Propaganda

Heeft u altijd al willen weten hoe de NOS het nieuws manipuleert? Dit is uw kans (exclusief interview)

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week werd de NOS in verlegenheid gebracht toen bleek dat de omroep een verkeerde foto had geplaatst bij een artikel over een Israëlische luchtaanval in Syrië. Op social media werd de NOS beticht van nepnieuws.

Zij zegt over zichzelf: De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk. Maar is dit wel zo?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Hierover praten wij vandaag in een exclusief interview met Janneke Monshouwer. Zij werkte vele jaren mee aan de totstandkoming van het NOS Journaal.

Deze oud-medewerker gaat ons een uniek inkijkje geven bij de NOS. We maken ook korte uitstapjes naar het Koningshuis en de Bilderberggroep. Ga er maar even goed voor zitten.

Zou je allereerst iets kunnen vertellen over jouw achtergrond en je funtie(s) bij de NOS?

Allereerst wil ik zeggen dat in onze tijd het bewustzijn snel aan het veranderen is, het is nu de periode van “maskers af”. Wat we vroeger niet zagen, wordt nu meer zichtbaar. Dat is belangrijk. Als we meer kennis hebben, dan kunnen we betere keuzes maken.

Om te beginnen, mijn opleidingen en studies zijn: Vakopleidingen binnen de omroep: Presentatie, Regie. Daarnaast: Kinderbescherming, Kunstacademie incl. kunstgeschiedenis en architectuur, Kunstzinnige therapie, Geschiedenis Nederlands Recht, Ontwikkelingspsychologie, Biologische landbouw en voeding, Gezond en leefbaar bouwen, Natuurgeneeskunde. En voor mijn boeken bestudeer ik nu: geschiedenis.

Mijn achtergrond is: ik ben een dochter van ondernemers. De vader van mijn moeder was “meestersmid” en had een flinke smederij. Hij maakte prachtige, grote fornuizen, vaak voor landgoederen in het Gooi, en mooie hekwerken, echt ook een kunstenaar. Ik hoop zo dat dit soort beroepen met groot vakmanschap weer terugkomen… Mijn vader kwam uit een aannemersfamilie, mijn grootvader was huizenbouwer (timmerman + architect), mijn vader had een wegenbouwbedrijf, waar ik vaak op de machines speelde: in hijskranen, op bulldozers, enz. Later kwam dit goed van pas, want met filmopnamen durfde ik met de geluidsapparatuur in de hoge kranen van de toen grote scheepsbouwer Verolme. Vanwege de beroepen van mijn familie had ik goed contact met werkgevers en werknemers. Beide kanten. Ik ging veel met mijn vader op reis om wegenbouwprojecten in het land te bezoeken, daardoor leerde ik het land kennen en kon ik plaatsen opdreunen waar we langs kwamen. Ook ging ik als klein kind mee naar voorbesprekingen in het land van aannemers, waar (grote) bouwprojecten werden besproken en onderling “verdeeld”… als jij nu dit neemt, doen wij dat, enz. Ik zat dan vaak onder het biljart en hoorde alles. Ik zat naast mijn vader als hij berekeningen maakte achter op een sigarendoos, bedragen met veel nullen erachter. Later maakte ik zelf berekeningen voor TV- en film-documentaires, als ik begrotingen moest maken, met veel nullen.

Omdat mijn moeder veel ziek was, vooral toen ik op de middelbare school zat, kon ik moeilijk mijn hoofd bij de les houden, behalve als het me zeer interesseerde, dan liep ik er warm voor. Mijn ouders hadden altijd meningsverschillen over van alles. Dus zocht wat mij redelijk leek. Ik wilde weten wat er waar was wat in kerken gepreekt werd, dus ik ging op onderzoek uit, leerde ook de mythologieën en andere wereldgodsdiensten. En zo was het met alles: ik zag de meningsverschillen in de politiek, dus daar vormde ik mijn eigen mening, wat me redelijk leek. Lange tijd kon ik nooit kiezen tot iemand zei: je moet wel kiezen, want als je niet komt gaat je stem naar de grootste partij… maak dan je stembiljet ongeldig. Dat deed ik dan. Want soms was ik het met de een en dan met de ander eens. Dat is nu nog zo. Alleen doorzie ik nu veel beter of iemand iets meent uit zijn hart of uit een “opgelegd programma” (mind control).

Ik wilde zelfstandig zijn en aan het werk. Niet studeren. Wel was ik graag naar de kunstacademie gegaan, maar dat mocht ik niet van mijn moeder. Mijn eerste baantje was kassier bij een bank. Dat deed ik 2 jaar met plezier. Daar werkte ik ook met bedragen met veel nullen. Het teamwork vond ik enig. We hadden lol. Daarbij deed ik de avondopleiding Kinderbescherming en pedagogiek en kinderpsychologie.

