Homepagina » Financieel » “Gratis geld is effectief tegen armoede”
"Gratis geld is effectief tegen armoede"

“Gratis geld is effectief tegen armoede”

De Engelse filosoof Thomas More droomde in 1516 in zijn boek Utopia al van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een basisinkomen voor iedereen is geen utopie. Dat stelt docent Ruud Thelosen van Fontys Hogescholen. Een onvoorwaardelijk basisinkomen wordt ook wel aangeduid als ‘socialistisch luiheidsinkomen’. Daarbij wordt verondersteld dat ‘gratis’ geld lui maakt en dat het de economie ernstig schaadt.

Uit allerlei voorbeelden blijkt dat gratis geld door burgers goed wordt besteed en een efficiënte en doeltreffende manier is om armoede te bestrijden en toekomstige armoede te voorkomen, aldus Thelosen.

Hij noemt het experiment Mincome in Canada in de jaren zeventig. In de steden Winnipeg en Dauphin werd een basisinkomen ingevoerd, waarna inwoners niet minder gingen werken (behalve getrouwde vrouwen met kinderen), het aantal ziekenhuisbezoeken verminderde, de criminaliteit daalde en het aantal tienerzwangerschappen omlaag ging. Ook constateerden wetenschappers dat schooluitval afnam en de slaagpercentages stegen.

Er zijn diverse experimenten met het basisinkomen gedaan in Kenia. In verschillende dorpen kregen mensen via de organisatie GiveDirectly één keer per jaar 500 dollar. In 2008 gaf de regering van Oeganda 400 dollar aan 12.000 jongeren tussen 16 en 35 jaar. Na vier jaar bleek dat ze hadden geïnvesteerd in scholing en het opzetten van eigen bedrijven. Ze hadden gemiddeld 60 procent meer kans op een baan en hun inkomen was met 50 procent gestegen.

In Londen werd ook geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk basisinkomen. In het financiële hart van de stad zorgde een groep zwervers voor overlast. Dertien zwervers kregen eenmalig een bedrag van 3000 pond. Het stadsbestuur vermoedde dat het geld snel opgemaakt zou worden.

Het bleek dat de daklozen heel zuinig leefden en gemiddeld maar 800 pond uitgaven. Eén van de zwervers ging van het geld naar een afkickkliniek en volgde daarna een cursus tuinieren. De meeste zwervers hadden binnen een jaar een woonruimte gevonden.

Volgens Thelosen is het idee dat je moet werken voor je geld onjuist. Met gratis geld kunnen mensen weer een bestaan opbouwen en economisch actief worden. Met een klein bedrag kunnen armoedeproblemen eenvoudig worden opgelost. In het geval van de zwervers leverde het een besparing op omdat na het experiment minder geld werd uitgegeven aan de bestrijding van overlast.

Leestip: Just give money to the poor

[ED]


Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

54 reacties

 1. Ik ben het met dit artikel eens; voor een basisinkomen.

  27 likes
  • Niet mee eens, mensen met een basisinkomen zijn afhankelijk van de overheid.

   Dit is niets meer of minder dan de volgende stap van de Elite om de bevolking afhankelijk, gedwee en volgzaam te maken. Laat je niet inpakken door diegenen die het basisinkomen propageren, het is bedacht door de illuminatie als volgende stap op weg naar onderdrukking van de vrije, onafhankelijke mensen!

   2 likes
   • Prijs je dan gelukkig dat onze overheid iedereen zonder werk een basisinkomen verstrekt; hij/zij hoeft slechts een sollicitatieplicht na te leven. Makkie toch?
    Dat blijkt voor velen een probleem te zijn als ik het hier zo lees.

    2 likes
    • Een probleem is dat er steeds minder banen zijn, automatisering, bezuinigingen, hoeveel gaan er weer uit in de zorg door bezuinigingen? lage lonen landen etc. dat werd als vooruitgang gezien. En kennelijk is er geen moment over nagedacht dat er dan minder werk is. Het lijkt mij een logisch gevolg. Toch zal je moeten solliciteren tot je 65 bent, een beetje vreemd niet? Er is steeds minder werk en boven de 37 ben je overal te oud voor. Als je maar blijft solliciteren. Als regeren vooruitzien is zitten ze in Den Haag wel met oogkleppen op. Dat basisinkomen is overal waar het uitgeprobeerd is een groot succes dus waarom dit steeds uitgesteld wordt is me een raadsel.

     4 likes
     • Ik weet niet zo goed wat je precies wilt duidelijk maken met deze tekst? Op voorhand er van uitgaan dat het toch zinloos is om te solliciteren?

      De wet is veel eenvoudiger: nergens staat dat je gegarandeerd een baan moet afdwingen bij de sollicitatieplicht, je moet gewoon een x aantal keer per maand iets op dat gebied gedaan hebben. Of het zinvol is doet helemaal niet ter zake om je recht op uitkering te behouden.

      Je bevestigt wat ik al lang vermoed: pleitbezorgers van het basisinkomen willen af van de sollicitatieplicht, want dat geld ontvangen ze al.

      En nergens is het basisinkomen uitgeprobeerd. Echt nergens. Zelfs binnen het communisme was er een niet-vrijblijvende arbeidsverplichting. Ik stap dus nog liever in een communistisch systeem dan een systeem waarin een uitkering zonder sollicitatieplicht de norm is.

