Homepagina » Buitenland » “We dreigen in Europa af te glijden naar neofascistische toestanden”
"We dreigen in Europa af te glijden naar neofascistische toestanden"

“We dreigen in Europa af te glijden naar neofascistische toestanden”

Viroloog Marc Van Ranst vraagt zich in De Morgen af wanneer je de situatie in Europa anno 2016 mag vergelijken met een 21e-eeuwse versie van ontluikend fascisme. “Waarom zouden we niet mogen waarschuwen tegen een potentieel gevaarlijke evolutie die voor onze ogen, en niet eens meer in slow motion, zichtbaar wordt in onze samenleving?”

Terwijl politieke partijen ‘als rechtgeaarde hoeren naar de stem van de rechtsgeaarde kiezer hengelen’, somt Van Ranst een aantal signalen op die erop wijzen dat we in Europa dreigen af te glijden naar neofascistische toestanden.

Eigen volk eerst

Ten eerste maken overheden en politici zich schuldig aan het demoniseren en ontmenselijken van oorlogsvluchtelingen uit het Midden-Oosten. De bevolking wordt tegelijkertijd systematisch opgezet tegen hun godsdienst. Deze vorm van eigen-volk-eerst nationalisme is een belangrijk onderdeel van fascisme en nazisme, aldus Van Ranst.

Hij wijst erop dat in Duitsland een belangrijk deel van de bevolking voorstander is van het idee van de leidster van een extreemrechtse partij om vluchtelingen die de grens willen oversteken met kogels te beschieten.

Nazipraktijken

Het fouilleren en beroven van oorlogsvluchtelingen door de Deense en Zwitserse grenspolitie stuit op weinig tot geen Europese tegenstand, iets wat doet terugdenken aan nazipraktijken, zegt de viroloog. Hij voegt daaraan toe dat in meerdere Europese landen openlijk vraagtekens worden gezet bij de Conventie van Genève, het verdrag over de universele mensenrechten die iedereen een leven in waardigheid garandeert.

De obsessie met dreigingen resulteert daarnaast in het verlies van individuele en collectieve vrijheden en in het militariseren van de politie. Democratische rechten zoals stakingen en demonstraties dreigen aan banden gelegd te worden, merkt Van Ranst nog op.

[DeMorgen]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wordt toch eens wakker
Wordt toch eens wakker
5 jaren geleden

De ongecontroleerde immigratie van miljoenen mensen met een totaal andere cultuur (moslims) is gedoemd op een enorm drama uit te lopen.

Koffie tijd
Koffie tijd
Reactie op  Wordt toch eens wakker
5 jaren geleden

Ik denk dat het tijd is voor een bakkie koffie ( om even helder na te denken voordat je schrijft ).
Als het een groep ( Christenen ) zouden zijn zou het precies op het zelfde drama uitlopen .

Die zouden immers goed begeleid worden en niet aan hun over gelaten worden.

Moslims bij deze krijgen geen begeleiding en worden overgelaten aan hun lot en ook beroofd in sommige landen ( Zoals de Nazi’s dat deden).

Wijzen naar mensen die uit elkaar zijn gedreven is geen heldendaad . Puur een weerspiegeling van je caracter ( Wich is F.ked Up).

dimmer
dimmer
Reactie op  Koffie tijd
5 jaren geleden

Bij jou wordt t weer tijd voor je pilletje.

Wordt toch eens wakker
Wordt toch eens wakker
Reactie op  Koffie tijd
5 jaren geleden