Ik raakte bevriend met klanten, die me op de thee vroegen. Toen vroeg een klant: kom je bij mij werken? Dat deed ik, maar na 3 maanden merkte ik: zijn bedrijf liep niet goed, en ik voelde: ik moest daar weg. Ik zei: maakt u zich maar geen zorgen over mijn toekomst, ik wil ook geen ontslaggeld, want ik ben gevraagd om bij de TV te komen werken (dat was 1964). Dat zoog ik daar zo uit mijn duim, omdat ik met die man te doen had. Hij had een gezin om voor te zorgen… Maar ja, toen moest ik met alle macht een nieuwe baan. Ik schreef naar de TV (ik woonde in Hilversum). Ik kreeg per omgaande post terug met een sollicitatieformulier. Dat vulde ik in. Toen kwam de vraag: welke machines bedient u? In die tijd was schrijven op een schrijfmachine nog een kunde, en ik maakte me boos over die vraag, ik dacht: een machine bedienen leer je toch zo? En ik vulde in: wasmachine, naaimachine, enz. Jaren later hoorde ik van mijn toenmalige baas van het Journaal, dat ik vanwege dat antwoord was aangenomen.

Ik kwam op 1 januari 1965 als 21-jarige op de afdeling productie van het NOS Journaal. Mijn werk was: assisteren, maar al gauw was het geen assisteren meer, maar hard meewerken om alle faciliteiten te verstrekken om ’s avonds de journaals te kunnen uitzenden. Al het nieuws kwam op mijn bureau binnen: of pakjes film uit Londen en New York, of films uit eigen land, alles ging toen nog op film en foto.

Heel belangrijk: Later heb ik me gerealiseerd dat we alleen filmpjes kregen van westerse persbureaus in Londen, Washington en New York. Dat kun je dus met recht ‘propaganda’ noemen. Later, toen de Eurovisie nieuwsuitwisseling bestond kwam er ook beeldmateriaal uit Eurovisielanden, maar dat was natuurlijk ook eenzijdig. Nederlands nieuws kwam van het ANP. Bij nader onderzoek blijkt dat ook een bedrijf te zijn, net als alle persagentschappen (daar schrijf ik later nog eens over). Ook kwam nieuws van de voorlichters uit Den Haag. Coen van Hoewijck, toen voorlichter van het ministerie was eerder redacteur geweest bij het Journaal, en zo volgde er nog een stelletje. Dus ja, onafhankelijk? Vul maar in. Ook kregen we nieuws van de RVD, de voorlichters van het koningshuis. Daar kwamen achter elkaar voorlichters die eerst redacteur bij het Journaal waren geweest. Dan was er de legervoorlichtingsdienst. Een heel aardige hoge militair kwam iedere woensdag bij ons langs, helaas ben ik zijn naam kwijt, en ja de uitwisseling met het journaal was inspirerend, regelmatig gingen journaalonderwerpen dan ook over ons leger en de NAVO. We werden ook vaak hartelijk uitgenodigd door grote bedrijven die een nieuw product hadden of iets te vieren hadden. Met carnaval zorgde de woordvoerder van de ENCI cementfabriek in Maastricht er altijd voor dat we daar leuke onderwerpen konden filmen, dan kregen we van hen kostuums en konden zo filmen, en werden we onthaald door de burgemeester. Maar de tijd dat we (het Journaal) door burgemeester en muziekkorpsen werden binnen gehaald is voorbij.

Ook stuurden wij de cameraploegen en de verslaggevers op pad, zorgden ervoor dat alle film werd ontwikkeld en gemonteerd, alle techniek was geregeld en de straalzender om uit te kunnen zenden. Mijn bureau stond naast het bureau van de piloot van het NOS-vliegtuig – ja we hadden dienstauto’s met chauffeurs en onze piloot met vliegtuig, om luchtopnamen te maken en filmpakjes/foto’s op tijd binnen te brengen.

Tot zijn dood zijn de piloot en ik bevriend gebleven. Mijn zoon is ook piloot geworden. En met één journaal-chauffeur, met wie ik veel werkte, heb ik weer contact, heel leuk, hij rijdt me nu naar lezingen die ik in het land geef.

