Homepagina » Financieel » Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht
aardappel23947324983

Griekse initiatieven om crisis te bezweren winnen aan kracht

De Griekse aardappelbeweging wint snel terrein door de traditionele distributiekanalen te omzeilen en rechtstreekse verkoop te bewerkstelligen tussen boer en consument.

In april registreerde het Griekse bureau voor Statistiek Elstat een val in de aardappelprijs van 24,6 procent, de grootste prijsvermindering ooit.

Normaal dalen de prijzen wanneer de economie krimpt omdat de vraag terugloopt. In Griekenland gebeurde het tegenovergestelde. De economie kromp de afgelopen jaren met ongeveer vijf procent per jaar terwijl de prijzen met 3,7 procent per jaar stegen. De Griekse burgers namen zelf actie om het tij te keren.

Volle schuren

De aardappelbeweging, een initiatief van Griekse particulieren om de voedselprijzen te drukken, is in steeds meer delen van Griekenland succesvol. De dure tussenhandelaren worden bij de verkoop van producten overgeslagen. Ook het internet kan worden gebruikt om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Er zijn zelfs plannen om deze werkwijze uit te breiden naar andere Europese landen.

Aanleiding voor de beweging was een actie van boze boeren op 5 februari jongstleden. De Griekse landbouwers pikten het niet dat Griekenland Egyptische aardappelen importeerde terwijl ze zelf met volle schuren zaten. Een actiegroep uit de Noordelijke Griekse stad Katerini nam contact op met de boeren en eind februari werd de eerste verkoop georganiseerd tegen een derde van de marktprijs.

De beweging verspreidde zich snel naar de Universiteit van Thessaloniki waar op de eerste dag 50 ton aardappelen werd verhandeld. De mensen stortten zich letterlijk op de producten. Ook rijst, olijfolie, bloem en honing wordt nu rechtstreeks van boer tot consument verkocht. De prijzen zijn al meer dan gehalveerd.

Ruilmarkt

De Grieken nemen nog meer initiatieven om de crisis waardig door te komen. In de Ketenzische havenstad Chania is een ruilmarkt waar mensen goederen en diensten aanschaffen met een alternatieve munteenheid. “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

Op een schoolplein in de stad zijn planten, tweedehandskleding en zelfgebakken cake uitgestald op schoolbanken. Betalen doen de leden met punten. Met deze punten krijgen ze toegang tot goederen en diensten van andere leden. In de online shop kan elk lid transacties doen. De ruilmarkt is vooral gericht op het stimuleren van sociaal contact tussen de leden.

Welke diensten worden zoal aangeboden? Technologietraining, maaltijden bereiden, taallessen, klussen, mensen leren tuinieren, helpen verhuizen, alternatieve geneeskunde, therapieën, psychologische bijstand en zelfs lessen oosterse gevechtskunsten. Solidariteit is de sleutel en actieve deelname de kracht van het ruilsysteem. Bovendien leren mensen binnen het systeem hun talenten ontdekken, wat hun zelfbeeld ten goede komt.

Banken buiten spel

Het ruilsysteem omzeilt de macht van de banken. Er wordt een debietlimiet van 150 punten en een kredietlimiet van 250 punten gehanteerd. Het is een eerlijk systeem. Er zitten ook ingenieurs en advocaten bij. Zij doen het niet uit noodzaak, maar omdat ze willen bijdragen volgens het principe van de solidariteit.

“We hebben al contacten met gelijksoortige organisaties in Spanje en Oostenrijk,” zei initiatiefnemer Demetri Oiepoulous. “We laten mensen zien dat ze een alternatieve, doeltreffende manier hebben om te overleven. We kunnen op een waardige manier breken met de afhankelijkheid van geld.”

Bronnen: Demorgen.be, Trouw.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit goed? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Dat is de spirit! Goed zo!

  0 likes
 2. heel goed van hun ze hebben er lang voor moeten vechten en in onzekere tijden geleefd en ruilhandel zo moet het en groot gelijk dat zij de banken buiten sluiten want hier door komt het . laat hun maar doen misschien komt hier nog meer volgers .

  0 likes
 3. Een schitterende manier om de corrupte politici de loef af te steken.De Griekse bevolking was de dupe van vriendjes politiek.De politici bedachten ambtenaren baantjes voor vriendjes en familie, en konden daar maar raak hun gang in gaan.Nog wat meer van dit soort intiatieven, doet de corrupte politiek daarzo de das om.En zo krijgt de bevolking eindelijk wat haar toekomt.Voedsel Kleding en Onderdak onze dagelijkse behoeften, WIJ als BEVOLKING zijn zieke politici niet langer nodig.Griekenland(bevolking) laat zien hoe het dus fijn ook kan, en eigenlijk MOET.

  0 likes
 4. dit is geweldig nieuws.
  Mensen laten zich steeds minder onderdrukken en de les lezen.
  Geloof maar dat dit een enorme golf positiviteit teweeg brengt!