Zzzzzzzzzzzzzz dream on

WouterV
WouterV
Reactie op  Wordt toch eens wakker
5 jaren geleden

Als iedereen zo denkt zoals jij dat doet dan is de kans groot dat dat ook gaat gebeuren. Maar als je positief er tegen aankijkt en in gedachte houdt dat er al miljoenen moslims in Europa wonen en waar de meesten gewoon nette burgers zijn dan hoef je niet te doemdenken. Ik snap best dat het voor sommige angstig kan zijn dat er zoveel deze kant opkomen, maar die angst is meestal het gevolg van te weinig kennis van zaken of van verkeerde info. Ik zal even een feit opnoemen dat moslims niet zorgen voor meer onveiligheid, en die feit is het aantal moorden in Nederland. De afgelopen 15 jaar zijn er steeds meer moslims in Nederland er bijgekomen, maar het aantal moorden is met meer dan 50% gedaald in diezelfde periode. Daarmee wil ik niet zeggen dat hoe meer moslims hoe minder moorden, maar dat er totaal geen verband is tussen onveiligheid en moslims. Natuurlijk zijn er moslims die crimineel gedrag vertonen, en zeker zit er in de moslimcultuur aspecten die verbetert moeten worden wat betreft vrouwen en homosexuelen, maar die zitten er ook in sommige Nederlandse subculturen. Nee we moeten ons niet banger laten maken dan nodig is, want dan maak je er een nog onprettigere samenleving van.

Ikke
Ikke
Reactie op  WouterV
5 jaren geleden

Toen ze in Zweden een paar jaar geleden de grenzen hadden open gezet voor gelukszoekers zijn het aantal verkrachtingen gestegen met 700%.
De gevangenissen zitten ook vol met allochtonen en gelukzoekers, dus dat zegt genoeg.

Laat ze maar lekker hun geluk zoeken in Libanon, sauoedi , Turkije, Irak, Jordanië of Egypte.
Dan zijn ze bij hun eigen soort en cultuur, dus voelen ze zich ook meer thuis en gewenst.

Hoe zouden ze in het het Midden Oosten reageren als wij met miljoenen christenen daarheen vluchten?!

Gewoon opvangen in afgesloten kampen en daarna met de trein weer terugsturen .
In Australië doen ze dat ook.

Je moet is aan mijn buurman vragen hoe hij over gelukzoekers denkt nu zijn dochter van 11jaar regelmatig word nagefloten en geroepen door een groep gelukzoekers .

Het zwembad dreigt ook te gaan sluiten omdat ze van de gemeente vrijzwemmen hebben gekregen. Er staan hele groepen gelukzoekers met hun handen onder water met hun P… te spelen en lopen constant bij de kleedhokjes te kijken. De sauna hebben ze al gesloten. De bewoners blijven nu massaal weg uit dat zaadwater!

Iekke5
Iekke5
Reactie op  Ikke
5 jaren geleden

Bij ons in het dorp is er veel minder criminaliteit sinds er asielzoekers zijn.
Zo kan het verkeren .

Oh ja is las ergens dat er 1000% meer werd gezwomen in zee dan in ons meertje achter in de wei.
Meer onzin heb ik ff niet.
In 1945 had ik u met een lach op mijn gezicht op uw mond @€&)@

enkidoe
enkidoe
Reactie op  Iekke5
5 jaren geleden

Typisch, extreem links noemt tegenstanders meteen weer fascistisch. We weten allemaal wat de politieke voorkeur van Adolfje was.

Ondertussen blijft extreem links pro-apartheid, segregatie en ongelijkheid.

an argie
an argie
Reactie op  Ikke
5 jaren geleden

Inderdaad
Het Zionistische Von Couenhove-Kalergi plan (1926), met als doel de uitroeiïng van het blanke ras, is in volle gang gezet. Net als de propaganda van het multi-culturalisme

Daarom mag men niet meer nationalistisch zijn. Daarom worden alle verkrachtingen in de media in heel Europa verzwegen. Daarom wordt niet verteld dat het grootste deel van de mensen die in de gevangenissen zitten, niet van autochtone afkomst zijn, Daarom wordt iedereen, zelfs zij die enkel en alleen feiten laten zien, stelselmatig uitgemaakt voor racist, antisemiet, neo-nazi etc.

Ken de DAADWERKELIJKE geschiedenis van het Zionisme en begrijp de wereld waarin we nu leven. Dit gaat allemaal volgens een vooropgezet plan dat al meer dan 140 jaar gaande is!

WORD NU EINDELIJK EENS WAKKER MET ZIJN ALLEN!!!

Max
Max
Reactie op  WouterV
5 jaren geleden

Wat een onzin!

Sunshine
Sunshine
Reactie op  Wordt toch eens wakker
5 jaren geleden

Precies de bedoeling en daarom wordt er niet ingegrepen.

frans
frans
Reactie op  Wordt toch eens wakker
5 jaren geleden

Help dan mee om dat te voorkomen!