Op een gegeven moment ging ik bij het Journaal veel mee met verslaggevers, cameraploegen, het vliegtuig, en dan werkte ik ook ’s avonds en in het weekend, ik leerde ook film monteren (later video), dat vond ik ook enig. Tussendoor en in de komkommertijd (stille uren) was ik vaak in gesprek over onderwerpen. Ik vroeg aan een redacteur: hoe komt dat nou, steeds die oorlogen? Antwoord: dan moet je eerst in de grond kijken, wat daar in zit, het gaat vaak om grondstoffen. Journalisten op de journaalredactie die zo dachten mochten bepaalde teksten niet schrijven, dat was te “links”, dan werd een andere redacteur op dat onderwerp gezet. Eén zei: ik verdien eigenlijk te veel geld voor wat ik hier doe, maar hij had een gezin en een ex aan wie hij alimentatie moest betalen. De hoofdredacteur Dick Simons ging er prat op dat het Journaal “objectief” was en hij mensen van alle politieke richtingen in dienst had. Maar… en dat werd er niet bij gezegd, er gingen alleen maar “rechtse” berichten uit. In die tijd was er nog veel “rechts” en “conservatief” in de samenleving (en dat steekt nu de kop weer op), ook mensen van christelijke politieke partijen waren tegen gekleurde, zwarte mensen, echt racistisch. Mijn vader was helaas ook zo, ook tegen vakbonden, tegen andere godsdiensten, tegen andere culturen. Ik schaamde me er diep voor. En zo was het bij het hoofd van het Journaal ook. Maar onderling waren we daar in die tijd één grote familie. Wij (pioniers) komen nog bij elkaar, hoewel de spoeling steeds dunner wordt… ik was toen een van de jongsten. In die tijd had ik ook veel contact met de Haagse redactie, ministers, koningshuis (RVD), het leger (voorlichtingsdienst), bedrijfsleven, academies, kunstwereld, enz.

Ik stond met mijn neus altijd vooraan… alleen besefte ik dat toen niet. Na 3 jaar ben ik bij het Journaal weggegaan. Ik vond het moeilijk om afscheid te nemen van ‘mijn familie’ het Journaal, maar ik wilde meer diepgang en achtergrondinformatie, documentaires maken. Op 1 januari 1968 kwam ik in dienst bij IKON-TV (toen nog IKOR). Daar kreeg ik alle kansen, en werkte ik mee aan documentaires, TV-programma’s en nieuws, daar was toen de beste nieuwsrubriek. Later werd me pas goed helder dat het Journaal “rechts” was, als je in termen denkt van links en rechts. In de jaren zeventig en tachtig toen ik er werkte stond IKON bekend als links, gericht op anti-racisme, anti-oppressie, emancipatie, ontwikkelingshulp en vrede. Inhoudelijk voelde ik me daar veel meer thuis. Ik denk niet in termen van links en rechts, maar gebruik liever de term: humaan.

Van 1969-1977 was ik getrouwd met een cineast, we hadden samen een filmbedrijf opgezet, maakten veel eigen films en ook films in opdracht van omroepen, bedrijven, stichtingen, ook met/voor prinses Beatrix, die toen bij me thuis kwam. Met haar had ik toen erg goede gesprekken. Later ontdekte ik dat er ook een andere kant zat aan het Koningshuis. Je zult daar maar geboren worden! Dat lijkt me één grote de gevangenis. En je moet steeds een rol spelen. Breek daar maar eens uit! We filmden o.a. ook veel in Afrika, bij leprapatiënten en ontwikkelingshulp. Toen zond Teleac nog het programma uit “Nascholing Huisartsen”, dat filmden we vele jaren. Ook in deze tijd had ik veel contact met alle kanten van de maatschappij en alle lagen van de bevolking, ook in het buitenland.

Interessant vond ik de goede nieuwsrubrieken van IKON (de beste), VARA (Achter het Nieuws) en KRO (Brandpunt), daar waren vaak onderwerpen te zien waar ook een andere kant werd belicht. Dat was een periode waar ik wel aan terugdenk. Waar is die persvrijheid gebleven? Die items werden vaak in ons huis (bedrijf) gemonteerd en daar maakte ik ook discussies mee tussen eindredacteuren en programmamakers over de inhoud, als het gevoelig lag op politiek gebied of anderszins.

Intussen ging ik in de jaren zeventig naar een alternatieve kunstacademie, dat kon, want dan werkte ik de weekenden en ’s avonds. Na 3 jaar had ik mijn diploma op zak. Vervolgens ontwikkelings-psychologie en ook rechten. Ik ben altijd aan het studeren. Ontwikkelen en bij-leren dat hoort bij mij. Jarenlang stond ik om 5, 6 uur ’s morgens op om “mijn eigen gang” te kunnen gaan: mijn studie. Mijn zoontje vond dat zo gezellig, hij kwam er altijd bij zitten en dan zagen we in het morgenrood de ganzen overvliegen.

