Homepagina » Gezondheid » Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?
sociale media

Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

Het gebruik van sociale media zoals Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of Youtube, maar ook van berichtendiensten als WhatsApp en Messenger, en andere sites is een hoeksteen geworden van moderne communicatie en verbinding met mensen. De reden is dat het je in staat stelt een gevoel van verbondenheid te creëren met anderen. Maar waar liggen de grenzen?

Veel mensen zijn verslaafd geraakt aan sociale media. Duizenden mensen lopen als zombies over straat met hun ogen op hun smartphone gericht. Als mensen ergens staan te wachten, gaan ze geen gesprekken meer aan met elkaar. Nee, het ziet er tegenwoordig gek uit als jij niet met je ogen vastgelijmd zit aan je telefoon.

In restaurants zie je twee mensen tegenover elkaar zitten. Gezellig. Maar beiden zijn ze meer met hun telefoon bezig, in plaats van samen te zijn. Wat is nog normaal en wat niet?

Het sociale media-gebruik neemt voor velen zulke krankzinnige vormen aan, dat je je serieus moet afvragen waar het hier misgaat.

Waar gaat het fout?

Als je deze vraag wilt beantwoorden zul je eerst moeten weten waarom mensen op sociale media zitten. Het lijkt erop dat de sociale media-platformen een behoefte en angst tegelijkertijd creëren. Het is de angst dat je iets misloopt. Er worden door deze platforms dan ook verschillende mentale trucs gebruikt, waarmee ze hun klanten aan zich binden.

Vroeger belden we vrienden op, maar via sociale media heb je het gevoel gekregen dat je constant van de ene naar de volgende moet hoppen om op de hoogte te blijven. We liken en reageren er op los. En vervolgens zitten de anderen met hetzelfde gevoel en gedrag.

Gezien willen worden

En dan is er het stukje ‘gezien willen worden’. Mensen geven likes of reacties en hopen dat daarop weer gereageerd wordt. Ze checken constant of er al een reactie is. Of ze kijken constant of anderen hun berichtjes al geliked hebben. In feite halen de sociale media-verslaafden er een stukje bestaansrecht uit.

Ook kan verveling een rol spelen. Mensen vluchten daarmee als het ware weg uit de realiteit. Op sociale media hebben ze soms honderden of zelfs duizenden ‘vrienden’. Maar hoe realistisch is dat? In de echte wereld zijn ze vaak sociaal arm.

Uiteindelijk is het vaak een gebrek aan zelfrespect dat ervoor zorgt dat mensen veel te veel tijd spenderen op sociale media. Ze zien er de negatieve effecten niet van, omdat het sluipend gaat. En dus stellen ze geen grenzen.

Wees eens eerlijk, hoeveel tijd per dag zit jij op sociale media? Hoeveel uren per dag zit jij met je aandacht in je smartphone?

De verslaving

Er is wetenschappelijk bewijs dat wanneer je een reactie op sociale media krijgt en daarvan een notificatie ontvangt, er endorfines aangemaakt worden in je brein. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het is een morfineachtig stofje dat je een kortstondige rush geeft. Het probleem is dat er gewenning optreedt. Je hebt er dus steeds meer van nodig. En daarom zul je onbewust steeds meer tijd willen besteden aan sociale media.

20 jaar geleden zagen we dat effect ook al met e-mail, dat toen nog een beetje nieuw was. Mensen vonden het geweldig om een e-mail te krijgen. Zelfs spam vonden ze leuk.

En de marketingpsychologen achter de sociale media-platformen hebben daarvan geleerd. Daarom slaan ze je om de oren met onder andere notificaties. Zelfs als er niks bijzonders te melden is, krijg je notificaties van iets.

De gevolgen

Omdat een endorfineverslaving, net als een morfineverslaving, per definitie nooit bevredigd kan worden, leidt een sociale media-verslaving uiteindelijk tot een ontevreden gevoel. En van daaruit kun je je steeds ongelukkiger gaan voelen en zelfs depressief worden.

Eén van de oorzaken dat veel mensen depressiviteit ontwikkelen bij overmatig sociale media-gebruik, is dat je jezelf onbewust niet goed genoeg vindt.

Mensen laten namelijk meestal alleen de beste, leukste of mooiste kant van zichzelf zien op sociale media. En dat wordt vaak sterk overdreven. Daardoor voelen veel mensen zich minder, omdat ze zich toch onwillekeurig vergelijken met die anderen.

