Homepagina » Financieel » We gaan kapot aan onze verslaving aan economische groei. Heeft deze antropoloog dé oplossing?
We gaan kapot aan onze verslaving aan economische groei. Is dit dé oplossing?

We gaan kapot aan onze verslaving aan economische groei. Heeft deze antropoloog dé oplossing?

Antropoloog Jason Hickel heeft een oplossing bedacht om de verslaving aan economische groei, waar mens en planeet aan kapot gaan, te doorbreken: het basisinkomen.

Hickel, verbonden aan de London School of Economics, zei in het BBC-programma Viewsnight: “Er kan geen oneindige groei zijn op een eindige planeet.”

Het probleem is volgens hem de overconsumptie in rijke landen. Hij pleit voor degrowth (ontgroei), zodat we een einde kunnen maken aan het plunderen van de aarde.

Verkleind

Hickel vindt vooral menselijk welzijn en geluk belangrijk, terwijl onze economische voetafdruk in zijn ogen moet worden verkleind.

Hij pleit onder andere voor het aan banden leggen van reclames, een basisinkomen en een kortere werkweek.

Moedige en vindingrijke oplossing

“We hebben een economisch model nodig dat ervoor zorgt dat de mens kan floreren en in harmonie kan leven met de planeet waar we van afhankelijk zijn,” zei hij.

Eerder deze zomer zei Philip Alston, de speciale VN-rapporteur inzake extreme armoede en mensenrechten, dat het basisinkomen een ‘moedige en vindingrijke oplossing’ is in een tijd van toenemende economische onzekerheid.

[Common Dreams]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • weg met ons schreef:

  Er hoeft helemaal niets te worden gedaan, het is juist of simpelweg wachten opdat de boeren in de veeteelt en akkerbouw hun werk definitief neerleggen of zelfs massaal vanwege enorme frustraties door een oerwoud aan regelgeving en kostenopdrijvende maatregelen, het leven beijndigen, dan stort het corporatistische en fascistoïde banken-en bedrijvenwinstmodel vanzelf in en zal voedselschaarste en de lege maag dwingen tot een totaal omdenken.

  Het zal vroeg of laat vanzelf instorten, daar hoef je niet voor te hebben gestudeerd om te begrijpen dat het monster zich vanzelf ombrengt.

  Afwachten en de natuur het weer over laten nemen en zijn gang laten gaan. Het is altijd nog een monetair en economisch piramidespel waarin we ‘leven’ en dergelijke criminele en zieke modellen storten vanzelf in. Kijk alleen maar naar het zieke rentebeleid, rente is kracht en die staat op nul procent: dus de economische kracht is nul en geen stuiver meer waard. Gekakel over negatieve rente is al helemaal uit den bozen en geeft aan dat feitelijk het geldsysteem en zo ook het economische systeem corrupt en finaal gesloopt en kapot is.

  15 likes
  • mikkie schreef:

   In mijn optiek is het zo dat een groot aantal boeren in Nederland langzamerhand wordt “weggewerkt” zodat er maar een handjevol zeer grote boerenbedrijven over blijft die niets meer in te brengen hebben. 10 grote zijn minder bedreigend dan 1000 kleintjes. . Kijk in Frankrijk…als daar de boeren iets niet aanstaat gaan ze massaal de snelweg op om te protesteren. Dát heeft effect.

   Het valt me ook op dat in NL ueberhaupt praktisch niet wordt gedemonstreerd. Tegen wat dan ook..Wij Nederlanders zijn wel erg makke schapen…

   12 likes
   • weg met ons schreef:

    @mikkie. Met je eens. Concreet staan zaken er zo voor of gaan de kant op die je aangeeft. Maar ik sluit ook een accute toevoer van levensmiddelen of totale voedselinfarct niet uit als er zich een nieuw soort crash voordoet. Elke crash heeft een eigen identiteit en een volgende (grote) crash of baisse die zal (moeten) leiden tot grote voedselschaarste lijkt me niet geheel uitgesloten. Bij een grote crash zal overigens ook geëist worden dat Trump aftreedt of andersom kan ook dat bij het aftreden van Trump de beurzen zullen klappen, al dan niet geheel georkestreerd.

    1 likes
    • Anna Lieve schreef:

     (Hyper-) inflatie komt er niet meer in een economie waar overvloed van productie de toon voert. We leven inmiddels in een economie van overvloed.