Na mijn scheiding in 1977 kreeg ik direct weer werk bij het Journaal en ook bij andere omroepen. Mijn zoon kwam altijd op zijn fietsje uit school naar mijn werk. Mensen vragen nu nog: hoe is het met hem? Toen ik in 1965 bij de TV kwam, was alles nog klein en overzichtelijk. Ik kende bijna iedereen, ook de meeste directeuren. Dat is ook de reden waarom ik werk kreeg voor meer omroepen tegelijk. Ik was ook een paar keer ‘trouble shooter’, als een regisseur moeilijkheden had, dan werd ik gevraagd om de boel op poten te krijgen. Bij het Journaal bleef ik invallen t/m de Golfoorlog (1991). Vanaf 1980 ging ik eigen documentaires en TV-programma’s maken voor RVU-TV (bestaat niet meer), IKON-TV (die was toen nog onafhankelijk) en de NOS. Ik heb vakopleidingen gehad: regie, presentatie – journalistiek leerde ik in de praktijk, omdat ik altijd al mijn eigen research deed. Ik werd lid van de NVJ Nederlandse Vereniging van Journalisten (je moest wat in je mars hebben, wilde je in die tijd lid worden) en ook lid van de (toen) nog NBF Nederlandse Bond van Beroeps Filmers, ook daar was de ballotage zwaar, dus was het een soort eer om daar lid van te mogen zijn.

In die tijd leerde ik veel meer invloedrijke mensen kennen: beleidsmakers, diplomaten, leden van de 1e Kamer, de SER, hoofden van universiteiten, hoofden van grote bedrijven (als Philips) en banken (als ING), net in de periode van privatiseringen en invoering van het ‘neoliberalisme’, waar veel mensen nu zoveel last van hebben. Ik leerde de Nederlandse historicus dr. Loe de Jong kennen, die de hele Nederlandse geschiedenis van WO2 schreef in 14 delen. Daar merkte ik dat hij bepaalde dingen niet schreef, zelfs niet wilde schrijven. Ik had boeken gelezen van Laurens VanderPost, een hoge Britse militair die over het Nederlandse optreden in Indonesië had geschreven, heel anders dan in Nederland bekend is, ik sprak Loe de Jong erover aan, die toen bezig was met de Indonesië-boeken, maar hij zei dat hij Laurens Vanderpost een ‘charlatan’ vond, dus klopt die geschiedschrijving niet helemaal. Ja, we zijn allemaal mensen – daarom houd ik van veelzijdigheid en aanvulling.

Ik vroeg de Philips-directeur: “Wat zou je het liefste willen voor je bedrijf?” Antwoord: “Philips op een schip zetten en steeds daar naartoe varen waar de arbeiders het goedkoopst zijn.” Ik werd er misselijk van… Ook werd ik niet goed van wat ik allemaal bij de ING-bank zag, toen ik een film maakte over hun gebouw, en wat ik daar meemaakte: de NMB fuseerde met de Postbank (die werd plotsklaps geprivatiseerd) en na een snelle fusie met Nationale Nederlanden (Verzekeringen) werd het ING. Ik was getuige van gevechten om hoge functies en bonussen en de praktijken die leidden tot de bankencrisis, waar veel mensen nog steeds last van hebben.

Met pijn in het hart zag ik het MKB verdwijnen. Alles moest groter, het ene bedrijf slokte het andere op. Buitenlandse bedrijven slokten Nederlandse bedrijven op. Nederland was ‘for sale’ en is nu ‘uitverkocht’. Werknemers zijn nu vaak zzp’ers. En waar zijn de ondernemers met eigen bedrijfjes? Mensen die dingen maken met de handen? Dat kunnen we allemaal weer creëren. Waarom moeten we allemaal naar de supermarkt en dingen eten uit de fabriek? Laten we onze eigen biologische groenten en fruit telen. We kunnen ons richten op preventie, dat begint met goede voeding. Daar heb ik me ook in gespecialiseerd: natuurvoeding en natuurgeneeskunde.

Maar al het media-nieuws, op welk vlak ook, of het nu voeding is of zorg, of industrie, of de banken, is nog gericht op de ‘groeiende economie’, dat wil zeggen: de groei van grote bedrijven, de inkomsten van groot-aandeelhouders, de elite. Het gaat in de media en de politiek om het welzijn van multinationals. Mijn uitgangspunt en droom is dat we kiezen voor het welzijn van bewoners/burgers.

