Homepagina » Gezondheid » Dure ‘natuurzuivere’ honing is vaak ordinaire suikerdrab
Dure 'natuurzuivere' honing is vaak ordinaire suikerdrab

Dure ‘natuurzuivere’ honing is vaak ordinaire suikerdrab

Exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewoon bloemenhoning, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Van de 11 onderzochte pretentieuze honingsoorten blijken er 8 hun naam niet waard.

De ‘Bloemen- & manukahoning’ van Melvita bevat geen spoortje manuka. De Consumentenbond wil dat supermarkten en importeurs beter gaan controleren wat zij consumenten verkopen. Supermarkten hebben beterschap beloofd, maar uit het honingonderzoek blijkt dat er nog steeds dingen mis gaan. De Consumentenbond heeft de bevindingen gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De 8 ‘zoete leugens’ staan op een digitale schandpaal zodat consumenten die deze honing in huis hebben, hun recht kunnen halen. Als de benaming of de ingrediënten die genoemd worden niet overeenkomen met de inhoud, hebben consumenten het recht hun geld terug te eisen bij de winkel waar ze het product hebben gekocht.

De Consumentenbond onderzocht 30 potjes en knijpflessen vloeibare honing: 19 exemplaren met ‘gewone’ bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Ze variëren in prijs van €1 tot bijna €14.

‘Beste uit de test’ en ‘Beste koop’ is de ‘Zoete Zon Bijenhoning’ van Aldi. Behalve fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals ‘natuurzuiver’, ‘100% honing’ en ‘koudgeslingerd’. Deze claims zijn van toepassing op alle honingsoorten en in die zin dus niets meer dan overbodige marketingpraat.

[Nieuws]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Vandattem schreef:

  Echte honing is gewoon niet iets dat je in de supermarkt kan krijgen.

  Laat je niet in de maling nemen.

  7 likes
 • Lieke schreef:

  Ik koop al jaren honing bij de imker uit ons dorp. Hoewel zo’n potje me 4,5 euro per maand kost, heb ik dat er meer dan voor over. Heerlijk in de thee en zeer gezond!

  3 likes
  • 9forNews schreef:

   Tip: gebruik honing nooit in dingen die warmer zijn dan 40 graden, anders gaan de heilzame stoffen die het bevat verloren. In de thee doen is prima, maar dan pas erin doen als de thee tot drinktemperatuur is afgekoeld.

   6 likes
   • frits of barend schreef:

    Bedankt voor de tip.

    De titel van dit artikel geeft aan dat die honing suikerdrab is. Dit komt echter niet terug in het artikel zelf. Ik zie dit de laatste tijd vaker bij allerlei sites.

    Waar hebben jullie de info vandaan die jullie bewogen heeft om die titel te gebruiken? Het artikel van de consumentenbond heeft een andere titel.

    3 likes
 • anoniem schreef:

  Ik blijf er bij dat in Nederland hele goede honing te krijgen is en dat is volgens mij de honing die je rechtstreeks bij de imker in het dorp koopt. Die is vaak veel en veel smakelijker dan welk potje dan ook uit de winkel!
  Tip: roer door zo’n potje dan ook eens 2 druppels rozemarijnolie, die geconcentreerde van het merk Chi bijvoorbeeld. Erg lekker voor in de vinaigrette en in de thee.

  3 likes
  • Aardebewoner schreef:

   Koop honing bij de imker die zelf bijen houdt. Niet bij de supermarkt honing kopen. Als je honing bij de imker koopt steun je ook een ambacht namelijk bijen houden.

   8 likes
  • Christine schreef:

   Geen imker in de buurt. Waar kan je het dan wel kopen?

   0 likes
   • Aardebewoner schreef:

    @ Christine:

    Op boerenmarkten kun je ook goede honing van imkers kopen. doe trouwens zelf even uw huiswerk en laat het niet door een ander voorkauwen. Straks is de vraag. Geen boerenmarkt in de buurt. Doe zelf moeite om goede honing te vinden dan zult u het extra waarderen.

    0 likes
  • pjoter schreef:

   De imker voert de bij in Nederland óók bij met geraffineerde suikers, in het najaar! Je wordt bedondert waar je bij staat!

   0 likes
 • Lies schreef:

  De honing wordt wel degelijk verhit omdat het in containers aankomt in Rotterdam en dan een grote versuikerde bult is geworden. De honing komt uit zowel niet EU als EU landen staat op het etiket. Om de versuikerde honing in potten te krijgen moeten ze eerst verhit worden om weer vloeibaar te worden gemaakt. Ik weet zeker dat op deze website daar eerder een artikel over geschreven is, daar haal ik namelijk mijn informatie vandaan.

  2 likes
  • Rieks schreef:

   Echte honing mag geen toevoeging in zitten en gaat na verloop van tijd kristalliseren, de tijdsduur hangt af van wat voor soort honing het is en de temperatuur waar het bewaart wordt. 30 graden is een mooie temperatuur om honing te bewaren, dus niet in de koelkast dat versnelt het kristalliseren . Maak het niet warmer als 35 graden want dan gaan de inzymen dood en het blijft voor altijd vloeibaar.
   Tip van een echte imker.