Zit je in een Facebook-groep, omdat je interesse hebt in een bepaald iets? Dan vind je daar altijd mensen die het beter doen dan jij. Zij hebben of doen wat jij wilt.

Sociale Media is eigenlijk Anti-Sociale Media

Als je al deze zaken bij elkaar optelt blijkt dat sociale media helemaal niet zo sociaal is. Het heeft juist een tegenovergesteld effect. En daarmee is het een anti-sociaal iets geworden. En dat is niet zonder gevaar, omdat de meeste mensen geen idee hebben wat het mentaal met ze doet.

Ze hebben geen idee van de slopende werking van de endorfineverslaving. Langzaam maar zeker ontwricht dit je normale leven. Je zelfrespect zakt steeds dieper weg en als je dit niet in de gaten hebt, is het heel gemakkelijk om in een depressie weg te zakken.

Dan nog hebben de meesten geen idee dat het urenlang rondhangen op Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter of Youtube ze hier gebracht heeft. En omdat ze het niet weten gaan ze maar door! En dat is de beruchte ‘sociale media vicieuze cirkel’.

Breek los uit de negatieve sociale media spiraal

Wanneer je ervoor kiest om jezelf los te breken uit deze verslaving en de sociale media-handboeien van je af te smijten, dan ga je je snel beter voelen.

Je zelfrespect en zelfwaardering stijgt. Je voelt je veel vrijer en je hebt ineens veel meer tijd over om andere leuke dingen te gaan doen. De donkere wolken verdwijnen, je creativiteit krijgt eindelijk weer de ademruimte die het nodig heeft om te floreren en je voelt je weer snel meer mens.

Maar cold-turkey afkicken van een verslaving is enorm moeilijk. En precies om die reden hebben we een sessie ontwikkeld die je daarbij helpt. Wanneer je enkele keren luistert naar de sessie ‘Vrij van sociale media verslaving’, zul je merken dat het afkicken eigenlijk vanzelf gaat.

Zonder ontwenningsverschijnselen zul je onmiddellijk een gevoel van opluchting en vrijheid ervaren. En natuurlijk is het niet zo dat je nooit meer op sociale media zult zitten. Maar na deze sessie bepaal jij hoe veel en hoe vaak je actief bent op sociale media. Je gaat actief grenzen stellen, waardoor je de touwtjes van je leven weer strak in eigen handen hebt.

Download hem nu voor jezelf of voor iemand die (nog) niet in de gaten heeft in welke vicieuze cirkel hij of zij vastzit en ervaar het krachtige positieve effect van deze sessie.

Klik hier voor meer info en downloaden

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • adam schreef:

  ben een jongen van 23 jaar,die al zijn social media accounts heeft verwijderd sind een paar maanden voel me mentaal veel beter,ben me gaan focussen op veel sporten en heb er nog nooit zo goed uitgezien en heb me nog nooit zo goed gevoeld

  0 likes
 • Willem schreef:

  Ja heel veel mensen (ook waar je het niet van veracht) lopen met gebogen hoofd over straat, buigend voor hun nieuwe God, de smart of i-phone, het is een zielige vertoning en het einde van de beschaving zo we die eens kenden. Ook politici/kamerleden zitten aan zo’n ding vast, zelf die WA von Ambsberg zit er aan vast. Nee ik niet, nooit gedaan en ik mis niets. Kijk af en toe op mn computer of er iets nieuws staat op NFN en dat is het wel.

  0 likes
  • Philip schreef:

   Het zijn de zombies van de nieuwe wereld, vandaar dat ze er niks van bakken.
   Ze hebben geen feeling meer met de realiteit, wederom, vandaar dat ze er niets van bakken!!

   0 likes
 • M schreef:

  Bewust er al jaren geleden mee gestopt met (a)sociale media.
  Voor je nieuwe vlam of one-night-stand? Tinder, etc.
  En je geeft allemaal data weg waar je mee geprofileerd wordt.

  Kroegen, theaters, nachtclubs, bioscopen, restaurants, festivals, daar maakte je nieuwe vrienden of dook je een nieuwe date op en ging je naar toe op date.
  Nu is dat net de Mc-Drive, je swiped wat en gaat avondje netflixen met een uber-eat diner.

  Hallo? Wakker worden!!!!

