Homepagina » Financieel » Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht

Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht

De Griekse aardappelbeweging wint snel terrein door de traditionele distributiekanalen te omzeilen en rechtstreekse verkoop te bewerkstelligen tussen boer en consument.

In april registreerde het Griekse bureau voor Statistiek Elstat een val in de aardappelprijs van 24,6 procent, de grootste prijsvermindering ooit.

Normaal dalen de prijzen wanneer de economie krimpt omdat de vraag terugloopt. In Griekenland gebeurde het tegenovergestelde. De economie kromp de afgelopen jaren met ongeveer vijf procent per jaar terwijl de prijzen met 3,7 procent per jaar stegen. De Griekse burgers namen zelf actie om het tij te keren.

Volle schuren

De aardappelbeweging, een initiatief van Griekse particulieren om de voedselprijzen te drukken, is in steeds meer delen van Griekenland succesvol. De dure tussenhandelaren worden bij de verkoop van producten overgeslagen. Ook het internet kan worden gebruikt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er zijn zelfs plannen om deze werkwijze uit te breiden naar andere Europese landen.

Aanleiding voor de beweging was een actie van boze boeren op 5 februari jongstleden. De Griekse landbouwers pikten het niet dat Griekenland Egyptische aardappelen importeerde terwijl ze zelf met volle schuren zaten. Een actiegroep uit de Noordelijke Griekse stad Katerini nam contact op met de boeren en eind februari werd de eerste verkoop georganiseerd tegen een derde van de marktprijs.

De beweging verspreidde zich snel naar de Universiteit van Thessaloniki waar op de eerste dag 50 ton aardappelen werd verhandeld. De mensen stortten zich letterlijk op de producten. Ook rijst, olijfolie, bloem en honing wordt nu rechtstreeks van boer tot consument verkocht. De prijzen zijn al meer dan gehalveerd.

Ruilmarkt

De Grieken nemen nog meer initiatieven om de crisis waardig door te komen. In de Ketenzische havenstad Chania is een ruilmarkt waar mensen goederen en diensten aanschaffen met een alternatieve munteenheid. “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

Op een schoolplein in de stad zijn planten, tweedehandskleding en zelfgebakken cake uitgestald op schoolbanken. Betalen doen de leden met punten. Met deze punten krijgen ze toegang tot goederen en diensten van andere leden. In de online shop kan elk lid transacties doen. De ruilmarkt is vooral gericht op het stimuleren van sociaal contact tussen de leden.

Welke diensten worden zoal aangeboden? Technologietraining, maaltijden bereiden, taallessen, klussen, mensen leren tuinieren, helpen verhuizen, alternatieve geneeskunde, therapieën, psychologische bijstand en zelfs lessen oosterse gevechtskunsten. Solidariteit is de sleutel en actieve deelname de kracht van het ruilsysteem. Bovendien leren mensen binnen het systeem hun talenten ontdekken, wat hun zelfbeeld ten goede komt.

Banken buiten spel

Het ruilsysteem omzeilt de macht van de banken. Er wordt een debietlimiet van 150 punten en een kredietlimiet van 250 punten gehanteerd. Het is een eerlijk systeem. Er zitten ook ingenieurs en advocaten bij. Zij doen het niet uit noodzaak, maar omdat ze willen bijdragen volgens het principe van de solidariteit.

“We hebben al contacten met gelijksoortige organisaties in Spanje en Oostenrijk,” zei initiatiefnemer Demetri Oiepoulous. “We laten mensen zien dat ze een alternatieve, doeltreffende manier hebben om te overleven. We kunnen op een waardige manier breken met de afhankelijkheid van geld.”

Bronnen: Demorgen.be, Trouw.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sheyan schreef:

  Dat is de spirit! Goed zo!

  0 likes
 • cr schreef:

  heel goed van hun ze hebben er lang voor moeten vechten en in onzekere tijden geleefd en ruilhandel zo moet het en groot gelijk dat zij de banken buiten sluiten want hier door komt het . laat hun maar doen misschien komt hier nog meer volgers .

  0 likes
 • Sipco schreef:

  Een schitterende manier om de corrupte politici de loef af te steken.De Griekse bevolking was de dupe van vriendjes politiek.De politici bedachten ambtenaren baantjes voor vriendjes en familie, en konden daar maar raak hun gang in gaan.Nog wat meer van dit soort intiatieven, doet de corrupte politiek daarzo de das om.En zo krijgt de bevolking eindelijk wat haar toekomt.Voedsel Kleding en Onderdak onze dagelijkse behoeften, WIJ als BEVOLKING zijn zieke politici niet langer nodig.Griekenland(bevolking) laat zien hoe het dus fijn ook kan, en eigenlijk MOET.

