Natuur en Milieu

Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien

Help ons door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze zondag worden mensen die op het noordelijk halfrond wonen getrakteerd op de grootste ‘supermaan’ van het jaar en een bijzondere sterrenregen. De jaarlijkse Perseïdenzwerm zal de hemel weer doen oplichten. Op het hoogtepunt schieten meer dan 100 vallende sterren langs de aarde.

De vallende sterren, kleine stenen die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen, zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Wanneer zo’n steentje de atmosfeer binnenkomt, ontstaat er wrijving. Het gesteente wordt verhit en de lucht begint te gloeien, waardoor de bekende lichtstrepen aan de hemel ontstaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien
Perseïden boven Jordanië in 2004 (Reuters)

De meeste vallende sterren zijn zichtbaar tussen zondag 10 augustus en woensdag 13 augustus rond twee uur ‘s nachts. Omdat de maan aan het begin van de avond extreem helder is, zijn de kleinere sterrenregens nauwelijks te zien.

Om de meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens na middernacht.

Het maximum van de Perseïden valt dit jaar in de ochtend van 13 augustus rond 07.00 uur. Doordat het dan al licht is in de Benelux, is het beste tijdstip om waar te nemen rond vier uur ’s nachts. De maan is echter voor 90 procent verlicht en kan dit jaar roet in het eten gooien.

Een supermaan, een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, is ongeveer 14 procent groter en 30 procent helderder dan een gewone volle maan. Het effect van een supermaan op de getijden is minimaal. Er wordt gesproken van een paar centimeter tot maximaal enkele tientallen centimeters verschil. Het jaar 2014 is een jaar met maar liefst vijf supermanen: 1 en 30 januari, 12 juli, 10 augustus en 9 september.

[ABC News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bartelo
Bartelo
9 jaren geleden

En waar in de hemel staat het sterrenbeeld Perseus dan precies? Dat is natuurlijk wel fijn om te weten als ik naar boven ga kijken.

Robert
Robert
9 jaren geleden

http://www.dekoepel.nl/perseiden.html

Foto maakt het duidelijk voor je.

Jeroen
Jeroen
9 jaren geleden

Supermaan ? dat word weer koppijn 🙁

trackback
Maanenergie is niet voor de poes | Vliegen door mijn leven
9 jaren geleden

[…] De volle maan van 10 augustus was een zogeheten Supermaan. Een supermaan, een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, is ongeveer 14 procent groter en 30 procent helderder dan een gewone volle maan. Het effect van een supermaan op de getijden is minimaal. Er wordt gesproken van een paar centimeter tot maximaal enkele tientallen centimeters verschil. Het jaar 2014 is een jaar met maar liefst vijf supermanen: 1 en 30 januari, 12 juli, 10 augustus en 9 september.” (https://www.ninefornews.nl/grootste-supermaan-van-het-jaar-en-sterrenregen-dit-weekend-te-zien/) […]

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x