Mens en Dier

Geïsoleerde Amazone-indianen van nature resistent tegen antibiotica

Help mee door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Yanomami-indianen uit Venezuela beschikken over genen die resistentie bieden tegen moderne antibiotica. De geïsoleerde stam is echter nog nooit in contact gekomen met antibiotica. De ontdekking wijst erop dat bacteriën al lang het vermogen hebben ontwikkeld om te vechten tegen giftige stoffen, waaronder ook antibiotica.

Mensen uit geïndustrialiseerde landen hebben veel minder soorten bacteriën in hun microbioom dan jager-verzamelaars uit bijvoorbeeld Afrika, Peru of Papoea-Nieuw-Guinea. Het ontbreken van bepaalde bacteriën is gelinkt aan zwaarlijvigheid, suikerziekte en vele auto-immuunziektes, zoals allergieën, ziekte van Crohn, coeliakie en dikkedarmontsteking.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Soldaten ontdekten de Yanomami in 2008. De indianen wonen in een dorp dat voor die tijd nog niet op de kaart stond. Ze bleken een duidelijk grotere verscheidenheid aan bacteriën te huisvesten dan andere bevolkingsgroepen.

Nierstenen

Gezondheidswerkers stelden vast dat de indianen gezond waren en geen last hadden van auto-immuunziektes, suikerziekte, hoge bloeddruk of hartziekten. Bovendien bleken de darmbacteriën van de Yanomami 60 unieke genen te hebben die antibiotica kunnen afweren, waaronder een aantal die de bacteriën beschermen tegen synthetische antibiotica. Eén darmbacterie die bij de stam werd gevonden beschermt tegen de vorming van nierstenen.

De onderzoekers denken dat de darmbacteriën van de indianen een heel arsenaal aan methoden ontwikkeld hebben om zich te verdedigen tegen vele verschillende giftige stoffen. Microbioloog Justin Sonnenberg van de Stanford-universiteit denkt dat ontbrekende bacteriën aan de basis liggen van veel westerse ziektes.

De ontdekking is gepubliceerd in het blad Science Advances.

[VTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
flardinga
flardinga
8 jaren geleden

Hopelijk gaat dit niet het einde betekenen van dit oude volk, zodra men meestal met de blanken in aanraking komt is het einde nabij, ik hoop nogmaals dat de resultaten van de onderzoeken dit volk goed doen en hen bovendien verder met rust laten en ik denk juist dat dit niet zal gebeuren, de farmaceutische indurstrie zal er wel weer geld in zien, zucht!

redice
redice
8 jaren geleden

hou alstublieft uw handen van deze mensen, en hun regenwoud!
de westerse wereld degouteert mij meer en meer, alles moet onderzocht worden om er later geld uit te slaan en wie is het slachtoffer? juist, deze mensen en hun regenwoud.

Richard
Richard
8 jaren geleden

Dus ik begrijp: Soldaten ontdekken die stam, wordt er gelijk een blik gezondheidswerkers opengetrokken om die arme mensen te onderzoeken op ziektes en wordt er onderzoek gedaan naar hun maag en darmflora?
Wat onderzoeken ze daar? Dieren? Of hebben wij hier te maken met mensen.
Ik vind het zo respectloos.

cornelis
cornelis
8 jaren geleden

komt monsanto en cornuiten ff binnen wippen om de boel te patenteren

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x