Neo
Neo
5 jaren geleden

Ik vind het prima dat “we” een minder slappe aanhouding aannemen dan in enkele verloren decenia hiervoor.

IFF
IFF
5 jaren geleden

Van Ranst blijf bij uw pokken en de griepvaccins a.u.b! Als het fascisme ooit terug keert zal dat onder het mom van antifascisme zijn. Het enige wat nodig is om het huidige kwaad te doen zegevieren, is dat burgers, in de meeste gevallen brave mensen mijnheer Van ranst, niets doen, zwijgen en hun blinde leiders volgen recht naar de afgrond. Stop om te beginnen met de schoothond, de bange poedel te spelen van het gevaarlijkste kartel ooit: de VS en zijn NAVO oorlogsmachine die constant gevoed moet worden!!!

Eli020
Eli020
Reactie op  IFF
5 jaren geleden

Helemaal mee eens. Tijdens de Pegida tegendemonstraite zagen we het vuur in de ogen van de zogenoemde antifascisten. Zeer tolerant en openminded, totdat je een mening hebt die niet in hun straatje past, dan komt de ware aard tevoorschijn.

Paddy
Paddy
Reactie op  IFF
5 jaren geleden

Onder het mom van antifacisme? Wat een lariekoek. Fascisten spreiden haat en gebruiken daarvoor geweld, voor zo ver ik zie vechten antifascisten daartegen en promoten vrij leven voor iedereen.

Loki
Loki
Reactie op  Paddy
5 jaren geleden

Paddy zou je denken? Wil je dan ook van die toestanden die zich in Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Engeland afspelen. Fascisten zoals je ze omschrijft hebben een wel heel reële kijk op het gebeuren, maar ben je een fascist als je anti buitenlander bent omdat je je eigen land naar de hel en verdoemenis ziet gaan? Wij hebben in dit land al problemen genoeg en onze zogenaamde volksvertegenwoordigers in Den Haag maken er een steeds grotere rotzooi van. Dan kan je dus problemen verwachten met je autonome bevolking die het zat zijn. Maar dan ben je nog steeds geen fascist!!!!!
En besef je wel dat die hele vluchtelingenstroom georkestreerd is door een aantal oorlogszuchtige landen in samenwerking met de NAVO/VN.
Even nadenken voor je over fascisme begint.

Paddy
Paddy
Reactie op  Loki
5 jaren geleden

Dus je zegt al zelf de vluchtelingen stroom is door navo vn gecreëerd, ik deel die gedachte, dus waarom die vluchtelingen de schuld overal van geven? Wie weet wat ze wel niet allemaal hebben meegemaakt?
Jouw manier is niet echt fascistisch nee, gewoon racistisch. Met z’n alle tegen de echte vijand, zodat iedereen vrij kan leven. Weg met al die nutteloze haat gevoelens lijkt mij een betere optie.

Loki
Loki
Reactie op  Paddy
5 jaren geleden

Paddy wat heeft dat in vredesnaam nu weer met racisme te maken. Ik ben het zeker niet. Ik vind dat je overal moet kunnen wonen, maar in NL zitten we met een situatie die “vol is vol” heet. Zoek het maar op NL het dichtst bevolkte land per vierkante kilometer in de EU. Den Haag maar schreeuwen we kunnen het makkelijk aan. Niet dus we halen er nog wat meer binnen. En alleen op de manier zoals het nu gaat onder de bevolking kun je het duidelijk maken aan Den Haag.
Hebben we niet al maatschappelijke en sociale problemen genoeg dan?
Nee Paddy als dit zo door gaat hebben we straks een mega probleem. EN luister maar is goed naar nieuwsberichten, over de nu al onderdrukte berichten over migranten, waarvan nog niet 25% naar buiten komt.
Uit ervaring weet ik dat, want het gebeurde jaren geleden al.

an argie
an argie
Reactie op  Paddy
5 jaren geleden

Hey paddy, lees de daadwerkelijke geschiedenis van het Zionisme en het communisme maar eens….

