Financieel

“Gratis geld is effectief tegen armoede”

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Engelse filosoof Thomas More droomde in 1516 in zijn boek Utopia al van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een basisinkomen voor iedereen is geen utopie. Dat stelt docent Ruud Thelosen van Fontys Hogescholen. Een onvoorwaardelijk basisinkomen wordt ook wel aangeduid als ‘socialistisch luiheidsinkomen’. Daarbij wordt verondersteld dat ‘gratis’ geld lui maakt en dat het de economie ernstig schaadt.

Uit allerlei voorbeelden blijkt dat gratis geld door burgers goed wordt besteed en een efficiënte en doeltreffende manier is om armoede te bestrijden en toekomstige armoede te voorkomen, aldus Thelosen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Hij noemt het experiment Mincome in Canada in de jaren zeventig. In de steden Winnipeg en Dauphin werd een basisinkomen ingevoerd, waarna inwoners niet minder gingen werken (behalve getrouwde vrouwen met kinderen), het aantal ziekenhuisbezoeken verminderde, de criminaliteit daalde en het aantal tienerzwangerschappen omlaag ging. Ook constateerden wetenschappers dat schooluitval afnam en de slaagpercentages stegen.

Er zijn diverse experimenten met het basisinkomen gedaan in Kenia. In verschillende dorpen kregen mensen via de organisatie GiveDirectly één keer per jaar 500 dollar. In 2008 gaf de regering van Oeganda 400 dollar aan 12.000 jongeren tussen 16 en 35 jaar. Na vier jaar bleek dat ze hadden geïnvesteerd in scholing en het opzetten van eigen bedrijven. Ze hadden gemiddeld 60 procent meer kans op een baan en hun inkomen was met 50 procent gestegen.

In Londen werd ook geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk basisinkomen. In het financiële hart van de stad zorgde een groep zwervers voor overlast. Dertien zwervers kregen eenmalig een bedrag van 3000 pond. Het stadsbestuur vermoedde dat het geld snel opgemaakt zou worden.

Het bleek dat de daklozen heel zuinig leefden en gemiddeld maar 800 pond uitgaven. Eén van de zwervers ging van het geld naar een afkickkliniek en volgde daarna een cursus tuinieren. De meeste zwervers hadden binnen een jaar een woonruimte gevonden.

Volgens Thelosen is het idee dat je moet werken voor je geld onjuist. Met gratis geld kunnen mensen weer een bestaan opbouwen en economisch actief worden. Met een klein bedrag kunnen armoedeproblemen eenvoudig worden opgelost. In het geval van de zwervers leverde het een besparing op omdat na het experiment minder geld werd uitgegeven aan de bestrijding van overlast.

Leestip: Just give money to the poor

[ED]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Alexander klupping over de bitcoin. DWDD 5-4-2013

https://www.youtube.com/watch?v=6BxBHAGYkYs

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Ik ben het met dit artikel eens; voor een basisinkomen.

dagobert duck
dagobert duck
9 jaren geleden

en wie gaat dat betalen lieve zoete geretje???

leon***
leon***
9 jaren geleden

dan zal toch eerst dit uitkleed kabinet moeten vertrekken , vermoed dat er anders een addertje onder het gras zit.

gratis geld voor de schatkist zal het wel opneer komen net als het steeds terug betalen van
o.a de huurtoeslag €914 volgens mij word dit zo express fout berekend
vraag mij af bij hoeveel nederlanders dit voorkomt en hoeveel geld dit aan invorderings rente
opbrengt voor de staat.

Back to top button
54
0
We lezen graag je reactie!x