Financieel

Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Griekse aardappelbeweging wint snel terrein door de traditionele distributiekanalen te omzeilen en rechtstreekse verkoop te bewerkstelligen tussen boer en consument.

In april registreerde het Griekse bureau voor Statistiek Elstat een val in de aardappelprijs van 24,6 procent, de grootste prijsvermindering ooit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Normaal dalen de prijzen wanneer de economie krimpt omdat de vraag terugloopt. In Griekenland gebeurde het tegenovergestelde. De economie kromp de afgelopen jaren met ongeveer vijf procent per jaar terwijl de prijzen met 3,7 procent per jaar stegen. De Griekse burgers namen zelf actie om het tij te keren.

Volle schuren

De aardappelbeweging, een initiatief van Griekse particulieren om de voedselprijzen te drukken, is in steeds meer delen van Griekenland succesvol. De dure tussenhandelaren worden bij de verkoop van producten overgeslagen. Ook het internet kan worden gebruikt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er zijn zelfs plannen om deze werkwijze uit te breiden naar andere Europese landen.

aardappel239487324984734

Aanleiding voor de beweging was een actie van boze boeren op 5 februari jongstleden. De Griekse landbouwers pikten het niet dat Griekenland Egyptische aardappelen importeerde terwijl ze zelf met volle schuren zaten. Een actiegroep uit de Noordelijke Griekse stad Katerini nam contact op met de boeren en eind februari werd de eerste verkoop georganiseerd tegen een derde van de marktprijs.

De beweging verspreidde zich snel naar de Universiteit van Thessaloniki waar op de eerste dag 50 ton aardappelen werd verhandeld. De mensen stortten zich letterlijk op de producten. Ook rijst, olijfolie, bloem en honing wordt nu rechtstreeks van boer tot consument verkocht. De prijzen zijn al meer dan gehalveerd.

Ruilmarkt

aardappel2349827492484323De Grieken nemen nog meer initiatieven om de crisis waardig door te komen. In de Ketenzische havenstad Chania is een ruilmarkt waar mensen goederen en diensten aanschaffen met een alternatieve munteenheid. “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

Op een schoolplein in de stad zijn planten, tweedehandskleding en zelfgebakken cake uitgestald op schoolbanken. Betalen doen de leden met punten. Met deze punten krijgen ze toegang tot goederen en diensten van andere leden. In de online shop kan elk lid transacties doen. De ruilmarkt is vooral gericht op het stimuleren van sociaal contact tussen de leden.

Welke diensten worden zoal aangeboden? Technologietraining, maaltijden bereiden, taallessen, klussen, mensen leren tuinieren, helpen verhuizen, alternatieve geneeskunde, therapieën, psychologische bijstand en zelfs lessen oosterse gevechtskunsten. Solidariteit is de sleutel en actieve deelname de kracht van het ruilsysteem. Bovendien leren mensen binnen het systeem hun talenten ontdekken, wat hun zelfbeeld ten goede komt.

Banken buiten spel

Het ruilsysteem omzeilt de macht van de banken. Er wordt een debietlimiet van 150 punten en een kredietlimiet van 250 punten gehanteerd. Het is een eerlijk systeem. Er zitten ook ingenieurs en advocaten bij. Zij doen het niet uit noodzaak, maar omdat ze willen bijdragen volgens het principe van de solidariteit.

“We hebben al contacten met gelijksoortige organisaties in Spanje en Oostenrijk,” zei initiatiefnemer Demetri Oiepoulous. “We laten mensen zien dat ze een alternatieve, doeltreffende manier hebben om te overleven. We kunnen op een waardige manier breken met de afhankelijkheid van geld.”

Bronnen: Demorgen.be, Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Dat is de spirit! Goed zo!

cr
cr
11 jaren geleden

heel goed van hun ze hebben er lang voor moeten vechten en in onzekere tijden geleefd en ruilhandel zo moet het en groot gelijk dat zij de banken buiten sluiten want hier door komt het . laat hun maar doen misschien komt hier nog meer volgers .

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Een schitterende manier om de corrupte politici de loef af te steken.De Griekse bevolking was de dupe van vriendjes politiek.De politici bedachten ambtenaren baantjes voor vriendjes en familie, en konden daar maar raak hun gang in gaan.Nog wat meer van dit soort intiatieven, doet de corrupte politiek daarzo de das om.En zo krijgt de bevolking eindelijk wat haar toekomt.Voedsel Kleding en Onderdak onze dagelijkse behoeften, WIJ als BEVOLKING zijn zieke politici niet langer nodig.Griekenland(bevolking) laat zien hoe het dus fijn ook kan, en eigenlijk MOET.

johan smits
johan smits
11 jaren geleden

dit is geweldig nieuws.
Mensen laten zich steeds minder onderdrukken en de les lezen.
Geloof maar dat dit een enorme golf positiviteit teweeg brengt!

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x