Archeologie

Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot

Help ons door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tot 2001 werden twee van de meest bijzondere Egyptische steden als verloren beschouwd. Toen kwam de Franse archeoloog Franck Goddio, die een uitzonderlijke ontdekking deed op de zeebodem.

Meer dan 1000 jaar lag Thonis-Heracleion verborgen onder het wateroppervlak. In de resten van machtige tempels woonden vissen en hiërogliefen werden bedekt met alg. Het kostte Goddio meerdere jaren om de stad te verkennen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png
Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot
Nijlgod Hapy (Franck Goddio)

Hij ontdekte ook Canopus, die in 1933 werd herontdekt door een Britse legerpiloot. De bijzondere vondsten zijn binnenkort te zien in het British Museum. De expositie Sunken Cities: Egypt’s Lost World start 19 mei. Volgens curator Aurelia Masson-Berghoff worden enkele van de grootste archeologische mysteries ontrafeld.

Thonis-Heracleion en Canopus zijn waarschijnlijk zo rond 700 voor Christus gesticht en fungeerden als handelsknooppunt tussen het oude Egypte, Griekenland en het Middellandse Zeegebied.

Als gevolg van een aantal natuurlijke fenomenen, waaronder een stijgende zeespiegel en aardbevingen, werden de steden verzwolgen door de zee. In de ruïnes zijn veel standbeelden van Ptolemaïsche goden gevonden. Dat waren menselijke versies van een zeer oude Egyptische god, de heilige stier Osiris-Apis. Die werd in Griekenland Serapis genoemd.

Tijdens de expositie worden een aantal van deze Grieks-Macedonische heersers die afgebeeld staan als Egyptische farao’s getoond. Het grootste voorwerp is een standbeeld van Nijlgod Hapy, die werd gezien als de bron van het leven voor heel Egypte. Het standbeeld is bijna vijf meter hoog en weegt ongeveer zes ton.

Egyptisch Atlantis: Verloren steden geven na meer dan 1000 jaar geheimen bloot
Een tablet met hiërogliefen dat te zien zal zijn (Franck Goddio)

Goddio ontdekte ook 69 schepen op de zeebodem, de ‘grootste verzameling boten ooit gevonden’. “Wat je moet weten is dat slechts vijf procent is opgegraven,” benadrukt de curator. “Ze hebben veel materiaal achtergelaten.”

Bekijk hieronder een filmpje over de tentoonstelling:

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Egyptisch Atlantis: dat kan met Nederland ook gebeuren; ONDER de dijken deugd het hier niet.

Gaston
Gaston
8 jaren geleden

Heel interessant allemaal. Hoe zit het trouwens met dat graf van Nefertiti waarvan men een tijdje geleden beweerde dat men het waarschijnlijk had teruggevonden? Daar hoor ik niets meer over.

onbekend
onbekend
8 jaren geleden

Ze heet: Nefertete ! Niet: titi

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x