Onlangs zei D66-minister Ollongren dat Russisch nepnieuws ook in Nederland een gevaar vormt, hoewel ze geen concrete voorbeelden noemde. Ben jij het met haar eens en zo ja/nee, waarom wel/niet?
Heeft u altijd al willen weten hoe de NOS het nieuws manipuleert? Dit is uw kans (exclusief interview)
Janneke Monshouwer

Ja, ik vind nepnieuws een gevaar voor iedereen. Maar wat is nepnieuws? Dat is de vraag. Mensen zijn mensen en kunnen zich vergissen. Maar als met nepnieuws wordt bedoeld: propaganda, dan gaat het niet om nieuws, maar “beïnvloeding”. Dat is gevaarlijk. Hier dienen we wakker voor te zijn.

En verder: het feit dat de minister erbij zegt: “Russisch” nepnieuws vind ik verontrustend, ten eerste laat ze hierbij zien dat ze een anti-Russisch ‘programma’ vertegenwoordigt… het “zwart” maken van de Russische Federatie, met name: Poetin. Kennelijk heeft ze net als Amerikanen last van de ‘Russische Ziekte’, een nare, hardnekkige epidemie. Ten 2e laat ze hierbij zien dat ze ander nepnieuws niet een gevaar zou vinden… En inderdaad, haar bewering schiet tekort als ze geen voorbeeld noemt van “Russisch nepnieuws”.

Waarom denk jij dat de NOS steeds zo hamert op het gevaar van Russisch nepnieuws en Russische beïnvloeding in Nederland? En hoe berichtte de NOS in het verleden over Rusland?

Ik denk dat president Poetin volgens de Brits-Amerikaanse agenda te veel zijn eigen gang gaat, te veel autonoom wil zijn en te veel soeverein, dus geen slaafje van de Britten en de VS. Ik denk dat Britten en Amerikanen willen dat hun multinationals het in Rusland ook voor het zeggen krijgen, wat in de periode Jeltsin al zo was (ik noem dat de Brits-Amerikaanse ‘overname’), maar Poetin heeft dit teruggeschroefd. Dat maakt hem de boosdoener. En het wordt natuurlijk erger als president Poetin andere landen steunt die ook autonoom willen zijn, zoals o.a. Syrië.

NB. ik schrijf steeds Britten en Amerikanen omdat ik denk dat het om hun samenwerking gaat. Ik denk dat dit ook de achterliggende reden is van de Brexit. Ik schreef in mijn boek ‘Ander Nieuws’ pg. 16 dat Churchill had gezegd dat hij een groot voorstander was van de Europese Unie (hij zorgde ook voor propaganda), maar dat Groot-Brittannië er buiten moest blijven, los van het ‘continent’ en meer te maken heeft met de Engelstalige landen (VS en Commonwealth). Maar op TV heb ik nog geen enkele Churchill-kenner dit horen zeggen… Groot-Brittannië is mijns inziens half lid geworden (geweest), zeker omdat ze hun eigen Pond Sterling hielden, niet meegingen met de Euro. De Britten (elite) spelen een heel apart spel, waar we inzicht in nodig hebben.

De NOS zegt over zichzelf: De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk. Klopt dit statement volgens jou en waarom wel/niet?

Waar staat dat? Als dat zo is, dan begrijp ik niet dat de NOS dit over zichzelf durft te zeggen. Dan moeten ze maar eens goed in de spiegel kijken. De NOS is een omroep die wel door de belastingbetaler wordt betaald, maar de directie wordt aangewezen door de staat. Het is daarom een staatsomroep, betaald door de belastingbetaler.

De NOS werd afgelopen week in verlegenheid gebracht toen de omroep een artikel over een Israëlische aanval in Syrië publiceerde en daar een foto bij plaatste van een slachtoffer van een Syrische luchtaanval. De NOS excuseerde zich en verwijderde de foto. De omroep werd daarna zelf beticht van nepnieuws. Heb jij wel eens van dit soort gevallen meegemaakt waarin al dan niet doelbewust verkeerde foto’s bij artikelen werden geplaatst?