Er wordt beweerd dat de nazi’s en de russen (De huidige Russen zijn géén communisten!) alleen propaganda verspreiden

Trek parallel de geschiedenis van de geldcreatie en je snapt het huidige wereldbeeld.

De Zionisten hebben de macht over de geldcreatie, de media, de regeringen, de VN, de oorlogsmachines van de VS en de NATO en willen maar één ding: ABSOLUTE wereldheerschappij.

Daarom mag je niet nationalistisch zijn. Dit past niet in het straatje en wordt a.g.v. de eindeloze propaganda (die de Zionisten hebben leren meesteren in de afgelopen 150 jaar) door sheeple als jij stante pede uitgemaakt voor van alles en nog wat.

Kijk naar de redenen waarom Ghadaffi, Hoessein, Tsaar Nicolaas II, JFK, Lincoln, Hitler en al die anderen die het plan doorzagen en er tegenin gingen stelselmatig zijn afgemaakt, hetzij met een complete familie, hetzij met een complete natie!
Het gaat om de geld CREATIE die de zionistische bankiers scheppen uit het niets.

Elke (monetaire) crisis, ELKE oorlog, ELKE hongersnood van de afgelopen 200 jaar is gecreëerd door deze psychopaten

Leer de daadwerkelijke geschiedenis. Dan zeg je misschien iets zinnigs.

Neo
Neo
Reactie op  IFF
5 jaren geleden

Ze verliezen allemaal langzaam hun controle, en wat biedt zekerheid…

Mammon
Mammon
5 jaren geleden

Ik heb het al eerder gezegd…

Dit is de 3e keer dat de -juiste- instrumenten gebruikt gaan worden.
Het zijn om te beginnen geen vluchtelingen maar het Ottomaanse leger wat naar
de EU tocht deze kruistocht maakt!
Volkeren in de EU worden al 7 jaar genegeerd en uitgeknepen en al de Trojaanse
paarden die nu binnen komen krijgen alles gratis.
Iemand in de bijstand moet al zijn vermogen opvreten, dus niet geks dat deze eisen
nu in de EU gesteld worden voor de Islam. Uitvoer hiervan gebeurd amper!

De volkeren in de EU zien dat er niet naar hun geluisterd word en dan gaat Nationalisme
als eerste herrijzen. Kijk naar de discussie omtrent AZC… (just the beginning)
Volgende stappen is het volk -blijven- negeren, zodat groepsvorming ontstaat.
Reactie hierop zullen samenscholingverboden voor het eigen volk zijn.
(groepsvorming in de AZC blijft uiteraard ongemoeid!)

Dan zal het mooiste instrument bespeelt gaan worden: NAZISME !
Het volk wordt gedwongen deze stap te maken om de eigen toekomst voor huis, haard en
kinderen veilig te stellen.
Dan hebben we eindelijk het punt bereikt dat ook leger, politie en justitie NIETS meer
kunnen. Burgeroorlogen zijn een komend feit. Geweld tussen bevolkingsgroepen is
dan de normaalste zaak van de dag.
Uiteindelijk zal het Nazisme de eigen landen “schoon vegen”…

Dit is een spel van de Elite en wij zijn de pionnen, paarden en lopers!
Wordt wakker want het gaat er harder aan toe dan WW2.
Alles gaat tegelijk komen; Instorting Wereld economie, Euro en Dollar worden waardeloos,
massa verliest al hun geld en vermogen, stroom en water gaan uit, banken en supermarkten
gaan zeer lang -dicht. Terwijl het Ottomaanse rijk hun beloofde huisjes en auto’s niet krijgt
en zeer veel geweld zal gebruiken om dat van de EU inwoners -af te pakken!-

Anders vertaald; De Hell komt op aarde! (en de massa is ZELF schuld)

Ik ben er klaar voor en zal alleen voor mezelf vechten.
De hele MASSA is schuld aan wat er zal komen, en zei zullen als hardste piepen!

The world is gonna get F*cked!

iekke 5
iekke 5
Reactie op  Mammon
5 jaren geleden

Wat ik lees is angst.
De hele wereld is tegen u, maar u heeft alle films van Rambo gezien, en dat wilt u nu gaan toepassen..
Ik mis de ulmati en natuurlijk aliens, die zijn ook schuldig.

an argie
an argie
Reactie op  iekke 5
5 jaren geleden

Duuuuh,
Ik hoop niet dat je blonde dochters hebt….