      2 likes
    • Dat “basisinkomen” maakt mensen alleen maar afhankelijk, daar moeten we gewoon mee stoppen en er voor zorgen dat iedereen in vrijheid en zonder overheids bemoeienis de kost te verdienen zoals een trots mens betaamt.

     Ook zorg moet op zo’n laag mogelijk niveau geregeld worden met zo weinig mogelijk overheid. Politie, belastingdienst, leger, noem maar op kan afgeschaft worden, moet je eens kijken hoeveel middelen er dan in de maatschappij over blijven om mensen een kans te geven de kost te verdienen.

     Geld is dan ook niet of nauwelijks meer nodig, kleinere zelfstandige gemeenschappen zorgen voor elkaar, een maatschappij waarin voor uitvreters, bankiers en ander ongedierte overigens geen plaats is.

     0 likes
 2. en wie gaat dat betalen lieve zoete geretje???

  6 likes
  • De koning zou eenmalig 2 miljoen (en nog wel meer volgens de quote) kunnen betalen aan elk hoofd van de bevolking. Deze kerel zal dat niet eens merken op zijn rekeningen en iedereen gelukkig. En zo zou het in de rest van de wereld net zo goed kunnen. Er is genoeg geld om iedereen van te onderhouden, en niet een selectief buitenaards duister volkje. Want werken zul je toch wel, alleen kan het een stuk minder zodat iedereen werk heeft.

   11 likes
  • ik vind je reactie onoverdacht. uit het werk dat werkenden verrichten, komt meer geld vrij dan nodig is voor de gemeenschap waar deze mensen wonen.
   Weet je hoeveel geld met de belastingen verdwijnt naar de elite en de schatrijken en de industrie en banken en de chemie op dit moment?

   5 likes
  • Dagobert Duck?

   4 likes
  • Sinterklaas natuurlijk 😀

   1 likes
 3. Of we schaffen het hele idee van geld af.

  11 likes
  • We dienen over te schakelen op een ruilmiddel, waarvan de voorraad beperkt is.

   0 likes
   • zoals wat? Ik zie de toekomst zelf een stukje anders. Beetje startrek credit systeem. Zoals boven een basis inkomen voor elke wereldburger bijvoorbeeld opgesplitst in voedsel credits, woning credits, luxe credits, reis credits. Daar boven bonus credits voor service rendered aan de maatschappij (healthcare, consumer goods, industrie, infrastructure, transportation, agriculture, housing, entertainment etc . Deze zijn overal voor te gebruiken.

    Dit vraagt wel aan de maatschappij en industrie dat ze flexibel word. Neem China. werelds grootste industrie. Waarom competitie? Waarom belasting heffen op buitenlandse zonnepanelen en nederlands fabrikanten subsidie geven? Waarom niet een montage bedrijf opzetten, die panelen importeren en hier bij de klant monteren?

    Efficientie is nodig. Ook werk op maat. Kickstarter idee. Heb je wat luxe credits gespaard en wil je een duurzame auto. Schrijf je in met de opties op voor een luxe aankoop en een voormalig [vul merk naam in] autofabrikant download de gegevens en “besteld” of fabriceerd all onderdelen ter plekke om te assembleren. in het begin moeten er misschien eerst 100 inschrijvingen zijn om dat type auto te fabriceren maar nog verder in de toekomst kan een fabriek ook individuele aankopen verwerken.

    Weg met de reclame, weg met onnodig miljoenen autos te fabriceren die niemand koopt: https://www.youtube.com/watch?v=qYpLk65rbps

    fabricate on demand. niet andersom.

    1 likes
  • Precies. Weg met de schuld aan diegene die het geld uit het niets fabriceren. Als landen geen schuld meer hebben kunnen ze ontzettend veel doen ten goede van hun inwoners. Dan staan er ook geen mensen meer achter de coulissen die de touwtjes in handen hebben.

   Die kerel van het venus project zei het heel mooi. We hebben alle kennis, mankracht en infrastructuur paraat om de hele wereld van voedsel en onderdak te voorzien en meer!! Echter word er altijd gezegd: er is geen GELD!!!

   In Amerika, na de grote depressie was er ook geen geld. Maar moet je kijken wat het volk heeft bewerkstelligt toen het land in oorlog verkeerde. Wegens patriotisme en propaganda stonden ineens “alle” huisvrouwen in de fabrieken ammunitie uniformen en ander oorlog materiaal te maken.

   Is het oplossen van armoede, ongelijkheid en voorkomen van oorlog niet een veel nobeler gezamelijk doel?

   1 likes
 4. Iedereen een BASIS-inkomen ter dekking van de BASIS-behoeften: In een economie die zo efficient is ingericht als de westerse is dit niet alleen wenselijk voor de mens maar ook nodig om de consumptie op peil te houden. De economie is zo productief dat overvloed (zonder hebzucht) mogelijk is met vele malen minder arbeid. Binnen de huidige economische structuur krijg je een steeds kleiner wordende groep hele rijke mensen en een steeds groter wordende groep (hele) arme mensen: dit is op termijn niet houdbaar.
  De economie moet nog wel verduurzamen en dat is iets wat de markt economie van nature niet zal afdwingen, de theorieën die dit wel zeggen, kloppen gewoonweg niet.
  Een mensheid die niet meer hoeft te OVER-leven maar kan LEVEN, zal ook tot een hele andere wereld leiden.

  11 likes
 5. De bedoeling van gratis geld is mensen afhankelijk maken van deze overheid. De elite wil namelijk niet dat mensen een onafhankelijk bestaan opbouwen, daar heeft de elite namelijk minder vat op!