   5 likes
  • Peter schreef:

   De honing die u bedoeld is honing die in bv de spuitflessen komt,is gewoon echte honing,alleen idd ontdaan van vele goede enzymen.
   Maar de meeste mensen denken als ze hun pannenkoeken of poffertjes besprenkelen met deze honing niet aan de gezondheidsaspecten.
   Goede honing moet je ook niet in de thee doen of op de boterham,je neemt gewoon een flinke lepel per dag zo uit de pot,onze voorouders aten het ook puur uit de boomstam waar de bijen zaten.
   Het was een enorme bron van energie en een traktatie

   4 likes
   • Karel schreef:

    Waarom niet op brood smeren?! En hoe weet jij dat mensen niet nadenken over de gezondheid als ze het op pannenkoeken smeren? Vertel geen onzin aub. Verhitten is slecht maar je kunt het rustig op brood smeren hoor. Komt op hetzelfde neer als een hap honing nemen, alleen zit er brood bij.

    0 likes
 • Bennie schreef:

  Tegenwoordig is niks meer zuiver. Alleen bedrog en fraude zijn nog zuiver.

  8 likes
 • Tikal schreef:

  “Behalve fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals ‘natuurzuiver’, ‘100% honing’ en ‘koudgeslingerd’. Deze claims zijn van toepassing op alle honingsoorten en in die zin dus niets meer dan overbodige marketingpraat.” Staat er in het artikel.

  Volgens mij wordt de meeste honing juist niet koudgeslingerd maar eerst verwarmd zodat de honing sneller uit de raat te slingeren is. Dit gebeurd vaak bij temperaturen boven de 40 graden waardoor er een boel voedingsstoffen verloren gaan?

  5 likes
 • garriet60 schreef:

  niet alleen schrijven welke niet?? goed is maar ook wat wel?? goed is dan kunnen we daar rekening mee houden .en dan deze soorten kopen dan gaat het slechte materiaal van zelf uit de schappen!!

  1 likes
 • Peter schreef:

  Het mag duidelijk zijn dat de consumentenbond alleen gekeken heeft of de honing bestond uit de op het etiket vermelde honing.
  Honing word dus niet bestempeld als ongezond,ik las daar alweer iets over in de media die zoals gebruikelijk graag zaken uit proporties trekken

  3 likes
 • Richard schreef:

  Sorry Tikal, maar wanneer je de temperatuur boven de 35 graden laat komen dan word de bijenwas waar de hongingraat van is gemaakt erg zacht dus moet je het wel slingeren onder de 35 graden om alles niet in te laten storten….

  2 likes
 • Peter schreef:

  Om honing te betitelen als ordinaire suikerdrab gaat wat ver,in honing zitten nl geen toevoegingen,net als bij roomboter mag er niks toegevoegd worden.
  http://wetten.overheid.nl/BWBR0015923/geldigheidsdatum_29-10-2014

  1 likes
 • Andy schreef:

  Wie een imker zoekt kan altijd eens op de website van de imkersbond kijken, in zowel Nederland als België hebben ze verschillende bonden. Neem contact op met deze bond en ze zullen je zeker een imker dicht bij je in de buurt zijn/haar adres geven.

  Zoek maar op google met “imkers” en “bond”.

  In België zijn er zo twee grote bonden, in Nederland weet ik niet.
  Mijn vader zelf is ook imker, maar op heel kleine schaal.

  1 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Koop je voedsel lokaal

  0 likes
 • Gerard van de Braak schreef:

  Echte honing kopen is niet zo eenvoudig als het vaak lijkt. Honing heeft gezonde aspecten, mits het aan alle voorwaarden voldoet. Deze rauwe honing zonder toevoegingen kan men meestal niet in de supermarkt kopen. Honing in de supermarkt is vrijwel altijd verhit en/of heeft toegevoegde suikers. In natuurwinkels wordt vaak honing van De Traay aangeboden. Helaas blijkt uit testen van De Consumentenbond en Keuringsdienst van Waarde deze honing ook niet betrouwbaar.

  Het beste kan men rauwe honing van de imker op de hoek kopen. Het liefste raathoning. Deze Nederlandse honing is vrijwel altijd van de beste kwaliteit.
  Kent of weet u niet zo’n imker? Je kan het ook online bestellen. Ik zelf bestel meestal op https://www.honingonline.nl

  0 likes
 • x

  Check Also

  Dodelijk gif in honing van over de hele wereld. Wetenschappers komen tot deze onthutsende conclusie

  Dodelijk gif in honing van over de hele wereld. Wetenschappers komen tot deze onthutsende conclusie

  Driekwart van alle honing wereldwijd bevat resten ...

  Wereldprimeur: Ziekenhuis in Tilburg bestrijdt onbehandelbare darminfectie met honing

  Wereldprimeur: Ziekenhuis in Tilburg bestrijdt onbehandelbare darminfectie met honing

  Artsen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ...

  >