Homepagina » Buitenland » In Duitsland is studeren aan de universiteit vanaf nu overal gratis
In Duitsland is studeren aan de universiteit vanaf nu overal gratis

In Duitsland is studeren aan de universiteit vanaf nu overal gratis

Geen enkele universiteit in Duitsland heft nog collegegeld. Afgelopen maand werd het collegegeld in de deelstaat Nedersaksen afgeschaft, de laatste van de zeven deelstaten waar studenten nog niet gratis naar de universiteit konden.

“Het heffen van collegegeld is onrechtvaardig,” zei Dorothee Stapelfeldt, de senator die in Hamburg belast is met wetenschap. In haar stad werd het collegegeld in 2012 afgeschaft. “Het werkt met name ontmoedigend voor jonge mensen waarvan de ouders niet hebben gestudeerd. Het is een kerntaak van de overheid om zeker te stellen dat jonge vrouwen en mannen in Duitsland kunnen studeren zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen.”

Het experiment met collegegeld, dat in 2006 begon, werd onder druk van het volk beëindigd. Conservatieve overheden van deelstaten in het westen van Duitsland besloten destijds een collegegeld van 1000 euro per studiejaar in te voeren.

Tot 2005 was het heffen van collegegeld in Duitsland verboden, in overeenstemming met een VN-verdrag over de bevordering van de toegankelijkheid van het onderwijs. Een aantal deelstaten stapte naar het Federale Constitutionele Hof om toch collegegeld te kunnen vragen van de studenten.

In acht jaar tijd hebben alle deelstaten zich bedacht. Nedersaksen was de laatste deelstaat die boog voor de druk van de burgers. Dit houdt in dat er vanaf nu overal in Duitsland gratis gestudeerd kan worden aan de universiteit.

“We zijn afgestapt van het heffen van collegegeld omdat we niet willen dat alleen kinderen van rijke ouders kunnen deelnemen aan het hoger onderwijs,” zei minister van wetenschap en cultuur in Nedersaksen Gabriele Heinen-Kljajic (Groenen).

[The Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Buddy schreef:

  Ben benieuwd of onze geldgeile regering dit initiatief net zo omarmt…

  • Jonathan Archer schreef:

   Verwacht dat maar niet, beste meneer/mevrouw!

   Onze regering is en blijft een nagel aan ieders doodskist. Zolang er geplukt kan worden
   zullen ze het doen. Zodra het niet meer kan, omdat simpelweg ons geld op is, zijn we voor hen niks meer dan schapen of varkens die zo snel mogelijk moeten worden geslacht (lees het artikel over; Depopulatie van de mensheid).

   Duitsland is altijd al een vrij land geweest. Misschien komt het juist doordat men daar op die manier goed probeert te maken wat Oom Hitler in de oorlog gedaan heeft, wie weet. Maar kwa alles kan je beter in Duitsland wonen. En ik begrijp de emigrerende Nederlander (die naar net over de grens van Duitsland verhuisd zijn (bijvoorbeeld; Ruttenbrock, Nordhorn, Meppen, Schoningsdorf) donders goed. Mensen (lees; gezinnen) die te kampen hebben met een uitkering (die overigens beter is dan hier in DIT k*t land) krijgen elke week van de overheid een soort tegoed bonnen, waarmee ze elke week gratis vlees bij de SLAGER kunnen halen. Ja echt slager, dus geen supermarkt rommer. En bonnen waarmee men elke week gratis drank bij de slijter kunnen halen.

   Waarom dit niet in Nederland kan? Lees het eerste stukje van mijn bericht nogmaals.

   Oja huizen! Moet je je voorstellen, hier in Nederland. Een huis met 2 garages, 7 a 8 slaapkamers, lap grond achter ‘t huis van zeg eens 7 a 8 hectare, misschien nog een binnen of buitenzwembad erbij… Hier in Nederland betaal je 700.000 tot 1 miljoen euro! Afhankelijk van de koper, kan het zelfs oplopen tot enkele miljoenen!

   In Duitsland dat zelfde huis (kwa specificaties) 97.000 euro! En nee dit verzin ik niet, want mijn moeder wilde een huis kopen (met een uitkering, hoe verzin je het) en keek voor de gein op Duitse makelaars-sites, en zag dat bedrag daadwerkelijk als koop bedrag. En nu kan je zeggen; je moeder maakt een geintje, maar ik was er zelf bij!

   En dan was ik nog vergeten te vermelden dat de belastingen daar veel lager liggen dan hier.. Alleen dit laatste heb ik me laten vertellen, weet niet of dit waar is, maar ik ga er wel vanuit (gezien de rest)…

   Kortom; geen college geld in Duitsland? Verbaast me helemaal niet!

   Overigens; mijn moeder wilde daar de overige kamers van dat huis gaan verhuren, om op die manier geld te verdienen. En das ook een manier om uit de uitkering te kruipen!

