Homepagina » Universum » Hersencellen zijn kleine universa
Hersencellen zijn kleine universa

Hersencellen zijn kleine universa

Er zijn opvallende gelijkenissen te vinden tussen de opbouw van het universum en het menselijk brein.

In het taoïsme wordt het menselijk lichaam al lange tijd gezien als een universum in het klein, een microkosmos.

Terwijl in Europa en de Verenigde Staten miljarden worden geïnvesteerd in hersenonderzoek, blijven correlaties naar voren komen tussen het brein en het heelal.

In de eerste onderstaande foto is het neurale netwerk van een hersencel te zien. De tweede foto toont de verspreiding van donkere materie in het universum.

Hersencellen zijn kleine universa

Hersencellen zijn kleine universa

Het brein is een microkosmos. Dmitri Krioukov van de Universiteit van Californië toonde afgelopen jaar opvallende gelijkenissen aan tussen neurale netwerken in het brein en netwerkverbindingen tussen sterrenstelsels.

Het team van Krioukov maakte een computersimulatie die het universum verdeelde in piepkleine subatomische eenheden ruimtetijd. De interactie tussen materie in sterrenstelsels leek erg op de interactie tussen neurale netwerken in het menselijk brein.

Het universum als cel

In mei 2011 publiceerden Seyed Hadi Anjamrooz van de Universiteit van Kerman en andere Iraanse medische wetenschappers een artikel over de gelijkenissen tussen cellen en het universum.

Ze legden uit dat een zwart gat lijkt op een celkern. De waarnemingshorizon van een zwart gat, de grens van waarachter informatie een bepaald ander punt niet meer kan bereiken, lijkt op een kernmembraan.

De onderzoekers schreven: “Vrijwel alles wat in de macrokosmos bestaat kan in een biologische cel worden teruggevonden als een microkosmos. Met andere woorden: het universum kan worden gezien als een cel.”

Bron: Theepochtimes.com

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Als er zowel in de quantummechanica als in de astronomie dezelfde soort banen, energieën en onderlinge wisselwerkingen plaatsvinden, waarom dan niet in de tussenliggende gebieden.

  2 likes
 2. Doet me herinneren aan een oud Hermetisch uitgangspunt:
  Zo boven (macrokosmos), zo beneden (microkosmos)

  Wil je meer weten over de 7 hermetische wetten?
  Hier een link: http://www.alohaspirit.nl/index.php?topic=204.0

  Google ook eens op “smaragden tafel” (in het engels:emerald table),op “Kybalion”,of op “corpus hermeticum”, op “Hermes Trismegistus”
  Ook de quantumphysica en de chaostheorie sluiten aan op de Hermetische wetten.
  In het hindoeïsme heeft men ook een begrip wat hierop aansluit; “het parelnet van Indra”
  Hier een link: http://spirituelefilosofie.blogspot.nl/2011/03/het-parelnet-van-indra.html

  Veel leesplezier!

  IAO Abraxas

  0 likes
 3. ja het brein is de micro cosmos, natuurlijk we zijn toch het heelal,alles in ons lichaam is te vinden in het heelal, volgens mij worden vaak verkeerde onderzoeken gedaan, of het inzicht of uitgangs punt klopt niet…er is nog maar weinig bewijs,wat er allemaal in het dna zit,en cellen ook niet, nix is hier statisch,alles verandert met de tyd weer, het lichaam (cel) kan veranderen tydens ons leven,licht eraan hoe je leeft en hoe intens, en of je in staat bent om familie patronen te doorbreken…..alles is in principe mogelijk….

  0 likes
 4. Zou het kunnen dat wij een klein onderdeel zijn, van een groot levend wezen? Of dat onze bewustzijn juist deze vorm van realiteit mogelijk maakt?

  Het wordt er niet makkelijk op met al deze nieuwe theorieën en waarnemingen.

  0 likes
 5. Doet me denken aan de theorieën van Charon
  Hier vind je meer:
  ww.geestkunde.net/uittreksels/jc-ikleef15miljard.html

  0 likes
 6. Zie ook simpel een boom, wat erboven groeit, groeit er ook onder de aarde.

