Homepagina » Gezondheid » NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin zijn wij een diersoort met een vorm van intelligentie. Dat maakt ons anders dan dieren. Maar hoe dan ook zit er wel een vorm van dierlijk gedrag in ons.

Neem bijvoorbeeld een groep dieren in het wild. Ongeacht of het apen, gnoes, paarden of andere dieren zijn. Als het groepsdieren zijn, dan doen ze elkaar altijd na. Vooral wanneer het om een vecht-vluchtreactie gaat.

Zodra één dier schrikt en in paniek vlucht, volgt de rest onmiddellijk, zonder te communiceren waarom ze wegrennen. Het is een overlevingsreflex. Zo houden zij zich in leven bij dreigend gevaar.

En mensen zijn in wezen niet zo veel anders. Zodra er paniek uitbreekt volgen anderen vaak zonder na te denken. En zo gaat het ook met situaties in crisistijden.

Dodenherdenking Amsterdam

Kun je je nog herinneren dat in 2018 iemand tijdens de dodenherdenking in Amsterdam, in de massale drukte, ineens een schreeuw gaf? In het nieuws werd hij de damschreeuwer genoemd. Iedereen raakte in paniek, zonder te weten wat er aan de hand was.

Corona

En om je een ander voorbeeld te geven: begin 2020 brak er in China een virus uit. Het werd het Coronavirus genoemd. Dat is een bepaald type virus dat griep kan veroorzaken. In feite zijn dit soort virussen al jarenlang onder ons. Coronavirussen zijn virussen die niet van de één op de andere dag in China ontstonden. Ze zijn er al erg lang.

En zoals met elk griepvirus vallen er slachtoffers. Dat zijn hoofdzakelijk mensen op hoge leeftijd, met een verzwakt immuunsysteem, of mensen met aandoeningen, zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten.

Ook hier brak paniek uit. Er werd angstig gezegd dat je eraan kon sterven. Op de Chinese tv zag je beelden van mensen in ziekenhuizen en er werd gezegd dat er ‘zo-en-zoveel’ doden waren. Alom paniek dus!

Lopend vuurtje

Als snel namen andere media die berichten over. En het ging als een lopend vuurtje over de hele wereld. Iedereen raakte in paniek, inclusief wereldleiders. De ene maatregel na de andere werd getroffen. Landelijke lockdowns volgden en je zag hamstertaferelen op tv.

Je kunt dit gedrag, wat dat betreft, het beste vergelijken met een grote kudde gnoes, waarvan er eentje een leeuw heeft gezien. Het is kuddegedrag. Die ene gnoe begint in wilde paniek te rennen en voor je het weet rent de hele kudde in paniek door elkaar.

Niet bagatelliseren

Nu zijn er altijd mensen die redenen aanvoeren als: “wacht maar tot het jou of een familielid overkomt”. En natuurlijk is elke persoon die overlijdt aan Corona vreselijk. Ik bagatelliseer het gevaar dan ook zeker niet. Het gevaar van besmetting is daadwerkelijk aanwezig. Maar het gevaar is niet groter dan bij elke andere normale seizoensgriep.

Even ter info: In de winter van 2018 stierven er in Nederland ongeveer 8,5 duizend mensen aan de normale seizoensgriep. Het aantal dodelijke slachtoffers van het Coronavirus komt daar nog niet eens bij in de buurt. En toen was die paniek er niet.

Het is dan ook niet het virus op zich, maar de blinde paniek die er ontstaat dat er gevaar dreigt. De paniek en de maatregelen die daaruit voortkomen zijn in feite gevaarlijker dan het virus zelf.

Nu is een pandemie, zoals Corona, slechts één van de crisisvoorbeelden die ik je geef. Er kunnen ook andere crises zijn die angst en paniek veroorzaken. Denk bijvoorbeeld terug aan de bankencrisis van 2008. Of oorlogen.

Hoe dan ook is het belangrijk om je verstand erbij te houden tijdens een crisis en de feiten te zien zoals ze zijn.