  Wordt toch eens wakker mensen, het basisinkomen is het nieuwste instrument van de illuminatie om de bevolking onder de duim te houden!

  3 likes
  • Nee hoor, het is een betere methode om de welvaart te verdelen en “werk” minder belangrijk te maken in ons LEVEN. Dat kan omdat de economie zo enorm efficient (dus productief) is geworden en arbeid daarin een steeds kleinere component is. Uiteindelijk zal een BASIS-inkomen worden afgedwongen omdat ook voor de steeds kleiner wordende groep rijken duidelijk wordt ze de “groter wordende groep armen” nodig hebben. Er is niet voor niets sprake van deflatie terwijl de economie nauwelijks groeit en zo zijn er nog meer tegenstellingen in de economische structuur die volgens geldende theoriën niet zou moeten kunnen.
   Markt Rutte gelooft jammer genoeg teveel in de natuurlijke werking van zijn voornaam.

   3 likes
  • Mee eens, eerder dacht ik wel dat het zoveel voordelen had. Zolang we met geld (papier met nummers) werken kunnen de elite idd gewoon hun gang gaan. Zoals eerder al gezegd is, maak een leugen zo groot en herhaal het zo vaak, zodat mensen het gaan geloven.

   1 likes
 6. dan zal toch eerst dit uitkleed kabinet moeten vertrekken , vermoed dat er anders een addertje onder het gras zit.

  gratis geld voor de schatkist zal het wel opneer komen net als het steeds terug betalen van
  o.a de huurtoeslag €914 volgens mij word dit zo express fout berekend
  vraag mij af bij hoeveel nederlanders dit voorkomt en hoeveel geld dit aan invorderings rente
  opbrengt voor de staat.

  2 likes
  • Noem het toch geen gratis geld! het is geld waarvoor jezelf gewerkt hebt. het zit bij de schatrijken, koningen en koninginnen, elite etc. JE HEBT ER AL VOOR GEWERKT!
   Het is zoals ZONNEMAX zegt.

   4 likes
 7. Zal ik jullie eens de bittere waarheid vertellen? NIEMAND in NL weet wat echte armoede is.

  Ik heb jarenlang in China gewoond. We doen in textiel.
  Ik heb daar in ziekenhuizen gelopen waar mensen in de gangen liggen te creperen omdat ze geen geld hebben voor een behandeling.
  Ik heb in heel Azië in vele fabrieken gelopen waar je je haren ut je hoofd trekt als je ziet hoe mensen EN kinderen moeten werken en leven.

  Toen dachten we “weet je wat, het is een gevecht tegen de bierkaai, we gaan het gewoon ZELF doen”
  Dus hebben we een eigen fabriek neergezet. Die WEL veilig is, waar mensen WEL een eerlijk loon krijgen, waar GEEN kinderen werken, waar men normale uren MOET draaien. MOET want mensen werken liever 80 uur omdat ze niet zo goed weten wat “vrije tijd” is en wat ze ermee moeten.
  En we hebben grote spelers aan tafel hoor….C&A, HEMA, Zara, noem maar op….WAT DENK JIJ?
  Onze fabriek is namelijk duurder dan de rest…gek hè!
  En ze weten het allemaal dondersgoed. Kinderarbeid, gevangenisarbeid, uitbuiting e.d. is goedkoper…en heus…ZE WETEN HET ALLEMAAL.
  ELK STUKKIE TEXTIEL WAT JIJ AANHEBT IS TOT STAND GEKOMEN MET UITBUITING !!
  Denk daar maar elke morgen over na als je je aankleedt en in de spiegel kijkt. Want op dit moment is er bijna geen fabriek te vinden die het WEL verantwoord doet. En de enkeling die het wel wil is te DUUR.

  Ik zal het je nog sterker vertellen…zit op je fijne bank, kijk naar je fijne tv, rijd in je mooie auto, roeptoeter maar om MEEEEEEEER en GRATIS…en vraag je maar niet teveel af hoe dat allemaal tot stand gekomen is.
  Want als je dat wel gaat doen…houd je geen haren meer over!

  OH ja…ik woon nu in Myanmar..we zijn nu bezig om een school op te zetten, zodat kinderen niet meer zomaar uit de fabrieken geflikkerd worden (wel eens afgevraagd wat ze anders zouden moeten doen om aan eten te komen?) maar tegen salaris naar school kunnen. Wie gaat dat betalen? WIE DACHT JE?

  Wakker worden? Laat me niet lachen, ik kan er alleen maar om huilen.

  1 likes
  • Het feit dat mensen in vele landen ter wereld nergens op kunnen rekenen wordt graag terzijde geschoven/genegeerd.

   Een reactie die ik hier ooit heb gezien was dat als we het in Nederland zouden hebben ingevoerd, we daarna de derde wereld gaan helpen. “Eerst ik, daarna kijken we wel verder”. Dat geldt ook voor die kleding… “ach, het is al gemaakt, dus waarom zouden we hier moeilijk over doen?” Velen zien niet hoe royaal het in Nederland is, dus zien zij een basisinkomen als een logisch iets.

   Ik bezoek met grote regelmaat Rusland. Ook daar is de armoede schrijnend. Laat dat land nou, om voor mij onbegrijpelijke redenen, als lichtend voorbeeld gelden voor de meesten alhier, die ook achter een basisinkomen staan. Die weten gewoon niet waar ze het over hebben als ze Poetin vereren.

