zit in een pak, en noedels en rijst in karton of plastic. Thuisgekomen prop je het in de koelkast, die intussen net zo vol raakt als een prullenbak, gevuld met spullen die voor het gekochte product zelf eigenlijk niet nodig zijn.

Het plan van Sara Wolf en Milena Glimbovski voor een supermarkt zonder verpakkingen is een hit bij crowdfunders. Een bezoekje aan de supermarkt levert nog altijd een hoop verpakkingsmateriaal op. Twee vrouwen uit Berlijn willen daar verandering in brengen. Zij bedachten dat het tijd wordt voor een supermarkt zonder verpakkingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Binnen één dag hadden Wolf en Glimbovski hun startkapitaal van 20.000 euro bijeen via crowdfunding op internet. Het tweetal heeft intussen bijna 110.000 euro ingezameld.

De winkel van 100 vierkante meter moet deze nazomer opengaan in de hippe Berlijnse wijk Kreuzberg. “Daar wonen veel avontuurlijke mensen die milieubewust zijn,” legt Wolf uit. Filialen in andere delen van Berlijn, en in de rest van Duitsland moeten volgen.

In de supermarkt, Original Unverpackt geheten, komen droogwaren als meel, suiker, muesli, erwten, noten, noedels en thee in grote dozen te staan. Klanten kunnen de gewenste hoeveelheid zelf afmeten in meegebrachte of geleende houders. Boter en kaas worden ouderwets afgesneden. Voor melk moet je zelf een kan meebrengen.

Meer dan 600 producten wil het tweetal in het assortiment opnemen. Veel daarvan moeten uit de regio komen. Maar een puur biologische winkel hoeft het niet te worden. “Er komen ook conventionele producten voor ieders portemonnee, maar dan zonder overbodige verpakking.”

In Europa worden jaarlijks 100 miljard plastic tasjes gebruikt, waarvan acht miljard op de vuilnisbelt belanden (en een groot gedeelte op zee). De gemiddelde Nederlander produceert 518 kilo huisvuil per jaar. Wolf en Glimbovski willen de verpakkingsvrije supermarkt niet duurder maken dan een normale supermarkt.

In 2007 opende supermarkt ‘Unpackaged’ zijn deuren. Die winkel moest in 2013 sluiten omdat hij niet rendabel was. En in Wenen opende begin dit jaar een ouderwetse kruidenierswinkel, Lunzers, die ecologisch en economisch bewuste klanten trekt, aldus het Duitse weekblad Die Zeit.

[Metro]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anita Kroon
Anita Kroon
10 jaren geleden

Eindelijk! Weg met die verpakkingsmeuk! Wij mijden zoveel mogelijk de supermarkt en doen onze boodschappen gewoon met onze eigen tas, net als vroeger. Dat scheelt zakken vol troep!

Rijkes
Rijkes
10 jaren geleden

Helemaal goed!!
Ik verlang daar zelf al jaren naar, met grote rieten mand aan de arm weer naar de kruidenier!
Niet álles wat ‘knappe koppen’ uitvonden is goed voor Moeder Aarde en haar bewoners.
En zo kan het ook stukken goedkoper!
Ons fruit heeft allemaal zelf een ‘verpakking’, dus kan zó in de mand, evenals eitjes en groenten….
Meel e.d. kunnen in puur papieren zakken waarin je oud papier verzameld e.v.t….
zoveel betere oplossingen zijn er….HOERÁÁ’…het begin is er………….

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Hier krijg ik een lekker gevoel bij dit soort nieuws. Het is iets waar je wat mee kan en eraan te denken kunnen er zaken verbeterd worden.

Ik heb nog wel eens een probleem bij de ALDI omdat ik altijd een doosje uit de stelling haal om die plastic rommel te voorkomen. Het zit niet altijd mee.

Buddy
Buddy
10 jaren geleden

Fantastisch idee, wünsche Euch viel Glück und viel erfolg meine Damen, goed voorbeeld doet goed volgen,nu nederland nog…..yeeesss !!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x