Nee, dat heb ik zelf niet op die manier meegemaakt. Wel maakte ik mee dat veel berichtgeving en feiten niet uitgezonden mochten worden. Over gemanipuleer met nieuws, van de laatste tijd is bekend: het filmpje waar het NOS Journaal op 8 september 2014 liet zien dat Poetin een BBC-interviewer niet te woord wilde staan, maar toen kwam GeenStijl gelukkig met het volledige filmpje, waaruit bleek dat Poetin de BBC-man wel antwoord gaf. Er was simpelweg een stuk uitgemonteerd. Dan een ander filmpje na de MH17-ramp waar mensen die hielpen om in de puinhopen nog herkenbare resten te vinden “looters”, plunderaars werden genoemd, een man met een beer in zijn arm, een kruis sloeg…, nou de beelden van het slaan van het kruis zijn er gewoon uitgemonteerd. Daardoor leek het alsof die man daar aan het roven was en gevoelloos bezig was…

(zie ook de video “Hoe betrouwbaar is het nieuws? Coen Vermeeren, Janneke Monshouwer, Cees Hamelink)

Door al die opmerkelijke anti-Poetin-propaganda stel ik grote vragen bij de werkelijke toedracht van het neerhalen van dat vliegtuig, de MH17. Ik stel grote prijs op onafhankelijk onderzoek.

Van de Golfoorlog (1991) weet ik nog zo goed dat een soldaat een tegenstander neerschoot en zich daarna lachend tot de camera wendde, toen werd me helder dat het een TV-oorlog was, op de hele wereld te zien. Ja, en ik hoor bij de groep mensen die onafhankelijk onderzoek eisen naar 9/11, (Investigate 9/11), dat wilde Donald Trump trouwens eerst ook, want daar is beeld van uitgezonden, wereldwijd, waar veel mensen trauma’s aan over hebben gehouden. Wat nu, als de oorzaak daarvan anders is dan de officiële versie, zoals veel mensen vermoeden? Dan staat de wereld toch op zijn kop…?

Zijn er bij jou gevallen bekend waarin de NOS mensen op het verkeerde been probeerde te zetten of de publieke opinie probeerde te beïnvloeden?

Oh mijn hemel, jazeker, aan één stuk door. Er wordt natuurlijk veel gemanipuleerd: over de Syrië-oorlog, mensen die ”rebellen” werden genoemd waren huurmoordenaars en IS-strijders werden gesteund en bevoorraad door de VS… dat is een verhaal apart, dat ik uitgebreid vertel in het nieuwe boek dat bijna klaar is: “Het Journaal en de Politiek”.

Ook de toestand in Afghanistan, waar de Britse Theresa May en president Trump veel meer militairen naartoe willen sturen en waar Nederland aan meedoet… en dat Hamid Karzai, ex-president van Afghanistan, kort geleden vertelde dat IS-strijders (de zogenaamde terroristen) op Amerikaanse militaire bases in Afghanistan zijn/worden opgeleid. Dat is toch wat? Maar dat komt hier niet op het nieuws, ook niet dat er bij het Internationale Strafhof (International Criminal Court ICC) een aanklacht is ingediend voor onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in dat land. De vraag is: als een Russische TV-zender dit wel uitzendt en op Youtube zet, is dit dan Russisch nepnieuws??? Zie dit filmpje en Al Jazeera.

Na de 2e Wereldoorlog begon de grote propaganda natuurlijk met de pro-Marshall plan-propaganda, waardoor VS-bedrijven een grote voet kregen in Europa, dan de pro-Europa-propaganda die betaald werd door de CIA, de pro-NAVO-propaganda, pro-ruilverkaveling-propaganda waarbij veel boeren hun land moesten afstaan en de overige boeren grote Amerikaanse landbouwmachines moesten kopen, waardoor de grond kapot ging en er Amerikaanse pesticiden moesten komen en nu genetische manipulatie, de pro-bio-industrie, veel te grote en te volle stallen voor vee en kippen die nooit meer de buitenlucht zagen en die steeds antibiotica moeten krijgen en groeihormonen…, propaganda voor mammoetscholen, waarbij het onderwijs zeer achteruitging, dan de pro-privatiseringen, die ik van dichtbij heb meegemaakt, allemaal zaken waar veel van ons nu zoveel last van hebben. Pro-Koningshuis-propaganda, en prins Bernhard is altijd een hand boven het hoofd gehouden. Tijdens een lezing kwam een mevrouw in de pauze naar me toe, ze zei: Het is waar wat je over prins Bernhard zegt, en ze bedankte me. Ik kreeg een dikke zoen van haar. Ze zei: Ik was secretaresse van de Bilderberg Conferenties, maar ik moest tekenen voor geheimhouding, ik mag dus niets vertellen…

De strijd om het behoud van de koloniën en de propaganda daarover, en natuurlijk vanaf het begin na WO2 al: anti-communisme-propaganda… waardoor de vele oorlogen en genocides konden plaatsvinden en bleven voortduren: Korea, Vietnam en toen ook al die bootvluchtelingen uit Vietnam, Laos en Cambodja, ik vergeet die beelden nooit, en dat was nog maar het begin… en toen al alle Sovjet-haat (anti-Rusland). De verschrikkelijke hongersnoden in Afrika, de onmenselijke toestanden in Latijns-Amerika – dat alles hebben mensen nog steeds niet verwerkt.

