Binnenland

‘Heftig en omstreden’ wetsvoorstel: kabinet wil soort 3e geheime dienst creëren om burgers te bespioneren

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In alle stilte probeert het ministerie van Justitie en Veiligheid er een controversieel en ingrijpend wetsvoorstel doorheen te drukken dat het mogelijk maakt om burgers online te bespioneren. Vier privacy-organisaties, waaronder Bits of Freedom, spreken van een ‘schoffering van de tegenmacht’.

“We hebben hier te maken met een heftig en omstreden voorstel dat gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland,” aldus de organisaties. Het demissionaire kabinet dreigt nu een soort derde geheime dienst te creëren die burgers gaat bespioneren.

Niemand wist ervan

Het wetsvoorstel kwam er na een artikel van NRC waarin werd onthuld dat de nationale terrorismecoördinator NCTV online mensen volgt terwijl dat in strijd is met de wet. Het kabinet floot de NCTV niet terug, maar wil de wet juist verruimen. En hoe sneller de wet er is, hoe sneller de coördinator door kan met het bespioneren van burgers.

Het concept van het wetsvoorstel is stilletjes ‘ter consultatie’ aangeboden. Niemand wist ervan, want het ministerie heeft er geen persbericht over gepubliceerd. Daarnaast kunnen mensen slechts vijf werkdagen reageren op het voorstel, terwijl er normaal gesproken minimaal vier weken reactietijd is.

Avondklok

Je kunt hier tot 30 juni reageren op het wetsvoorstel. Eén iemand schrijft: “Deze wet brengt de nationale veiligheid in gevaar en verlaagt de weerbaarheid van de individuen in de samenleving.”

Dit doet een beetje denken aan de avondklok. Die werd door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid doorgedrukt. Hij wilde geen discussie over de juiste juridische basis, blijkt uit e-mails. Om de discussie hierover te omzeilen, maakte Grapperhaus gebruik van een wet die eigenlijk bedoeld is voor acute noodsituaties zoals natuurrampen.

4.9 66 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
122 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
1 jaar geleden

Yep, een kenmerk van een totalitair regiem.

Echter, dit kabinet is wel herkozen door het volk!

Vaste Burcht.
Vaste Burcht.
1 jaar geleden

Wanneer stopt deze gekte?

De Ziender
De Ziender
1 jaar geleden

De Stassie is weer terug welkom in de nieuwe DDR

Merijn Hugens
Merijn Hugens
1 jaar geleden

Hahahaha…de zoveelste wanhopige poging van het Elitaire Psychopatische Totalitaire Autocratische Dictatoriale Dystopische Establishment in Den Haag om de deksel weer op de Doos van Pandora te krijgen…Ze zijn overduidelijk in Paniek…Rüttler & Co. zijn Krankzinnig geworden…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

122
0
We lezen graag je reactie!x