   Ik was daar in een ziekenhuis. Een Russisch familielid moest daar voor controle heen (die wij hebben betaald, anders kon het niet). Ik ga naar het toilet, deze was zo ontzettend vies, leek wel alsof het al 10 jaar niet was schoongemaakt. Er lagen overal uitwerpselen, de spoelbak functioneerde niet, en er lagen dode kakkerlakken. Ik kwam eruit en vertelde dit aan mijn vader (in het Nederlands). We werden meteen opgemerkt door “beveiliging” en moesten het ziekenhuis stante pede verlaten. We mochten na veel discussies voor de ingang de fotocamera en mobiel nog net houden (ze hebben alle foto’s bekeken, geen foto’s van het toilet), maar als we ons nog eens lieten zien in het ziekenhuis, zouden we gearresteerd worden voor spionage. Ik ging gewoon naar het toilet!

   Je zou de voorvechters van een basisinkomen toch gunnen om eens een bezoekje aan dergelijke landen te brengen. Gewoon om met eigen ogen te kunnen zien wat voor zooitje het elders is en vooral hoe goed wij het hier eigenlijk hebben. Denk dat ze meteen zijn genezen van hun onrealistische idealen.

   1 likes
   • God ja, Rusland ook zo’n feest.
    Ik heb bedden opzij moeten duwen en ons langs halve lijken gewurmd om met mijn zoon bij een arts in een kamertje te komen. Hij had bloedvergiftiging dus haast bij. Na behandeling en medicijnen 14 euro!!!! af moeten rekenen. Daarna ga je weer naar huis langs al die weg creperende mensen.

    Eerlijk gezegd weet ik het ook niet zo goed….het kan altijd erger, dus mag niemand mopperen? klopt ook niet.
    Mensen met onrealistische idealen? Godzijdank zijn ze er nog. Ben bang dat het een uitstervend ras is.
    Het is het ‘eerst ikke en dan de rest” waar ik moeite mee heb. Maar jah…ik geef zelf ook niet alles weg.

    1 likes
    • Ik waardeer je constructieve reacties. Je zet me ook aan het denken door je scherpe vragen gecombineerd met zelfkritiek. Hypocriet ben je zeker niet en je spreekt vanuit de beste intenties. 🙂

     Natuurlijk is het argument “elders slechter, hier dus niet zeuren” niet helemaal redelijk. Wij kunnen in Nederland zo veel meer nog verbeteren. Ik bedoel eigenlijk meer te zeggen dat de verering van zaken/mensen uit het buitenland ook maar relatief is. Vind je Poetin geweldig om zijn ruzietjes met het Westen? Ga dan daar eens kijken of je de sociale voorzieningen van wat diezelfde Poetin in zijn land heeft neergezet, ook zo geweldig vindt.

     Voor Nederland idem dito: het onderwijssysteem is prachtig, maar hoe prachtig is het dat allerlei maatregelen van de laatste paar jaar er voor zorgt dat een groep uit de “onderklasse” minder makkelijk een universitaire opleiding zou (kunnen) volgen vanwege gebrek aan geld? Onze politiek lijkt te redeneren dat omdat het hier geweldig is en elders vaak minder, dat wij ons niveau kunnen aanpassen naar elders. Dat vind ik dus verschrikkelijk.

     Wil je het basisinkomen systeem zoals dat in die proef in Canada is geprobeerd, in Nederland invoeren? Grote kans dat dàt voor sommige voorvechters bij nader inzien niet helemaal het gewenste systeem is. Vanwege de wortel…

     “eerst ikke en dan de rest”… Dat zal gelden voor veel grootverdieners, maar ook voor de mensen die tegen de armoedegrens aanzitten. Hoe herken je of iemands idealen daadwerkelijk gericht zijn op het maatschappelijk belang, of als puntje bij paaltje komt, toch op vooral op eigenbelang? Ik vrees dat dat een kwestie is die we nooit helemaal zullen doorgronden. Mandela was zo iemand, die altijd consequent is gebleven. Zijn boodschap was authentiek en is nooit veranderd. De opvolgers in zijn partij schermen met dezelfde boodschap, maar laten in de praktijk een ander verhaal zien.

     Vele vrijheidsstrijders in diverse landen die met dezelfde boodschap kwamen, maar als ze dan aan de macht kwamen bleken ze geen interesse meer te hebben in die massa mensen die hen naar die plek hebben gebracht. Lenin en Stalin waren zulke mensen. Maar ook de oude adel in Nederland.

     En tot slot de idealen… Als kind droomde ik van een grote villa met bosrijke tuin, zoals die in Wassenaar er zijn. Nu blijkt dat dat niet snel haalbaar is. Maar wat ik wel heb, is een leuk koopappartementje van 65m² in een gezellig deel van de stad, en binnen 20 minuten fiets ik in Wassenaar langs die mooie huisjes in de bosrijke omgeving. Ik zal het waarschijnlijk nooit bezitten (en ik geloof ook dat Wassenaar qua mensen niet mijn ding is), maar prijs wat ik zelf heb en kan de droomhuisjes in ieder geval elke dag zien als ik dat wil.

     Ik ben erg gecharmeerd van het boekje “De Alchemist” van Paulo Coelho. Daarin staat dat het koesteren van een wens of een illusie soms mooier is dan al je wensen vervuld te zien. Want als al je wensen worden vervuld, wat moet je daarna nog? Hoe gelukkig zijn die mensen nog die alles kunnen kopen?

