Binnenland

Dit zelfvoorzienende gebouw van hennep en wol wekt zijn eigen energie op, zuivert water en verwerkt afval

Help ons door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jonge ondernemers bouwen in Almere aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Welke bouwmaterialen groeien er in de stad? Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten dit en bouwen nu met hun team een innoverend drijvend gebouw dat voor 80% uit plantaardige materialen bestaat. Bezoeken is vanaf nu mogelijk, en eind dit jaar is de ruimte beschikbaar.

Plantaardig gebouwd

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Drijfveer ligt aan een groen eiland in het hart van Almere en biedt een weids uitzicht over het Weerwater naar het stadscentrum. Het is gebouwd uit de Almeerse materialen hennep, schapenwol en natuurlijk gekromde bomen. Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee combineren hi- en low-tech voor het ontwerp. Kaljee: “Plantaardig gebouwd, dat is uniek voor een drijvend gebouw! De Drijfveer wordt helemaal zelfvoorzienend: hij gaat energie opwekken, water zuiveren en afval verwerken.” Dankzij het flexibele ontwerp kan het ook voor diverse activiteiten gebruikt worden.

Kromme bomen en strakke lijnen

Deze week is de Drijfveer waterdicht gemaakt. Door te werken met een interdisciplinair team van ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars heeft het gebouw een unieke vorm gekregen waarin kromme bomen en strakke lijnen elkaar versterken. De constructie van het gebouw is gemaakt van lokaal hout en geïsoleerd met lokaal geteelde hennepisolatie. De binnenwanden zijn bekleed met wol van Almeerse schapen. De bouwontwikkeling is hier te volgen.

De Floriade 2022

De Floriade 2022 bouwt de komende zeven jaar aan een zelfvoorzienende stadswijk met als thema Growing Green Cities. De Drijfveer is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022 in Almere. Urban Greeners steunt jonge ondernemers bij het opzetten van projecten die meebouwen aan deze stadswijk.

Crowdfunding

De Drijfveer is waterdicht, maar nog niet af. Er is nog 15.000 euro nodig voor de vaste inrichting, meubels en installaties. Dit bedrag wordt bij elkaar gehaald door middel van crowdfunding. Het gebouw kan geboekt worden als creatieve ruimte voor vergaderingen tot 30 personen, presentaties of zelfs een duurzame verjaardag. Kaljee: “Bedrijven die nu al een ruimte via de crowdfunding boeken weten zeker dat ze één van de eerste bezoekers zijn, en mogen zichzelf ook nog eens officieel partner van de Drijfveer noemen.” De Drijfveer is vanaf eind dit jaar beschikbaar.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
trackback
Natuurlijke energie ZONDER kerncentrales en andere milieubedreigers | nieuwsbreker
8 jaren geleden
Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x