Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin zijn wij een diersoort met een vorm van intelligentie. Dat maakt ons anders dan dieren. Maar hoe dan ook zit er wel een vorm van dierlijk gedrag in ons.
Neem bijvoorbeeld een groep dieren in het wild. Ongeacht of het apen, gnoes, paarden of andere dieren zijn. Als het groepsdieren zijn, dan doen ze elkaar altijd na. Vooral wanneer het om een vecht-vluchtreactie gaat.
Zodra één dier schrikt en in paniek vlucht, volgt de rest onmiddellijk, zonder te communiceren waarom ze wegrennen. Het is een overlevingsreflex. Zo houden zij zich in leven bij dreigend gevaar.
En mensen zijn in wezen niet zo veel anders. Zodra er paniek uitbreekt volgen anderen vaak zonder na te denken. En zo gaat het ook met situaties in crisistijden.
Dodenherdenking Amsterdam
Kun je je nog herinneren dat in 2018 iemand tijdens de dodenherdenking in Amsterdam, in de massale drukte, ineens een schreeuw gaf? In het nieuws werd hij de damschreeuwer genoemd. Iedereen raakte in paniek, zonder te weten wat er aan de hand was.
Corona
En om je een ander voorbeeld te geven: begin 2020 brak er in China een virus uit. Het werd het Coronavirus genoemd. Dat is een bepaald type virus dat griep kan veroorzaken. In feite zijn dit soort virussen al jarenlang onder ons. Coronavirussen zijn virussen die niet van de één op de andere dag in China ontstonden. Ze zijn er al erg lang.
En zoals met elk griepvirus vallen er slachtoffers. Dat zijn hoofdzakelijk mensen op hoge leeftijd, met een verzwakt immuunsysteem, of mensen met aandoeningen, zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten.
Ook hier brak paniek uit. Er werd angstig gezegd dat je eraan kon sterven. Op de Chinese tv zag je beelden van mensen in ziekenhuizen en er werd gezegd dat er ‘zo-en-zoveel’ doden waren. Alom paniek dus!
Lopend vuurtje
Als snel namen andere media die berichten over. En het ging als een lopend vuurtje over de hele wereld. Iedereen raakte in paniek, inclusief wereldleiders. De ene maatregel na de andere werd getroffen. Landelijke lockdowns volgden en je zag hamstertaferelen op tv.
Je kunt dit gedrag, wat dat betreft, het beste vergelijken met een grote kudde gnoes, waarvan er eentje een leeuw heeft gezien. Het is kuddegedrag. Die ene gnoe begint in wilde paniek te rennen en voor je het weet rent de hele kudde in paniek door elkaar.
Niet bagatelliseren
Nu zijn er altijd mensen die redenen aanvoeren als: “wacht maar tot het jou of een familielid overkomt”. En natuurlijk is elke persoon die overlijdt aan Corona vreselijk. Ik bagatelliseer het gevaar dan ook zeker niet. Het gevaar van besmetting is daadwerkelijk aanwezig. Maar het gevaar is niet groter dan bij elke andere normale seizoensgriep.
Even ter info: In de winter van 2018 stierven er in Nederland ongeveer 8,5 duizend mensen aan de normale seizoensgriep. Het aantal dodelijke slachtoffers van het Coronavirus komt daar nog niet eens bij in de buurt. En toen was die paniek er niet.
Het is dan ook niet het virus op zich, maar de blinde paniek die er ontstaat dat er gevaar dreigt. De paniek en de maatregelen die daaruit voortkomen zijn in feite gevaarlijker dan het virus zelf.
Nu is een pandemie, zoals Corona, slechts één van de crisisvoorbeelden die ik je geef. Er kunnen ook andere crises zijn die angst en paniek veroorzaken. Denk bijvoorbeeld terug aan de bankencrisis van 2008. Of oorlogen.
Hoe dan ook is het belangrijk om je verstand erbij te houden tijdens een crisis en de feiten te zien zoals ze zijn.
Het slechtste wat je kunt doen in een crisissituatie is blindelings in paniek raken, zoals zovelen doen. Want hoe groter je angst, hoe dommer je reageert en hoe ellendiger je je voelt.
Corona kan ook je geest ziek maken!
Onlangs verscheen er een artikel in ‘De Limburger’, waarin gemeld werd dat Corona ook geestelijke slachtoffers maakt. Veel mensen leven in angst, hebben last van schuldgevoelens, raken in paniek of duiken in een depressie. Ze schrijven dat het ‘alle hens aan dek is’ bij de geestelijke gezondheidszorg.
Het is dan ook vaak moeilijk om je emoties onder controle te houden tijdens een crisis.
Maar wanneer je echter jouw emoties en angst wél onder controle houdt, en je kalm blijft en je hoofd koel houdt, dan zul je zien dat je veel verstandigere keuzes kunt maken.
Je voelt je rustiger en enorm veel beter.
En die innerlijke mentale rust is wat je zo goed kunt gebruiken in tijden van crisis.
En om je daarbij te helpen kun je de professionele sessie ‘Kalm blijven in tijden van crisis’ nu downloaden.
Je kunt kiezen uit 4 varianten:
- Hypnosesessie
- Binaurale Dagsessie
- Multiliminal
- Nachtsessie
Let op… Dit is geen flutsessie van een kwartiertje die je ergens op het internet gratis vandaan kunt plukken. Het is een zorgvuldig ontwikkelde professionele sessie die je helpt je hoofd koel te houden en je beter te voelen in deze tijden van crisis.
Kies er één of meerdere (of allemaal) en download ze nu.
Zet hem (of ze) op je smartphone, tablet of PC en luister ernaar. Je zult alles snel weer in het juiste perspectief gaan zien.
Je voelt je veel kalmer en rustiger, vrij van stress!
Deze sessie kan je enorm goed helpen om je geestelijke gesteldheid op gezond niveau te houden. Want met angst leven helpt je niet.
Download hem nu hier om super kalm te worden en te blijven bij elke crisis.
14-jarige voedselactivist zet tv-presentator op zijn plaats (video)
Kijk: Jeroen Pauw stelt Hanneke Schuitemaker van het Janssen-vaccin vraag over virussen
Nog meer slecht nieuws voor de gevaccineerden
Global warming: “Een goed georganiseerd transatlantisch wetenschappelijk complot”
VIDEO: Monsanto, het Amerikaanse monster
Kijk: Rutte begon met leugens en eindigde met leugens: ‘Hele gevaarlijke situatie’
Minister Hoekstra op de foto met Bill Gates: ‘Het gezicht van corruptie, leugens, bedrog en landverraad’
Bizarre claim slachtoffer: ‘Epstein veranderde voor mijn ogen van gedaante’
Documentaire moet uitsluitsel geven over buitenaardsen op de maan