Homepagina » Binnenland » Er is 1,5 jaar zo goed als niets (!) gedaan om de IC-capaciteit te vergroten: ‘Bizar en crimineel’
IC-capaciteit
Foto: Unsplash

Er is 1,5 jaar zo goed als niets (!) gedaan om de IC-capaciteit te vergroten: ‘Bizar en crimineel’

“Ik vind het werkelijk waar onbegrijpelijk dat wij maandenlang allemaal maatregelen in Nederland hebben genomen om de IC-capaciteit te ontzien en dat er gewoon niks is geïnvesteerd in de handen aan het bed, dus in het personeel dat het doet,” zei IC-verpleegkundige Thomas Smits van het Amsterdamse UMC tegen NH Nieuws.

“We gingen op een gegeven moment beademingsmachines aanschaffen, maar dat spul was er eigenlijk wel,” voegde Smits toe. “Wat er niet is, dat zijn hoogopgeleide IC-verpleegkundigen en die worden níet aangetrokken en ook niet behouden. En ik begrijp daar echt helemaal niks van.”

Ongehoord

“Je ziet ook echt dat mensen een afweging maken tussen ‘wat kost het werk mij en wat levert het op’ en dat die mensen gewoon vertrekken,” aldus de verpleegkundige.

Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD) vindt het ongehoord dat er 1,5 jaar zo goed als niets is gedaan om de IC-capaciteit structureel te vergroten. “En dan straks in de herfst als het nieuwe griepseizoen begint het land wel weer op slot gooien om zo te voorkomen dat ‘we de zorg overbelasten’,” schrijft hij. “Bizar en crimineel.”

Geen bed extra

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei onlangs teleurgesteld te zijn dat het niet is gelukt om de IC-capaciteit in Nederland structureel te vergroten. In de podcast Virusfeiten zei hij: “Het is heel frustrerend. We zijn een jaar verder en er is geen bed extra geregeld.”

Volgens de IC-baas is er onvoldoende personeel. Die uitspraak is opmerkelijk, aangezien Smits er dus op wijst dat er geen extra IC-verpleegkundigen worden aangetrokken. Begin oktober vorig jaar kreeg Gommers de vraag of de IC-capaciteit drastisch vergroot moet worden. Toen antwoordde hij: “Nee, want er is niks zo erg dat als wij straks IC-bedden hebben en allerlei personeel opgeleid, en er geen patiënten zijn. Dan verveel je je dood. Dat hou je niet lang vol.”

5 39 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
72 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
1 maand geleden

Ik heb wel een idee, WAAROM er geen IC-verpleegkundigen worden aangetrokken. Er wordt veel geld binnen de zorg besteed aan de zogenaamde managers. Deze managers slurpen een zeer groot deel van het budget op. Dat zorgt er voor, dat er te weinig financiële ruimte overblijft voor diegenen die er werkelijk toe doen en dat zijn de handen aan het bed.
Ik kom zelf uit een familie van verplegend personeel: een oudtante en vriendin hadden de leiding in het Wilhelmina Gasthuis over gynaecologie en kraamzorg. Managers bestonden in die jaren niet. Je had de verpleeghulpen, de gediplomeerde verpleegsters en daarboven was de leiding. Dat werkte prima. Mijn eigen moeder was gediplomeerd verpleegster in de oorlogsjaren. Zij moest letterlijk alles doen, dus patiënten wassen, medicijnen geven, injecties enz. Ik denk dat dat beter werkte.
De reden dat er de afgelopen tien jaar alleen maar bezuinigd is op het aantal ziekenhuizen, personeel en de rest is simpelweg, omdat MENSEN er niet meer toe doen. Dat past ook precies in het programma van het World Economic Forum. Als je over de houdbaarheidsdatum heen bent, dan mag je simpelweg verdwijnen. Verder is het natuurlijk een prima truc om de bevolking in grote angst te houden. Code Zwart klinkt uiteindelijk ZEER bedreigend. Stel je voor dat je niet meer in het ziekenhuis terecht kan…
Mijn man en ik hebben gelukkig geen last van die angst. Wij WILLEN niet eens meer naar het ziekenhuis. Dat beschouwen wij niet meer als een plek waar je veilig bent. Zó ver is het inmiddels al gekomen.

OptimaForma
OptimaForma
1 maand geleden

Wat moet je hier nou op zeggen? Wat ik denk staat er al, ze gaan in het najaar weer alles ophokken voor een seizoensgriepje. Blijkbaar is het schakelen tussen de zorg voor de bejaardenberg en de verschillende verkoudheden in de wintermaanden te moeilijk. Nog even los van het feit dat dit geintje honderden miljarden heeft gekost en tienduizenden mensen tot wanhoop heeft gedreven en nog eens tienduizenden in geestelijke nood heeft gestort, honderden zijn gestorven doordat de ic’s vol lagen met sinaasappelweigeraars.

Dit kan zo morgen weer gebeuren. En niemand die dan er een speld tussen krijgt. Want als het systeem zegt dat de bedden op zijn, moet het land dicht. Ongeacht hoeveel bedden er zijn, ongeacht de bewegingen van de bejaardenberg, ongeacht alles.

Nee er valt niets toe te voegen. Dit is de situatie. Het kan zomaar weer gebeuren met welk griepje dan ook. Anderhalf jaar later. Niets geleerd

Marion
Marion
1 maand geleden

Ik weet niet of iemand zich t interview bij Jinek met Gommers nog herinnert over deze kwestie. ” Stel dat we de ICE bedden uitbreiden en we hebben geen patiënten, dan vervelen deze mensen zich. Dat kan de bedoeling toch niet zijn.”

Wappie
Wappie
1 maand geleden

Tis een smerige corrupte bende t enige wat ze verkopen is lulkoek Nou ik ga wel na de bakker die bakt er meer van 😁🤣🤣

x

Check Also

ontslag

Overwinning: Rechtbank haalt streep door ontslag voor vrouw (25) die coronavaccin weigerde

Een rechtbank op Curaçao heeft op 16 ...

gevaccineerden

Grootste krant VS verwijdert passage die suggereert dat gevaccineerden corona verspreiden

USA Today, de grootste krant van de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

72
0
We lezen graag je reactie!x