Homepagina » Gezondheid » Hennepbrood: het lekkerste glutenvrije brood
Hennepbrood: het lekkerste glutenvrije brood

Hennepbrood: het lekkerste glutenvrije brood

Enige tijd terug was in het NOS Journaal een bakker in Oegstgeest te zien die brood bakte van hennep. Het brood is steeds vaker te krijgen. Volgens sommigen is het het lekkerste glutenvrije brood.

Hennep was één van de allereerste gewassen die de mens ging verbouwen. Al 6500 jaar geleden werden de vezels gebruikt voor het maken van netten, touw en kleding, en het duurde niet lang of de zaden van de plant werden ook gegeten; hoofdzakelijk in de vorm van brood.

Uiteindelijk raakte hennepbrood in de vergetelheid omdat er ook andere zaden waren om brood mee te bakken: spelt en later rogge en tarwe. Het hennepzaad waarvan de oermens at bevatte vermoedelijk wel wat THC. Uit een Chinees medisch document blijkt dat langdurig gebruik van hennep ‘kon leiden tot contact met de geestenwereld’.

Tot ver na de middeleeuwen bleef hennep nog steeds het belangrijkste gewas voor de productie van touw en netten. Ook als windkering was het zeer populair.

Hennepbrood wordt gebakken met zaden van planten die hooguit sporen van THC bevatten. Bovendien wordt het vliesje, dat de meeste THC bevat, er voor het malen afgeslepen. De reden dat er brood van de zaden wordt gebakken, is dat ze zeer voedzaam zijn. Ze bevatten veel hoogwaardig eiwit, 1,5 keer zo veel als volkoren tarwemeel. Zelfs geraffineerd hennepmeel bevat nog 20 procent meer eiwitten dan volkoren tarwemeel.

Een andere reden om hennepbrood te verkiezen boven tarwebrood is dat hennepbrood glutenvrij is. Volgens liefhebbers is hennepbrood het lekkerste glutenvrije brood dat gebakken kan worden; het zou een veel betere structuur krijgen dan je met ander glutenvrij brood kunt bereiken. Het brood wordt vaak op smaak gebracht door toevoeging van ingrediënten als plantaardige olie en honing.

[Gezondheidsnet]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Boppie schreef:

  Sinds wij alle tarwe en kunstmatige troep het huis uit hebben gegooid bakken we alles zelf.
  Hennep hebben we nooit geprobeerd maar gaan we zeker doen. Kan iemand mij zeggen waar het naar smaakt?

  We hebben veel ervaring met zelfgemaakt speltbrood, boekweit, havermoutkoekjes (echt een aanrader en supergezond), pompoenbrood. Sinds dat wij zo gezond zijn gaan eten, is het lichaam zich snel aan het ontgiften met als gevolg dat we binnen korte tijd, zonder dieet, de nodige kilo’s zijn kwijtgeraakt.

  16 likes
 • whatever schreef:

  Gewoon je tuin volgooien met hennep.. vanzelf komen de bloemen met zaadjes. De hennep plant mag je in onbeperkte hoeveelheid hebben. Denk alleen wel aan je buurtjes die wietplanten in de tuin hebben staan, die zullen namelijk niet blij zijn met je hennep plant ivm bestuiving. Een hele oogst kan dan naar de klote zijn voor je buurtjes.

  2 likes
  • max schreef:

   Met later de cops op je stoep. Succes!

   2 likes
   • peter schreef:

    En was jij in een vorig leven dyslectisch, en eigenlijk nog steeds?
    Hennep, wiet, hennep, wiet, wat snap je nou niet??

    3 likes
    • Kees Chinees schreef:

     Wiet haal je van hennep planten grappenmaker. Je hebt vrouwelijke hennep planten waarvan je de bloemen(wiet) kunt roken en je hebt mannelijke hennep planten die je dus niet kunt roken en daar mag je er zoveel van hebben als je zelf wil. Best wel zielig mensen voor dyslect uitmaken terwijl je het zelf bij het verkeerde eind hebt.

     3 likes
     • peter schreef:

      Nou Kees Chinees, wat goed dat jij dat zo precies weet, maar ik schrijf volgens mij helemaal nergens dat ik hennep en wiet zie als ‘twee verschillende planten’, of lees ik het nou zelf verkeerd?…. 😉

      Verder niks mis met dyslecten. Mijn broertje is het en ik ben zeer trots op wat hij in zijn leven heeft bereikt ondanks de onnodig opgelopen achterstand op de lagere school.

      1 likes
    • Ikke schreef:

     Enig idee wat het woord Dyslectisch eigenlijk betekent? Vast niet.

     1 likes
    • Kees Chinees schreef:

     Heel goed peter, wat wil je nou eigenlijk zeggen dan?

     0 likes
     • peter schreef:

      Lees gewoon wat ik schrijf en wel ahv de reacties daarvoor en in de context van het artikel, maar dan zonder het idee dat ik dyslecten zou afzeiken. Het behoeft verder geen uitleg lijkt me.

      1 likes
  • stephan schreef:

   In drenthe vlak bij emmen heb je maisveldenzogroot vol staan met wiet planten . Wel lagge om te zien .het zijn wel mannetjes planten moet ik erbij zeggen

   0 likes
 • Boppie schreef:

  @Marcel

  Volgens mij alleen bij specifieke biowinkels. Wij halen onze granen bij een molenaarsgilde die granen inkoopt van molenaars in Nederland. Hennep heb ik daar ook gezien. Deze verkoopplaatsen van meel (molens) zijn over Nederland verspreid.

  Succes!

  3 likes
 • Marcel schreef:

  Waar kun je dat eigenlijk kopen? Nog nooit eerder van gehoord.

  3 likes
 • frits of barend schreef:

  Ik koop hennepzaad altijd bij de kaas/noten boer. Die heeft zakken van een kilo. groter heb ik het niet gezien.

  Inderdaad merkt je niets van de THC. Er zit veel te weinig in die zaadjes. De THC concentreert zich in de toppen van de vrouwelijke plant. Als die dus bestoven worden door een mannetje ben je die toppen kwijt.

  In de zeventiende eeuw had Holland aardig wat hennep klopmolens. De vezels in de stengels werden gebruikt voor kleding, touw, netten, zeilen en hoogwaardig papier. het zou leuk zijn als er weer zo’n molen gemaakt word.

  2 likes
 • Hennepfan schreef:

  Hennepzaadolie, ook een aanrader..vol met omega 3,6 & 9. Echt top!

  2 likes
 • Huisheks schreef:

  Kun je ook zaden kopen in bulk en dan zelf malen met bv. n koffiebonen maal machine ?
  Lijkt mij het proberen waard toch?

  1 likes
 • Hawks schreef:

  De bakker op de hoek…

  😉

  1 likes
 • RRR schreef:

  Hennep kan de wereld redden !

  1 likes
 • x

  Check Also

  Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

  Kanker en kruisbloemige groenten: dit bijzondere stofje uit broccoli maakt tumoren helemaal kapot

  Broccoli, kool en spruitjes bevatten van nature een ...

  Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

  Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

  Bij oudere muizen die THC, het werkzame ...

  >