Het slechtste wat je kunt doen in een crisissituatie is blindelings in paniek raken, zoals zovelen doen. Want hoe groter je angst, hoe dommer je reageert en hoe ellendiger je je voelt.

Corona kan ook je geest ziek maken!

Onlangs verscheen er een artikel in ‘De Limburger’, waarin gemeld werd dat Corona ook geestelijke slachtoffers maakt. Veel mensen leven in angst, hebben last van schuldgevoelens, raken in paniek of duiken in een depressie. Ze schrijven dat het ‘alle hens aan dek is’ bij de geestelijke gezondheidszorg.

Het is dan ook vaak moeilijk om je emoties onder controle te houden tijdens een crisis.

Maar wanneer je echter jouw emoties en angst wél onder controle houdt, en je kalm blijft en je hoofd koel houdt, dan zul je zien dat je veel verstandigere keuzes kunt maken.

Je voelt je rustiger en enorm veel beter.

En die innerlijke mentale rust is wat je zo goed kunt gebruiken in tijden van crisis.

En om je daarbij te helpen kun je de professionele sessie ‘Kalm blijven in tijden van crisis’ nu downloaden.

Je kunt kiezen uit 4 varianten:

 • Hypnosesessie
 • Binaurale Dagsessie
 • Multiliminal
 • Nachtsessie

Let op… Dit is geen flutsessie van een kwartiertje die je ergens op het internet gratis vandaan kunt plukken. Het is een zorgvuldig ontwikkelde professionele sessie die je helpt je hoofd koel te houden en je beter te voelen in deze tijden van crisis.

Kies er één of meerdere (of allemaal) en download ze nu.

Zet hem (of ze) op je smartphone, tablet of PC en luister ernaar. Je zult alles snel weer in het juiste perspectief gaan zien.

Je voelt je veel kalmer en rustiger, vrij van stress!

Deze sessie kan je enorm goed helpen om je geestelijke gesteldheid op gezond niveau te houden. Want met angst leven helpt je niet.

Download hem nu hier om super kalm te worden en te blijven bij elke crisis.

Download Nu

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Karel schreef:

  In bet griepseizoen 2014-2015 vielen er 60.000 doden in Nederland, toen zag je geen Publiciteitsgeile BN’ers met hun narcistische smoelen op TV, slecht gespeeld vertellen hoe meelevend ze wel niet zijn.
  Nee, die misbruiken deze “crisis” voor hun eigen gewin.
  Dat vreselijke RTL4 heeft echt de tijd van hun leven, die komen bijkans klaar door alle paniek die er heerst rondom het virus.

  7 likes
  • Gezinusk schreef:

   Misschien moeten we in dat geval dit virus maar lekker zijn gang laten gaan Karel. Kan iedereen morgen weer doen waar hij zin in heeft. Want er zijn er vast wel een paar te vinden die uitkijken in hoeverre het record van 2014-2015 doorbroken kan worden.

   0 likes
 • H.J. schreef:

  De Linkse overheid onder aanvoering van Rutte, bepaalt de strategie in media land.
  Links heeft er jaren over gedaan, om in alle lagen van bestuurlijk Nederland, anders denkenden weg te werken.

  Neem als voorbeeld maar de Burgemeesters van Nederland.

  En als er iemand opstaat met een ander geluid als het Linkse geluid, wordt met die persoon (Fortuyn) korte meten gemaakt en of wordt hem of haar( oa Wilders , Baudet ) het werken onmogelijk gemaakt.

  Kijk wat er nu gebeurt, deze Linkse overheid gaat zelfs op de stoel van de almachtige zitten en willen zelfs over de dood van de oudere gaan beslissen.

  Schandalig.

