Homepagina » Natuur en Milieu » Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien
Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien

Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien

Deze zondag worden mensen die op het noordelijk halfrond wonen getrakteerd op de grootste ‘supermaan’ van het jaar en een bijzondere sterrenregen. De jaarlijkse Perseïdenzwerm zal de hemel weer doen oplichten. Op het hoogtepunt schieten meer dan 100 vallende sterren langs de aarde.

De vallende sterren, kleine stenen die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen, zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Wanneer zo’n steentje de atmosfeer binnenkomt, ontstaat er wrijving. Het gesteente wordt verhit en de lucht begint te gloeien, waardoor de bekende lichtstrepen aan de hemel ontstaan.

Grootste supermaan van het jaar en sterrenregen dit weekend te zien

Perseïden boven Jordanië in 2004 (Reuters)

De meeste vallende sterren zijn zichtbaar tussen zondag 10 augustus en woensdag 13 augustus rond twee uur ‘s nachts. Omdat de maan aan het begin van de avond extreem helder is, zijn de kleinere sterrenregens nauwelijks te zien.

Om de meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens na middernacht.

Het maximum van de Perseïden valt dit jaar in de ochtend van 13 augustus rond 07.00 uur. Doordat het dan al licht is in de Benelux, is het beste tijdstip om waar te nemen rond vier uur ’s nachts. De maan is echter voor 90 procent verlicht en kan dit jaar roet in het eten gooien.

Een supermaan, een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, is ongeveer 14 procent groter en 30 procent helderder dan een gewone volle maan. Het effect van een supermaan op de getijden is minimaal. Er wordt gesproken van een paar centimeter tot maximaal enkele tientallen centimeters verschil. Het jaar 2014 is een jaar met maar liefst vijf supermanen: 1 en 30 januari, 12 juli, 10 augustus en 9 september.

[ABC News]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bartelo
Bartelo
7 jaren geleden

En waar in de hemel staat het sterrenbeeld Perseus dan precies? Dat is natuurlijk wel fijn om te weten als ik naar boven ga kijken.

Robert
Robert
7 jaren geleden

http://www.dekoepel.nl/perseiden.html

Foto maakt het duidelijk voor je.

Jeroen
Jeroen
7 jaren geleden

Supermaan ? dat word weer koppijn 🙁

trackback
Maanenergie is niet voor de poes | Vliegen door mijn leven
7 jaren geleden

[…] De volle maan van 10 augustus was een zogeheten Supermaan. Een supermaan, een volle maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is, is ongeveer 14 procent groter en 30 procent helderder dan een gewone volle maan. Het effect van een supermaan op de getijden is minimaal. Er wordt gesproken van een paar centimeter tot maximaal enkele tientallen centimeters verschil. Het jaar 2014 is een jaar met maar liefst vijf supermanen: 1 en 30 januari, 12 juli, 10 augustus en 9 september.” (https://www.ninefornews.nl/grootste-supermaan-van-het-jaar-en-sterrenregen-dit-weekend-te-zien/) […]

x

Check Also

professor

Harvard-professor: Iets buitenaards bezocht ons in 2017

Een object dat recentelijk door ons zonnestelsel ...

Amerikaanse overheid monitort in het geheim 'slangachtige UFO's'. Hier worden ze gezien

Amerikaanse overheid monitort in het geheim ‘slangachtige UFO’s’. Hier worden ze gezien

Een oud-rechercheur heeft gezegd dat de Amerikaanse ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

5
0
We lezen graag je reactie!x