Homepagina » Financieel » Elon Musk: “Automatisering maakt universeel basisinkomen onvermijdelijk”
Elon Musk: "Automatisering maakt universeel basisinkomen onvermijdelijk"

Elon Musk: “Automatisering maakt universeel basisinkomen onvermijdelijk”

Tesla-baas Elon Musk stelt voor dat iedereen een basisinkomen krijgt omdat robots onze banen overnemen.

“Er is een goede kans dat we eindigen met een universeel basisinkomen,” zei Musk in een interview met CNBC.

Dat komt volgens hem omdat we steeds meer robots inzetten om werk van ons over te nemen. Hij ziet eigenlijk geen andere mogelijkheden.

Zelfrijdend

Vrachtwagens worden in de toekomst bijvoorbeeld zelfrijdend, waardoor veel minder chauffeurs nodig zijn.

Als gevolg van de automatisering zullen er banen verdwijnen, maar er zullen ook weer andere banen bijkomen.

Vrije tijd

Musk is positief over een toekomst waarin robots onze taken overnemen. “Mensen krijgen meer tijd voor andere dingen, meer complexe en interessante dingen,” zei hij. “En zeker ook meer vrije tijd.”

In een land met een basisinkomen krijgt ieder individu iedere maand een bepaald bedrag van de overheid. Diverse landen experimenteren al met zo’n inkomen.

Beluister het interview hieronder terug.

[CNBC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Ben er tegen. Onze vrijheid staat op het spel. Dit is een dikke vette waarschuwing.

  9 likes
  • De jongens van het grote geld gaan daar geen zeggenschap in hebben, al doet Musk suggereren dat het hun goedheid is en je onder hun controle staat.
   Man man wat een bluffer, daar hebben we er al zo veel van gehad, gaap.
   Maar het is maar een conceptje, een zorgvuldig uitgedacht toneelstukje van uitgekiende tekst voorzien.
   Dat hele concept waar hij de talkin head in is, is een aanfluiting.
   Schoenmaker hou je bij je leest, ga zorgen dat je auto’s fatsoenlijk en gesmeerd lopen en je verder nergens mee bemoeien.

   1 likes
   • Ze hebben zich de Tesla energie toege-eigent, dachten er rijk mee te worden en zo de wereld te kunnen domineren. De smiechten.
    Vrije energie is niet van hun, dat is voor ons allemaal en gratis.
    Gelukkig werkt niets naar behoren in hun handen dus de totale controle over de mensheid is daarmee mislukt.

    3 likes
  • Truth!

   namaste

   2 likes
  • Hehe! Eindelijk iemand die het ziet wat nodig is. Nu nog een grote groep dombo’s in de Nederlandse politiek.

   1 likes
 2. “Van de week is er alweer een Tesla auto in de brand gevlogen.”

  Nadat deze met hoge snelheid tegen een boom was gereden vanwege een fout van de bestuurder.. Ik zie dan ook niet in waarom dat relevant is…

  5 likes
 3. is allemaal onderdeel van de nwo denk na

  4 likes
  • En wat is een beter alternatief!?
   Precies dat is er niet. De huidige gang van zaken is niet houdbaar laat staan dat het ooit eerlijk was aangezien bedrijfseigenaren de winst in eigen zak steken ipv het gelijk te verdelen over alle mensen die de winst mogelijk hebben gemaakt. Maja je moet het accepteren hè want weglopen kan niet zomaar want dan heb je geen inkomen meer en wordt het voorzien in je levensonderhoud wel erg lastig gemaakt.

   4 likes
 4. Voor iedereen die tegen is;

  We hebben in Nederland 4,6 miljoen uitkeringen! Ja, een AOW is ook een uitkering, niet alleen weer aan mensen in de Bijstand denken.. (AOW, WAO, WIA, WWB, IAOW, enz..)
  Er zijn -nu- ongeveer 30.000\40.000 vacatures beschikbaar. Need say more, of snappen we het nog steeds niet? Er zijn voor miljoenen mensen GEEN bannen en dit gaat alleen maar erger worden. Banken hebben geen personeel meer nodig als dadelijk alles op Blockchain draait. Belastingdienst idem. Vrachtvervoer wordt autonoom zoals al het vervoer. Alleen mensen met een goede degelijke vaste baan zijn tegen, want zij voelen zich zoveel beter als al die thuiszitters (oh nee, werklozen!)

  Sterker nog; een basisinkomen is een Recht als de regering geen banen voor het volk kan scheppen (lees de wet maar door) ps. Waar willen we dan Miljoenen banen vandaan halen als er maandelijks duizenden mensen maar ontslagen blijven worden? Niet, en die gaan ook nooit meer komen!

