Homepagina » Archeologie » Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot
Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot

Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot

Tot 2001 werden twee van de meest bijzondere Egyptische steden als verloren beschouwd. Toen kwam de Franse archeoloog Franck Goddio, die een uitzonderlijke ontdekking deed op de zeebodem.

Meer dan 1000 jaar lag Thonis-Heracleion verborgen onder het wateroppervlak. In de resten van machtige tempels woonden vissen en hiërogliefen werden bedekt met alg. Het kostte Goddio meerdere jaren om de stad te verkennen.

Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot

Nijlgod Hapy (Franck Goddio)

Hij ontdekte ook Canopus, die in 1933 werd herontdekt door een Britse legerpiloot. De bijzondere vondsten zijn binnenkort te zien in het British Museum. De expositie Sunken Cities: Egypt’s Lost World start 19 mei. Volgens curator Aurelia Masson-Berghoff worden enkele van de grootste archeologische mysteries ontrafeld.

Thonis-Heracleion en Canopus zijn waarschijnlijk zo rond 700 voor Christus gesticht en fungeerden als handelsknooppunt tussen het oude Egypte, Griekenland en het Middellandse Zeegebied.

Als gevolg van een aantal natuurlijke fenomenen, waaronder een stijgende zeespiegel en aardbevingen, werden de steden verzwolgen door de zee. In de ruïnes zijn veel standbeelden van Ptolemaïsche goden gevonden. Dat waren menselijke versies van een zeer oude Egyptische god, de heilige stier Osiris-Apis. Die werd in Griekenland Serapis genoemd.

Tijdens de expositie worden een aantal van deze Grieks-Macedonische heersers die afgebeeld staan als Egyptische farao’s getoond. Het grootste voorwerp is een standbeeld van Nijlgod Hapy, die werd gezien als de bron van het leven voor heel Egypte. Het standbeeld is bijna vijf meter hoog en weegt ongeveer zes ton.

Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot

Een tablet met hiërogliefen dat te zien zal zijn (Franck Goddio)

Goddio ontdekte ook 69 schepen op de zeebodem, de ‘grootste verzameling boten ooit gevonden’. “Wat je moet weten is dat slechts vijf procent is opgegraven,” benadrukt de curator. “Ze hebben veel materiaal achtergelaten.”

Bekijk hieronder een filmpje over de tentoonstelling:

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Egyptisch Atlantis: dat kan met Nederland ook gebeuren; ONDER de dijken deugd het hier niet.

  8 likes
 • onbekend schreef:

  Ze heet: Nefertete ! Niet: titi

  2 likes
 • Gaston schreef:

  Heel interessant allemaal. Hoe zit het trouwens met dat graf van Nefertiti waarvan men een tijdje geleden beweerde dat men het waarschijnlijk had teruggevonden? Daar hoor ik niets meer over.

  6 likes
 • x

  Check Also

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  >