Mijn belangrijke punt: biologische (gezonde gifvrije) landbouw, als ik daar films over wilde maken, dat idee werd steeds getorpedeerd, tot het me opeens duidelijk werd dat biologische landbouw en voeding gesaboteerd werd. Waarom? Dat ben ik gaan uitzoeken. Ook werd me helder dat de bevolking in Afrika het nu nog veel moeilijker heeft om te overleven dan in de jaren zeventig en tachtig. Toen dat tot me doordrong, voelde ik me woedend worden. Hoe kon dat nu met alle ontwikkelingsgelden en hulp? Het kon niet anders, dan dat het welzijn van die mensen gesaboteerd wordt, anders was het al lang veel beter geworden. Toen ben ik de hele bliksemse boel gaan uitzoeken, en werd me helder dat het meeste om propaganda ging voor een bepaalde agenda. En sindsdien ben ik me steeds meer gaan ergeren aan de info van het NOS Journaal, en het leek wel steeds erger te worden, vooral met de verkiezingen in de VS in 2016, allemaal pro-Hillary… (die al zoveel oorlogen op haar naam had staan) en alle anti-Assad- en anti-Poetin-propaganda… en nu ook anti-Iran en anti-Noord-Korea, tot ziek wordens toe.

Bij het schrijven van mijn boek “Ander Nieuws – Wat het Journaal niet uitzond”, voelde ik me beter worden, in die zin, ik had het gevoel dat ik er iets aan deed, aan al het onrecht en die foute verslaggeving. Het is een uitdaging, en ik hoop dat veel meer oudere mensen dingen gaan uitzoeken en met hun belevenissen naar buiten komen. Er is te veel in het geheim gebeurd. Mensen moeten te veel geheimhoudingscontracten tekenen, en durven hun mond niet meer open te doen. Ik moet ook vaak denken aan de vele mensen bij wie bij het ouder worden de hersens minder worden, dat is bij mij niet, mijn hersens worden scherper. Wel moet ik ook tijd uittrekken om alles te verwerken. Dan gaan alle emoties door me heen en moet ik het er ook “uithuilen”. Maar daarna kan ik weer diep ademhalen en ga ik verder met uitzoeken en schrijven.

Dat eerste boek “Ander Nieuws” is een basiswerk, ik zie het als gecorrigeerde geschiedschrijving en ik hoop dat anderen het aanvullen. Het is alleen te koop via mijn website en ook via Boekenbestellen.nl. Er zijn mensen, ook in het buitenland, die vroegen of het vertaald kon worden. Hopelijk gebeurt dat.

Emeritus hoogleraar Cees Hamelink (UvA) heeft recentelijk in een interview geadviseerd geen NOS Journaal meer te kijken omdat het zonde van je tijd is. De overheid is de grootste producent van nepnieuws en de media nemen dit klakkeloos over, aldus Hamelink. Ben jij het met hem eens en zo ja/nee, waarom wel/niet?

Wel moeten we beseffen dat NOS onderdeel is van een grote internationale nieuwsfabriek. Dat is één grote “corporatie”. Wat CNN uitzendt doet de NOS ook… Zelf kijk ik wel Journaal, omdat ik wil zien hoe ze ermee omgaan. Ook kijk ik naar het Belgisch (Vlaams) nieuws, dat vaak andere onderwerpen laat zien. Ik raad iedereen aan om alternatieven erbij te zoeken en zelf vragen te stellen en ook elders antwoorden te vinden. Het allerbelangrijkste is: goed bij jezelf blijven, goed voelen wat je zelf voelt en denkt. We dienen ons te bevrijden uit de enorme brainwash van al die informatie (programma’s van anderen).

Communicatiewetenschapper Tabe Bergman heeft enige tijd geleden onderzoek gedaan naar het Nederlandse medialandschap en kwam tot de ontdekking dat de media eigenlijk niets meer zijn dan een spreekbuis van de elite. Vrijwel alle grote kranten zijn in handen van slechts twee Belgische conglomeraten. Kun jij misschien iets meer vertellen over de mensen die de NOS aansturen en nog breder bekeken, de mensen die volgens jou in Nederland en in de rest van de wereld achter de schermen aan de touwtjes trekken?

Ik denk dat al die westerse conglomeraten die de westerse media “in handen hebben” met elkaar samenwerken, één groot netwerk vormen en deel uitmaken van de elite.

