Homepagina » Financieel » Dit kan niet waar zijn: “Ons bankensysteem is levensgevaarlijk”
Dit kan niet waar zijn: "Ons bankensysteem is levensgevaarlijk"

Dit kan niet waar zijn: “Ons bankensysteem is levensgevaarlijk”

De financiële wereld blijkt geen ver-van-je-bed-show. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem – met gevaar voor hun eigen baan – zien hoe de financiële wereld in elkaar zit.

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

“Ik heb iets uitgezocht en een diagnose gesteld: dat ons bankensysteem levensgevaarlijk is,” zegt Luyendijk. De conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten.

Joris Luyendijk is journalist en schrijver. Tussen 1998 en 2003 woonde hij achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Bekende boeken van hem zijn o.a. ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’ (1998) en ‘Het zijn net mensen’ (2006). Joris Luyendijk woont sinds mei 2011 in Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhoudt over de financiële wereld in Londen. Vond je deze video interessant? Denk er dan aan het artikel met je vrienden te delen op Facebook.

Boekentip: Dit kan niet waar zijn

[TU Delft]


Vind je dit waardevol? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Super interessant wat hij vertelt en zijn boek zal vast vele malen interessanter zijn.
  Ik hou me al lange tijd bezig met de NWO en geheime genootschappen wat hier mooi op aansluit aangezien een groot percentage van die mensen in de top zit. Het lijkt er helaas op dat Joris daar nog weinig kaas van gegeten heeft en denkt dat het systeem nog te ‘redden’ is. Zou een mooi vervolgonderzoek zijn!

  5 likes
 2. In de komende jaren zal zich in de wereldgebeurtenissen een ontstellende kentering manifesteren. De Verenigde Staten, Engeland, West-Europa en het Midden-Oosten zullen hier gewelddadig bij zijn betrokken.

  http://www.biblical-truth.com/nederlands/boeken – (Download) Boek

  DE VERENIGDE STATEN EN GROOT BRITTANNIE IN DE PROFETIEN

  Meer deze site 31 juli 12:00

  4 likes
 3. Geld, hebzucht en macht, dat is onze geschiedenis, De Banken, creeren geld uit niets, gebakken lucht is het woekerrente’s, bonussen niets is voor hen teveel, Bloedgeld kun je het vandaag de dag beter noemen,….Miljoenen zijn door het papieren vod om de meest vreselijkste manieren om het leven gebracht,….het is gewoon gedrukt papier gedelfd uit hout een boom,….Een boom een mooie waardevolle natuurverschijning, die zware stormen heeft doen overleven,…De boom, dat doet mij denken aan een klein meisje uit Amsterdam die vanuit haar achterhuis altijd haar bewondering uitte voor de grote boom in haar achtertuin die daar de vogeltjes op de takken van de boom zag zitten en hoorde fluiten,….niet wetende dat de mooie boom in haar achtertuin voor geschiedenis zou zorgen in onze tijd,……In het concentratiekamp is ze overleden,…….Geld, gemaakt zoals van een boom uit haar achtertuin, heeft uiteindelijk haar leven gekost want ze was van geen waarde, was ze maar een gedrukt papiertje geweest, dan was haar veel leed, pijn, en verdriet bespaart gebleven!

  https://www.youtube.com/watch?v=DOMW6NR0EHk

  4 likes
 4. Het logo van de TU met het Illuminatie vlammetje ……

  3 likes
 5. Joris Luyendijk is een professionele mist en rookgordijn maker – valse oppositie. Het probleem met zijn kritiek dat hij de kern met rust laat van het systeem die hij voor de schijn aanvalt. De 2 essentiële omissies die bij hem (en niet alleen bij hem) altijd opvallen zijn: het geldsysteem, de bankensplitsing. Hij en veel andere “critici” van het establishment die de mainstream media breed in beeld brengen zijn opvallend consequent in het vermijden van deze 2 thema’s: het geldsysteem, bankensplitsing. Een constante van deze valsspelers is dat ze het slecht geïnformeerde publiek proberen zich goed te laten voelen met “kritiek” op details terwijl hun duidelijk doel is om geen oplossing van de economische “crisis” te bereiken. Zulke lieden magnetiseren de aandacht van een bezorgd tot zeer ontevreden maar niets vermoedend publiek met bombarie en media effecten naar bijzaken, naar symptomen en niet naar oorzaken. Zo kan het geldsysteem zijn uitbuitende rol door blijven spelen zonder dat de gedupeerden weten waar de economische ellende vandaan komt. Sterker nog: men weet te beweren dat de economie geen wetenschap is omdat de economen geen “crisis” hebben voorspeld. Nou, wie het geldsysteem echt snapt, en de rol van de Glass-Steagall Act in de geschiedenis kent, weet dat de “crises” wetenschappelijk gepland, voorbereid en uitgevoerd werden. En de rol van de lieden als Wijffels, Engelen, Broere en veel anderen die ruime aandacht krijgen in de mainstream media is deze trieste realiteit achter een rookgordijn te houden en zo deze uitbuitende stand van zaken een zo lang mogelijk leven te geven.

  1 likes
  • Sjef Nieuw Amsterdam

   Het massaal drukken van bankbiljetten over de gehele wereld kan natuurlijk niet steeds verder gaan…..al deze triljoenen bankbiljetten representeren geen enkele waarde meer. Voorheen kon men bankbiljetten nog omruilen voor goud of zilver en hadden bankbiljetten dus nog een basis waarde. Tevens zijn alle landen al vele jaren enorme schulden aan het oplopen…ook de ECB centrale bank drukt steeds triljoenen bankbiljetten…zodat al die vele opgelopen schulden van de landen met hetzelfde waardeloze bankpapier vereffend kan worden. Onroerend goed, goud en zilver, antiek en andere materialen met een intrinsieke basis behouden wél een waarde ! Dus zijn bij voorbeeld gouden en zilveren enz. munten straks wél omruil baar voor voedsel enz. enz.

   0 likes
 6. Ik ken het boek een goede man slaat soms zijn vrouw niet maar in mijn wereld
  slaat alleen een slechte man zijn vrouw soms.

  0 likes
 7. Heeft hij ook een oplossing?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

deutsche bank

Hoe u gaat meebetalen om Deutsche Bank, de bank van foute miljardairs en terreurverspreiders, overeind te houden

Deutsche Bank is technisch failliet. Hetzelfde geldt ...

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.