Gezondheid

Gevaarlijke, verboden stof in frisdranken Jumbo en AH, kans op hartproblemen

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voedselwaakhond foodwatch heeft in de Jumbo en Albert Heijn frisdranken aangetroffen waarin het zeer omstreden ingrediënt gebromeerde plantaardige olie zit.

Deze chemisch bewerkte verbinding, die ook dienst doet als vlamvertrager, is gevonden in de frisdranken Mountain Dew Voltage en Mountain Dew Red Code. Jumbo zou inmiddels aan foodwatch hebben laten weten direct de frisdranken uit de schappen te halen, Albert Heijn gaat dat op een later moment doen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De consumptie van gebromeerde plantaardige olie kan leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast zijn er meldingen dat bij hoge consumptie zenuwaandoeningen, geheugenverlies en ontstekingen kunnen optreden.

Het ingrediënt is in de Europese Unie verboden. In de Verenigde Staten is de stof omstreden, maar niet verboden. De varianten van Mountain Dew zijn door een importeur vanuit de VS op de Nederlandse markt gebracht.

Foodwatch is buitengewoon verbaasd dit soort stoffen aan te treffen in supermarkten. “Het is verontrustend dat dit soort illegale producten kennelijk door de veiligheidschecks van de grootste supermarkten van Nederland komen en ongestoord in het winkelschap belanden.”

In 1970 kreeg de emulgator in de VS een tijdelijke toelating, die de stof nog steeds heeft. Na maatschappelijke discussie beloofden voedselfabrikanten zoals Coca-Cola en PepsiCo vanaf 2014 gebromeerde plantaardige olie te weren. Mountain Dew is een merk van PepsiCo, maar bevat het omstreden ingrediënt nog steeds.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x