  0 likes
 • wolfje168 schreef:

  Als de heren van M. Python er is de zeventiger jaren van de vorige eeuw een sketch over hadden gemaakt hadden we ons rot gelachen.

  0 likes
 • jenne schreef:

  Drugs is erg, maar de moderne Ipad of Iphones is vele vele malen verslavender, en de manipulatie spreekt boekdelen, het is over de hele wereld het zelfde, beangstigent, en niet bespreekbaar, ik zie het de hele dag om mij heen, heb er geen en wil er ook geen, mùijn ordinateur is voor mijn studie, en zo s’avonds men woordje doen, maar weet dat het geheel zinloos is geworden, het is in en zielig om het aan te moeten zien, en de leiders op de Olympus wordt het wel erg gemakkelijk gemaakt, groet en sterkte allemaal !

  0 likes
 • Yvonjana schreef:

  Dat wist ze al toen dit begon in de 21e eeuw, maar eigenlijk al in de 20e eeuw toen ineens het communicatie-verkeer veranderde van mobifoons naar de eerste mobiele telefoons. Bij ons ook al weer in 1996.
  Heb daar dus nooit aan meegedaan omdat ik het kwaad al zag in de 20e eeuw.

  0 likes
 • Uknowewho schreef:

  Als je 20 jaar geleden had verteld dat we over 20 jaar met z’n allen spijkerbroeken met gaten en scheuren kopen a F 120.- hadden ze je voor gek verklaard.

  0 likes
 • Philip schreef:

  Heb alleen maar Facebook en dat alleen voor wat mainstream nieuws en wetenschappelijk nieuws.

  Er is te veel censuur op de zgn sociale media, dus is het zo al geen platform-s voor anders denkende!!

  0 likes
  • kuus schreef:

   Zwarte Piet mag ook niet meer op Facebook en ik hou zo van die Piet nog meer censuur .

   0 likes
   • Philip schreef:

    Dat niet alleen, alles wat niet politiek en wetenschappelijk correct is, word gecensureerd.
    En daar houd het trouwens niet op, alles wat niet in het plaatje past van de technocraten gaar er ook uit, het is een beetje chaotische willekeur.

    Van het moment dat er censuur optreed, maakt niet uit op welk platform, dan spreekt men over dictatuur!!
    Daarom, er is geen recht van vrijmeningsuiting, alleen als het in het plaatje past van het platform!!!!!!!

    0 likes
 • Gvanpeet schreef:

  Heb niks, alleen LinkedIn, kan ik zien wat er van mijn oud leerlingen terecht komt….ook nooit iets gehad… Ben toch al sinds 1982 aan de computer. Nooit de behoefte gehad aan die Social media. Afspraken , verjaardagen, alle mogelijke feestjes, daar moet je mee zien te leven. De rest is flauwekul!

  0 likes
 • Sjaak schreef:

  Mensen hebben niet een volledig zicht erop omdat het niet kan. Ze zeggen wel alles te zien en liegen dan om niet dom over te komen.

  0 likes
 • aravind schreef:

  De naam ‘social media’ komt wellicht van socialistische media. Alle info openbaar, is een manier om je onder druk te zetten en te beïnvloeden. Het is een machtsstructuur.

  0 likes
 • Karin schreef:

  Het is niet altijd kommer en kwel hoor: via Instagram heb ik zeer dierbare vriendschappen overgehouden , via Facebook hou ik contact met mijn klanten. You tube kan ook erg leerzaam zijn. Het is maar hoe je er mee omgaat. Ga met je tijd mee, ik download sowieso alle apps die mijn kids bezighouden, zo blijf je op de hoogte wat er speelt en kan je ze begeleiden. Het is niet te veranderen dus kan je je er beter in verdiepen !

  0 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Nooit aan begonnen en zal het nooit doen. Kijk alleen al naar die onbeschoft kamerleden die gedurende een debat maar naar dat ding zitten te loeren…

  0 likes
 • x

  Check Also

  chinese

  Chinese viroloog en klokkenluider de mond gesnoerd: ‘Corona is opzettelijk verspreid’

  Enkele uren nadat Twitter de Chinese viroloog ...

  maurice de hond

  Longarts David Prins komt op voor Maurice de Hond: ‘Dit past niet in een gezonde democratie’

  Het account van Maurice de Hond op ...

  >