  0 likes
 5. dit is geweldig!! Omzeil die tussenpersonen en vooral de banken!
  Moeten we hier in Nederland ook doen.

  0 likes
 6. Dat aardappelen en eieren kopen bij de boer doe ik hier al jaren. De boer steekt de winst rechtstreeks in eigen zak en de aardappelen en eieren zijn niet duur.

  0 likes
 7. [quote name=”Marcel”]Dat aardappelen en eieren kopen bij de boer doe ik hier al jaren. De boer steekt de winst rechtstreeks in eigen zak en de aardappelen en eieren zijn niet duur.[/quote]

  Honing, groenten, jam, vruchtensap biologisch vlees, zuivel en dergelijke zijn ook volop lokaal te koop op het platteland. U hoeft niet naar de supermarkt. Koop ook op de markten. Ook daar is voedsel nier duur en vaak lokaal gemaakt. Bovendien veel leuker om er te zijn.

  0 likes
 8. “Niemand wordt armer, iedereen wordt rijker, zonder geld,” luidt het motto van het ruilnetwerk.

  En geweldig initiatief, niemand heeft geld, en iedereen heeft schijnbaar zaken die zij kunnen ruilen, niemand hier die zich afvraagd, hoe komt de gewone consument zonder producten aan punten?? Worden die geleend, stelt iemand die ter beschikking, moeten ze die punten lenen, of krijgen ze die. Indien ze de punten krijgen zijn ze niets waard. Indien ze worden geleend, wat is dan de rente immers, niemand leent iets uit zonder het risico af te dekken. Of verokooopt men maar het lichaam indien men niets heeft om te ruilen, immers ook de punten moeten ergens mee bekostigd worden, wie geen punten heeft kan niet ruilen.

  Oftewel het is geld in een andere vorm, in een ander jasje, een ander uiterlijk, met exact de3zelfde uitwerking. Zoals in het verleden, massaal werd overgestapt, op initiatief van een overheid op een andere valuta. In de basis is er niets verandert.

  0 likes
 9. En wanneer worden wij Nederlanders eens “wakker”? Of moet ons land daarvoor ook eerst failliet gaan???

  0 likes
 10. Prachtig van die Grieken. Toont dat het een volk met karakter is. Anderzijds, on topic, er zijn al meer dan 14.000 mensen, meest kinderen in Amerika gestorven vanwege Fukushima. Dan ben ik wel somber gestemd. Het is allemaal een beetje (te) laat voor dit soort initiatieven als er toch heel veel mensen aan gaan. Ook naar ons komt de fallout! Wat te doen daaraan is nu de vraag. En de polletiek? Die zwijgt. Dat is verdacht!

  0 likes
 11. Voedsel op de markt is vaak duurder dan in de supermarkt. Sowieso is een markt niet goedkoop.
  Verder liggen de prijzen bij een boer gelijk aan de supermarkt. Dus waarom zou ik dan naar een boer gaan? Eerst die prijzen omlaag!!! Mij kost het ook extra tijd en geld(brandstof) wanneer ik de boeren moet afgaan ipv alles bij de supermarkt.

  0 likes
 12. Voor dat biologische voedsel artikelen is de ecoplaza gekomen. Maar ik ga naar de boer, en koop rechtstreeks veel goedkoper.
  Het is even zoeken, maar zie je voedsel, stap er naar toe en bel an desnoods en vraag wat hij/zij te koop heeft. Sommige boeren zijn overgegaan daardoor naar particuliere verkoop. En je kunt nog handelen ook bij sommige.

  0 likes
 13. Lumina ik denk dat dit voor ieder land zo geld …. en wat de Grieke kunnen ,kunnen wij ook Nederlands en Belgen toch zeker jullie jullie staan al zo bekend in handel ( vroeger) Nederlander .

  0 likes
 14. Geweldig! Prachtig voorbeeld van hoe de kracht/macht terugkomt bij het volk!

  0 likes
 15. Wakker zijn we..alleen we handelen er niet echt naar. laten we eens ophouden met reageren en met zn allen de straat opgaan. een week met heel nederland de straat op en getuige worden van de nederlandse lente..hihi..de “top”is afhankelijk van ons!!!!laten we stoppen met slaafs te reageren en die kring doorbreken…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Er wordt gezegd dat één bloedgroep een buitenaardse oorsprong heeft. Behoor jij tot deze groep?

Er wordt gezegd dat één bloedgroep een buitenaardse oorsprong heeft. Behoor jij tot deze groep?

Dankzij recente archeologische ontdekkingen hebben we een ...

Groot reclamebord: zet je schrap voor UFO Disclosure. Ben jij er klaar voor?

Groot reclamebord: zet je schrap voor UFO Disclosure. Ben jij er klaar voor?

Mensen die in de Amerikaanse staat Montana ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.