Homepagina » Mens en Dier » Grote overwinning voor indianen die zich verzetten tegen megapijpleiding door heilige grond
Grote overwinning voor indianen die zich verzetten tegen megapijpleiding door heilige grond

Grote overwinning voor indianen die zich verzetten tegen megapijpleiding door heilige grond

De regering van president Obama heeft ingegrepen in het conflict over de aanleg van een oliepijplijn in de staat North Dakota. Bouwwerkzaamheden in federaal gebied worden verboden en de oliemaatschappij is verzocht om graafwerkzaamheden verderop te staken.

Binnen enkele minuten nadat een rechter een verzoek van Sioux-indianen voor een rechterlijk bevel om de aanleg te stoppen had afgewezen, kwamen de verantwoordelijke ministeries met een gezamenlijke verklaring. Daarin werd de noodzaak benadrukt van een discussie over een landelijke hervorming die indianenstammen meer te vertellen geeft over projecten die hun leefgebied bedreigen.

“Wij wonen hier al eeuwen,” zei Wonase, die in het reservaat van de Standing Rock Sioux boerengrond beheert. “Langs de rivieren in North Dakota zijn tal van plaatsen waar onze voorvaderen begraven liggen.”

G4S

De ingreep van de federale overheid weerspiegelt het succes van het groeiende protest van indianenstammen tegen de 3,3 miljard euro kostende pijplijn, die vier staten moet doorkruisen. Lokale stammen vrezen dat het project een bedreiging vormt voor hun drinkwater en heilige grafvelden. De stammen noemen de megapijpleiding de ‘zwarte slang’.

De indianen protesteren sinds april tegen de pijplijn. Daarbij zette de oliemaatschappij honden in en werden tientallen indianen gearresteerd. De pijplijn wordt bewaakt door onder meer het omstreden bedrijf G4S, het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld dat voorheen bekend stond als Wackenhut.

Geroerd

De indianen zeggen dat ze geroerd zijn door het overheidsbesluit. “Onze harten lopen over, dit is een historische dag voor de Sioux en voor andere stammen in het hele land. Onze stemmen zijn gehoord,” zei een Sioux-leider.

De indianenstammen verbouwen in het gebied gewassen, jagen er en vissen in de wateren. Een onderzoek van Politico toonde aan dat er tussen 2010 en 2015 meer dan 3000 incidenten waren met olie- en gasleidingen.

[NOS]


Vond je dit belangrijk? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. De cabal had graag nog snel even een enorme vooral emotionele ravage aan willen richten met hun vernietigingsdrang en hebzucht. Maar ik heb begrepen dat de macht in de U.S. inmiddels in alle stilte is overgenomen door Generaal Dunford en de zittende elite zijn allemaal al gevangen genomen.
  Zou dat de reden zijn waarom de pijplijn niet doorgaat?
  Hoe dat dan verder moet met Hillary en haar 4 klonen en haar campagne, niemand die het weet.
  Er gaat nu een frisse wind door Washington waaien waar wij ook hier van zullen profiteren.
  Die pijplijn had hoe dan ook overbodig geweest want we gaan in de zeer nabije toekomst op vrije energie over.

  11 likes
  • Dat klinkt erg mooi. Heb je wat nadere toelichting hierover? Wat links misschien?