Ik heb nu ook een half boek af over de media en de eigenaars van de media plus “de kunst van beïnvloeding”. Dat boek hoop ik in 2018 af te krijgen en uit te brengen.

Mijn eerste boek is dus een basiswerk. In mijn 2e boek, dat bijna klaar is, “Het Journaal en de Politiek” verwijs ik veel naar boek 1 (en ik noem de pagina’s), daarbij diep ik de kwestie van het Midden-Oosten verder uit en zeker ook de positie van Israël. Het is wel boeiend. Al doende ga ik steeds meer de grote verbanden zien. Poetin komt natuurlijk ook uitgebreid aan de orde en ik toon aan hoezeer zijn figuur via de media gedemoniseerd is. Ook schenk ik in dat boek aandacht aan beleidsmakers in de VS die ‘neocons’, neoconservatieven, genoemd worden, die ik eigenlijk psychisch ziek vind… die geen macht horen uit te oefenen, verwijderd dienen te worden uit hun ambt, aangeklaagd en berecht. Ik hoop van harte dat er meer aandacht voor komt dat we door veel mensen geregeerd worden die psychisch ziek zijn. Als we dit beseffen, dan gaan we anders om met onze verkiezingen.

Ik wil je hartelijk danken voor dit interview.

Boekentip: Ander Nieuws – Wat het Journaal niet uitzond

Foto: Apdency Wikimedia Commons

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Fake NOS…

IIS
IIS
6 jaren geleden

Zijn alles nazi’s en fascistische bolwerken. Wat als rechts wordt omschreven zijn alles ordinaire en corrupte maffia bendes. De hedendaagse linkse maffia is niets anders dan wat vroeger voor rechts moest doorgaan. Links en rechts zijn etiketten die aan ons zijn opgedrongen om sturing te kunnen geven als zijnde goed of fout. Dit alles is ooit uitgevonden en bedacht in Amerika door de nep joden die zich bedienen van psychologische gedachtenspelletjes. Deze nep joden zijn meesters in bedrog en misleiding. De massa slikt deze psychologische beïnvloeding, deze mind control als zoete koek en zijn er zelfs aan verslaafd geraakt.

gijs meulenmeesters
gijs meulenmeesters
6 jaren geleden

het is wel frapant dat er steeds meer van dit soort lieden die er eerst geld aan verdient hebben nu uit de school klappen.

rob
rob
6 jaren geleden

Goed/slecht..positief/negatief licht,duisternis. god/duivel env..zijn polariteiten van elkaar ze kunnen niet zonder en niet met elkaar, beiden zijn aan elkaar gewaagt , zo zit het hele spel van de mens in elkaar verweven en dat spel word elke dag gespeeld, [mens erger je niet een bekend spelletje] is het niet de mens die krom trekt en daarna weer rechttrekt, zijn het tekortkomingen of is het juist een gaven van de mens om het spel te spelen zo te spelen dat men in het bovengenoemde goed/slecht licht/duisternis proberen te belichten die door gebeurtenissen ontstaan en waarin de gebeurtenis zo word beschreven in het spel van polariteiten als dat zo is wat is er dan verkeert aan een gebeurtenis of worden gebeurtenissen het spel van de menselijke gedachten en die dan zo weer geweld of onwetendheid over een gebeuren creëren. of is het gewoon de kracht van het universum zelf die ook alles in polariteiten laat zien…als dat zo is waarom maakt men dan zich zo druk over gebeurtenissen .. dan is dat het universele god of wat dan ook
gewoon de kracht van het universum zelf.. waarheid of onwaarheid is dan de waarheid van deze twee gelijkwaardige Eenheid. Een heel verhaal van deze mvr. ze belicht ze aardig en tegelijkertijd valt er ook een schaduw er over ..zo worden oorzaak en gevolg ,een gevolg van een oorzaak..zo word haar levensverhaal van deze mvr een zicht op het spel die mensen met elkaar delen en ook weer verdeeldheid zaait ,en ja daar moet de mens zich maar doorheen worstelen..is dat nu goed of slecht of gewoon een spel van de mens die op weg is naar inzicht en wijsheid of zal deze wijsheid ook de ondergang worden van die zelfde wijsheid wat heeft de domme voor op wijsheid het leeft gewoon zijn leven ..domheid of wijsheid zijn ook met elkaar verweven.. Zo te zien speelt het universum of goddelijke of wat men het maar benoemd zijn krachten daarin met een spel in geest lichaam ziel van de mens..is het Een duisterspel of lichtspel nee ze zijn gewaagt aan elkaar en dus volmaakt..

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x