  0 likes
 7. Valère De Brabandere

  -Uit het Arabisch leren wij : ‘Al kawnu ins anun kabir’ – of ‘Het Heelal is als een Mens’ …

  0 likes
 8. er is een vage gelijkenis, ja 🙂
  En wat ze tonen is een aantal cellen met de verbindingen daartussen. De conclusie “het universum is een cel” is alleen daarom al verkeerd.

  Dit soort verdeling kan ook nog elders gezien worden en is gewoon een gevolg van de fysica.

  0 likes
 9. ahaa!!! dat verklaart waarom er mensen zijn met stemmen in het hoofd.

  0 likes
 10. ….. maar waar stopt het?

  0 likes
 11. Dit alles om te tonen in wat voor een mysterie we allen zitten.
  Zonde dat er zo weinigen zijn die er echt bij stil staan.

  Soit, dit toont hoe ingenieus het mysterie vergrendeld is.

  0 likes
 12. [quote name=”Rei”]Zou het kunnen dat wij een klein onderdeel zijn, van een groot levend wezen? Of dat onze bewustzijn juist deze vorm van realiteit mogelijk maakt?

  Het wordt er niet makkelijk op met al deze nieuwe theorieën en waarnemingen.[/quote]
  ja hoor, WEL makkelijk; het antwoord op beide vragen is “JA”

  IAO Abraxas

  0 likes
 13. [quote name=”Rei”]Zou het kunnen dat wij een klein onderdeel zijn, van een groot levend wezen? Of dat onze bewustzijn juist deze vorm van realiteit mogelijk maakt?
  [/quote]
  1. Ons bewustzijn van zintuigelijke signalen is afhankelijk van het zintuig. Iemand die niet kan ruiken is zich ook niet bewust van geuren, en geuren zijn dan voor die persoon geen realiteit.

  2. Woorden als universum, heelal en kosmos worden zomaar door elkaar gebruikt – wat zijn de definities van die woorden eigenlijk ?

  3. Men gaat er van uit dat men verder dan de grens van ons Zonnestelsel kunnen reiken met onze zintuigen en materiële apparaten (die eigenlijk ook fungeren als zintuigen), maar kan dat eigenlijk wel ?

  4. Men kan de bouw van het menselijk lichaam vergelijken met de bouw van het Zonnestelsel, zoals een landkaart de werkelijkheid in het klein afbeeld.

  Stel de Zon bij je kruin en de verste planeet Pluto ter hoogte van je voetzolen (terwijl je rechtop staat), en meet op welke afstand vanaf je kruin diverse lichaamsonderdelen zich bevinden, zoals je ogen, adamsappel, hart, navel, voortplantingsorganen en knieën. Op mijn pagina
  http://www.avoratio.nl/Allerlei/Gelijkenis/?topic=Vergelijking
  kan je die invullen en een javascriptprogrammaatje berekent het zodanig dat je de verhoudingen kunt vergelijken met de afstanden van de banen van de diverse planeten.

  You’ll be surprised !

  0 likes
 14. Ik denk dat wij mensen niet in staat zijn het geheim van het leven te ontdekken, ontcijferen, kunnen weten en te beantwoorden. Er is één God die alle antwoorden weet op alles dat leeft en heeft gecreëerd. De rest is alleen gedachtegang, desinformatie, doem verhalen en sprookjes. Het enige dat we weten is dat we leven en weer doodgaan!
  Het geheim zal nooit worden gevonden.
  De hersenen moeten natuurlijk wel blijven werken, want daarvoor zijn ze ook gemaakt en kan alleen tot een bepaald gebied komen. De rest is vergrendeld, een mysterie!

  0 likes
 15. Ja Mooi is dat hé zo zie je dat alles met elkaar verbonden is zowel boven als beneden, binnen en buiten. Dat is het wonder wat wij mogen beleven en ervaren ik ben dankbaar omdat in te mogen zien. fijne dag iedereen.

  0 likes
 16. Valère De Brabandere

  -Het universum is een absolute, logische idee-(cel) in evolutie …(absoluut idealisme…) .

