Financieel

Held: Spaanse slotenmaker weigert banken nog langer te helpen

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Spaanse slotenmaker Iker de Carlos uit Pamplona wist zijn collega’s ervan te overtuigen om banken niet langer te helpen wanbetalers uit hun huis te zetten. De politie wil dat voorbeeld nu gaan volgen.

De Carlos brak sloten van huizen open tot hij bij een 45-jarige vrouw kwam die haar hypotheek al zes maanden niet meer kon aflossen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Toen hij op het punt stond het slot open te breken sprong de vrouw van haar balkon. Ze overleefde de val, maar voor de 22-jarige slotenmaker was de maat vol. Hij besloot de banken niet langer te helpen.

Schrijnende verhalen

Alle collega’s van Iker kwamen met schrijnende verhalen. Op een dag moest een collega van hem mee naar het huis van een oude man. Toen de gerechtsdeurwaarder en de afgevaardigde van de bank aanbelden lag de man ziek in bed. Hij werd daarop uit zijn huis getild en in zijn pyjama op straat gezet. Ondertussen verving de slotenmaker de sloten.

Voor het aanbreken van de crisis smeerden de Spaanse banken mensen hypotheken aan. Toen eind 2008 de bankencrisis toesloeg en een kwart van de Spaanse beroepsbevolking werkloos werd konden veel Spanjaarden hun hypotheek niet meer betalen. Het afgelopen jaar zijn 50.000 van hen uit hun huis gezet.

“Mensen uit hun huis zetten is onderdeel van het politiewerk,” zei een woordvoerder van de Spaanse politie. “Maar tegenwoordig gebeurt het 500 keer per dag. Steeds meer agenten zitten thuis met psychologische klachten. Als dit nog langer zo doorgaat stoppen we ermee.”

Menselijke ketting

Voor het vervangen van de sloten kreeg Iker 135 euro. Ondanks de goede zaken waren ook zijn collega’s bereid de banken de rug toe te keren. Ze kunnen voornamelijk de psychologische druk niet meer aan. Ook in de provincie Navarra zijn er steeds meer slotenmakers die hun diensten niet langer aan banken verlenen. “Straks vinden de banken in heel Spanje geen slotenmaker meer,” zei Iker.

Spanjaarden houden elkaar tegenwoordig via sms en sociale media op de hoogte wanneer een deurwaarder op het punt staat een wanbetaler uit zijn of haar huis te zetten. Ze vormen dan een menselijke ketting rond het huis zodat de uitzetting niet doorgaat.

Mooie baan

En de bankdirecteuren? Zeven maanden na de val van de Spaanse bank Bankia heeft de voormalig directeur, Rodrigo Rato, alweer een mooie baan. Telefónica, het grootste telecombedrijf van het land, stelt hem aan als adviseur voor Europa en Zuid-Amerika.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de rol van Rato bij de val van Bankia. Hij wordt beschuldigd van fraude, prijsafspraken en ook zou hij rekeningen hebben vervalst.

Rodrigo Rato is een prominent lid van regeringspartij Partido Popular van premier Rajoy. Rato was in de jaren negentig minister van Economische Zaken en hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

119 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
biff
biff
11 jaren geleden

De verandering moet van onderop komen; vanuit het volk.
Slotenmakers zijn het volk. Ook politiemensen zijn het volk.

Change is happening!

Jana vd fam. Ilsen
Jana vd fam. Ilsen
11 jaren geleden

Het is ook de hoogste tijd dat Nederland niet steeds weer het ‘braafste’ jongetje van de klas is maar het Spaanse voorbeeld na te volgen!

Het Grotere Plaatje
Het Grotere Plaatje
11 jaren geleden

en, niet geheel verwonderlijk, ook een bilderberger, die rodrigo rato http://www.solidaridad.net/imprimir1557_enesp.htm

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Ja je moet er toch niet aan denken dat je met je volle bewustzijn schulden bij een bank aangaat, die je vervolgens dan ook nog eens moet aflossen. Komen die schoften erna je doodleuk uit je huis zetten omdat je al 6 maanden niet hebt betaald. De bank was een prachtig iets toen je geld wilde voor dat huis, echter wanneer er volgens de afspraken betaald moet worden dan zijn het toch maar bloedzuigers. Wederom geen woord over zelfverantwoordelijkheid. Je gaat een overeenkomst aan, en de algemene stelling tegenwoordig is, dat je het recht op die afspraak hebt, maar geen plichten om jouw zijde na te komen.

Vervolgens worden mensen met de afwijking om degene die zich niet aan het cotract houdt te helpen, gezien als helden. Ik zie ze als misselijkmakende onderdelen van de gemeenschap die perfect aantonen waarom het zo fout gaat, zoals ik ook vaak aanhaal wanneer we het over occupy-tuig hebben. Iedereen wil alles en die ander moet ervoor betalen. DOen ze dat niet dan zijn zij de boosdoeners, echter de boosdoener is degene die een overeenkomst aangaat en die zich er vervolgens niet aanhoudt. (heel vervelend als iemand buiten zijn schuld zijn inkomen verliest,Echter als ik bv zonder baan kom, dan heb ik mij daarvoor verzekert en worden mijn eventuele maandlasten gewoon afgelost, dat is een keuze die iemand maakt, wanneer hij grote financiele overeenkomsten aangaat).

Het probleem van veel zielige mensen is dat men geen verantwoording meer neemt, of massal zo stemt dat de overheid(lees andere belastingbetalers) de verantwoordleijkheid voor jou nemen. Wanneer dit niet meer lukt, dan is de eisende partij maar smerig en vies.

Ze mogen mij elk moment bellen om het slot open te raggen geen enkel probleem mee. Ik doe het nog gratis ook, ik zie dat als een plicht van elke burger met verantwoordelijkheidsgevoel.

Back to top button
119
0
We lezen graag je reactie!x