  Dan nog een ding, deze massa geeft altijd af op de zogenaamde Tokkies in de bijstand, maar 63% in de WWB zijn buitenlanders! Raar dat het altijd over de blanke WWB-er
  gaat, maar je problemen benoemen in dit land, schijnt al jaren een probleem te zijn!!!

  8 likes
  • Dat is wel zo, maar dit is een truck van de elite om ons iets moois voor te spiegelen.
   Het overduidelijk dat Elon Musk niet te vertrouwen is.
   Als je niet mee werkt met de Elite of gemindcontroled bent kan je niet binnen een paar jaar een mega bedrijf op zetten.

   1 likes
 5. Als het zo zou zijn dat dit voorstel realiteit wordt , dan heeft de elite een heel machtig wapen in handen .Mocht je naar hun idee uit de pas lopen , dwz dat je kritiek uit op het beleid of iets dergelijks , kunnen ze de geldkraan dichtdraaien als vorm van straf !!

  1 likes
  • Dat kan nu ook al.

   Wat nu niet kan is zeggen nee dank je baas met dit soort belachelijke voorwaarden ga ik niet instemmen. Hoe meer schaarste aan werk des te meer belachelijke voorwaarden worden aangedragen.

   Je gaat ook voorbij aan het gegarandeerde deel wat bij zo’n basisinkomen hoort. Ofwel juist door het gegarandeerd te maken kan die kraan niet dichtgedraaid worden.

   4 likes
 6. Musk Tesla baas noemen is niet op zijn plaats.
  Van de week is er alweer een Tesla auto in de brand gevlogen.
  Dus hem de baas van Tesla noemen gaat wel ver.
  Je ziet dat Tesla na zijn aardse leven nog steeds niet over zich laat lopen, before our very eyes.

  4 likes
 7. .Ik zie er geen kwaad ïn.

  3 likes
 8. Tesla baas Elon Musk laat ook nog even van zich horen.
  Lekker belangrijk wat hij zegt.

  2 likes
 9. Een basisinkomen die gericht is op de basis van het bestaan die een soort van overleven is , en waar deze mee financieel de mens tegemoet komt , om het plaatje daarmee te kunnen onderhouden die gericht is op overleven dat is zeker de moeite waard om dat in te voeren, deze basis is en zal dan alleen gericht moeten zijn op de voedsel , het wonen, en de warmte waarin de mens zich tegen moet beschermen , deze basis legt aan het bestaan van de mensheid , die zich tegen de natuurkrachten moet beschermen , met warmte in het wonen in koude dagen ,met een voedsel tegen een tekort , waarin een basis aan de basis legt van het primaire bestaan die daar nodig voor zijn, daar kan een basis zeker met het geldstelsel die eigenlijk de heerschappij voert , misschien niet altijd leuk maar een tijdelijke oplossing zijn voor een tekort , van deze basis … de mens zal zelf de oplossing moeten creëren , want het heeft deze ook zelf bedacht , daar zal geen geloof of god of wat dan ook zich mee bemoeien . want ook deze leggen aan de basis van zijn de creaties van de mens en van de kracht en van een overleven , en als het er wel mee bemoeit word het allemaal een complexiteit van concepten van dat is goed en dat is slecht …en dat word ingevuld door de verhalen van een ieder die hier zijn verhaal doet.. met zijn eigen concepten van de complexheid zelf die ieder voor zich zelf invult …net als wat ook hier word ingevuld zal het complex over kunnen komen …..omdat ieder er een verhaal van maakt word de basis geheel complex..en er word dan van alles gezegd die juist alles ondermijnt, een basis inkomen gericht op levens onderhoud ja die mag er zeker komen…

  0 likes
 10. Geweldig, eindelijk gaat lukken waar mensheid al eeuwen mee bezig is: dingen zo organiseren dat je met minder werk meer voor elkaar krijgt.. Met robots gaat dat nu lukken. Dan ook niet zeuren. Deel vh hoofdwerk verschuift naar ander hoofdwerk. Handjeswerk zal minder worden maar er blijven ambachtelijke werkzaamheden over die lastig te robotiseren zijn. Maar daar moet je dan natuurlijk wel goed in zijn. Dat is niet iedereen gegeven. Dsn is ern basisinkomen wel zo eerlijk

  0 likes
 11. okay, maar dan een vette basisinkomen voor iedereen! maar dan ook een vette van ongeveer 2500 euro, als er straks geen banen meer bestaan!