  0 likes
 17. google maar op Yasoda, Krishna, universe

  0 likes
 18. [quote name=”RjSeeker”]Ik denk dat wij mensen niet in staat zijn het geheim van het leven te ontdekken, ontcijferen, kunnen weten en te beantwoorden. Er is één God die alle antwoorden weet op alles dat leeft en heeft gecreëerd. De rest is alleen gedachtegang, desinformatie, doem verhalen en sprookjes. Het enige dat we weten is dat we leven en weer doodgaan!
  Het geheim zal nooit worden gevonden.
  De hersenen moeten natuurlijk wel blijven werken, want daarvoor zijn ze ook gemaakt en kan alleen tot een bepaald gebied komen. De rest is vergrendeld, een mysterie![/quote]
  Dat is een duivelse leugen die de kerk al eeuwen gebruikt om de vrije geest te onderdrukken en de mensen tot slaaf van een dogmatisch geloof te onderwerpen.
  Mensen die zich ZELF kennen, zijn Eén
  In jouw eigen bijbel staat:
  “Hoor Israël, onze God,is Eén.”
  (Deuteronomium 6:4-9)
  Zelfkennis IS God kennis.
  Mensen die zichzelf hebben gevonden, hebben God gevonden.
  Tot Mozes sprak ik en openbaarde Mij-ZELF als : “IK BEN”
  Vervolgens voegde ik de woorden “DE WEG” er aan toe, toen ik mezelf middels Jezus openbaarde en sprak: “IK BEN DE WEG”, en ook nog “Volg MIJ”…
  De bedoeling was dat IEDER mens deze woorden(Ik BEN) tot zichzelf sprak, maar dat mocht niet van de Kerk, de huichelaars!
  Ze hebben een gesneden beeld van me gemaakt in de vorm van Jezus, en zijn deze tegen Mijn Wil in gaan verafgoden.
  De bedoeling was dat de mensheid deze woorden(IK BEN DE WEG) op zich zelf toepaste!
  Pas als ieder mens opstaat en tegen zichzelf durft te zeggen: “IK BEN DE WEG”,… zullen ze MIJ vinden, en volgen ze MIJ.
  Ieder die zichzelf kent , kent MIJ, en begrijpt de werkelijke betekenis van “IK BEN” en “Volg Mij”.
  Ieder die zichzelf kent, kent MIJ.
  Ieder die MIJ aanvalt, valt zich zelf aan en verloochent MIJ, en is dus de Satan!
  Buitenaards leven ontkennen, is MIJ ontkennen!
  IAO Abraxas

  0 likes
 19. [quote name=”RjSeeker”]Ik denk dat wij mensen niet in staat zijn het geheim van het leven te ontdekken, ontcijferen, kunnen weten en te beantwoorden. Er is één God die alle antwoorden weet op alles dat leeft en heeft gecreëerd. De rest is alleen gedachtegang, desinformatie, doem verhalen en sprookjes. Het enige dat we weten is dat we leven en weer doodgaan!
  Het geheim zal nooit worden gevonden.
  De hersenen moeten natuurlijk wel blijven werken, want daarvoor zijn ze ook gemaakt en kan alleen tot een bepaald gebied komen. De rest is vergrendeld, een mysterie![/quote]
  Wat jij beweerd is ook gedachtengang!

  0 likes
 20. Ik zag me kroon chakra toen ik 10jaar was. En dat komt omdat ik toen ik 2jaar was in een entity ben gaan staan in een slaap verlamming. Sindsdien zie ik visual snow als losse energy/ chakras.

  0 likes
 21. Leven wij niet dan als cel in het hoofd van iemand? En heet onze aarde dan niet Tumor?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

geloof in jezelf

Geloven in jezelf en narcisme. Wat geldt voor jou?

Twijfel jij weleens aan je eigenwaarde? Of ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Bij oudere muizen die THC, het werkzame ...

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire 'pulpnieuwssite' NineForNews vormt bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire ‘junknieuwssites’ als NineForNews vormen bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Mensen hebben geen vertrouwen meer in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.