   • Bob schreef:

    Wegwezen dan als het allemaal zo slecht is.. Doei!

    • Vandattem schreef:

     Zieeen klassiek voorbeeld van iemand die het niet beter wil hebben, en het graag verkloot voor iedereen hier.

     Een enkele reis naar zijn eigen favoriete hel voor Bob graag.

     • Bob schreef:

      Ik wil het graag beter hebben, wie niet? Ik zie alleen een wezenlijk verschil tussen klagen en hopen dat een ander in actie komt en alles beter wordt en dingen in perspectief plaatsen en zelf initiatief nemen. Maar ach ik voel niet de noodzaak om me hier te verdedigen.. We spreken elkaar in de hel vast wel eens 😉

    • josie schreef:

     Kan je wat vriendelijker zijn. Waarom zo bot? Vele maken deze stap niet zo snel en wie weg wil uit nl die gaan meestal binnen drie jaar weg. Ik zie deze persoon nog wel gaan en ik weet nu al dat ie het beter gaat krijgen als de Nlder die hier blijft ik ben er al weg ( naar FR) en dat is de slimste zet die ik ooit gedaan heb. Wij hebben een huis van 45.000 euro de woonkamer ervan is 6 bij 7 meter en de keuken 6 bij 5 meter ene hele ruime badmaker en 6 slaapkamers en een kantoor en een berging plus ene gargage en de lap grond is 1500 m2. Het kindergeld is drie keer zoveel als in NL en je betaald stukken minder belasting. Voor vier kinderen kregen wij een dikke 800 euro per maand en niet te vergeten als de scholen beginnen krijg je geld voor schoolspullen bij je kindergeld.
     De woensdag middag was de dag dat onze kinderen gratis deden sporten op school en werden vaak de kinderen mee uit genomen om te sporten met andere scholen uit de streek en muzieklessen kosten ook haast niks hier.
     Maar vele uit NL willen niet weg ivm dat ze hun familie en vrienden dan niet meer zoveel zien. Maar weet dat Belgie niet zover ligt en ook stukken beter is om te wonen als NL. Het is echt een aanrader om daar te gaan wonen.

   • cervantis schreef:

    Voordelen in Duitsland zijn oa: Grotere betere en goedkopere huizen op grotere kavels. Beleefde buurtgenoten, betere gezondheidszorg waar je dag en nacht een dokter kunt inschakelen ipv gezondheidsposten. Geen of nauwelijks wachtlijsten, lagere belastingen en brandstofprijzen, lagere ozb belasting, lagere prijzen in de supermarkt en in het uitgaansleven, geen wegenbelasting, dubbel zoveel kinderbijslag, veel hogere studiefinanciering (ook nu studeren gratis is) Normen en waarden zijn hier nog normaal en in het verkeer zijn Duitsers een stuk netter

 • Louise schreef:

  Ik denk dat ik in Duitsland ga wonen.

  Weetje waarom.

  Overweeg een 2e studie te doen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik word niet aangenomen in mijn vakgebied omdat ik te weinig ervaring heb. Met een 2e studie zou ik extra kennis kunnen opdoen+grote stage kunnen vervolgen, waarna ik vervolgens meer kans zou kunnen hebben op een baan.

  Maarrrr dat feestje gaat niet door, want een 2e studie kost 10.000 euro per jaar. Aangezien het een duale master is, kost me dat dus 20.000 euro in het geheel.

 • Kalki schreef:

  Een ieder land ter wereld zou een voorbeeld aan Duitsland moeten nemen en waar studeren dus gratis is.

  • Marc schreef:

   Geweldig idee, een goed signaal van de staat aan de burger om het onderwijs en de universiteiten voor iedereen toegankelijk te maken. Duitsland is in vele opzichten een voorbeeldland als het bijvoorbeeld gaat om alternatieve energievormen zoals zonne-, wind- en waterenergie (stuwdammen). Dat heeft ook wel veel te maken met de persoonlijke inzet van mensen zoals Hermann Scheer.

   Maar er zijn ook veel armen in Duitsland, er is nog steeds geen minimumloon vastgesteld en er zijn ongeveer 900 vestigingen van “Die Tafel”, vergelijkbaar met onze voedselbanken. Mochten wij in de nabije toekomst overgaan naar een basisinkomen voor iedereen dan zou het mij niet verbazen als de aftrap hiervoor in Duitsland plaats zou vinden.

 • Elene schreef:

  Klopt helemaal wat betreft Duitsland. Ik woon er zelf ook en kom uit Arnhem.
  Neem wegenbelasting, in NL betaalde ik iets van 150 euro in de 3 maanden en in Duitsland betaal ik 150 euro voor het hele jaar.