  7 likes
 • Marie schreef:

  O ja, en meer hartaanvallen en beroertes door de stress, niet te vergeten…Wellicht ook meer kankergevallen

  4 likes
 • rop schreef:

  ANGST ,,angst en nog eens angst..heb het al eerder vermeld is niet altijd een goede raadgever,als angst je te pakken krijgt en vele gaan dat na aapjes gedrag weerspiegelen, word het een angst virus en dat is nu aan de hand met deze corona virus, bovendien verzwakt angst ook nog eens je immuunsysteem , zowel op het menselijke maar ook op de samenleving die daardoor ook verzwakt, dat ziet men nu overal rondom gebeuren,de samenleving is er niet op gebaseerd ,het is meer gebaseerd op zoveel mogelijk produceren en zoveel mogelijk omzet, het is ergers het bewijs dat men op allerlei manieren deze producerende maatschappij zeker geen angst kan gebruiken, de omzet moet hoog blijven, als deze niet hoog blijft heeft het de kans een bedrijf dat het instort financieel, dus angst ervoor om minder omzet houd juist deze angst het bedrijf staande ,het is op angst gebaseerd, een maatschappij die alleen maar op angst draait, kan door een ander soort angst volledig instort ,en dat is nu precies wat er aan de hand is, het immuunsysteem van de economie verzwakt nu door de zelfde angst die altijd al aanwezig was in het economische systeem, gebeurt er eens iets ,en men heeft geen middel ervoor om deze onder controle te krijgen ontstaat er angst er is geen medicijn ervoor, dus mensen worden massaal bang, dat komt ook dat mensen nooit het immuunsysteem hebben versterkt met geestelijke kracht, deze kracht schuilt in ieder mens maar deze moet men zelf geheel persoonlijk tot ontwikkeling komen , de maatschappij is niet echt gebaseerd op geestelijke kracht, zijn kracht is gebaseerd op de vrucht van het materiële, waarin er als er een tekort dreigt angst erbij komt kijken, in deze tijden gaan veel mensen in gebed,om deze virus weg te nemen , dat zie je al aan het pauselijke gedrag die daar voor bidt, en ook om weer zo gouw mogelijk weer in het oude terug te vallen, met het gevolg van weer de vervuilende maatschappij die daarna weer gewoon zijn weg kan vervolgen, en ook weer dat door die vervuiling en ook de consumerende gedrag veel meer slachtoffers vallen daarin ,en dat mag allemaal gewoon gebeuren en dat is nu de grootste blinde vlek van de mensheid als deze virus de mensheid zijn blinde vlek niet weg en zijn ogen blijven gesloten , kan de volgend wel eens catastrofaal zijn, deze komt er heel dicht bij als waarschuwing,er zal heel wat moeten veranderen ,en dat word ook heel heel moeilijk, laat deze virus maar eens lang de wereld in zijn macht houden, om veranderingen op allerlei gebied te veranderen, niet bidden voor dat het zo snel mogelijk verdwijnt ,en om het oude op te pakken, maar bidden om een totale vervuilende economie te veranderen.

  3 likes
 • Kaasboertje schreef:

  Follow the Money

  1 likes
 • 't Roode Vaan schreef:

  Het is verwonderlijk te zien hoe de Nederlandse regering, geadviseerd door de RIVM, tot rigoureuze maatregelen komt die de gehele samenleving ontwrichten.
  Nu blijkt, dat de corona-crisis ingrijpende gevolgen heeft voor de nationale economie, wordt het belang voor de mensen, die besmet raken en ziek worden naar de achtergrond gebracht.
  De capaciteit van de IC, het voorhanden zijn van mondkapjes en dergelijke alsmede de beademingsapparatuur wordt bewust schaars gehouden, zodat de medische industrie er veel op kan verdienen.
  Bestrijding van het virus zal lucratief voor de farmaceutische ondernemingen worden.
  Dit staat in contrast met de inspanningen van de overheid tijdens de dreiging van omvallen der banken in 2008.
  Toen had Nederland er miljarden voor over om een financiële ramp te voorkomen.

  1 likes
 • Kikoe schreef:

  De befaamde lockdown ! Had ik mij aan de regels gehouden was ik niet naar mijn vakantiehuis gegaan en niet het been van mijn buur kunnen afbinden die aan het leegbloeden was en de ambulance verwittigd.

  0 likes
 • x

  Check Also

  code rood

  Code rood voor Rotterdam? De ontnuchterende cijfers op een rij

  In Duitsland en België geldt sinds enkele ...

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  >