Financieel

Einde van de banken? Populaire alternatieve munt met gezicht van David Bowie maakt centrale banken nerveus

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén van de beste manieren om de wet in eigen hand te nemen is het ontwikkelen van alternatieve munteenheden, zodat mensen centrale banken en commerciële banken omzeilen.

Over de hele wereld zijn al succesvolle initiatieven bedacht. In Londen is sinds kort een interessante alternatieve munteenheid met het gezicht van artiest David Bowie in omloop. Met deze Brixton Pound worden winkels in de Zuid-Londense wijk ondersteund.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een Brixton Pound heeft dezelfde waarde als een Britse pond en kan op speciale adressen ingewisseld worden. Op de biljetten zijn ook andere gezichten te zien, waaronder dat van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh, die korte tijd in de wijk heeft gewoond. Er zijn in Groot-Brittannië meerdere lokale valuta in omloop.

Financiële activist

Projectmanager Tom Shakhli zei: “Mensen gebruiken deze munteenheid omdat ze zich verbonden willen voelen met dit gebied. Elke keer dat je ermee betaalt, ben je een soort financiële activist.”

Shakhli wil een duidelijk signaal geven aan de banken en een alternatief bieden voor het huidige monopolie. “Wat is geld? Moet het worden gecreëerd door de overheid of banken? Waarom kan het niet lokaal in omloop worden gebracht? Waarom kunnen op de biljetten geen popsterren of zwarte historici staan?” vroeg hij zich af. “Moeten er per se figuren uit het establishment op staan?”

Vouchers

Er zijn al meer dan 200 lokale bedrijven die de Brixton Pound accepteren als betaalmiddel. De populaire munteenheid maakt centrale banken nerveus. Overal in Groot-Brittannië duiken lokale valuta op: de Oxford Pound, Kingston Pound en Palace Pound om er maar een paar te noemen.

De Britse centrale bank wordt vanwege de populariteit van deze valuta gedwongen om te reageren. In een document schrijft de Bank of England dat ‘lokale valuta een aanzienlijke en onvoorziene impact hebben op de economische activiteit’. De bank wil proberen de lokale valuta te verbieden. Volgens de centrale bank zijn het vouchers en geen bankbiljetten.

[The Anti-Media via MarketWatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x