 • frits of barend schreef:

  Van de andere kant bekeken:

  Duitsland heeft veel meer grond per inwoner, waardoor de huizenprijzen lager zijn.

  Duitse zorgverzekeringen zijn nog beroerder dan de Nederlandse.

  De hiërarchische structuur is veel meer rigide.

  Met de ambtenaren valt nog minder te praten dan hier.

  Het Duitse universitair onderwijs heeft weinig ruimte voor interactie tussen studenten en docenten.

  In Duitsland is wiet verboden (misschien de debielste van alle regels)

  Ik zeg niet dat 1 van de 2 beter is, Duitsland heeft wel degelijk bepaalde dingen veel beter geregeld dan Nederland. Ik kreeg een beetje het idee dat Duitsland hier als het ideale land werd weggezet. Dat is natuurlijk een beetje overdreven.

  Ik zou graag gratis een tweede studie doen, net als Louise, dat zou geweldig zijn. Echter, wat schiet Nederland ermee op? We hebben reeds een overschot aan hoogopgeleiden, waardoor we vaklieden als bouwvakkers, elektriciens en timmerlieden uit andere landen moeten gaan halen. Mijn advies is beter onderwijs. Niet hoger opgeleide docenten, dat lost niets op. ik wil best voor een opleiding betalen, maar dan moet al dat geld naar onderwijsmiddelen gaan, niet naar salarissen en goeden handdrukken van directeuren. Stel het collegegeld ter beschikking van docenten en je zult geen spijt krijgen van die financiële aderlating.

 • Huisheks schreef:

  Overal is wel wat. Maar Nederland spant m.i. toch de kroon.
  1 Het hoogste belastingspercentage van Europa.
  2. Verkiezingen waar diegenen die gewonnen hebben, NIET in de regering komen.
  3. Kunstmatige krapte op de huizen markt en in de huurmarkt.
  4. Uitgeklede zorg.
  5. Slechte verzorging van onze bejaarden, die er toch voor gezorgd hebben, dat wij het beter konden krijgen.
  6. Slecht, tot zeer slecht onderwijs.
  7. Een regering van nitwits, die als debielen achter de Amerikaanse politiek aanlopen.
  8. Een hoeveelheid ambtenaren (1:8 mensen) die service zouden MOETEN verlenen, maar dat nalaten
  ( zie bv.de belastingdienst)
  9. Een corrupt rechts systeem. ( voorkennis, slechte vonnissen etc.)
  10. Een wetten stelsel dat nodig aan de 21 ste eeuw aangepast dient te worden, maar dat blijft liggen, omdat de heren en dames politici zo druk zijn met Amerika naar de mond te praten en geen tijd hebben voor binnenlandse frivoliteiten.

  Duitsland zal gerust een groot deel van dezelfde koek hebben, maar als voorbeeld zouden wij de goede zaken 1 op 1 over kunnen nemen.Zo als dan die Universitaire Studies. Alleen dat gaat niet, zie punt 6, punt 8 en punt 10.
  Ach, zo zullen we blijven klagen, zonder dat er wat verandert………….

  • Sola schreef:

   Nederland verschilt inderdaad op veel punten van Duitsland. Maar tenzij we er zelf wat aan veranderen, zal er niet veel gebeuren vrees ik :). Ik ben het vooral eens met punt 6: alle veranderingen in het onderwijs zijn de laatste decennia zeker geen verbeteringen geweest. Ik merk zelf ook dat het huidige onderwijssysteem steeds vaker niet aansluit bij de behoeften van kinderen/jongeren. Veel is gebaseerd op samenwerkend leren, terwijl er veel individuele verschillen zijn in tempo/interesses e.d. bij kinderen en jongeren. Ook liften minder goede leerlingen vaak gewoon mee op de resultaten van de betere leerlingen bij dit type onderwijs, waardoor ze zelf dus eigenlijk niets leren. Maar ja, we klagen maar door…. Het enige wat ik zelf kan doen is de kinderen/jongeren in mijn omgeving op individuele basis zoveel mogelijk helpen en hopen dat zij het later weer doorgeven aan anderen.

 • Bertrolli schreef:

  Je wilt ook niet weten aan wat voor onzin het collegegeld op gaat bij Nederlandse Universiteiten.
  Dat kan veel efficiënter, en dus goedkoper.

  Bovendien betaald een gratis afgestudeerde student zich vanzelf terug aan de staat.

 • onzin schreef:

  Goede actie van Duitsland iets wat we in Nederland over mogen nemen.
  Bovendien raken zo minder studenten minder snel in de schulden.

 • x

  Check Also

  corona

  Duitse publieke omroep geeft toe: Ja, we hebben corona overdreven

  Maandag was in ARD Extra, een programma ...

  van dissel

  Van Dissel: Haal gezonde kinderen weg in geval van thuisisolatie

  RIVM-baas Jaap van Dissel deed eerder dit ...

  >