     Dat zou je niet zeggen met iedereen die honger lijdt, maar ja als je die 200.000.000.000 uitgeeft aan mensen die al genoeg hebben, blijft dat een feit.

     En de overvloed zal alleen maar toenemen de komende jaren door o.a. robotisering en weer technische doorbraken. De mens als arbeidskracht heeft daarom grotendeels afgedaan en we zullen iets anders moeten gaan bedenken met z´n allen.

     Mooi hé. 🙂

     4 likes
     • Boma schreef:

      Overvloed wel, maar dan zonder enig DUURZAAM karakter.
      Alles wat je koopt, bijna alles dan, heeft een geplande slijtagefactor.
      Het wordt gewoon gemaakt om beperkt mee te gaan voordat het buigt, barst, scheurt of breekt. Dit wordt bewust zo gefabriceerd!

      2 likes
    • Anna Lieve schreef:

     (Hyper-) inflatie bestaat niet meer in een economie van overvloed. Dat begrijpen de huidige beleidsmakers ook nog steeds niet,

     En die economie van overvloed is gewoon nog verkeerd verdeeld, vandaag nog steeds voedselbanken en honger in de wereld. Helemaal niet nodig bij een goede welvaartsverdeling.

     Maar of de mens daaraantoe is voor de vernietiging, dat is de ham vraag..

     3 likes
    • Anna Lieve schreef:

     Maar ach ja Geert, aan ons einde komen we toch wel.

     3 likes
   • Blanky schreef:

    @Mikkie

    Je hebt gelijk dat er in Nederland niet of nauwelijks wordt gedemonstreerd. Ik vraag mij geregeld af hoe dat komt.

    Mogelijke verklaringen:
    We hebben het hier misschien net even iets te goed om de straat op te gaan. In NL hebben ze het haarfijn en sluw geregeld. Zit je zonder werk, dan heb je recht op een uitkering, kun je je gewenste auto niet betalen? Geen probleem, dit kan op afbetaling. NL heet niet voor niets een zorgstaat. Mensen worden op die manier mak en apathisch. En als je niet ‘slaagt’, dan ligt dat toch aan jezelf?
    Ik betwijfel dan ook of een basisinkomen de juiste oplossing is. Waarom? Je wordt weer afhankelijk gemaakt van de staat.

    Daarnaast zijn er de social media als Facebook die apathie in de hand werken. Mensen doen hun beklag tegenwoordig via dit medium, delen linkjes over hoeveel onrecht er wel niet is in de wereld en daarmee is de kous af.
    Maar datzelfde geldt dus eigenlijk ook voor een site als deze. Hoe interessant sommige artikelen en/of reacties ook zijn, het blijft roepen vanuit de luie stoel.

    En ja, ik weet het, ik doe nu ook precies hetzelfde.

    3 likes
  • Loki schreef:

   Voedselschaarste wordt gecreëerd door het fascistisch satanische EU tuig. Zij brengen ons alleen maar ellende. We moesten onze boterberg afromen, mest en fosfaten terugbrengen en onze veestapel inkrimpen.
   En nu zitten we met de gebakken peren en de consument is de dupe van deze EU dwangneuroten.
   Daarnaast worden we belazerd want boter is per 100kg met 8% gestegen sinds 12 juli 2017 en de consument betaalt 28,1% meer voor een pakje ruitjes roomboter welke is gestegen van 1,29 naar 1,65.
   Een verschil van 20% dat erg wrang en sterk smaakt.
   En de brave lakeien van Den Haag doen gewillig wat de EU wil.
   Het wordt tijd dat we eens in gaan zien dat ons leven volledig wordt gecontroleerd door de NWO-EU die ons steeds verder naar de afgrond brengt of nog erger een burgeroorlog.

   12 likes
  • weg met ons schreef:

   Dow Jones laat een all time high zien, een aankomende zonsverduistering trekt messcherp en onverbiddelijk over de VS, astrologisch gezien staat er opzeker iets te gebeuren gelijk aan 1929, de bomen groeien weer tot in de hemel, de leugen regeert onverbloemd verder, monetair gezien heeft de Rothschild ECB zich gemengd in politieke en economische aangelegenheden tegen alle wettelijke afspraken in en heeft ze met 2000.000.000.000 euro gratis luchtgeld een perverse situatie geschapen, het georkestreerd binnenhalen van criminele of kansloze-geldverslindende-op- de-zak-van-anderen-terende migranten allerlei aard in Europa enz.enz….De hoofdzakelijke ingrediënten zijn daarmee aanwezig om de boel wederom kunstmatig kapot te krijgen, maar dan hoogst waarschijnlijk erger dan 1929. Hopelijk niet en laten we vooral nuchter blijven kijken, maar domweg roepen dat het goed gaat? De medaille kent twee zijden en ik voorspel dat we ernstig rekening moeten houden dat er binnen twee maanden het duidelijker wordt hoe de stand van de zaken werkelijk is. Indien niet, dan zal de verandering komen in de vorm van hyperinlatie, confiscatie of verdere dramatische verdieping van de WOIII. Iets zal er moeten plaatsvinden, want zo doorrotten zal moeilijk gaan, dunkt me.

   5 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   En hoe lang denk je dat het nog duurt voordat robots nagenoeg alle landbouw beoefenen? Denk je werkelijk dat voor die tijd de zaak dusdanig instort dat boeren die hun werk neerleggen noemenswaardig effect heeft? En zelfs als dat het geval zou zijn zou het waarschijnlijk de robotisering enkel versnellen waardoor het uiteindelijk niet meer dan een “korte” crisis oplevert waarna we weer terug bij af zijn maar nu zonder boeren die het werk kunnen neerleggen.

   Gewoon afwachten is altijd lekker makkelijk maar ga eens na hoeveel leed er bespaard kan worden als men nu eens 1 keertje gewoon de goede voor de hand liggende stappen (Hickel en andere noemen ze al jarren) neemt voordat het eerst helemaal fout moet gaan.

   2 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Ik moet erbij zeggen dat er wel wat zaken aan te merken zijn op het filmpje van Hickel:

    – Zijn geloof in klimaat verandering door mensen veroorzaakt.
    – En daardoor is hij een CO2 belasting aanhanger.
    – Het idee dat er massale uitsterfte plaatsvind is gewoon onjuist.

    Maar het genoemde in het artikel zelf: aan banden leggen van reclames, een basisinkomen en een kortere werkweek. Daar doelde ik op met “voor de hand liggende stappen”. Overigens mbt reclame aan banden leggen zou ik willen pleiten voor transparantie van winstmarges. Zou het niet fijn zijn als er bij elke prijsvermelding van een product de daadwerkelijke kosten genoemd werden om dat product te fabriceren? Dan kan men niet meer zomaar wegkomen met 200-300% winstmarges want schrik niet die zakelijke lui vinden 100% winstmarge normaal en alles daaronder noemen ze laag.

    3 likes
 • Bery schreef:

  Ik ben 38 jaar en ik ben echt letterlijk levens moe. Ik heb geen zin in al dat gezeik en regels van bovenaf.

  Laat mij met rust. Waarom kan je niet gewoon een stuk grond kopen en rustig leven met je eigen biologische fruit en een paar schaapjes en 5 koeien.
  Ik wil niets met de overheid te maken hebben. Geen rekeningen. Lekker gezellig met vrienden en familie door het leven gaan.
  Ik kom er wel uit zonder overheid. Geloof mij wij als mens komen er beter vanaf zonder die smerige dieven in pak.

  Everybody join hands
  And work together to save our land.

  Lees even de songtekst van het lied: everybody join hands (lyrics)

  12 likes
 • densie schreef:

  een v o l m o n d i g JA…!

  namaste

  5 likes
  • ronald schreef:

   Helemaal mee eens!
   Jammer dat dit, zoals zoveel goede dingen niet gaat gebeuren.
   De middenklasse wordt nog steeds financieel tevreden gehouden zodat een eerlijkere verdeling van rijkdom niet zal gebeuren.

   2 likes
   • weg met ons schreef:

    @ronald. Waarom zou rijkdom verdeeld moeten worden, want dit gebeurt al op grote schaal: dat heet op slinkse manier roven van de werkende, sparende en productieve bevolking. Collectivische rijkdommen, daar doel je waarschijnlijk op.

    1 likes
    • ronald schreef:

     Ja klopt. IK vind het ook helemaal niet erg dat mensen meer verdienen maar exorbitante salarissen en het kromliggen om rente te betalen voor collectieve leningen van de geldscheppende elite daar baal ik van.