  0 likes
  • Ja want dat levert natuurlijk ook totaal geen inflatie op ofzo. Al het andere blijft op een magische manier gelijk. Het sprookje van steeds minder werken en steeds meer vrije tijd – dat beweerden ze in de jaren 50 ook al. Alleen de vrije zaterdag kwam erbij en dat was het wel zo’n beetje. Je werkt straks voor de kat haar vagina, want het eerste dat bedrijven na invoeren van een basisinkomen gaan doen is het fors verlagen van de salarissen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt die nog wel een baan krijgen. Wat meteen de overheid voor een fors probleem stelt want die heeft de inkomenstenbelasting nodig om de financiering rond te krijgen. Dan maar belastingheffing bij die bedrijven zegt u? Die gaan dan gewoon naar het buitenland met hun robots. Toedeledoki! Mensen, als u een basisinkomen wilt zult u het zelf moeten gaan regelen middels bitcointechnologie en de overheid, politici, banken en het bedrijsleven er op alle mogelijke manieren buiten zien te houden. U dacht toch niet dat die dit in gaan voeren op een wijze dat alleen u voordeel heeft? En dan nog zult u snel de werkelijkheid van de echte wereld leren kennen waarin je niet zomaar extra geld kunt bijdrukken zonder gevolgen voor de inflatie en zonder de grenzen op slot te doen voor de massale instroom van goudzoekers die het gevolg zal zijn.

   0 likes
 12. Die Aliens (indien ze bestaan) hebben toch ook geen loon en loonklassen? Daar heeft ook iedereen een basisinkomen, of beter gezegd, helemaal geen inkomen. Alles is gratis voor iedereen.

  0 likes
 13. In de toekomst werken we allemaal 6u en omdat alles automatisch is is alles goedkoper, dus moeten we niet meer zoveel verdienen. Dan kunnen we ons bezighouden met andere zaken zoals cultuur, zelf eten maken (ipv kant en klaargerechten), kinderen opvoeden, … .

  0 likes
 14. De toekomst die Musk en zijn enge kliek voor u hebben bedacht, is er één waar ook wat u denkt, vind, voelt, wilt geprogrammeerd is op uw ‘vast schijf’.
  ‘Singulariteit’ noemen ze dat. Mens wordt machine.
  Nanotechnologie, transhumanisme en jijzelf:
  http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M5&s=M13&ss=P1797&l=NL

  Burgemeester Adultaleb heeft al besloten wat voor dystopische toekomst de Rotterdammers – ongevraagd – wordt opgedrongen; codewoord ‘resilient’, volgzaam, onderdanig – maar het is INHUMAAN:
  http://www.100resilientcities.org/resilience#/-_/

  the three overlapping revolutions which will define our lives in the decades to come:
  • The genetics revolution will allow us to reprogram our own biology.
  • The nanotechnology revolution will allow us to manipulate matter at the molecular and atomic scale.
  • The robotics revolution will allow us to create a greater than human non-biological intelligence. http://singularityhub.com/2016/04/19/ray-kurzweil-predicts-three-technologies-will-define-our-future/

  And the first re-engineered human is not far off, either.
  “It will come within the next year, probably initially to offset some disease,” he predicts.
  “If you want to be at the head of the class in future you are going to have to be enhanced,” he says matter-of-factly.
  Disruptive technology
  Ray Kurzweil, Google’s chief engineer and the man who has become synonymous with the concept of singularity – the tipping point when artificial intelligence overtakes human brainpower.
  http://www.bbc.com/news/technology-25000753

  the working groups of the Industry 4.0 platform,
  http://www.kuka-robotics.com/en/pressevents/news/NN_150206_Hannover_Messe.htm

  Om het verhaal een beetje compleet te maken – alles wat Regering, Kamer, bureacraten verzwijgen – nog dit:
  UN Seeking Full-Spectrum Biometric Dominance of the Human Race

  The UN has announced a plan to biometrically track every citizen on Earth –
  to collect and store all the information about our facial features, fingerprints, iris codes, DNA and anything else that might be useful to them to identify each one of us indivi-dually.
  This information would then be stored in a central database in Geneva, and ostensibly used to improve our lives and increase their capacity to better serve us.
  cashless society
  a veritable gold mine for totalitarian governors, and with the ability to remotely shut down anyone’s ability to purchase or conduct business transactions, the implications for tyranny are frightening.
  the worst part is that it is set up to be mandatory in 2020.
  http://www.wakingtimes.com/2014/03/28/cashless-society-almost-sinister-implications/
  http://findbiometrics.com/ writes…

  Breed Maatschappelijk Debat, EERST!
  ‘Ik zeg, NIÉT DOEN! (die inhumane ‘Singulariteit’, schiet de voorstanders snel af heel ver het heelal in.

  0 likes
 1. Pingback: Silvia's Boinnk!!!

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

elektrisch rijden

Deutsche Post DHL experimenteert met elektrisch rijden. Dit zijn de desastreuze gevolgen

Elektrisch rijden begint voor Deutsche Post DHL ...