Homepagina » Binnenland » ‘Heftig en omstreden’ wetsvoorstel: kabinet wil soort 3e geheime dienst creëren om burgers te bespioneren
wetsvoorstel
Foto: Afluisterpark van AIVD en MIVD in het Friese Burum (Baykedevries CC BY-SA 3.0)

‘Heftig en omstreden’ wetsvoorstel: kabinet wil soort 3e geheime dienst creëren om burgers te bespioneren

In alle stilte probeert het ministerie van Justitie en Veiligheid er een controversieel en ingrijpend wetsvoorstel doorheen te drukken dat het mogelijk maakt om burgers online te bespioneren. Vier privacy-organisaties, waaronder Bits of Freedom, spreken van een ‘schoffering van de tegenmacht’.

“We hebben hier te maken met een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland,” aldus de organisaties. Het demissionaire kabinet dreigt nu een soort derde geheime dienst te creëren die burgers gaat bespioneren.

Niemand wist ervan

Het wetsvoorstel kwam er na een artikel van NRC waarin werd onthuld dat de nationale terrorismecoördinator NCTV online mensen volgt terwijl dat in strijd is met de wet. Het kabinet floot de NCTV niet terug, maar wil de wet juist verruimen. En hoe sneller de wet er is, hoe sneller de coördinator door kan met het bespioneren van burgers.

Het concept van het wetsvoorstel is stilletjes ‘ter consultatie’ aangeboden. Niemand wist ervan, want het ministerie heeft er geen persbericht over gepubliceerd. Daarnaast kunnen mensen slechts vijf werkdagen reageren op het voorstel, terwijl er normaal gesproken minimaal vier weken reactietijd is.

Avondklok

Je kunt hier tot 30 juni reageren op het wetsvoorstel. Eén iemand schrijft: “Deze wet brengt de nationale veiligheid in gevaar en verlaagt de weerbaarheid van de individuen in de samenleving.”

Dit doet een beetje denken aan de avondklok. Die werd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid doorgedrukt. Hij wilde geen discussie over de juiste juridische basis, blijkt uit e-mails. Om de discussie hierover te omzeilen, maakte Grapperhaus gebruik van een wet die eigenlijk bedoeld is voor acute noodsituaties zoals natuurrampen.

4.9 66 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
122 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
2 maanden geleden

Yep, een kenmerk van een totalitair regiem.

Echter, dit kabinet is wel herkozen door het volk!

Vaste Burcht.
Vaste Burcht.
2 maanden geleden

Wanneer stopt deze gekte?

De Ziender
De Ziender
2 maanden geleden

De Stassie is weer terug welkom in de nieuwe DDR

Merijn Hugens
Merijn Hugens
2 maanden geleden

Hahahaha…de zoveelste wanhopige poging van het Elitaire Psychopatische Totalitaire Autocratische Dictatoriale Dystopische Establishment in Den Haag om de deksel weer op de Doos van Pandora te krijgen…Ze zijn overduidelijk in Paniek…Rüttler & Co. zijn Krankzinnig geworden…

x

Check Also

de jonge

De Jonge op vingers getikt na ‘idiote uitspraken’ over coronapas: ‘Verspreid geen nepnieuws’

In alle buitenlanden waar iedereen is geweest, ...

klaver

Harde uithaal naar Jesse Klaver: ‘Jullie zaaien angst, net als de fascisten uit de dertiger jaren’

De problemen stapelen zich op doordat het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

122
0
We lezen graag je reactie!x