   1 likes
   • Uit verschillende links vis ik verschillende boodschappen op verschillende dagen.
    Al maanden doet dit verhaal de ronde, maar niet echt een officieele aankondiging dat de boel is overgenomen door de good guys.
    Ik zei het al, de macht is in alle stilte overgenomen dus helaas geen link of youtube waar je dit volmondig officieel gaat horen.
    Maar Benjamin Fulford zegt nu dat 80 verschillende landen een alliance gevormd hebben tegen de old world order/nazi/cabal.
    Dunford is de lakens al heel bescheiden aan het uitdelen sinds oktober 2015. Vandaar dat er geen oorlogen meer gestart worden.
    Ze willen geen chaos en geen slapende honden wakker maken denk ik.
    Het is ook zoveel wat omgeturnd moet worden, daar kun je geen pottenkijkende journalisten bij gebruiken, denk ik. Dan krijg je geheid chaos.
    We horen het spoedig.
    Maar zo ving ik ook op dat IMF en FED niet meer zijn, heel veel zijn naar de goede kant overgelopen, zo ook in het militair industr. complex.
    De petrodollar is nu de treasury dollar en nog veel meer.
    Ondertussen zit heel de wereld naar voetbal en de Olympische Spelen te kijken.
    Om je een hoedje te lachen.
    Zoiets als een regime change kun je ook het best in alle rust doen anders was zo’n grootse en immens complexe operatie niet mogelijk.

    3 likes
 2. ze hadden het ook de vredespijplijn moeten noemen, was er niks aan het handje

  3 likes
  • Vb.van ?humor? niet op zijn plek.
   + heel veel scheldwoorden.

   fff

   5 likes
   • hee fffffladi, kijk jij al net zo graag naar jezelf als dat je jezelf hoort? want dan maakt je spiegel overuren hoor. vooral die ffff, zo subtiel

    1 likes
    • het is fff en niet ffff,tellen leer je al op de kleuterschool.

     fff staat voor fight for freedom.wat is mis met een kreet die voor vrijheid staat?

     dus jij denkt dat een spiegel uren draait?
     bedoel je dat een spiegel werkt?

     even terug naar ‘jeff the comedian’,
     je mag van alles tegen me roepen,als je maar niet zegt dat ik op jou lijk,bvd.

     wat mij betreft heeft iedere indiaan het recht om in jouw gezicht te spugen.
     maar dat is natuurlijk maar mijn nederige mening.

     fff

     2 likes
 3. Volgende stap: Indianen in de regering en andere overheidsinstellingen.

  6 likes
 4. Columbus dacht dat ie in India aan land kwam. En noemde de inheemse bevolking dus indianen.
  Grappig genoeg zijn er nog steeds mensen die denken dat ie India ontdekt heeft ipv Amerika.
  ???

  1 likes
 5. De mens is gebaat bij een simpele levenswijze. Hoe meer technologie, hoe meer overheidsspionage, snellere levenstempo en stress. De mens zou een keus moeten hebben om te leven met of zonder diverse technologiën. Helaas zal die keus er nooit komen want de technologisten duwen hun tech door ieders strot. Want als de overheid overgaat op technologie, dan zul je mee moeten, want anders wordt je opgepakt wegens fraude en plichtsverzuim, als je bijv. je belastingopgaaf niet digitaal doet. Tegenwoordig kan je bij veel gemeenten bepaalde zaken alleen nog digitaal regelen, anders betaal je het dubbele voor dezelfde dienst (bijv. aanvraag van een uittreksel) of je krijgt het helemaal niet.
  Echt een misselijke streek!!!

  1 likes
 6. “Bouwwerkzaamheden in federaal gebied worden verboden en de oliemaatschappij is verzocht om graafwerkzaamheden verderop te staken.”

  In de verklaring van de gezamelijke overheden in deze, lees ik toch iets anders: “The Army will not authorize constructing the Dakota Access pipeline on Corps land bordering or under Lake Oahe until it can determine whether it will need to reconsider any of its previous decisions regarding the Lake Oahe site under the National Environmental Policy Act (NEPA) or other federal laws.  Therefore, construction of the pipeline on Army Corps land bordering or under Lake Oahe will not go forward at this time.  The Army will move expeditiously to make this determination, as everyone involved — including the pipeline company and its workers — deserves a clear and timely resolution.  In the interim, we request that the pipeline company voluntarily pause all construction activity within 20 miles east or west of Lake Oahe.

  Er mag niet gewerkt worden op federaal land, totdat e.e.a. opnieuw is bekeken.
  Er wordt gevraagd vrijwillig te stoppen met werken.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...