     1 likes
     • Dankjewel. Insgelijks 🙂

      Alchemist ken ik. Prachtig boek!
      Mijn aanrader:
      “The diamond cutter” Geshe Michael Roach
      The buddha on managing your business and your life.

      1 likes
  • Je vergeet dat mensen gedwongen worden hier aan mee te doen want er is simpelweg niets anders te koop. Van de grote modeketens tot de beroemde peperdure modemerken, alles kan door uitbuiting gemaakt worden. Alleen mensen die hun kleding zelf maken weten zeker dat er geen uitbuiting in het proces te pas kwam. Dan kun je je druk maken over de katoenplantages, stoffenfabricering en de bedrukking, de kleurverving en motief printsters, dat kan ook allemaal op een foute manier, met uitbuiting dus, tot stand gebracht worden. Ook de benzine in je auto of scooter deugd niet, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het meerendeel der mensheid is fout bezig omdat ze er toe gedwongen worden. Want is dat allemaal onze schuld? Het zijn toch echt de regeringen die dit laten gebeuren en zelf met de poet er vandoor gaan.

   0 likes
   • “Het is de schuld van de regering. Of van anderen”
    tja, ik noem dat verantwoordelijkheden afschuiven. Slachtofferrol.

    Wij zijn de consument. Wij bepalen wat er in de winkels ligt. Wij bepalen waar we onze grenzen stellen. Wij bepalen hoeveel we ergens voor over hebben. Als iedereen organisch wil liggen de schappen er mee vol.
    Wij gooien onze afvalbakken vol.
    Wij staan er bij en kijken er naar hoe idd. de helft van onze aardkloot uitgebuit wordt zodat wij in betrekkelijke weelde kunnen leven. Klinkt een beetje als de “das haben wir nicht gewust” Maar we weten het heus wel.

    We weten niet altijd zo goed wat we er aan kunnen doen en we kunnen het tij niet makkelijk keren. Dat kan. Maar daar kunnen we aan werken. ZELF.
    Met ons vinger naar een ander wijzen en onszelf in onschuld wassen levert niks op.

    Ik geloof in de “consious mind” In verbintenis. En dat de wereld er uitziet zo wij hem eruit laten zien met z’n allen. Volgens mij is dat “wakker worden” dat je ophoudt met de schuldvraag. Dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt. En je afvraagt hoe je zelf kunt bij dragen.

    1 likes
    • Slachtofferrol? Heb jij nooit commercieele televisie gezien? Zie jij niet hoe mensen gehersenspoeld worden met wat ze moeten kopen? De reclames duren daar steeds langer, of je maar wil kopen. Kopen kopen kopen. Datzelfde raadt onze MP ook dringend aan. Kopen zult Gij, dat is de nieuwe religie en dat geloof vinden we wèl normaal…Die wordt er nog harder in getimmerd dan ze met Jezus ooit gedaan hebben. Jij doet nu net of de burger iets te vertellen heeft. De regeringen hebben maar te dansen naar de pijpen van de multinationals/grote modeketens. Dat zijn de dictators. Dat jij dat maar niet wil zien heeft te maken met niet verder willen/kunnen/durven kijken en dus blijf je maar om de hete brij heen draaien. Alsof jij er ook persoonlijk belang bij hebt, zo kom je over. De wereld wordt geregeerd door dominante, kortzichtige mensen en de zakenwereld zit werkelijk vol met zulk soort mensen, vandaar dat de mens er zelf niet uit gaat komen. Teveel hypocrisie, teveel leugens, teveel eigenbelang en teveel heerserige types aan de top. Altijd heeft een ander het gedaan.

     0 likes
     • Je laatste zinnetje “altijd heeft een ander het gedaan”
      Dat is precies wat ik bedoel.

      Je hebt het over kopen kopen, reclames en slechte zakenmensen..wat is dan mijn/jouw aandeel ?

      Mensen worden blijkbaar getriggerd door die reclames anders waren ze d’r niet.
      Mensen willen blijkbaar graag kopen kopen anders waren al die producten er niet. Rijen dik voor de nieuwe iphone.

      Dus waar ligt het probleem?
      Bij de producent die het maakt? Bij de regering die het toelaat? Of bij mij als consument die wil hebben hebben hebben?

      Waar ligt de oplossing? In de roep om meer geld of gratis geld?
      In het aanwijzen van anderen die rijker zijn? Of anderen die gemener zijn?

      Of zou het kunnen dat ik mede verantwoordelijk ben?

      0 likes
 8. weinig reacties hier,, en idd gratis geld, het wordt volop gedrukt door centrale banken, maar dit gaat naar de beurzen en banken, geef het aan het volk, die kopen weer spullen en de economie gaat weer op gang komen. nu is al het bij gedrukte geld bij de rijken, zie bv beursgang Alibaba 230 miljard waard, even logisch denken. dat is het niet waard. het is geld verdelen on de grote bedrijven oftewel de rijke

  5 likes
 9. Waar het geld vandaan moet komen? Schuld van alle landen neemt elk jaar toe. kijk maar naar die van Amerika : http://www.usdebtclock.org/

  kan best een beetje bij. Geld komt toch uit het niets.

  4 likes
 10. Het geld vd rijken/wereld eerlijk over alle koppen verdelen: iedereen even rijk = hyperinflantie. Al dat geld is op slag niks meer waard. Dus iedereen staat met lege handen.