     1 likes
 • Louise schreef:

  Helaas gaan veranderingen traag, het hele financiële geweld moet nog op de schop en ja dat gaat jaren duren….. Niemand is bereid om in te leveren, alleen ophet moment dat het ploft….Kip/ei, is een voorbeeld hoe wij belazerd zijn door de regering , ja dat wisten ze dus, nu is het een internationaal probleem, alleen hoor je er nu niks meer over…. Het hele Bio systeem moet op de schop, en ja dat heeft alles met geld ter maken……….Maar zolang de burger maar alles gelaten over zich heen laat komen gebeurt er helemaal niks, helaas, want ik zou dolgraag een andere wereld hebben…….Het grootste gedeelte van de mens leeft in angst en een groot gedeelte is materieel verwend en opgevoed dat alles mag en kan en egoïstisch ……… we hebben linkse facisten en rechtse facisten en er wordt gesproken over haat ???Nou heb ik veel meegemaakt in t leven, maar ik ken geen haat, haat zit in jezelf……Haat ontstaat door geestelijke ledigheid en spirituele luiheid ….. Dus heeft Geld geluk gebracht ? Het is maar hoe je het bekijkt.

  8 likes
 • Marcus schreef:

  Mooi plan!

  [Cynische modus] Ben wel benieuwd, of George Soros, en aanverwante aasgieren, dit plan ook zien zitten… [/Cynische modus]

  2 likes
 • Yoep schreef:

  De big-bang is geplend in maart 2018. Er zijn al een hoop scenario’s over de toonbank gegaan. En zelf heb ik het idee dat in maart volgend jaar een beursklap zal gebeuren als laatste stap of als nood stap.
  We krijgen nu eerst nog 23 sep.

  Volgend weggerukt elders
  04-03-2017 – Geplaatst door Andre Piet

  23 september a.s. (2017) moet volgens velen een bijzondere datum worden. Zoek maar eens op internet naar deze datum. Al jaren geleden werd door diverse bijbelleraren hierop gewezen en het spreekt voor zich dat naar mate deze datum nadert, de aandacht daarvoor toeneemt. Vanwaar deze datum, twee dagen na het Joodse nieuwjaar?

  het teken in de hemel

  In Openbaring 12 vanaf vers 1 wordt een teken in de hemel beschreven. Johannes ziet een vrouw, bekleed met de zon, met de maan onder haar voeten en een krans van 12 sterren op haar hoofd. In het navolgende wordt beschreven dat deze vrouw weeën heeft om te baren. Vervolgens wordt een ander teken in de hemel gezien: een grote rode draak met zeven koppen en tien horens. Deze draak heeft het gemunt op de zoon die gebaard wordt. Maar zodra de vrouw gebaard heeft, wordt de zoon “weggerukt tot God en zijn troon” en de vrouw vlucht naar de woestijn waar ze gedurende 1260 dagen een onderduikadres heeft.

  23 september

  Wat heeft dit scenario met 23 september a.s. te maken? Wel, het eerste teken dat Johannes ziet, is een vrouw in de hemel en men wijst er op dat dit overeenkomt met het sterrenbeeld Virgo, oftewel ‘Maagd’. Op 23 september doet zich de unieke situatie voor dat de zon in het sterrenbeeld de Maagd staat (1), terwijl de maan onder haar voeten is (2) en 12 sterren op haar hoofd zijn (3). Normaal zijn dat slechts de negen sterren van het sterrenbeeld Leo (Leeuw) maar op deze datum doen ook drie planeten mee: Venus, Mars en Mercurius. Deze unieke constellatie heeft zich nog niet eerder in de menselijke geschiedenis voorgedaan.

  De conclusie die men hieruit trekt is dat 23 september 2017 de uitgerekende datum zou zijn voor de geboorte en wegrukking van de zoon. Overeenkomend met de wegrukking waarover Paulus schrijft in 1Thessalonika 4:17. Dáár gaat het om het gezelschap dat tezamen “de Christus” vormt (1Kor.12:12,13), oftewel Christus Jezus het hoofd en de ekklesia zijn lichaam (Ef.1:22). Voortgekomen uit de vrouw, een type van het volk Israël.

  1 likes
 • dna schreef:

  Zo kan je straks je brood van 333 euro nog betalen

  0 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Ex-huisarts trekt aan alarmbel: We moeten opstaan tegen het systeem voor het te laat is

  Het is overduidelijk dat deze hele zogenaamde ...

  oud-huisarts

  Oud-huisarts legt in 11 minuten uit wat ze met je van plan zijn

  Het aantal mensen dat sterft aan het ...

  >