Homepagina » Gezondheid » Veel studies bevatten verdraaide feiten en tijdschriften gaan niet na of artikelen wel kloppen
Veel studies bevatten verdraaide feiten en tijdschriften gaan niet na of artikelen wel kloppen

Veel studies bevatten verdraaide feiten en tijdschriften gaan niet na of artikelen wel kloppen

De geneeskunde wordt ‘vervuild’ door oplichters, valsspelers en bedriegers die alleen maar op winstbejag uit zijn. Dat zegt een vooraanstaande wetenschapper.

Veel onderzoeken bevatten verdraaide feiten en verschillende tijdschriften vragen geld om artikelen te publiceren, zonder na te gaan of ze wel kloppen. En dat zijn nu juist artikelen waarop artsen vertrouwen om na te gaan of een medicijn of behandeling veilig is en werkt.

Verzonnen

De verontreiniging is zo groot dat deze een bedreiging vormt voor de betrouwbaarheid, bruikbaarheid en waarde van wetenschap en geneeskunde, aldus Arthur Caplan, directeur medische ethiek van het Langone Medical Center van de Universiteit van New York.

Roofzuchtige uitgevers vragen geld voor de publicatie van artikelen. De artikelen zijn nep, ondermaats en worden zelden door collega’s getoetst (peer review). Er is sprake van onbehoorlijk uitgevoerd onderzoek, waarbij gegevens worden verzonnen of vervalst, en andere twijfelachtige praktijken.

Onacceptabel

“Al deze vervuilende factoren maken het wetenschappers en artsen onmogelijk om te vertrouwen op wat ze lezen,” zegt Caplan. “Ze ondergraven de waarde van echte wetenschap, verhinderen de mogelijkheid om geloofwaardige resultaten te gebruiken, maken het publicatieproces zeer kostbaar en eisen hun tol in de vorm van ziekte en dood als onderzoeken, behandelingen en ingrepen gebaseerd worden op valse beweringen.”

Het is onacceptabel dat we vervalsers, bedriegers, zwendelaars, fraudeurs en leugenaars naar hartenlust hun gang laten door ze alles te laten publiceren, besluit Caplan. Zijn onderzoek is gepubliceerd in het blad Maya Clinic Proceedings.

[Medisch Dossier]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

corona

Man sterft 25 minuten na coronaprik, maar volgens Hugo de Jonge is er geen verband

In New York is zondagochtend een man ...

wetsvoorstel

Coronakampen? Wetsvoorstel: stop ‘ziektedragers’ in detentiecentra

Een beleidsmaker uit New York heeft een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x