Gezondheid

Hennepbrood: het lekkerste glutenvrije brood

Help ons door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Enige tijd terug was in het NOS Journaal een bakker in Oegstgeest te zien die brood bakte van hennep. Het brood is steeds vaker te krijgen. Volgens sommigen is het het lekkerste glutenvrije brood.

Hennep was één van de allereerste gewassen die de mens ging verbouwen. Al 6500 jaar geleden werden de vezels gebruikt voor het maken van netten, touw en kleding, en het duurde niet lang of de zaden van de plant werden ook gegeten; hoofdzakelijk in de vorm van brood.

Uiteindelijk raakte hennepbrood in de vergetelheid omdat er ook andere zaden waren om brood mee te bakken: spelt en later rogge en tarwe. Het hennepzaad waarvan de oermens at bevatte vermoedelijk wel wat THC. Uit een Chinees medisch document blijkt dat langdurig gebruik van hennep ‘kon leiden tot contact met de geestenwereld’.

Tot ver na de middeleeuwen bleef hennep nog steeds het belangrijkste gewas voor de productie van touw en netten. Ook als windkering was het zeer populair.

Hennepbrood wordt gebakken met zaden van planten die hooguit sporen van THC bevatten. Bovendien wordt het vliesje, dat de meeste THC bevat, er voor het malen afgeslepen. De reden dat er brood van de zaden wordt gebakken, is dat ze zeer voedzaam zijn. Ze bevatten veel hoogwaardig eiwit, 1,5 keer zo veel als volkoren tarwemeel. Zelfs geraffineerd hennepmeel bevat nog 20 procent meer eiwitten dan volkoren tarwemeel.

Een andere reden om hennepbrood te verkiezen boven tarwebrood is dat hennepbrood glutenvrij is. Volgens liefhebbers is hennepbrood het lekkerste glutenvrije brood dat gebakken kan worden; het zou een veel betere structuur krijgen dan je met ander glutenvrij brood kunt bereiken. Het brood wordt vaak op smaak gebracht door toevoeging van ingrediënten als plantaardige olie en honing.

[Gezondheidsnet]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Boppie
Boppie
8 jaren geleden

Sinds wij alle tarwe en kunstmatige troep het huis uit hebben gegooid bakken we alles zelf.
Hennep hebben we nooit geprobeerd maar gaan we zeker doen. Kan iemand mij zeggen waar het naar smaakt?

We hebben veel ervaring met zelfgemaakt speltbrood, boekweit, havermoutkoekjes (echt een aanrader en supergezond), pompoenbrood. Sinds dat wij zo gezond zijn gaan eten, is het lichaam zich snel aan het ontgiften met als gevolg dat we binnen korte tijd, zonder dieet, de nodige kilo’s zijn kwijtgeraakt.

Marcel
Marcel
8 jaren geleden

Waar kun je dat eigenlijk kopen? Nog nooit eerder van gehoord.

Boppie
Boppie
8 jaren geleden

@Marcel

Volgens mij alleen bij specifieke biowinkels. Wij halen onze granen bij een molenaarsgilde die granen inkoopt van molenaars in Nederland. Hennep heb ik daar ook gezien. Deze verkoopplaatsen van meel (molens) zijn over Nederland verspreid.

Succes!

whatever
whatever
8 jaren geleden

Gewoon je tuin volgooien met hennep.. vanzelf komen de bloemen met zaadjes. De hennep plant mag je in onbeperkte hoeveelheid hebben. Denk alleen wel aan je buurtjes die wietplanten in de tuin hebben staan, die zullen namelijk niet blij zijn met je hennep plant ivm bestuiving. Een hele oogst kan dan naar de klote zijn voor je buurtjes.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x