Financieel

Dit kan niet waar zijn: “Ons bankensysteem is levensgevaarlijk”

Help ons door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De financiële wereld blijkt geen ver-van-je-bed-show. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem – met gevaar voor hun eigen baan – zien hoe de financiële wereld in elkaar zit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

“Ik heb iets uitgezocht en een diagnose gesteld: dat ons bankensysteem levensgevaarlijk is,” zegt Luyendijk. De conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten.

Joris Luyendijk is journalist en schrijver. Tussen 1998 en 2003 woonde hij achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Bekende boeken van hem zijn o.a. ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’ (1998) en ‘Het zijn net mensen’ (2006). Joris Luyendijk woont sinds mei 2011 in Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhoudt over de financiële wereld in Londen. Vond je deze video interessant? Denk er dan aan het artikel met je vrienden te delen op Facebook.

Boekentip: Dit kan niet waar zijn

[TU Delft]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
8 jaren geleden

Ik ken het boek een goede man slaat soms zijn vrouw niet maar in mijn wereld
slaat alleen een slechte man zijn vrouw soms.

workshop
workshop
8 jaren geleden

Super interessant wat hij vertelt en zijn boek zal vast vele malen interessanter zijn.
Ik hou me al lange tijd bezig met de NWO en geheime genootschappen wat hier mooi op aansluit aangezien een groot percentage van die mensen in de top zit. Het lijkt er helaas op dat Joris daar nog weinig kaas van gegeten heeft en denkt dat het systeem nog te ‘redden’ is. Zou een mooi vervolgonderzoek zijn!

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Echt wel.

JansTerZeijle
JansTerZeijle
8 jaren geleden

Heeft hij ook een oplossing?

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x