  Geldsysteem opheffen? Iedereen werkt wel maar dan voor niks? Oh ja…je krijgt van de staat/baas huisvesting en levensonderhoud. Hebben we al geprobeerd met een select groepje. We noemden ze toen slaven. Waar willen jullie heen…iedereen slaaf dan maar?

  Iedereen gelijk, iedereen een staatsinkomen? Is al geprobeerd. NKorea doet het nog. China wist er ook wel raad mee. Mooie ideologische filosofie. Alleen mensen worden er lamlendig van. Zetten zich niet meer in en leveren minimale inspanning met als gevolg: iedereen arm.

  iemand eenmalig een flink bedrag geven werkt alleen omdat dat bedrag waarde heeft. Als iedereen het maandelijks krijgt verliest het zijn waarde.

  Of je nu kraaltjes ruilt, wortelen, schelpjes, of papier…..het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat er IETS is dat we allemaal willen hebben. En waar we wat voor willen doen. Vraag en aanbod. Gaan we kraaltjes ruilen…ben je weer boos dat een ander meer kraaltjes heeft. Of de mooie blauwe. FEIT is dat de ene meer met zijn kraaltjes kan doen dan de ander. Feit is dat sommigen van 1 kraaltje meer kunnen maken. China floreert nu dankzij het kapitalistisch systeem. Zo zitten mensen dus in elkaar. Houd ons een wortel voor en we floreren.

  Zonder wortel geen innovatie, geen vooruitgang, geen verbetering, geen inspanning. Ik zou het graag anders zien. Maar dit is nu eenmaal waar we nu nog staan.

  1 likes
  • Het punt is dat er zoveel aanbod is / kan zijn, dat het de vraag verre overstijgt. Dit komt door de productiviteit die enorm is en de scheve verhouding tussen kapitaal en arbeid. De (technisch kleine) uitdaging waar we nog voor staan is de productie van het aanbod volledig te verduurzamen.
   Daarna zijn we zover in onze evolutie dat werken om te over-LEVEN niet meer nodig is c.q. werken slechts een klein deeltje van je leven uitmaakt. Vooruitgang kan dan op spiritueel vlak en het samenleven in vrede proberen te bewerkstelligen. Dit is waar we nu heen kunnen.

   3 likes
 11. Leuk dat er ook naar Tegenlicht van afgelopen zondag word gelinkt die hier toevallig over ging: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/gratis-geld.html

  1 likes
  • Ik heb dat gezien (zojuist op uitzending gemist), ik heb wel wat opmerkingen.

   1. Het project in Canada was een gegarandeerd inkomen voor iedereen. In de vorm van een uitkering, of een aanvulling op het reeds vergaarde inkomen (tot dat bedrag). Er waren 3000 huishoudens in dat dorp. Ongeveer 1000 kwamen in aanmerking voor die aanvulling. 2000 huishoudens verdienden dus boven die norm van het basisinkomen en ontvingen niets. Dat 2000 huishoudens niets ontvingen is essentieel anders dan wat ik hier heb voorbij zien komen over hoe dat basisinkomen er uit moet zien.

   2. Het was een project. Er is een krantenknipsel te zien dat er 17 miljoen oid. voor werd begroot. Het was het dorp dus duidelijk dat dit project hoogstwaarschijnlijk een tijdelijk karakter zou hebben. Men kon dus besluiten volledig te stoppen met werken, maar als het project zou stoppen, zou het inkomen er niet meer zijn, dus stoppen met al je activiteiten was riskant. Voilà: daar heb je de prikkel om arbeid te verrichten.

   3. Het project is kleinschalig ingevoerd (in een gemeente met bijzondere kenmerken) binnen een landelijke economie die verder niet voorzag in een basisinkomen. Het geld kan je dus zien als een subsidie. Zoals we allemaal weten, zijn overheden scheutig met subsidies en leveren die zelden wat op. Dit was een bedrag waar het land niet aan ten onder zou gaan. Het wordt anders als een volledige economie 100% gaat steunen op dit systeem. Er zijn geen “financiële bypasses” om op terug te vallen als het misgaat.

   Een proef zal ook binnen een gemeenschap als Schiermonnikoog succesvol zijn: men weet immers dat het een einddatum heeft, het is een kleine overzichtelijke gemeente met toerisme als inkomstenbron.
   Het wordt al anders als men de proef zou gaan draaien in een stad, laten we Utrecht als voorbeeld nemen: heel Lombok ontvangt een basisinkomen. Een wijk met veel criminaliteit, verslavings- en drugsproblematiek en kansarmen. Om nog maar te zwijgen van de culturele diversiteit. Gaan die mensen er allemaal creatief van worden, terwijl sociale problematiek al zo op de voorgrond staat?
   Dan heb je Lombok waarin het wordt verstrekt, maar in de andere wijken (van dezelfde samenstelling) gebeurt niets. Wat voor impact heeft het op die “buren”?

   Ik blijf er bij dat het goed zou zijn om alle toeslagen/heffingskortingen af te schaffen, en deze te verdelen over de bevolking (of te schrappen als belasting). Een prikkel tot werken (al is het maar weinig) zoals in Canada, kan een economie anders laten draaien, maar het draait. Het basisinkomen zonder prikkel is nog nooit uitgeprobeerd.

   Ik heb zelf altijd gepleit voor mensen die in de bijstand zitten, om deze bij een paar uurtjes werk een deel van het inkomen te behouden. Dus iemand die een uitkering van 900 euro netto ontvangt maar zelf 300 euro netto bijverdient, een percentage (bijv. 33%) te laten houden. De staat betaalt dan 200 euro aan uitkering minder, terwijl de bijstandsgerechtigde 100 euro méér ontvangt (en ook nog eens belasting betaalt, dus enigszins bijdraagt aan de eigen uitkering).

