Straling

Experts verbijsterd: Geen enkele robot overleeft extreem hoge straling rond Fukushima

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Japans bedrijf dat belast is met het opruimen van radioactief afval in Fukushima heeft toegegeven dat het vanwege de extreem hoge stralingsniveaus buitengewoon lastig is om de kerncentrale te bereiken.

In de kerncentrale van Fukushima vond zes jaar geleden een nucleaire ramp plaats nadat Japan was getroffen door een zware aardbeving.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De beving, die werd gevolgd door een tsunami, eiste 18.000 mensenlevens en verwoestte meer dan een miljoen huizen.

Dodelijk

Tenminste 100.000 mensen die in de buurt van de centrale woonden moesten worden geëvacueerd. Veel van hen hebben last van psychische problemen en lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Geschat wordt dat tijdens de ramp zo’n 600 ton brandstof uit de reactor is gelekt. Uitbater Tepco moet eerst bepalen waar het materiaal precies is gelekt, voordat aan de schoonmaak kan worden begonnen.

De straling rond de centrale is zo hoog dat blootstelling meteen dodelijk is. Er worden om die reden robots met camera’s ingezet om de omvang van de schade te bepalen.

Twee uur

Een nieuwe poging om gegevens te verzamelen is mislukt nadat een robot, die speciaal was ontworpen om de radioactieve straling te weerstaan, vijf keer sneller uitviel dan verwacht.

De robot moest 73 sievert per uur weerstaan, maar de stralingswaarden in de reactor waren inmiddels opgelopen naar liefst 530 sievert per uur. Voor mensen is 5 sievert al een dodelijke dosis.

In februari werd ook een robot ingezet bij de kerncentrale. Die viel al na twee uur uit.

Belastingbetaler

In december schatte de Japanse overheid dat de kosten van de ramp zo’n 20 biljoen yen (166 miljard euro) bedragen.

Na een onderzoek naar de ramp werd gesteld dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden en dat Tepco niet aan de veiligheidsnormen had voldaan.

Tot nu toe zijn de kosten van de operatie voor rekening van de Japanse belastingbetaler gekomen.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
onbekend
onbekend
7 jaren geleden

een overvaccinatie met radioactiviteit

Benhur
Benhur
7 jaren geleden

En dan maken de kopstukken zich druk om een beetje temperatuursverhoging. Waarom staat de wereld niet op de kop en gaan we met zijn allen voor een oplossing van dit probleem. Heeft dat te maken met bang zijn voor paniek en chaos. Dus pappen en nathouden tot de mensen bij bosjes omvallen.

Drie
Drie
7 jaren geleden

Dat komt nooit goed
Over 100 jaar hoor je nog steeds het zelfde
Zielig voor de bewoners die nooit terug kunnen

weg met ons
weg met ons
7 jaren geleden

Tot hoever reikt de schadelijke invloed? Beperkt het zich tot de directe Japanse regio, tot de Indische oceaan, wereldwijd? Het is in de gevestigde wereld die aandacht hebben voor zogenaamd alle gevaren die mensen zouden kunnen treffen nogal muisstil. Dit lijkt een grotere ramp dan men wil toegeven en het zal mij niet verbazen dat het niet zo heel lang meer duurt voor duidelijk wordt welke grote schadelijke effecten het heeft op flora en fauna en de mens. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken en het zullen de toekomstige ziekmakende effecten zijn die zullen dwingen zaken rond deze nucleaire ramp openbaar te maken.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x