  0 likes
 • johan smits schreef:

  dit is geweldig nieuws.
  Mensen laten zich steeds minder onderdrukken en de les lezen.
  Geloof maar dat dit een enorme golf positiviteit teweeg brengt!

  0 likes
 • Arno schreef:

  dit is geweldig!! Omzeil die tussenpersonen en vooral de banken!
  Moeten we hier in Nederland ook doen.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Dat aardappelen en eieren kopen bij de boer doe ik hier al jaren. De boer steekt de winst rechtstreeks in eigen zak en de aardappelen en eieren zijn niet duur.

  0 likes
 • Marcel schreef:

  [quote name=”Marcel”]Dat aardappelen en eieren kopen bij de boer doe ik hier al jaren. De boer steekt de winst rechtstreeks in eigen zak en de aardappelen en eieren zijn niet duur.[/quote]

  Honing, groenten, jam, vruchtensap biologisch vlees, zuivel en dergelijke zijn ook volop lokaal te koop op het platteland. U hoeft niet naar de supermarkt. Koop ook op de markten. Ook daar is voedsel nier duur en vaak lokaal gemaakt. Bovendien veel leuker om er te zijn.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

  En geweldig initiatief, niemand heeft geld, en iedereen heeft schijnbaar zaken die zij kunnen ruilen, niemand hier die zich afvraagd, hoe komt de gewone consument zonder producten aan punten?? Worden die geleend, stelt iemand die ter beschikking, moeten ze die punten lenen, of krijgen ze die. Indien ze de punten krijgen zijn ze niets waard. Indien ze worden geleend, wat is dan de rente immers, niemand leent iets uit zonder het risico af te dekken. Of verokooopt men maar het lichaam indien men niets heeft om te ruilen, immers ook de punten moeten ergens mee bekostigd worden, wie geen punten heeft kan niet ruilen.

  Oftewel het is geld in een andere vorm, in een ander jasje, een ander uiterlijk, met exact de3zelfde uitwerking. Zoals in het verleden, massaal werd overgestapt, op initiatief van een overheid op een andere valuta. In de basis is er niets verandert.

  0 likes
 • Lumina schreef:

  En wanneer worden wij Nederlanders eens “wakker”? Of moet ons land daarvoor ook eerst failliet gaan???

  0 likes
 • Willie/Hobbel schreef:

  Prachtig van die Grieken. Toont dat het een volk met karakter is. Anderzijds, on topic, er zijn al meer dan 14.000 mensen, meest kinderen in Amerika gestorven vanwege Fukushima. Dan ben ik wel somber gestemd. Het is allemaal een beetje (te) laat voor dit soort initiatieven als er toch heel veel mensen aan gaan. Ook naar ons komt de fallout! Wat te doen daaraan is nu de vraag. En de polletiek? Die zwijgt. Dat is verdacht!

  0 likes
 • enkidoe schreef:

  Voedsel op de markt is vaak duurder dan in de supermarkt. Sowieso is een markt niet goedkoop.
  Verder liggen de prijzen bij een boer gelijk aan de supermarkt. Dus waarom zou ik dan naar een boer gaan? Eerst die prijzen omlaag!!! Mij kost het ook extra tijd en geld(brandstof) wanneer ik de boeren moet afgaan ipv alles bij de supermarkt.

  0 likes
 • ewm schreef:

  Voor dat biologische voedsel artikelen is de ecoplaza gekomen. Maar ik ga naar de boer, en koop rechtstreeks veel goedkoper.
  Het is even zoeken, maar zie je voedsel, stap er naar toe en bel an desnoods en vraag wat hij/zij te koop heeft. Sommige boeren zijn overgegaan daardoor naar particuliere verkoop. En je kunt nog handelen ook bij sommige.

  0 likes
 • tomaat schreef:

  Lumina ik denk dat dit voor ieder land zo geld …. en wat de Grieke kunnen ,kunnen wij ook Nederlands en Belgen toch zeker jullie jullie staan al zo bekend in handel ( vroeger) Nederlander .

  0 likes
 • Hullie schreef:

  Geweldig! Prachtig voorbeeld van hoe de kracht/macht terugkomt bij het volk!

  0 likes
 • Giliola schreef:

  Wakker zijn we..alleen we handelen er niet echt naar. laten we eens ophouden met reageren en met zn allen de straat opgaan. een week met heel nederland de straat op en getuige worden van de nederlandse lente..hihi..de “top”is afhankelijk van ons!!!!laten we stoppen met slaafs te reageren en die kring doorbreken…

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  biochemicus

  Biochemicus: ‘De term ‘coronabesmettingen’ is zeer misleidend en zorgt voor grove beleidsfouten’

  In de periode van 22 juni tot ...

  janet ossebaard

  Janet Ossebaard en Lange Frans over de cabal in Nederland: ‘Ze gaan allemaal neer’

  De documentaires van Janet Ossebaard over de ...

  >