Martijn1205
Martijn1205
Reactie op  iekke 5
5 jaren geleden

Wat ik bij jou lees Iekke 5 is naïviteit met een scheut ‘constructief’ cynisme.

Mensen moeten niet doorslaan maar reacties zoals die van jou gaan ook niet helpen

René
René
5 jaren geleden

Mevr. Merkel heeft dit op ons af geroepen. Ir zeit wilkommen.!

an argie
an argie
Reactie op  René
5 jaren geleden

Ja,
Wir schaffen es..

flardinga
flardinga
5 jaren geleden

Ik zie wel een hele enge tendens in Europa en mijn vorige reaguurders hierop deze site denken daar weer anders over, maar ISIS is in mijn beleving het nieuwe fascisme en zou door alle volkeren/naties en landen gezamenlijk bestreden moeten worden, de tendens die nu in Europa populair is heeft met die terreur en slachtingen door sommige Moslimfanaten te maken, we kunnen dat genoeg benadrukken in mijn beleving!!!

Paul
Paul
5 jaren geleden

Lees de protocollen van de wijzen van Zion zou ik zeggen en kijk dit clipje:
https://www.youtube.com/watch?v=IVBMKFLBoIU

Duitsland is overigens nog steeds bezet, men kan het beter zionistische praktijken noemen.

mario
mario
5 jaren geleden

van ranst hoe zit met fundamentalisten die door een grote meerderheid onder de moslims in Europa wordt aangehangen.

keulen en andere steden vergeten waar vrouwen als minderwaardig of voor hoer wordt uitgescholden of betast en verkracht worden.

buiten een cultuur die totaal niet bij de westerse cultuur behoord en tegenstand opwekt zodat je het idee krijgt dat het met opzet gebeurd door de eu en ons fijne kabinet.

als er zo meteen stront aan de knikker komt zoeken ze een fijn heenkomen waar ze veilig kunnen zijn en ons met de sh*t laten zitten.
misschien overtrekt ik het wel maar zo voel ik het.

Kael
Kael
5 jaren geleden

Het is hoogtijd dat wij onze culturele en waarden beschermen. Want wij hebben recht op deze cultuur en waarden. Momenteel worden deze bedreigt en de overheden doen niets, dus is het logisch dat er iets of iemand zal opstaan die dit begrijpt en die een einde zal maken aan het verloederen can onze eigen cultuur en van mij mag dat. Liefst vandaag

Sunshine
Sunshine
5 jaren geleden

‘Ten eerste maken overheden en politici zich schuldig aan het demoniseren en ontmenselijken van oorlogsvluchtelingen uit het Midden-Oosten.’

Echte oorlogsvluchtelingen worden niet geweigerd noch gedemoniseerd of ontmenselijkt omdat die (bijna) niet in de groep zitten die hier naar toe komen.
De veruit grootste groep die hier naar toe komt demoniseert en ontmenselijkt zichzelf doordat ze de westerse cultuur niet accepteren.

leon***
leon***
Reactie op  Sunshine
5 jaren geleden

ze willen de westerse cultuur niet aannemen omdat ze willen islamiseren.
en dat is de schuld van de eu door ze te verspreiden.
en zij denken dat ze de overhand zullen bereiken
en dan komt het basis inkomen voor iedereen , want de mensen gaan klagen
hun krijgen alles gratis.
en zo kunnen de vluchtelingen ook bijdragen , waardoor er nog meer komen want iedereen wil gratis geld.
en uiteindelijk zal het er door komen het chippen van de mens

x

Check Also

viruswaarheid

Rechtszaak Viruswaarheid: ‘We hebben al een mondiale macht die boven de landelijke rechtsstaat staat’

De rechtbank in Den Haag vindt niet ...

bhakdi

Microbioloog Sucharit Bhakdi: ‘Coronaprik is erger dan Russische roulette’

Per 10 miljoen toegediende doses van het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

59
0
We lezen graag je reactie!x