   1 likes
   • Ben het met je eens.
    Ik noem het wortel, jij noemt het prikkel en dat klinkt een stuk beter 😉

    Als ik reacties lees zie ik vaak “niet meer hoeven werken”.
    Verduurzamen in de zin van technologische vooruitgang, meer automatisering, minder handjes nodig, klinkt leuk.
    Maar er blijven toch dingen die moeten gebeuren waar handjes bij nodig zijn…en meestal zijn dat de dingen die niemand graag doet. Dus wie o wie?
    Zolang er handjes nodig zijn is er een prikkel nodig. Geld is prikkel.

    Ik heb ook gedacht dat de wereld zonder geld beter af zou zijn. Maar ik ben bang dat we daar gewoon nog niet aan toe zijn. De meeste mensen zijn vnl bezig met wie meer heeft, rijker is en “hoe kunnen we het geld van de rijken herverdelen” Men vergeet dat iedereen in NL al heel rijk is t.o.v. derdewereld landen. Wil jij je rijkdom herverdelen en zelf minder hebben? Dacht het niet. Dus waarom dat wel verwachten van een ander.

    1 likes
    • Het punt is dat mensen best iets willen inleveren ten bate van anderen, zolang die anderen zich maar op één of andere manier naar vermogen inspannen.

     Ik heb nog nooit welgestelde mensen horen zeggen dat ze neerkijken op vuilnismannen of mensen die vies werk doen. Wel op de “uitvreters”, bij wie alles wat ze krijgen (dus niet alleen uitkering, maar ook scholing, zorg en veiligheid) niet genoeg is. Laat staan als die mensen ook nog eens gaan roepen dat de rijken alles voor zichzelf houden en asociaal/evil/illuminati zijn. Daar ga je geen gemeenschappelijke belangen mee benadrukken.

     Een wereld zonder geld kan wel. Dan moet je zelf je producten maken en ruilhandel bedrijven e.d. Zal wel enkele miljarden levens kosten, maarja, dan zijn we eindelijk weer “één met de natuur, zoals vroeger”, dat offer moeten we er dus voor over hebben.

     Vraag me af hoeveel niet-werkenden zich realiseren dat ze beter af zijn met een uitkering, dan als ze zelf moeten produceren. Daarom wil men niet af van het geldsysteem, maar wil men geld op eigen voorwaarden ontvangen, ziedaar het basisinkomen.

     1 likes
 12. Volgens mij was er laatst al een een soortgelijk artikel; dan over een Gemeente die dat plan had opgevat gratis een basis inkomen te verstrekken.
  Daar was een waslijst van commentaar op. M.i. nog wel in de lijst terug te vinden.

  3 likes
 13. de rent is 0% of zelf soms onder nu. voor de Banken, de burgen betaalt volle mep.
  dus waarom is dit. de economie krimpt, de beurs stijgt, dit is logisch dat goedkope geld gaat naar de bank, die gokken op de beurzen, als het mis gaat, hey overheid, to big to fall, dus die pakt het bij de burger,
  de overheid en banken vegen hun shit aan de burgen zijn jas, en die doet niks, en gaat nooit iets doen, en dat weten ze, al dat geld wat in de “economie “is gepompt, waar is dat geld.
  schulden lopen op bij de overheden ( bij ons dus, de alle rijkste worden rijken, nee niet die eigenaar in de Mercedes bij jou in de straat, de alle rijksten van de wereld.
  dus mooi spel en slim,
  let wel
  hervormen, participatie is gewoon een ander woord voor belasting verhogen.
  samen met de EU doen ze een hele goed job voor zichzelf.
  Timmermans heeft zijn baantje, Rutte zal snel volgen, 4 jaar in een land regeren is niet het doel van dat volk
  maar goed morgen weer werken ik
  stop aub met de kranten en MSM te geloven, en kijk goed om je heen

  3 likes
 14. Gekkenwerk, geld wordt net zo makkelijk gedrukt als wc papier maar toch zijn er enorme ego’s die denken dat ze beter zijn dan een ander omdat ze zoveel van dat wc papier hebben. Want ze hebben een vaste baan, wat zeg ik? een geweldige carriere! En een uitkeringstrekker is een kakkerlak. Punt. Kortzichtig! Niet te geloven. Het zijn malloten die bankdirecteuren, multinationals, zakenmannen, omgekochte mediamannetjes en vrouwtjes, foute onderwijzers etc. lang verhaal kort alles wat PVVD66 is/aanhangt, dan heb je de gehele doelgroep wel benoemd. Ergens is er een steekje los bij die mensen, leven in een soort van waanwereld die totaal nep is. Het zijn er angstaanjagend veel! En natuurlijk zitten ze ook in mijn familie en ex vriendenkring. Maar ook al voelen ze zich serieus ver boven je verheven en spugen ze nog net niet op je, je moet niet boos op ze zijn. Maar wel als het kan uit de weg gaan want ze lopen te slaapwandelen. Ze worden vanzelf een keer wakker.

  3 likes
 15. er is geen schuld, er is gewoon papier bij gedrukt, en dat noemen we iets van waarde, en wij burgers mogen er voor werken.
  algemene take over van de grote banken en bedrijven, want die krijgen daar de overheden waarde papieren, dus die bezitten nu heel veel. ook jou huis, alleen je ziet het NOG niet..

  2 likes
 16. Als ik Marc Rutte zie, denk ik gelijk aan de leugens en het bedrog tijdens de verkiezingen, maar waar hij uiteindelijk wel de macht mee heeft gekregen. Elke VVD kiezer kan zich dit aanrekenen. Politiek is een kleine groep mensen die mooie (goed verdienende) baantjes naar elkaar toeschuiven. Straks zijn er weer verkiezingen, en omdat Rutte bij de vorige verkiezingen maar 1000,- Euro beloofde, zal hij nu wel 10.000,- Euro gaan beloven, en weer zullen mensen er in trappen. Zelf nadenken kunnen de kiezers niet meer, ze volgen de holle retoriek als schapen naar een slachtbank. De PvdA staat nu op 10 of 11 zetels in de peilingen, maar het zal mij niets verbazen dat ze straks weer 35 to 40 zetels halen, en samen met de VVD de bevolking nog verder gaan uitpersen, op de ouderen en invaliden nog meer gaan bezuinigen. Als er eens een grens wordt gesteld hoeveel iemand aan kapitaal mag bezitten, en alles daarboven afromen om te gebruiken voor de bevolking en begrotingstekorten, dan zal armoede tot het verleden behoren. Het lijkt heel wat als je leest dat b.v. Bill Gates Miljarden aan goede doelen geeft, maar bedenk gelijk even dat dit maar een fractie is van de rente die hij krijgt op zijn kapitaal, en dat die giften ook nog eens dienen als aftrekpost, waardoor hij bijna geen belasting meer hoeft te betalen. Zijn kapitaal blijft dus groeien. De kleine man met 1 of 2 keer modaal heeft deze mogenlijkheden niet, daarom is dit een oneerlijk system.

  2 likes
 17. “Gratis geld is effectief tegen armoede”

  Als je deze titel vrij vertaald staat er: “Waardeloos geld is effectief tegen armoede”

  2 likes
 18. die econoom had het over een tekort van 30 miljoen maar dat gat wordt gedicht met belasting geld van de werkenden want zwart werk is er dan niet meer bij /bij zijn .die 30 miljoen wordt geen gat maar wordt een belasting gave 120.miljoen + of meer denk ik dan .

  1 likes
 19. ja nig 1
  neem van de week
  alibaba naar de beurs, maar wij mochten niet inschrijven, enkel de elite,
  waarde 230 miljard, met een stijging van 35% in 1 dag, en als je dat weet en een ander mag niet mee doen, zou ik ook mee doen, nu is het open, koop en pak je verlies.
  230 miljard, weet je wat je zegt, Afrika uit de honger, Europa uit de schulden, een internet winkel.
  http://www.nrcq.nl/2014/09/19/aandeel-alibaba-schiet-bij-beursgang-omhoog
  en let wel. NOS, FD, BNR, Telegraaf en meer van die luitjes, hebben de opdracht vertel dit nieuws
  en wij maar geloven

  1 likes
 20. Hoe kan er nu opeens 100 miljard zijn voor lastenverlichting?
  Het is toch oplichterij van 1e orde, alles van te voren vastgelegd in het regeer akkoord!
  Wekenlang s er toen gesteggeld over 300miljoen of zo, en nu is er opeens die ; ja… 100miljard!
  Of is het bijgedrukt geld?
  Of is het een verkiezingsstunt van Rutte.?
  Want hij zei al vorige week in het nieuws, “u zult het zien aan de verkiezingsuitslagen”!
  We moeten dus weer op hem kiezen?!! Wat een waanzin!

  1 likes
 21. Waar geen rekening mee wordt gehouden is dat de mentaliteit in de jaren minder is dan het toen die tijd was. En in Nederland leeft een hele andere cultuur dan in andere landen, ondanks dat Canada een Westers land is.

  Nu krijgen mensen ook een uitkering en de ruimte om werk te vinden of weer een studie op te pakken (ja, gemeenten werken in veel gevallen mee). En toch zijn er veel mensen die niet willen werken, of op een andere manier hun steentje willen bijdragen aan de maatschappij.

  1 likes
 22. Kan iemand zich nog herinneren hoe het was toen NL zo economisch goed ging? Jaren 70.
  Dat er gastarbeiders moesten komen omdat NIEMAND de klote banen meer op zich nam. En men het blijkbaar ook niet deed vanuit goeie wil of omdat het nodig was.

  Er zijn blijkbaar dingen die nu eenmaal gedaan moeten worden in het belang van eenieder (de zgn. KLOTEBANEN) waar NIEMAND zin in heeft om dat VRIJWILLIG te doen.

  En zie daar: DE WORTEL.

  1 likes
 23. oeps in mijn vorige reactie even te enthousiast. 2 nullen te veel achter die 1! sorry.

  0 likes
 24. The Collapse Of U.S. Silver Stocks As Public Debt Skyrockets
  http://www.silverdoctors.com/the-collapse-of-u-s-silver-stocks-as-public-debt-skyrockets/

  Silver coins will be one of the best investments of your life!
  Paper money will die sooner or later. Do not wait to long.
  Check the internet for silver!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ceta

CETA holt onze democratie uit. Kijken: In 1,5 uur sloopt Baudet dit verdrag vakkundig

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer de hele ...

coronavirus

Heeft China het coronavirus gestolen van Canada en er een wapen van gemaakt?

Vorig jaar werd een verdachte lading onderschept ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.